nátha

influenza, köhögés, nátha, orvos, szövődmény

Ne hanyagold el az egyszerű náthát!

PP-Eletforma

Tél végén, tavasz elején gyakran látunk magunk körül náthás, tüsszögő embereket. Még az influenzajárvány sem múlt el, amely több napra is ágyba dönthet minket. A megfázás és az influenza tünetei gyakran hasonlóak, ám vannak olyan panaszok, mint például az ízületi fájdalom vagy a magas láz, amelyből egyértelműen tudhatjuk, hogy bizony nem egy egyszerű náthával van dolgunk. Ám ha megússzuk a komolyabb betegséget, az nem jelenti azt, hogy nem kell foglalkoznunk a tünetekkel, és hogy néhány napon belül teljesen egészségesek leszünk. Miért fontos, hogy ha betegek vagyunk, elmenjünk orvoshoz?

Tovább olvasom »
egészség, felfázás, gyógytea, köhögés, láz, megfázás, nátha

Csipke, fürtös menta, kakukkfű – várjuk egészségesen a tavaszt!

László Márta

Mától gyakorlatilag tavasz van, de ez a hőmérőkön nem nagyon látszik. Tél végére a kellemetlen megfázások, a bedugult orr, a kaparó torok egyre több embernél fordul elő. Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember gyűjtött össze néhányat azokból a gyógynövényekből, amelyek segítenek gyorsan kilábalni a megfázásos megbetegedésekből. Ha bodza, menta és kakukkfű van otthon, már sokat tettünk a megelőzésért!

Tovább olvasom »
nátha

Miért nem múlik a náthám?

PP-Eletforma

Télen akár több alkalommal is elkaphatjuk a főként orrfolyással, orrdugulással, rossz közérzettel járó náthát. Jó esetben egy hét alatt különösebb kezelés nélkül is kigyógyulunk belőle, de mit tegyünk, ha mégsem? Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, a Fül-orr-gégeközpont orvosa összefoglalta, hogy mi okozhatja, ha a gyógyulásunk nagyon elhúzódik.

Tovább olvasom »
fülfájás, fülgyulladás, közösség, nátha, ősz, ovodások

Ezért betegeskednek ennyit az óvodások

PP-Eletforma

Sokan máris otthon lábadoznak az ősszel közösségbe került, óvodáskorú gyermekek közül. A leggyakoribb betegség ilyenkor a nátha, ezzel egy időben sok kicsinél jelentkezik fülfájás, fülgyulladás is. Dr. Holpert Valéria gyermek fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, milyen okai lehetnek, ha a betegségek gyakran követik egymást.

Tovább olvasom »
ártalom, függőség, immunrendszer, influenza, mellékhatás, nátha, recept nélküli készítmény

Hogyan ne haljunk bele az önkúrálásba?

PP-Eletforma

A tél utolsó heteire többnyire kiürülnek szervezetünk vitaminraktárai, immunrendszerünk kimerült és ráadásul még javában tart az influenza szezon is. Ebben az időszakban sokan ágynak dőlnek, torokfájás, orrdugulás, fülfájás a leggyakoribb panasz. Az első tünetekkel rendszerint még nem rohanunk orvoshoz, recept nélküli készítményekkel igyekszünk helyre jönni, ám fontos tudni, hogy ezeket sem szedhetjük tetszőleges dózisban. A betegtájékoztatóban leírtaktól eltérően használva, ezek a készítmények is kellemetlen mellékhatásokat okozhatnak.

Tovább olvasom »
függőség, nátha, nyálkahártya, orrcsepp, orrspray

Na ne! Függőséget okozhat az orrcsepp?

PP-Eletforma

Egyre többen vásárolunk orrcseppet, vagy spray-t orrdugulás kezelésére a náthaszezon beköszöntével. Mivel ezek a készítmények recept nélkül is beszerezhetők, könnyen az az érzésünk támadhat, hogy korlátlan mennyiségben és ideig használhatjuk őket. Megkérdeztük dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát, hogy vajon jól gondoljuk-e?

Tovább olvasom »
antibiotikum, baktérium, köhögés, nátha, nyirokcsomó, orrfolyás, torokfájás

Torokfájás – mikor van szükség antibiotikumra?

