napozás

bazalióma, bőrdaganat, melanoma, napozás, rákszűrés

A rosszindulatú bőrdaganatok típusai

PP-Eletforma

A festéksejtekből kiinduló melanoma malignum a legismertebb és egyben a legagresszívebb bőrdaganat, azonban a rosszindulatú bőrdaganatoknak ezen kívül több típusa is létezik. Ezek azért is jelentenek veszélyt, mert könnyen összetéveszthetők apróbb sérülések nyomaival, vagy pigmentfoltokkal, így szűrővizsgálat nélkül felismerésükre már csak a szövődmények megjelenésekor kerül sor.

Tovább olvasom »
bőrrák, káros sugárzás, kezelés, melanoma, napozás, szolárium, szűrés

Nem felejt a bőröd

László Márta

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az évenkénti szűrővizsgálat, hiszen már egy-két leégés is igen nagy kárt okozhat. Bőrünk emlékezik ugyanis minden egyes napon töltött órára, és a káros UV-sugárzás hatását is elraktározza, így nem bánhatunk vele felelőtlenül!

Tovább olvasom »
kismama, megelőzés, napozás, nyár, repülőút, trombózis

Mire figyeljenek nyáron a kismamák, ha el akarják kerülni a trombózist?

PP-Eletforma

A kánikulában a kismamáknak több dologra kell ügyelniük, hogy zavartalanul teljen a melegebb hónapokban is a terhességük. Az egyik legfontosabb a trombózis megelőzése, hiszen a várandósság, a nyári hőség, a hosszú utazás mind megnövelik a vérrögök kialakulásának rizikóját. Hogy miként lehet elkerülni, azt dr. Szélessy Zsuzsannától, a Trombózisközpont hematológus főorvosától kérdeztük.

Tovább olvasom »
bor, bőrbetegség, napallergia, napozás, naptej, nyár, védelem

Barna bőrű hableányok, figyelem!

PP-Eletforma

Míg a 19. század környékén a világos bőrszín volt divat, és a porcelánszínű bőr egyet jelentett a szépséggel, az egészséggel, később egyre inkább a bronzbarna szín terjedt el. A trendek folyamatosan váltották egymást, hol a világos, hol a napbarnított bőr lett a divat, de legyen akár a fehér vagy a csokibarna szín a kedvenc, a legszebb mégis az egészséges bőr! Ezért pedig – főként a nyári erős napsugárzás idején – mindannyiunknak érdemes tennünk.

Tovább olvasom »
bőrrák, D vitamin, leégés, melanoma, napozás

4 életveszélyes tévhit a napozásról

PP-Eletforma

Tényleg büntetlenül süttethetjük magunkat délelőtt 11 és délután 15 óra között? Csak az kerülhet bajba, aki leég? Milyen fényvédőt érdemes használni? A HáziPatika.com Te mindent beveszel? egészségügyi tévhitekkel foglalkozó sorozatának új cikkében szakértők segítségével jár utána a napozással kapcsolatos tévedéseknek.

Tovább olvasom »
árnyék, bőrrák, fényvédők, káros sugárzás, melanoma, napozás, szolárium, védekezés

Csúnyán leéghetsz a kocsidban is!

László Márta

A napsütéses órák számának növekedésével bőrünk is egyre nagyobb terheléssel néz szembe, hiszen a káros sugárzás bőrpírt, leégést, bőröregedést, legrosszabb esetben bőrrákot is okozhat. A szakorvos szerint nem kell teljesen megvonni magunktól a napozást, de van néhány szempont, amely betartásával elkerülhetjük a kellemetlenségeket!

Tovább olvasom »
bor, bőrrák, kampány, megelőzés, napozás, tanácsadás

Ne vidd a vásárra!

PP-Eletforma

Az európaiak csupán 14%-a tartja be a fényvédelmi szabályokat annak ellenére, hogy 91% ismeri a lehetséges veszélyeket. Az Euromelanoma, mely a kontinens vezető bőrrák megelőzésére létrejött szervezete, széles körű kampányt indított a fényvédelmi szokások megváltoztatásáért. A Csak egy bőröd van című akció célja, hogy felhívja a figyelmet a napsugárzás lehetséges veszélyeire és tudatosítsa, hogy mit tehetünk bőrük megóvása érdekében.

