NÉBIH

dobozos jégkrém, NÉBIH, nyár, teszt, vaníliás

Vaníliafagyi nagyító alatt! Mit gondolsz, mit találtak?

László Márta

Népszerű nyári csemegét, vaníliás, dobozos jégkrémeket ellenőrzött Szupermenta programjában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Összesen 18 terméket vizsgált az intézet, amelyeknél a szakemberek glutén-, laktóz- és tejfehérje tartalmat is mértek. Élelmiszer-biztonsági szempontból nem akadt gond, viszont jelölési hiányosságok miatt 4 esetben figyelmeztetni kell a vállalkozókat, míg egy terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírságot is kiszabnak a szakemberek, édesítőszer jogszerűtlen használata miatt.

Tovább olvasom »
állategészségügy, betegség, NÉBIH, sértés, sertéspestis, vaddisznó

Magyarországon nincs sertéspestis

PP-Eletforma

Magyarországon eddig nem mutatták ki az afrikai sertéspestis (ASP) vírusának jelenlétét – erősítette meg az MTI kérdésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A hazai állategészségügyi hatóság már számos intézkedést vezetett be annak érdekében, hogy megelőzze a vírus behurcolását az ország területére, illetve, hogy az esetleges megjelenését minél hamarabb észlelje.

Tovább olvasom »
fertőzött tojás, figyelmeztetés, NÉBIH

Újabb fipronillal szennyezett tojást talált a NÉBIH

PP-Eletforma

A tojásokra és tojás termékekre elrendelt célellenőrzés során fipronilt mutatott ki a „3HU1503T03/4” azonosító számú tojás tételben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma. A szennyeződés forrásának és módjának felderítését a hatóság haladéktalanul megkezdte, emellett elrendeli a tétel forgalomból történő kivonását.

Tovább olvasom »
fertőzés, kullancs, NÉBIH, nyakörv, védekezés, vizsgálat

Adtunk egy-két pofont a kullancsoknak, örültek is a kutyák

PP-Eletforma

Négylábú kedvenceinket is óvni kell a kullancsoktól, ezért a kutyáknak szánt kullancsirtó- és kullancsriasztó nyakörv-teszt második felvonásaként 14 termék hatóanyagának élettartamát ellenőrizte NÉBIH. Megnyugodhatnak az ebek és gazdáik is ,az engedélyezett nyakörvek valóban hatásosak a gyártók által vállalt időszak végéig.

Tovább olvasom »
élelmiszerbiztonság, ellenőrzés, eredet, harmónia, karakter, NÉBIH, szilvapálinka

Elkészült a szilvapálinkák Szupermenta rangsora

PP-Eletforma

30 szilvapálinkát ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az érzékszervi és kedveltségi vizsgálat mellett a hatóság laboratóriumaiban ezúttal is megmérték a biztonsági szempontból fontos paramétereket. Végül mindössze egyetlen esetben kellett intézkednie a hatóságnak.

Tovább olvasom »
engedély, gyöngyvirág, májkárosodás, medvehagyma, NÉBIH, szabályok

Van egy kis gond ezzel a medvehagyma-gyűjtéssel!

Krajcsó Judit

Tudtad, hogy a hazánkban több helyen is megteremő „vadfokhagyma” gyűjtése engedélyhez kötött? Emellett, mivel élelmiszernek minősül, így az általános jelölési, nyomon követési előírások is ugyanúgy vonatkoznak rá, mint a termesztett zöldségekre, gyümölcsökre. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a témában a legfontosabb tudnivalókat.

Tovább olvasom »
hasznosítás, háztartás, NÉBIH, pazarlás, tárolás, tervezés

A pazarlás a hűtőben kezdődik

PP-Eletforma

Élelmiszereink jelentős része a kukában landol. Míg régen az ételek tárolását és hasznosítását – főleg vidéken – jó hatékonysággal oldották meg, addig ma már ez komoly problémát okoz. Mit tehet egy átlagos városi ember annak érdekében, hogy csökkenteni tudja az ételhulladék mennyiségét? A Laboratorium.hu tanácsainak középpontjában a tudatos tervezés és a hűtőszekrény áll…

Tovább olvasom »
áru, egészség, élelmiszer, kutatás, NÉBIH

Miért fontos, hogy magyar?

