nevelés

gyerek, interjú, Korpás Kriszta, nevelés, Tilla

Korpás Kriszta fiai tudják, mi az egyenrangúság

László Márta

Tilla három fia, Andor, Simon és Félix nem szerepelnek bulvárlapokban, és édesapjuk sztársága miatt nem is lennének hajlandóak kamerák elé állni, de most édesanyjuk kedvéért megtették. Közös családi fotójuk az ÉVA magazinban jelent meg, Korpás Krisztina, Tilla felesége pedig nagy interjút adott a magazinnak. Többek között a fiúk neveléséről, az anyaságról, a munkáról, a #metoo kampányról és a nemek közti egyenlőségről beszélt Hevesi Flórának, és elárulta több mint 20 éve tartó boldog kapcsolatuk titkát is.

Tovább olvasom »
fogászat, fogkefe, nevelés, rágógumi

Szájharmónia

PP-Eletforma

Ha össze kellene állítanunk egy listát azokról a dolgokról, amiket szívesen halogatunk, a fogászati vizsgálat minden bizonnyal sokaknál előkelő helyen végezne. Pedig ma már nincs okunk a félelemre, a modern fogászati kezeléseknél az injekción kívül nem érzünk más kellemetlenséget. Irreális félelmeink leküzdésével nemcsak magunknak teszünk jót, hanem jó példát mutatunk a gyerekeknek is, akik így a rendszeres fogászati ellenőrzést és kezelést ugyanolyan természetesnek érzik majd, mint a rendszeres hajmosást vagy a sportot.

Tovább olvasom »
család, kamaszkor, kommunikáció, könyv, nevelés, önbizalom, személyiség fejlődés

Amikor a NEM nehéz, az IGEN pedig veszélyes…

Krajcsó Judit

Nem a fiatalok hibája, ha nem tudnak nemet mondani. Nem is a szüleiké. Kultúránk egyik oldalon nehezen tolerálja a nemet mondás, az önérvényesítés képességét, a másik oldalon azonban egyenesen elvárja. Ne csodálkozzunk, ha a tinédzserek félnek kilógni a sorból és félnek nemet mondani. Pedig fontos lenne…

Tovább olvasom »
gyerek, játék, levelezés, manók, nevelés, pszichológus

Titokzatos levelezésbe kezdtek a kismanók Budapesten

László Márta

Szokatlan programot indított kisgyermekes családoknak a Plukkido, egy Felelős Innováció díjas magyar tervezőcsapat. Motivációs játékaikhoz hasonlóan, legújabb gyereknevelést segítő eszközük célja is a szülő és kisgyermek közti nézeteltérések feloldása, ezúttal azonban szabadtéren. A Plukkido IDEKI Programja a családok számára térítésmentesen elérhető, első körben 6 budapesti játszótéren.

Tovább olvasom »
bábszínház, család, kreativitás, nevelés, új játék

Varázsdobozból bábszínház

PP-Eletforma

Három sikeres, fiatal magyar nő összefogott, és a családi feladataik és a munka mellett készítettek egy játékot, ami nemcsak a gyerekek érzelmi intelligenciáját fejleszti, hanem mindenkinek segít: praktikus megoldás a tudatosan nevelő szülőknek, munkalehetőség az anyaotthonokban élő nőknek és nem terheli a környezetet.

Tovább olvasom »
család, elmúlás, gyász, halál, kisgyerek, nevelés

Hogyan beszéljünk a kisgyermeknek a halálról?

PP-Eletforma

A halálról beszélni még mindig kényelmetlen téma, és ha kisgyermek kérdez erről, mindig bajban vagyunk. Ám minél nagyobb a titkolózás, a feszültség, annál inkább érzi ezt a gyermek is, és annál nagyobb lesz benne is a szorongás ezzel kapcsolatban. Hogyan fogjunk hozzá, mit mondjunk neki?

Tovább olvasom »
csecsemő, fejlesztés, játékok, nevelés

Így neveljünk értelmes gyereket!

