napozás

aloe vera, arcbőr, bőrgyulladás, C vitamin, megégés, napozás, védelem

Így hozd helyre megégett arcbőrödet

László Márta

A hosszúra nyúlt kánikulát még most is csak vízparton lehet igazán elviselni. Ha azonban nem vagyunk kellőképpen körültekintőek, akár tíz perc alatt is égési sérüléseket szenvedhetünk. Az arcbőr különösen érzékeny, így ezen a területen akár még rövidebb idő is elegendő a kellemetlen bőrpír kialakulásához.

Tovább olvasom »
bőrvédelem, kalap, kozmetika, napozás, naptej, nyár, Sárvár, szemüveg

Ez a bronzbőr 3 aranyszabálya

László Márta

Sokféle jótékony hatását ismerjük a napfénynek. Javítja kedélyállapotunkat, vérnyomáscsökkentő, erősíti a csontokat, és segíti a minőségi alvást. A napozásnak van azonban veszélyes oldala is, így a bőrünkre különösen nyáron kell vigyáznunk, hiszen komoly következményei lehetnek, ha túlzásba visszük. Mire figyeljünk különösen a nyaralás alatt? A napozás legfontosabb szabályait Sárvár egyik legismertebb hoteljének szakértője foglalta össze.

Tovább olvasom »
bazalióma, bőrdaganat, melanoma, napozás, rákszűrés

A rosszindulatú bőrdaganatok típusai

PP-Eletforma

A festéksejtekből kiinduló melanoma malignum a legismertebb és egyben a legagresszívebb bőrdaganat, azonban a rosszindulatú bőrdaganatoknak ezen kívül több típusa is létezik. Ezek azért is jelentenek veszélyt, mert könnyen összetéveszthetők apróbb sérülések nyomaival, vagy pigmentfoltokkal, így szűrővizsgálat nélkül felismerésükre már csak a szövődmények megjelenésekor kerül sor.

Tovább olvasom »
bőrrák, káros sugárzás, kezelés, melanoma, napozás, szolárium, szűrés

Nem felejt a bőröd

László Márta

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az évenkénti szűrővizsgálat, hiszen már egy-két leégés is igen nagy kárt okozhat. Bőrünk emlékezik ugyanis minden egyes napon töltött órára, és a káros UV-sugárzás hatását is elraktározza, így nem bánhatunk vele felelőtlenül!

Tovább olvasom »
kismama, megelőzés, napozás, nyár, repülőút, trombózis

Mire figyeljenek nyáron a kismamák, ha el akarják kerülni a trombózist?

PP-Eletforma

A kánikulában a kismamáknak több dologra kell ügyelniük, hogy zavartalanul teljen a melegebb hónapokban is a terhességük. Az egyik legfontosabb a trombózis megelőzése, hiszen a várandósság, a nyári hőség, a hosszú utazás mind megnövelik a vérrögök kialakulásának rizikóját. Hogy miként lehet elkerülni, azt dr. Szélessy Zsuzsannától, a Trombózisközpont hematológus főorvosától kérdeztük.

Tovább olvasom »
bor, bőrbetegség, napallergia, napozás, naptej, nyár, védelem

Barna bőrű hableányok, figyelem!

PP-Eletforma

Míg a 19. század környékén a világos bőrszín volt divat, és a porcelánszínű bőr egyet jelentett a szépséggel, az egészséggel, később egyre inkább a bronzbarna szín terjedt el. A trendek folyamatosan váltották egymást, hol a világos, hol a napbarnított bőr lett a divat, de legyen akár a fehér vagy a csokibarna szín a kedvenc, a legszebb mégis az egészséges bőr! Ezért pedig – főként a nyári erős napsugárzás idején – mindannyiunknak érdemes tennünk.

Tovább olvasom »
bőrrák, D vitamin, leégés, melanoma, napozás

4 életveszélyes tévhit a napozásról

PP-Eletforma

Tényleg büntetlenül süttethetjük magunkat délelőtt 11 és délután 15 óra között? Csak az kerülhet bajba, aki leég? Milyen fényvédőt érdemes használni? A HáziPatika.com Te mindent beveszel? egészségügyi tévhitekkel foglalkozó sorozatának új cikkében szakértők segítségével jár utána a napozással kapcsolatos tévedéseknek.

Tovább olvasom »
árnyék, bőrrák, fényvédők, káros sugárzás, melanoma, napozás, szolárium, védekezés

Csúnyán leéghetsz a kocsidban is!