PP-Eletforma

A vírusos eredetű megfázás tüneteként sokszor jelentkezik torokfájás, gyakran ez a betegség első tünete. A torokfájás lehet bakteriális eredetű is, a gyógyuláshoz ilyenkor antibiotikumra is szükség van. Milyen tünetek alapján különböztethetjük meg a vírusos fertőzést a bakteriálistól, mikor forduljunk orvoshoz?

Tovább olvasom »
allergia, enzim, hisztamin, influenza, intolerancia, nátha, orrdugulás, orrfolyás

Meglepő! Ételektől is folyhat az orrod!

PP-Eletforma

Orrfolyást és orrdugulást hisztamin intolerancia is okozhat. A téli időszakban gyakori náthás panaszok mellett bizonyos ételek is okozhatják, ha állandóan orrfolyástól, orrdugulástól szenvedünk. Ilyen esetben a magas hisztamin tartalmú ételek kerülésével, és a hiányzó enzim pótlásával szüntethetők meg a tünetek.

Tovább olvasom »
antibiotikum, házi praktikák, kezelés, nátha, orvosi tanács, tea

Hét dolog, amit tuti tudnod kell a nátháról

PP-Eletforma

Az őszi-téli időszakban sokszor még ki sem heverjük az egyiket, máris egy újabb betegség miatt nyomjuk az ágyat, rossz a közérzetünk, az orrdugulás, orrfújás, köhögés miatt alig alszunk. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa a nátha kezeléséhez és megelőzéséhez ad tanácsokat.

Tovább olvasom »
arcüreggyulladás, influenza, infralámpa, nátha, orr

Így lesz a náthából arcüreggyulladás

PP-Eletforma

A nátha tüneteit hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, pedig ha ilyenkor nem fordítunk kellő figyelmet arra, hogy pihenjünk és kikúráljuk ezt az egyszerű betegséget, akkor számíthatunk a szövődmények megjelenésére. Ezek egyike az erős fejfájással, orrdugulással és köhögéssel jelentkező arcüreggyulladás.

Tovább olvasom »
arcüreggyulladás, krónikus, nátha, orvos, ősz

Nemcsak a nátha okozhatja!

PP-Eletforma

Az őszi-téli hónapokban gyakori panasz az arc egyik, vagy mindkét oldalán jelentkező fájdalommal járó arcüreggyulladás. Kiváltó oka az esetek többségében valamilyen felső-légúti fertőzés, ám visszatérő panaszok esetén érdemes felderíteni a krónikus arcüreggyulladás egyéb lehetséges okait – például orrsövényferdülés, orrpolip, allergia, fogászati probléma – is.

Tovább olvasom »
antibiotikum, ápolás, gyógyszer, megfázás, nátha, orvos, tanács

Miért ne szedj náthára antibiotikumot?

PP-Eletforma

Az ősszel együtt megérkezett a náthaszezon is. A hirtelen jött lehűlés megviseli a szervezetet, ebben az időszakban többen betegszenek meg, gyakoriak a felső légúti betegségek. A mielőbbi gyógyulás reményében sajnos még mindig sokan esnek abba a hibába, hogy a házi patikából, egy korábbi betegségből megmaradt antibiotikummal kezdenek öngyógyításba, vagy nem az orvos utasításainak megfelelő mennyiségben és ideig szedik a felírt gyógyszereket.

Tovább olvasom »
házi gyógymód, házipatika, inhalálás, megfázás, nátha

Évezredes trükk, de még mindig beválik

PP-Eletforma

Rózsa, ásványi anyagok, sós víz, eukaliptusz és ópium – még ha elsőre furcsán is hangzik, mindegyik az inhaláláshoz kötődik. Az emberiség története során a különböző népcsoportok, más-más gyógynövények és főzetek hatásában hittek. Ezek közül sokat ma már nem szívesen alkalmaznánk, van azonban olyan, ami évezredek elteltével is megállja a helyét.

Tovább olvasom »
bedugult orr, nátha, orvosi tanácsok

Nem csak a náthától lehet orrhangod!