PP-Eletforma

A csecsemők hihetetlenül könnyen és sok mindent képesek megtanulni, s persze ennek érdekében a szülő is igyekszik mindent megtenni. Vajon mekkora szerepe van a korai fejlesztésnek a későbbi eredmények szempontjából? Lemarad-e az a baba a kortársaitól, akit nem fejlesztenek? Okosabb lesz-e, akinek már kisebb korában magasabb az intelligenciája? Válaszolunk!

Tovább olvasom »
húsvét, játék, nevelés

Mi legyen a gyerek húsvéti ajándéka?

Krajcsó Judit

Húsvétkor általában másfajta ajándékokat veszünk a gyerekeinknek, mint karácsonykor. Tavaszit, szezonálisat. A gondos és előrelátó szülő ilyenkor sportos, szabadtéri meglepetéseket vásárol, és persze csupa praktikusat. No meg jó drágákat és feleslegeseket. Hibázunk ebben is. Most segítünk a vásárlásban…

Tovább olvasom »
csecsemő, gyereknevelés, nevelés

Túlélési tippek „többemberes” babákhoz

PP-Eletforma

Többemberes baba. Már maga a kifejezés is horrorisztikus. Azokat a gyerekeket hívjuk így, akik folyamatosan igénylik, hogy valaki mellettük legyen. Sírnak, nyugtalanok, csak kézben tudnak lecsillapodni. Szinte sakkban tartják az egész családot. Vajon mi a viselkedésük oka? Mit tehetünk? Vannak tippjeink!

Tovább olvasom »
család, genetika, nevelés

Ezért vadul a gyerek!

PP-Eletforma

A kisgyermekek erőszakos viselkedése inkább genetikai okokkal függhet össze, kevésbé a környezetükben látott mintákkal – derült ki a Montreali Egyetem nagyszabású ikerkutatásából.

Tovább olvasom »
család, gyerek, nevelés

Mit tegyünk a hisztis gyerekkel?

Krajcsó Judit

A két-, két és féléves gyerek egyszerre csak mindent másképp akar csinálni, mint ahogy mondják neki. Ráadásul ebben a korban mindössze ötven szót használ a kommunikációjához. Csoda, ha meg nem értettsége miatt frusztrált lesz, és robban? És mit tehet a szülő?

Tovább olvasom »
gyereknevelés, iskolakezdés, nevelés, nevelési tanácsok, stressz, stressz ellen

Iskolakezdés és stressz – így segíthetünk gyermekünknek!

PP-Eletforma

Itt a becsengetés ideje! Vajon az új kisdiákok, vagy a már rutinos iskolások között milyen formában jelenhet meg az iskolakezdéssel együtt járó stressz, illetve szülőként mivel csillapíthatjuk ezt a helyzetet? A cikk szakértője Prof. Dr. Bagdy Emőke neves klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta, gyakorló kisgyermekes anyukaként pedig Keleti Andrea osztja meg velünk tapasztalatait.

Tovább olvasom »
nevelés, pénzügyi nevelés, spórolás

Egyszerű trükkök, amivel spórolásra taníthatjuk a gyereket

PP-Eletforma

Sok mindenre vágyhat egy gyermek: a kicsik egy játékra, amit épp abban a pillanatban reklámoznak a tévében, a nagyobbak mobiltelefont szeretnének, a tinilányok sminkfelszerelést, ruhát, esetleg tabletet vagy laptopot. Hogy ki mennyi zsebpénzt kap és az miért jár, családonként eltérő. Van azonban néhány egyszerű trükk, amit következetesen alkalmazva megtaníthatjuk gyermekeinket a pénzügyi tervezésre. A K&H Bank szakértőjének tippjeit alkalmazva játszva elsajátíthatják a kicsik is az okos döntések alapjait.

Tovább olvasom »
családi kassza, gyerek, nevelés

Mennyibe kerül felnevelni egy gyereket?

PP-Eletforma

Havonta átlagosan 30-40 ezer forint költséggel jár egy gyermek nevelése, de ez az összeg az életkor előrehaladtával akár 90 ezer forintra is emelkedhet a szülők és a gyermeket tervezők becslése alapján – derül ki a Generali Biztosító 1200 fős reprezentatív kutatásából. Egy gyermek felnevelése az egyetem vagy főiskola elvégzéséig így átlagosan 13-15 millió forint plusz költséget jelent a családnak.

