nyugdíj

betegség, függőség, megtakarítás, nyugdíj, párkapcsolat, pénzügyek

Sokat iszom, elhagyott a férjem, de a kasszám tabu

László Márta

A legkényesebb magánéleti problémáinkról – így a környezetünkben előforduló súlyos betegségekről, függőségekről és kapcsolati válságokról – is inkább beszélgetünk, mint arról, hogy teszünk-e félre nyugdíjas éveinkre. A nálunk is jól ismert hollandiai biztosító reprezentatív kutatásának eredményei szerint szinte tabutémaként kezeljük a megtakarításokat, ami azonban komoly gátat jelenthet pénzügyi céljaink megvalósításában, és gyermekeink tudatosságának erősítésében is.

Tovább olvasom »
alkalmazott, dolgozó, főnök, megbecsülés, munkaerő, nyugdíj, stressz

Nem lettek jobbak a főnökök 15 év alatt…

PP-Eletforma

Stresszesebb munka, keményebb elvárások, és munkaerőhiány ide vagy oda, a főnökök többsége továbbra sem bánik jobban alkalmazottaival – derül ki az egyik legismertebb munkaerőkölcsönző- és közvetítő cég 400 fős online munkaerő-piaci kutatásából, ami az elmúlt 15 év trendjeit vizsgálta.

Tovább olvasom »
előtakarákoskodás, gyerek, nyugdíj, öngondoskodás, szendvics-generáció, szülő, támogatás, tervezés

Kínlódik a szendvics-generáció

PP-Eletforma

A szülői minta is hatással van öngondoskodási stratégiánkra – derül ki a meglepő tény az egyik legismertebb biztosító legfrissebb országos kutatásából. Az már kevésbé meglepő, hogy a gyerekek túlnyomó többsége talál olyat, amit szerintük a szülők jobban csinálhattak volna a nyugdíjas éveikre való felkészüléskor. A reprezentatív felmérés azt is felszínre hozta, hogy a 18-59 éves korú lakosság negyede anyagilag támogatja szüleit, és hasonló arányban vannak azok, akik szeretnék ugyan támogatni szüleiket, de nincs rá pénzük. Mindeközben a gyerek jövőjéről való gondoskodás minden második embernél még az öngondoskodási vágyat is felülírja.

Tovább olvasom »
felmérés, fiatalok, idősek, jövedelemforrás, megélhetés, megtakarítás, nyugdíj

Miből élnek majd a jövő nyugdíjasai?

PP-Eletforma

Az állami nyugdíj szinte kizárólagos szerepe a most nyugdíjba vonulók körében ma még megkérdőjelezhetetlen. De vajon hogyan képzeli el nyugdíjas éveit a fiatalabb korosztály, miből lesz pénzük a jövő nyugdíjasainak? Többek között erre kereste a választ a Groupama Biztosító megbízásából készült felmérés.

Tovább olvasom »
életkor, élettartam, előrelátás, Európa, magyarország, nyugdíj

Meddig élünk? Szeretnéd tudni?

László Márta

Európában folyamatosan növekszik a várható élettartam, és egyre kisebb a különbség a nők és férfiak kora között a halálozás időpontjában. Magyarországon jelenleg a várható átlagélettartam 76 év születéskor, ami 4 évvel kevesebb az OECD-átlagnál, és az egyik legalacsonyabb az OECD-országok között! Itthon a nők várható élettartama 79, a férfiaké pedig 72 év, de egész Európában nagy eltéréseket találunk.

Tovább olvasom »
Kisbefektetői Klub, megélhetés, nyugdíj, öngondoskodás, tanácsadás

Így lehetsz jól kereső nyugdíjas!

László Márta

Miből fogok élni nyugdíjas koromban? Kapok-e majd az államtól annyi nyugdíjat, amivel a jelenlegi életszínvonalamat fenn tudom tartani? A válasz egyértelműen: nem! Hiába a ledolgozott évtizedek, a befizetett járulékok, tudomásul kell vennünk, hogy ha saját magunk nem gondoskodunk a jövőnkről, bizony, nyugdíjas éveinkben komoly nehézségekbe ütközünk majd!

Tovább olvasom »
állam, jövedelem, megélhetés, nyugdíj

Nyugtalan nyugdíjas évek?

László Márta

Százezer forint mínusz: ekkora lesz a különbség az utolsó havi fizetés és az első állami nyugdíj között a magyarok várakozása szerint. A Groupama Biztosító megbízásából készült országos reprezentatív kutatás annak járt utána, milyen félelmek övezik a nyugdíjrendszert, s számszerűen milyen nagyságú időskori juttatásra számítanak a nyugdíj előtt álló magyarok.

Tovább olvasom »
aktív idős kor, életkor, nyugdíj, öngondoskodás, takarékosság

A hetven lesz az új ötven?