PP-Eletforma

A leggyakrabban ugyan a náthától lehet orrhangod, vagy allergia miatti orrdugulás a ludas benne, de számos más ok, akár szervi elváltozás is állhat a háttérben, amelynek kezeléséhez olykor műtétre is szükség lehet. De az is lehet, hogy csak rossz a beszédtechnikád!

Tovább olvasom »
gyerekbetegség, gyógyítás, nátha

Így gyógyítsd kíméletesen a gyerekedet!

PP-Eletforma

Sűrű kézmosás, fertőtlenítés, saját evőeszköz és „ne turkáld az orrod kisfiam”! Mindezekkel megelőzhető a legtöbb betegség. De mit tegyünk, ha mégis megfázik és náthás lesz a gyerek?  Gyógyszerrel nem akarjuk tömni, de óvatosságból a gyógynövényekkel sem szívesen próbálkozunk. Van néhány remek gyakorlatias tippünk a gyógyításra!

Tovább olvasom »
megelőzés, nátha, táplálkozás

Mozogj, hogy elkerüljön a nátha!

Práger Kitti

Többen átestek már rajta, de sokan még csak most küzdenek az idei szezon első orrfolyással, köhögéssel, tüsszögéssel, torokfájással és levertséggel járó tüneteivel. Törvényszerű, hogy az ősz minden évben náthával kezdődjön, vagy létezik biztos módszer a megelőzésre?

Tovább olvasom »
nátha, népi gyógymódok, öngyógyítás

Házi praktikákkal a nátha ellen

Práger Kitti

Jön a tüsszögős, köhögős időszak. Meghülés, influenza és egyéb fertőzések. Sokan nem mennek orvoshoz, inkább próbálkoznak az öngyógyítással. Van aki vény nélküli patikaszerekkel, mások a népi gyógymódokkal próbálkoznak. Ezek egy része valóban segíthet, de akad olyan is, amit semmiképp sem ajánlanánk.

Tovább olvasom »
egészség, nátha, tüsszentés

Mit tehetünk a tüsszögés ellen?

PP-Eletforma

 A tüsszentés a szervezet védekező mechanizmusa, egy reflex, amely – a köhögéshez hasonlóan – a felső légutakat hivatott megtisztítani a nem kívánatos betolakodóktól, hosszú távon azonban igencsak legyengítheti szervezetünket.

Tovább olvasom »
fül-orr-gégészet, nátha, Pécsi Ildikó

Vigyázzon a fülére!

Práger Kitti

A nátha szezon a sztárokat is érinti, hiába a szépség és az ismertség a kórokozók nem tesznek különbséget. Éppen ezért néhány ismert személyiség a hideg időre való tekintettel elment egy  fül-orr-gégészeti szűrésre. Ezt és az alábbi tanácsokat is ajánljuk mindenkinek!

Tovább olvasom »
antibiotikum, nátha, őszi megfázás

Ha le kell nyelni a pirulát

Práger Kitti

Bár valóban az a legjobb, ha a természet és saját szervezetünk győzi le a kórokozókat, ez nem mindig sikerül. Ha lelki gondjaink vannak, vagy fáradtak vagyunk, akkor a minket érő támadásokat sokkal nehezebben verjük vissza. És ha már lebetegedtünk, akkor a cél csak egy lehet, gyorsan túl lenni rajta. Ebben segítenek a ma már természetesnek számító antibiotikumok.

Tovább olvasom »
nátha, orrfolyás, szövődmény

A nátha után

Práger Kitti

Az ősszel együtt beköszönt a nátha szezonja is. Hajlamosak vagyunk félvállról venni ezeket a tüneteket. Pedig egy jelentéktelen náthának is lehetnek komoly következményei, ha elhanyagoljuk.

Tovább olvasom »
fülsapka, nátha, orr, orrhygiéne, orrporszívó, szövődmény, tüdő

Porszívóval, fülsapkával megelőzi a nátha szövődményeit

PP-Eletforma

Dr. Somi Ildikó gyermek fül-orr-gége szakorvos, az Orrhigiéne Alapítvány Elnöke a prevenció elkötelezett híve. Az a klinikai munkacsoport, melynek két évtizeden át volt a munkatársa- a budapesti Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinikáján dr. Miriszlai Ernő gyermek fül-orr-gégész professzor vezetésével a gyermekkori nátha szövődményeinek megoldását és megelőzését tűzte ki célul. Ennek érdekében kidolgozták az orrhygiéne fogalmát, és a megvalósításához szükséges eszközöket is. Ezek fontosságát fejti ki olvasóinknak.