Tovább olvasom »
gyerek, nevelés, zsebpénz

Mikortól jó zsebpénzt adni?

PP-Eletforma

Akkor lehet jobb eredmények elérésére ösztönözni a gyermeket zsebpénzzel, ha az már elsajátította a pénzkezelés alapjait – állítják a szakemberek a pénz mint motivációs eszköz vizsgálata kapcsán.

Tovább olvasom »
anya, bugyi, nevelés, pelenka, szülő

Ez micsoda itt a bugyimban?

PP-Eletforma

Kérdezi hetek óta a szobatisztaság rémével viaskodó porontyunk. Az ugyanis, hogy a pelenkán túl is van élet, csak most vált világossá számára. Nem mondhatnók, hogy a természet kegyes lenne velünk: csemetéink szobatisztaságra szoktatását ugyanis többnyire akkora időzíti, amikor már javában tart a dackorszak.

Tovább olvasom »
apa, család, gyerek, munka, nevelés

A magyar apákon nagy a teher!

PP-Eletforma

Kettős elvárásrendszert fogalmaz meg a magyar közvélemény a férfiakkal szemben: egyaránt tartja szükségesnek a hagyományos kenyérkereső szerep betöltését és a gyermeknevelésben történő részvételt is – derül ki egy kutatásból, mely a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma által támogatott és nemrég megjelent Szerepváltozások 2011 című kötet egyik tanulmányaként olvasható.  

Tovább olvasom »
férfi, gazdagság, lélek, lustaság, nevelés, személyiség

Felismeritek ezt a férfit?

PP-Eletforma

Ki ne ismerné Pán Péter, a felnőni nem akaró gyerek történetét? Megvan mindenem, élem a saját kis világom, miért törjem magam olyan fárasztó dolgokkal, mint a karrier vagy egy komoly párkapcsolat? Felvázoljuk a gyermeki lélekkel megáldott férfiember jellemrajzát.

Tovább olvasom »
anya, bőrrák, napozás, nevelés, szolárium

Az anyák növelhetik gyermekeik bőrrák-kockázatát?

PP-Eletforma

Nézd meg az anyját, … és rájöhetsz, mekkora a lányánál kialakuló melanoma kockázata. Ugyanis az anyák – sok más mellett – a szoláriumozásban is példaként szolgálnak a lányaiknak. Dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyász-kozmetológusa szerint pedig ezzel jelentősen növelik a bőrrák kialakulásának rizikóját.  

Tovább olvasom »
gyerek, gyermekek, nevelés, program

Kincs ingyen?

PP-Eletforma

Budapest óvodáiban, kulturális intézményeiben járva új gyerekprogram-magazinnal találkozhatunk, amely havi rendszerességgel kültéri és beltéri programok százait kínálja. A KINCS névre keresztelt magazin a szülőket segíti a választásban, az elfoglaltságok – a hagyományos programfüzetekkel ellentétben – a 0-14 éves korosztálynak szólnak.

Tovább olvasom »
környezet, nevelés, szülő

Zöld generációt! Mintaadás játékosan

Timar Gigi

Bár felvilágosító programok és egyre szigorodó szabályok sora próbálja a felnőtteket rávenni arra, hogy legalább a legalapvetőbb lépéseket tegyék meg a környezettudatos mindennapok megteremtése érdekében, a szakértők mégis egyetértenek abban, hogy igazi változás csak a mostani gyerekgeneráció felnövekedésével következhet be. Persze csak akkor, ha – ahogy mondani szokás – a kicsik már az anyatejjel a fenntarthatóság elveit szívják magukba.

Tovább olvasom »
érték, gyerek, nevelés, szülő

Új alapítványi óvoda Budapesten

PP-Eletforma

Rendszeretet, családcentrikus élet, jobb teljesítmény, kiegyensúlyozott gyermek- és felnőttkor. Ezt kínálja egy Magyarországon eddig nem hasznosított pedagógiai szemlélettel rendelkező új alapítványi óvoda Budapesten.

Tovább olvasom »