László Márta

A napsütéses órák számának növekedésével bőrünk is egyre nagyobb terheléssel néz szembe, hiszen a káros sugárzás bőrpírt, leégést, bőröregedést, legrosszabb esetben bőrrákot is okozhat. A szakorvos szerint nem kell teljesen megvonni magunktól a napozást, de van néhány szempont, amely betartásával elkerülhetjük a kellemetlenségeket!

Tovább olvasom »
bor, bőrrák, kampány, megelőzés, napozás, tanácsadás

Ne vidd a vásárra!

PP-Eletforma

Az európaiak csupán 14%-a tartja be a fényvédelmi szabályokat annak ellenére, hogy 91% ismeri a lehetséges veszélyeket. Az Euromelanoma, mely a kontinens vezető bőrrák megelőzésére létrejött szervezete, széles körű kampányt indított a fényvédelmi szokások megváltoztatásáért. A Csak egy bőröd van című akció célja, hogy felhívja a figyelmet a napsugárzás lehetséges veszélyeire és tudatosítsa, hogy mit tehetünk bőrük megóvása érdekében.

 

Tovább olvasom »
érfalak, fogamzásgátló, műtét, napozás, önértékelés, visszerek

Hogyan tüntethetők el a hajszálerek?

PP-Eletforma

Az egész nyarat elronthatja néhány zavaró ér, egy elszíneződött, csúnyának ítélt tesztrész. Szerencsére a hajszálerek eltüntetése számos, kíméletes módszerrel lehetséges, amelyekről dr. Sepa György, az Oxygen Medical sebész, érsebész főorvosa beszélt.  

Tovább olvasom »
bor, bőrápolás, hidratáció, napozás, regenerálódás, smink, tavasz

Szépségkúra 5 lépésben – a téli hideg után

PP-Eletforma

A hőmérséklet napról napra kellemesebb, utolsókat rúgja a tél, de az évszak bőrre gyakorolt hatásai továbbra is szemmel láthatóak. A nagy tavaszi feltöltődés ugyan még várat magára, de már most is rengeteget tehetünk a csapadékos, szeles, hideg időben megfáradt bőr megújításáért. Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus elárulja, amelyek a tél végi regeneráló szépségkúra legfontosabb lépései.

 

Tovább olvasom »
bor, napozás, öregedés, ráncosodás

A 4 legokosabb napbarnító tipp

PP-Eletforma

Nyáron több időt töltünk a szabadban, mint a többi évszakban, így a nap fény még akkor is éri bőrünket, ha nem is kifejezetten napozunk! Ezekkel a tippekkel, a megfelelő és gondos ápolással könnyedén megőrizhetjük bőrünk szépségét és egészséges barnaságát egész nyáron.

Tovább olvasom »
gyerek, napozás, orvosi tanács, strand, szülő, veszélyek

Babakalauz

PP-Eletforma

A nyár, a vakáció, pihenés időszaka. Sokan túlestek az első babás nyaraláson, s felkészülten várják az előttük álló napokat, de vannak, akik most kelnek először útra kisgyermekkel. Következzen ezért útravalóként néhány jó tanács bőrgyógyász szakértőnktől – a nyári bőrvédelemről.

Tovább olvasom »
bőrvédelem, D vitamin, napozás, naptej

Ne vidd túlzásba!

PP-Eletforma

Tombol a nyár, gyönyörű az idő, legszívesebben az egész napot a szabadban töltenénk. A napsütéstől a kedvünk is jobbá válik, csábít a vízpart, többet sportolunk, sétálunk, kirándulunk, mint az év bármelyik más időszakában. A túlzásba vitt napfürdőzés azonban könnyen el tudja rontani az élményt.

Tovább olvasom »
bőrrák, napozás, strandszezon

Már most tegyünk a nyári barnaságért!

PP-Eletforma

A napos órák számának növekedésével egyre több időt töltünk a szabadban, alig várjuk az igazi strandidő beköszöntét. Ahhoz azonban, hogy nyugodtan és biztonságosan élvezhessük a vízparti sütkérezést, már most érdemes felkészíteni a bőrünket a nyári nap erős sugaraira.

Tovább olvasom »
egészséges életmód, gasztronómia, napozás

Nem mindegy, mit eszel, iszol, mielőtt napra mész!