László Márta

Szülei jobb anyagi körülmények között éltek – így vélekedik minden második ember az egyik nagy biztosító társaság megbízásából végzett felmérés szerint. A kutatás arra is rávilágított, hogy kitolódtak a hagyományos életútra jellemző események: az elköltözés, a házasság, a gyerekvállalás. Mivel a megnövekedett élethosszal párhuzamosan kitolódik a nyugdíjkorhatár is, ezért a tisztes, munkamentes időskor megteremtése egyre inkább az öngondoskodáson múlik. Jó hír, a fiatalabb generáció a felmenőinél jobban áll a hosszú távú pénzügyi öngondoskodás terén.

Tovább olvasom »
életstratégia, felmérés, generáció, nyugdíj, öngondoskodás, takarékosság

Kinek lesz itt nyugdíja?

PP-Eletforma

Drasztikus változásokat tapasztalhatunk az élet minden területén, a 20. század átformálta az emberek látásmódját, igényeit. Több változást élünk meg egy emberöltő alatt, mint korábban generációkon keresztül. A Groupama Biztosító legfrissebb, országos, reprezentatív kutatása megmutatta, milyen változást eredményeztek a magyar társadalomban ezek a folyamatok, hogyan változtak az egymást követő generációk életstratégiái.

Tovább olvasom »
ellátás, megtakarítás, munka, nyugdíj, öngondoskodás, pénz, Piac és Profit magazin

Nyugdíjat, de miből?

PP-Eletforma

A nyugdíjas években remélt jövedelmük mértékétől, valamint a súlyos betegségektől tartanak leginkább a magyarok a felmérések tanúsága szerint. Nem is alaptalanok az aggályok: az MNB tanulmánya is az mutatja: csak 2030-ig biztosak a hazai nyugdíjak. Ennek tükrében még riasztóbb adat, hogy a 18- 65 év közötti lakosság mindössze 10 százalékának van megtakarítása.

Tovább olvasom »
biztosító, dolgozó nő, gondoskodás, kutatás, nyugdíj, részfoglalkoztatás, takarékosság

Elfelejtenek gondoskodni nyugdíjukról az elfoglalt nők

László Márta

A magyar nők 78 százaléka azt gondolja, nyugdíjasként rosszabbul fog élni, mint dolgozó nőként – derül ki az Aegon nyugdíjkutatásából. Ugyanakkor hölgyek mindössze 27 százaléka számít rendszeres megtakarítónak, aki gondoskodik nyugdíjas éveiről, míg partnerükre ebben a kérdésben 57 százalékuk számít.

Tovább olvasom »
anyagi jólét, család, gyerek, nyugdíj, spórolás

Inkább az ételről mondunk le, mint a gyerekeink támogatásáról

PP-Eletforma

Nyugdíjasként a legtöbben ruhavásárláson, éttermi fogyasztáson, alkoholon és dohányárun spórolnának majd, hogy kijöjjenek bevételükből. A gyermekek, unokák támogatásáról szinte senki sem mondana le: még az élelmiszervásárláson is előbb spórolnának, mint a legközelebbi hozzátartozókon – derül ki a CIG Pannónia Életbiztosító megbízásából készült kutatásból.

Tovább olvasom »
gazdaság, lakás, nyugdíj, spórolás, takarékosság, tandíj

Erre spórol, akinek van miből

PP-Eletforma

A gazdaságilag aktív, 25-55 éves korosztály tagjainak 61 százaléka tekinthető megtakarítónak, ők átlagban havi 20 ezer forintot tesznek félre – közölte a hétszáz fős mintán végzett felmérésének eredményét az Union Biztosító az MTI-vel.

Tovább olvasom »
jövő, nyugdíj, nyugdíjas

Így élünk majd nyugdíjasként

PP-Eletforma

Mindennapi szokásaink átalakulása mellett az életszínvonalunk változására is számítunk nyugdíjas éveinkben. Nyugdíjasként több időnk jut alvásra és pihenésre, sokat tévézünk és internetezünk majd. Ugyanakkor a várható jövedelemcsökkenés miatt a legtöbben úgy gondolják, hogy néhány dologról, így az utazásról, a család anyagi támogatásáról vagy épp autó fenntartásáról bizony le kell majd mondaniuk.

Tovább olvasom »
felmérés, nyugdíj, öregkor

Egyre fittebbek a százéves németek

PP-Eletforma

Egyszerre több krónikus betegségben szenvednek, de elégedettebbek, testileg és szellemileg frissebbek és önállóbak a száz éven felüli németek, mint a kétezres évek elején voltak – derül ki egy pénteken bemutatott felmérésből.

Tovább olvasom »
munka, nyugalom, nyugdíj, pénz, pihenés

Nem értem! Ebben is kétharmados a magyar?

PP-Eletforma

A magyar munkavállalók kétharmada még akkor sem dolgozna a nyugdíjkorhatár után, ha emelnék a fizetését – derül ki a Randstad Workmonitor legfrissebb adataiból. A nemzetközi felmérés szerint vannak olyan országok, ahol a többség fizetésemelés nélkül is szívesen vállalna tovább munkát. 

Tovább olvasom »