PP-Eletforma

Mennyire tartják fontosnak az emberek az élelmiszerek származási helyét? Ezt kutatta a NÉBIH, és tette közzé az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos lapban. A hazai termékcsoportok között vezet a hús és a tojás, a magyar áru választása melletti legfontosabb szempont pedig a munkahelyek megőrzése volt. A nők, a 40 év felettiek és a felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezők értékelik az átlagnál jobban a magyar származású élelmiszer-termékeket. A Laboratorium.hu összeállítása…

Tovább olvasom »
gyorsfagyasztott, hasábburgonya, ízesítés, jelölés, minőség, NÉBIH, tájékoztatás

Lőttek a sültkrumplinak

László Márta

A Szupermenta sültkrumpli termékteszt folytatásaként ezúttal 16 gyorsfagyasztott hasábburgonya komplex vizsgálatát végezte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatóság laboratóriumaiban a termékeket élelmiszerbiztonsági és minőségi paraméterek alapján egyaránt vizsgálták. Jelölési hiba minden terméknél akadt, három sültburgonya forgalmazójával szemben pedig – minőségi problémák miatt – élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki a hatóság.

Tovább olvasom »
ellenőrzés, NÉBIH, szilveszteri étel, virsli

Nagy tapsot a virslinek!

Krajcsó Judit

A hagyományos ünnepi ételek közül 21 előrecsomagolt sertésvirslit ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A laborvizsgálatokon minden termék megfelelt, bőven akadt viszont jelölési hiba, az érzékszervi vizsgálatokon pedig egy virslinél merült fel kifogás.

Tovább olvasom »
hungarikum, minőség, NÉBIH, pálinka, védjegy

Ez igen! Csúcson a pálesz!

László Márta

Óriásit javult a pálinka minősége a hatósági mérések alapján, amihez fontos kutatások is hozzájárultak – derült ki a szakma és a döntéshozók részvételével szervezett konferencián. A Baján, a Városháza dísztermében megtartott tanácskozás a termelés, a fogyasztás kultúrája és a közösségformálás köré épült…

Tovább olvasom »
határidő, jogfolytonosság, NÉBIH, őstermelői igazolvány, plasztik kártya

Bajban a 37 ezer őstermelő

László Márta

Événytelenné válnak az őstermelői igazolványok az év végén. Mintegy 37 ezren már érvényesítették a 2017-es, illetve 2018-as betétlapot, ám egy jogszabályi változás értelmében azok hatályukat vesztik. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja az érintettek figyelmét, hogy az őstermelői jogviszony folyamatosságának megőrzéséhez legkésőbb az év végéig ki kell váltaniuk az új, plasztikkártya típusú igazolványt.

Tovább olvasom »
alma, gyümölcs, hémérséklet, NÉBIH, téli vitaminbomba, téliesítés

Így tároljuk el télire az almát!

PP-Eletforma

Sok jól tárolható almafajtát ismerünk ma már, ahhoz azonban, hogy a téli alma kitartson tavaszig, nem mindegy, mikor szedjük le és hogyan tároljuk a gyümölcsöt. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte az almatárolással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Tovább olvasom »
allergén, élelmiszer, internet, kockázat, NÉBIH, vásárlás

Az internetes élelmiszer-vásárlás veszélyei

PP-Eletforma

Napjainkban az élelmiszerek vásárlásához is egyre többen választják az internetes beszerzési formát. Az új lehetőségek azonban újfajta kockázatokat is rejtenek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, hogy elkerüljük az internetes élelmiszer-vásárlás veszélyeit.

Tovább olvasom »
betiltás, internetes vásárlás, NÉBIH, potencianövelés, RASFF rendszer, veszély

Na, ettől biztos nem áll fel!

PP-Eletforma

Illegálisan forgalmazott és nem engedélyezett színezéket tartalmazó étrend-kiegészítőt talált ellenőrzésekor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A DEVIL STAR potencianövelő – csakúgy, mint az ajándékként mellé adott pezsgőtabletta – engedélyezett színezékeket is tartalmazott, azonban a jelölésen ezeket nem tüntették fel, ráadásul mennyiségük több esetben a határértéket is jelentősen meghaladta. A NÉBIH azonnali hatállyal elrendelte mindkét termék kivonását a forgalomból. 

Tovább olvasom »
fogyasztóvédelem, higany, NÉBIH, szennyezettség, vietnami kardhal

Óvakodj a vietnami kardhaltól!

PP-Eletforma

Higannyal szennyezett kardhal steak-ről érkezett riasztás a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz az Európai Unió gyorsvészjelző rendszerén (RASFF) a belga hatóságtól. A Seaboy márkanéven forgalmazott, 1 kg-os kiszerelésű, vietnami eredetű fagyasztott termékből Magyarországra is érkezett. A kifogásolt termék egyszeri, vagy rövid időszakon keresztül történő fogyasztásától nem valószínű, hogy bárki megbetegszik! 

Tovább olvasom »
hamisítás, internet, kert, NÉBIH, növényvédő szer

Így irtanak ők!