PP-Eletforma

Még tart a nyár, így változatlanul nem mindegy, miként vigyázunk a bőrünkre. Igaz, ma már egyre tudatosabbak vagyunk, tudjuk, hogy a naptej elengedhetetlen a napozáshoz, és a déli órákban sem fekszünk ki a tűző napra. Azt azonban nem mindenki tudja, hogy ennél többet is tehetünk az egészséges, napbarnított bőrért és a napégés megelőzéséért.

Tovább olvasom »
bőrrák, egészség, napozás

A bőrrák lehetősége elrettent

PP-Eletforma

Már érzékelhető az elmúlt évek felvilágosító kampányainak pozitív hatása: a magyar strandolók többsége tart a túlzott napozás okozta bőrráktól, és háromnegyedük tudatosan figyel arra, hogy elkerülje a leégést.

Tovább olvasom »
napozás, napozás és védekezés, uv

Félünk, de égünk a napon

PP-Eletforma
Minden második napozó fél a bőrráktól, de a lakosság közel 50%-a nem is tudja, hogy a védelem nélküli napozás a bőr rugalmasságának elvesztésével is jár. Sokan nincsenek tisztában azzal sem, hogy a faktorszám mit jelent.
Tovább olvasom »
D vitamin, napozás, vitamin

Szinte mindenki D-vitamin hiányos

PP-Eletforma

A D-vitamin fontossága mára már köztudottá vált, mostanra leginkább csak a mennyiséggel kapcsolatos viták és a napfény szerepe okoz fennakadásokat. Számtalan tudományosnak tűnő állítással találkozhatunk nap, mint nap. Most Prof. Dr. Ősapay György szakértő ezekről rántja le a leplet!

Tovább olvasom »
egészség, napozás, rák

Életmód-rák: alkohol, dohányzás, napozás

kfarkas

A mértéktelen napozás, a dohányzás és az alkohol tíz év alatt negyven százalékkal emelte az életmóddal kapcsolatos rákos megbetegedések számát Nagy-Britanniában. A brit Országos Statisztikai Hivatal (ONS) adatai szerint a rosszindulatú bőrrákos esetek száma emelkedett a legmeredekebben: 2002 óta 56 százalékkal a nőknél és 38 százalékkal a férfiaknál – idézi a jelentést The Daily Telegraph brit napilap online kiadása.

Tovább olvasom »
napozás, napozás és védekezés, nyár

A férfiak nem védekeznek!

PP-Eletforma

Egy friss magyarországi piackutatásból kiderült, hogy a magyarok közel fele legfeljebb akkor használ napvédő terméket, ha már égeti nap, a férfiak harmada pedig még ekkor sem foglalkozik bőre védelmével.

Tovább olvasom »
balaton, internet, napozás, nyaralás, pihenés

Dolgozva is barnulhatunk…

PP-Eletforma

A ‘melyik 5 tárgyat vinné magával a nyaralásra, amelyeket nem pótolhatna másként’ kérdésre 100 százalék helyett a válaszadók 86 százaléka jelölte be a fogkefét, ugyanakkor 81 százalék a mobiltelefonja nélkül nem indulna útnak!

Tovább olvasom »
bőrkiütés, elfojtás, fényvédelem, napallergia, napozás

Bőrkiütésed van? Napallergia? Elfojtás?

PP-Eletforma

Sokszor hiába a magas faktorszám, az elővigyázatosság mégis megvan a baj. Testünk a túlzott melegre, vagy épp a napsugarak érintésére érzékenyen reagál: bőrkiütésekkel védekezik.( A bőr az elsődleges védelmi vonal, így annak bármely normálistól eltérő működése ki nem mondott gondolatokra, elfojtásokra utal.)

Tovább olvasom »
bor, bőrbetegség, fehér foltok a bőrön, napozás, VITILIGO

Baj van, ha fehér foltok jelennek meg a bőrödön!

PP-Eletforma

Mindazok, akiket érint a vitiligo nevű bőrbetegség, átélhették már a látható különbözőség érzését, különösen, ha az arcukon, kézfejükön jelennek meg a fehér foltok. Az esztétikai problémán kívül azonban a fényvédelemre is fokozottan figyelnie kell az érintetteknek, de van esély a tünetek javítására is – mondja dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa.  

Tovább olvasom »
allergia, nap, napfény, napozás

Miért vagyok napallergiás?

