Facebook hozzászólás
1 088

Ostkaka – svéd sajttorta

A svéd ostkakának semmi köze az angol sajttortához – írja Anna Brones nemrég magyarul is megjelent Lagom című könyvében. Ez a régi recept a tejgadazdaságokról ismert Småland vidékéről származik, és hagyományosan úgy készül, hogy a tejet tejoltóval keverik össze. Újabban már túrót is használnak a modern változatokhoz. Az eredmény egy tojásos sütemény, erős sajtos ízzel. Hagyományosan tejszínhabbal és hjortonsylttel, vagyis mocsári szederből készült lekvárral tálalják. Az édes lekvár kontrasztot képez a sajt ízével, hasonlóan ahhoz, amikor a körte mellé kéksajtot tálalunk. Egy kis lime-lével meglocsolva is finom.    

Ostkaka, Kép: wikimedia
Kép: wikimedia

Hozzávalók egy tortához:

A tálaláshoz:

  • tejszínhab
  • levár

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra (gázsütőn ez a négyes fokozat). Egy tálkában habverővel keverjük el a tojásokat a mézzel, majd adjuk hozzá a többi „alkatrészt”, és keverjük addig, amíg teljesen egynemű lesz. Vajazzunk ki egy sütőedényt, és öntsük bele a tésztát. Süssük 35-40 percig, amíg mély aranybarna színe lesz. Hagyjuk kicsit hűlni, majd tálaljuk tejszínhabbal és mézzel. Teljesen hidegen is kínálhatjuk! Jó étvágyat!

Sajttorta narancs eszenciával
Egy jótékonysági sütiárverés egyik sztárja volt ez a könnyű, aromás sajttorta, amiben egészséges alapanyagok adnak egymásnak randevút. A narancsos öntetet nem érdemes elhagyni mellőle.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!