Tovább olvasom »
gyermekek, immunrendszer, közösség, nátha, ősz

Most készülj fel az őszi náthaszezonra!

PP-Eletforma

Ősszel sok kisgyermek kerül bölcsödébe, óvodába. A megszokott otthoni környezet után az új közösségben a kicsik sok, korábban ismeretlen kórokozóval is találkoznak, s ez próbára teheti a szervezetüket. Az immunrendszer éréséhez fontos, hogy bizonyos fertőzéseken átessenek, de hogyan segíthetünk, hogy elkerüljük a gyakori náthás, megfázásos tüneteket? 

Tovább olvasom »
allergia, krónikus, megfázás, nátha, orr, orrdugulás, orvos

Nem szelel? Az orrdugulást mi okozhatja?

PP-Eletforma

A tavaszi időszakban gyakori náthás panaszok mellett az allergia tünete is lehet, sok esetben mégsem ez áll az orrdugulás hátterében. Krónikus panaszok esetén javasolt a kiváltó okokat felderíteni, mert a túlzott orrcsepp használat csak tovább ront a már meglévő tüneteken. 

Tovább olvasom »
hideg, influenza, megfázás, nátha

Baj van? Ne nyüzsögj, mert nem lehetsz erősebb, menj ágyba

PP-Eletforma

A hideg beköszöntével egyre gyakrabban náthásodunk be és az influenzát sem könnyű ilyenkor elkerülni. Ám miközben a legújabb kutatások is azt bizonyítják, hogy a rendszeres mozgással megelőzhetőek az ilyen jellegű betegségek is, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az intenzív testmozgás akár még árthat is a betegeknek. Dr. Bányai Tamás, az Élj Tovább 5 Évvel! mozgalom sportorvosa az elővigyázatosságra hívja fel a figyelmet.

Tovább olvasom »
egészség, influenza, megfázás, nátha

Esélyünk sincs kikerülni a náthát, az influenzát!

PP-Eletforma

Ha itt az ősz és a tél, a megfázások, az influenzás megbetegedések tömeges méreteket öltenek. Vajon együtt kell élnünk ezzel a civilizációs, urbanizációs csapással, vagy van megoldás a kikerülésére? A kérdés megválaszolásában a dr. Kecskés Gabriella belgyógyász, a Medic-Poliklinika igazgató főorvosa segít

Tovább olvasom »
influenza, nátha, természetes

Így védd magad természetesen- a náthák, influenzák idején

PP-Eletforma

A természet gyógyító ereje évezredek óta ismert. A malária első gyógyszerét, a kinint a kínafa kérgéből izolálták, és hasonlóan találtak rá az acetil-szalicilsavra, amit ma aszpirinként ismerünk. Az első hatásos szívgyógyszer is növényi eredetű: a gyapjas gyűszűvirág főzete a szívelégtelenségre jelentett gyógyírt.

Tovább olvasom »
betegség, nátha, orr

Mi az oka, ha eldugult és nem szelel?

PP-Eletforma

Az orrüreg egy hihetetlenül összetett szerv, mely lehetővé teszi a levegő áthaladását a tüdő felé és ez alatt a 0,1 mp töredéke alatt felmelegíti, párásítja és megtisztítja az áthaladó levegőt. De mi az oka, ha nem szelel az orr?

Tovább olvasom »
fertőzés, megfázás, nagyszülő, nátha, unoka

Beteg vagyok az unokámtól!

PP-Eletforma

A hét kérdése: Akiknek van unokájuk, gyakrabban náthásak? Nem találtam semmilyen adatot a nagyszülők náthájáról. A Nemzeti Allergológiai és Fertőző Betegségek Intézete azonban jelentette, hogy az iskolába járó gyerekek évente akár 12 alkalommal is megfázhatnak. A 60 év felettiek esetében azonban ez a szám egynél is kevesebb lehet.

Tovább olvasom »