PP-Eletforma

Kétszer is hamis növényvédő szerre bukkantak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai. A NÉBIH idén is folytatja a növényvédő szerek hamisítása elleni harcot. Az egyik esetben lakossági bejelentésre intézkedett a hivatal, míg a másikban egy interneten kapható növényvédő szert vontak ki a forgalomból a szakemberek.

Tovább olvasom »
csoki, Mars, NÉBIH, visszahívás, vizsgálat

Mars a Marsnak!

László Márta

Magyarországra is szállítottak a visszahívott Mars-termékekből – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatósága. Egy szelet csokiban műanyagot találtak. Az intézkedés 55 országot érint.  

Tovább olvasom »
Madame Poumpadour, NÉBIH, pezsgő, teszt

Madame Poumpadour már tudta

László Márta

Megfeleltek a pezsgők az elvárásoknak! A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal legújabb Szupermenta terméktesztjén a hazai és külföldi száraz pezsgőket vizsgálta. Összesen 30 terméket teszteltek élelmiszerbiztonsági, minőségi és kedveltségi szempontok szerint. Kisebb jelölési hiányosságok miatt ugyan figyelmeztetnie kellett a hatóságnak, de a vizsgált tételek beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői minden estben kiállták a próbát.

Tovább olvasom »
csalás, kacsamáj, Kurunczi Hús Bt., libamáj, NÉBIH, termékvisszahívás

Nem mindegy, hogy háp-háp, vagy gá-gá

PP-Eletforma

Azonnali termékvisszahívásra kötelezte a Kurunczi Hús Bt.-t a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága, miután a laboratóriumi vizsgálatok bebizonyították, hogy libamáj megjelöléssel kacsamájat forgalmaztak. Csalás miatt és a hazai baromfiágazat védelme érdekében a NÉBIH fokozottan vizsgálta az elmúlt időszakban a fagyasztott libamáj-forgalmazókat. Ennek eredményeként foglaltak le több mint 2 tonna, mintegy 10 millió forint értékű hamisított termék.

Tovább olvasom »
élelmiszerbiztonság, fokhagyma, NÉBIH, vizsgálat

Mennyi fokhagyma van a fokhagymakrémben?

PP-Eletforma

Öt fokhagymakrém teljes körű hatósági vizsgálatát végezte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.Hatósági mintavételt követően laboratóriumban vizsgálták a termékek minőségi és biztonsági paramétereit, azaz a sótartalmat, a tartósítószerek- és a nehézfémek mennyiségét.

Tovább olvasom »
allergia, engedély nélkül, ló, NÉBIH, tiltott szer

Majdnem legenda lett a lóból

PP-Eletforma

Csaknem egy versenyló halálához vezetett egy, a legyek távoltartása céljából használt állategészségügyi biocid termék. A Tam Tam Vet nevű termékkel kezelt lónál az alkalmazást követően súlyos allergiás reakció jelentkezett. Az esetről a tulajdonos értesítette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, és kiderült, a készítmény sem forgalomba hozatali engedéllyel, sem nyilvántartási számmal nem rendelkezett!

Tovább olvasom »
ellenőrzés, macska, NÉBIH, pékség, ünnep

Új kenyér helyett macskákat találtak egy pékségben

PP-Eletforma

Több pékségben is ellenőrzést tartott az elmúlt napokban a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága az új kenyér ünnepéhez közeledve. Ennek eredményeként egy budapesti üzem működését, nyomon-követhetőségi és súlyos higiéniai problémák miatt, azonnali hatállyal felfüggesztették a szakemberek. Emellett mintegy 1800 kg terméket kellett megsemmisíteni azok ismeretlen eredete miatt. Az eljárás miatt milliós nagyságrendű bírság várható.

Tovább olvasom »
balaton, fagyi, NÉBIH, vizsgálat

Nem mindenkinek nyalt vissza a fagyi

PP-Eletforma

Nyert a Bergmann Cuki! Rendhagyó módon nemcsak termékeket, hanem fagylalt-előállító üzemeket is tesztelt legújabb szupermenta akciójában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A hatóság húsz népszerű Balaton-parti fagylaltozót és termékeit vette górcső alá.  

Tovább olvasom »
egészséges, gyümölcs, NÉBIH, zöldség

Azért mosni kell!

PP-Eletforma

Forgalmas közutak mellett árult zöldségeket és gyümölcsöket vizsgálat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, hogy megnézze, mekkora az autóforgalomból adódó, egészségre káros anyagokkal való szennyeződés kockázata. Az eredmények megnyugtatóak, a laboratóriumi vizsgálatok alapján a termékek nem vagy alig tartalmaztak nehézfémeket vagy aromás szénhidrogéneket, így fogyasztásuk nem jelent élelmiszer-biztonsági kockázatot.

Tovább olvasom »