népbetegség

bébi, csoki, cukor, elhízás, farsang, kövér gyerek, népbetegség, ünnep

Kövér a gyereked? Nem lesz jó vége!

PP-Eletforma

Bár az ünnepi étkezéseknél a szülők többsége engedékenyebb, mint az év többi részében, nem szabad elfeledkezni arról, hogy a kisgyermekek tápanyagigénye merőben eltér a felnőttekétől, ezért például farsangkor sem ehetik ugyanazt, mint a család többi tagja. Kifejezetten aggasztó tény, hogy az 1-3 éves gyerekek a maximálisan ajánlott cukormennyiség több mint másfélszeresét fogyasztják minden nap, az ünnepi időszakban pedig tovább emelkedik ez a szám.

Tovább olvasom »
amputálás, érszűkület, láb, népbetegség, szűrés

Előzd meg az amputációt!

PP-Eletforma

Az előző évek tapasztalatait igazolta az idén már negyedszerre megrendezett országos Érszűkület Nap, ahol országszerte hat helyszínen (Budapest, Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged), több százan vettek részt az eseményen. A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság szervezte az eseményt, ahol idén külön figyelem irányult a cukorbetegek láb panaszainak felismerésére, hiszen a lábakon végzett amputációk felét diabétesszel élőkön végzik el.

Tovább olvasom »
életmód, magasvérnyomás, mozgás, népbetegség, só, terápia

Támad a csendes gyilkos

PP-Eletforma

Egyre több embert érint az egész világon a magas vérnyomás, ennek ellenére igen kevesen veszik komolyan, pedig olyan szövődményeket okozhat, mint a stroke vagy a szívinfarktus. A legtöbben egyedül a gyógyszeres terápiától várnak javulást, és kevesen tudják, hogy bizony életmódváltással is igen sokat lehet tenni az értékek normalizálása érdekében!

Tovább olvasom »
halláskárosodás, iroda, munkahelyi ártalom, népbetegség, stressz, zaj

Ártalmas az irodai zaj

László Márta

Egy egész Európára kiterjedő kutatás szerint a magyarok 25%-a gondolja úgy, hogy túl zajos a a munkahelye. Ez pedig azt jelenti, hogy a zaj következtében keletkező halláskárosodás Európában a leggyakoribb munkahelyi betegség. A zajnak ugyanakkor a halláskárosodás mellett komoly stressz keltő hatása is van. A káros tünet nemcsak azokon a munkahelyeken jelentkezik, ahol a zaj meghaladja a törvény szerint előírt határértéket, ezáltal kötelezővé válik a védőeszközök használata, de a manapság népszerű egyterű irodákban az általános zajnak is lehet pszichére káros hatása.

Tovább olvasom »
depresszió, kezelés, népbetegség, öngyilkosság, örömérzés, tabu téma

Minden hatodik ember volt már depressziós

László Márta

A depresszió ma az egyik legelterjedtebb népbetegség szerte a világon így Magyarországon is. Nem lehet eleget beszélni erről a tabu témáról, hiszen még mindig sokan titkolják, nem kezelik betegségüket, és megalapozatlan magyarázatokkal nyugtatják magukat. Sokak szerint aki felvállalja a betegségét, azt megbélyegzik. Minden hatodik ember – a nők 24, a férfiak 10 százaléka – élete során legalább egyszer megtapasztalja a depresszió kínjait, amelyek súlyos esetben leírhatatlan szenvedést okoznak, végkifejletként pedig akár öngyilkosságig is vezethet!

Tovább olvasom »
alkohol, dohányzásról való leszokás, egészségmegőrzés, elhízás elleni küzdelem, magas vérnyomás, népbetegség

37 millió ember élete múlhat ezen

PP-Eletforma

Melyek lehetnek a négy legelterjedtebb krónikus betegség hátterében álló rizikófaktorok? A WHO nemrégiben megnevezte őket. A szakértők egyetértenek abban, hogy jelentős változásokra van szükség, hogy ezeket az életmóddal kapcsolatos kockázati tényezőket visszaszorítsuk.

Tovább olvasom »
munkahelyi egészségvédelem, munkahelyi kiégés, munkahelyi stressz, népbetegség, stressz

A munkahelyi stressz tesz minket beteggé?

PP-Eletforma

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a munkahelyi egészségvédelem a 21. század egyik legfontosabb egészségfejlesztési területe. A munkahelyi stressz a 21% népbetegsége, európai vezetők szerint már problémát jelent a vállalatoknál. A munkahelyi egészségfejlesztő programokat az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában a vállalatok beépítették működésükbe, hiszen általa drasztikusan csökken a betegszabadságok száma és az egészségügyi ellátás összege, növekszik a munkavállalók hatékonysága. A munkavállalók pedig egészségesebbek, mind lelkileg és testileg.

Tovább olvasom »
cukorbetegség, életmód, népbetegség, stressz

Lehet, hogy te is cukorbeteg vagy?

PP-Eletforma

A cukorbetegség szinte népbetegségnek számít, amelynek 2-es típusára számos életmódbeli tényező is hajlamosíthat. Dr. Marton Anna, az Oxygen Medical diabetológusa ezekről és a megoldási lehetőségekről beszélt. 

Tovább olvasom »
burnout, kiégés, lélek, munka, munkahely, népbetegség, psziché

Új népbetegség világszerte: a kiégés!

PP-Eletforma

Ha kiégésről van szó, a szakemberek már népbetegségről beszélnek. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) egyik legfrissebb felmérése szerint a kiégés (burnout) 2030-ra első helyen fog állni a leghalálosabb betegségek között, megelőzve a szívinfarktust és az AIDS-t is. A betegségnek gazdasági hatásai is jelentősek, Nagy-Britanniában 4 millió, az USA-ban pedig 550 millió munkanap vész el (az összes munkavállalóra vetítve) a kiégés miatt.

Tovább olvasom »