PP-Eletforma

Tudni kell, hogy a napallergia másodlagos dolog. Bizonyos gyógyszerek hatására, továbbá más, kezdődő autoimmun betegségek, esetleg rák esetén gyakrabban alakul ki napallergia. Melyek a napallergia legjellemzőbb tünetei? Vörös, gyulladt bőr, csalánkiütés, hólyagok… Meg kell jegyezni, hogy jelentkezésük összefügg a hormonszinttel. Megfigyelhető például, hogy a menstruáció előtt vagy a változókorban gyakrabban fordul elő, amiből az következik, hogy a neuroimmun és az endokrin rendszer szoros összefüggésben áll egymással.

Tovább olvasom »
anya, bőrrák, napozás, nevelés, szolárium

Az anyák növelhetik gyermekeik bőrrák-kockázatát?

PP-Eletforma

Nézd meg az anyját, … és rájöhetsz, mekkora a lányánál kialakuló melanoma kockázata. Ugyanis az anyák – sok más mellett – a szoláriumozásban is példaként szolgálnak a lányaiknak. Dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyász-kozmetológusa szerint pedig ezzel jelentősen növelik a bőrrák kialakulásának rizikóját.  

Tovább olvasom »
nap, napozás, szolárium

Létezik-e napbarnított bőrszín, kockázatok nélkül?

PP-Eletforma

A nyári szezon előtt a nők két dolognak mondanak búcsút szívesen: a plusz kilóknak és a hófehér bőrnek. A drasztikus fogyókúrákhoz hasonlóan azonban a gyorsan szerzett barnaság is többet árt, mint használ. Létezik-e napbarnított bőrszín, kockázatok nélkül?-erről kérdeztük dr. Boros-Gyevi Mártát, az Oxygen Medical bőrgyógyász-kozmetológusát.  

Tovább olvasom »
betegség, napozás, nyár, nyaralás, pihenés, tenger, utazás

Nyári bajaink orvoslása

Sebok Orsolya

Vannak tipikus „nyári bajok”, mint például az utazási betegség, a napszúrás, a leégés, néhány fertőző betegség, ételmérgezés, allergia, de a szúnyogok és más rovarok is megnehezíthetik pihenésünket. A lista rémisztően hosszú, de szerencsére a legtöbb kórság némi odafigyeléssel és előrelátással elkerülhető.

Tovább olvasom »
férfi, napozás, nő, nyár, rák, szolárium

A konnektorból származó napfény káros!

PP-Eletforma

A konnektorból származó napfény káros a bőr egészségére – ezt ma már majdnem mindenki tudja, mégis sok ember szeretne egész évben barna lenni. A dermatológusok évek óta óvnak attól, hogy az emberek bőrüket ne tegyék ki évente több mint ötvenszer a számukra elviselhető napsugár dózisnak.

Tovább olvasom »
lábszag, napozás, nyár, otthon

Akkor most lábszagod van, vagy leégtél?

PP-Eletforma

A nyári meleg nem csak kellemes közérzetünk felelőse, hanem bizony jócskán okozhat diszkomfort érzést is, például egy kiadós lábizzadás vagy leégés formájában. Kutassuk most fel e nyári nyűgök leghatásosabb és legtermészetesebb orvoslását, hogy gond nélkül élvezhessük az izzasztó-melegítő napokat is!

Tovább olvasom »
bor, étkezés, nap, napozás, nyár

Együnk és barnuljunk!

PP-Eletforma

Ilyenkor mindenki barna bőrszínre vágyik, de azt kevesen tudják, hogy a napozáson vagy a szoláriumozáson kívül is van megoldás. Hívjuk segítségül az ételek rejtett kincseit, és gyönyörű lesz a bőrünk. És még valami: nem áll fenn a leégés veszélye.

Tovább olvasom »
napfény, napozás, nyár, nyaralás, smink, szépség

Legyél a strand szépe!

PP-Eletforma

Tudjuk, hogy nem tesz jót a bőrnek, de hozzászoktunk és nem akarunk lemondani róla napfürdőzés közben sem – hát még ha a strandon szeretnénk ismerkedni… Mit tehetünk, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon?

Tovább olvasom »
napozás

13+1 tipp napozáshoz

PP-Eletforma

Végre ledobhatjuk magunkról a mindent eltakaró ruháinkat, hogy fedetlen bőrünket idén is kitegyük a hőségnek és az eddigieknél erősebb napsugárzásnak. Komfortérzetünk szinten tartása mellett azonban ügyeljünk bőrünk védelmére is!

Tovább olvasom »