 

Tovább olvasom »
érfalak, fogamzásgátló, műtét, napozás, önértékelés, visszerek

Hogyan tüntethetők el a hajszálerek?

PP-Eletforma

Az egész nyarat elronthatja néhány zavaró ér, egy elszíneződött, csúnyának ítélt tesztrész. Szerencsére a hajszálerek eltüntetése számos, kíméletes módszerrel lehetséges, amelyekről dr. Sepa György, az Oxygen Medical sebész, érsebész főorvosa beszélt.  

Tovább olvasom »
bor, bőrápolás, hidratáció, napozás, regenerálódás, smink, tavasz

Szépségkúra 5 lépésben – a téli hideg után

PP-Eletforma

A hőmérséklet napról napra kellemesebb, utolsókat rúgja a tél, de az évszak bőrre gyakorolt hatásai továbbra is szemmel láthatóak. A nagy tavaszi feltöltődés ugyan még várat magára, de már most is rengeteget tehetünk a csapadékos, szeles, hideg időben megfáradt bőr megújításáért. Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus elárulja, amelyek a tél végi regeneráló szépségkúra legfontosabb lépései.

 

Tovább olvasom »
bor, napozás, öregedés, ráncosodás

A 4 legokosabb napbarnító tipp

PP-Eletforma

Nyáron több időt töltünk a szabadban, mint a többi évszakban, így a nap fény még akkor is éri bőrünket, ha nem is kifejezetten napozunk! Ezekkel a tippekkel, a megfelelő és gondos ápolással könnyedén megőrizhetjük bőrünk szépségét és egészséges barnaságát egész nyáron.

Tovább olvasom »
gyerek, napozás, orvosi tanács, strand, szülő, veszélyek

Babakalauz

PP-Eletforma

A nyár, a vakáció, pihenés időszaka. Sokan túlestek az első babás nyaraláson, s felkészülten várják az előttük álló napokat, de vannak, akik most kelnek először útra kisgyermekkel. Következzen ezért útravalóként néhány jó tanács bőrgyógyász szakértőnktől – a nyári bőrvédelemről.

Tovább olvasom »
bőrvédelem, D vitamin, napozás, naptej

Ne vidd túlzásba!

PP-Eletforma

Tombol a nyár, gyönyörű az idő, legszívesebben az egész napot a szabadban töltenénk. A napsütéstől a kedvünk is jobbá válik, csábít a vízpart, többet sportolunk, sétálunk, kirándulunk, mint az év bármelyik más időszakában. A túlzásba vitt napfürdőzés azonban könnyen el tudja rontani az élményt.

Tovább olvasom »
bőrrák, napozás, strandszezon

Már most tegyünk a nyári barnaságért!

PP-Eletforma

A napos órák számának növekedésével egyre több időt töltünk a szabadban, alig várjuk az igazi strandidő beköszöntét. Ahhoz azonban, hogy nyugodtan és biztonságosan élvezhessük a vízparti sütkérezést, már most érdemes felkészíteni a bőrünket a nyári nap erős sugaraira.

Tovább olvasom »
egészséges életmód, gasztronómia, napozás

Nem mindegy, mit eszel, iszol, mielőtt napra mész!

PP-Eletforma

Még tart a nyár, így változatlanul nem mindegy, miként vigyázunk a bőrünkre. Igaz, ma már egyre tudatosabbak vagyunk, tudjuk, hogy a naptej elengedhetetlen a napozáshoz, és a déli órákban sem fekszünk ki a tűző napra. Azt azonban nem mindenki tudja, hogy ennél többet is tehetünk az egészséges, napbarnított bőrért és a napégés megelőzéséért.

Tovább olvasom »
bőrrák, egészség, napozás

A bőrrák lehetősége elrettent

PP-Eletforma

Már érzékelhető az elmúlt évek felvilágosító kampányainak pozitív hatása: a magyar strandolók többsége tart a túlzott napozás okozta bőrráktól, és háromnegyedük tudatosan figyel arra, hogy elkerülje a leégést.

Tovább olvasom »
napozás, napozás és védekezés, uv

Félünk, de égünk a napon

PP-Eletforma
Minden második napozó fél a bőrráktól, de a lakosság közel 50%-a nem is tudja, hogy a védelem nélküli napozás a bőr rugalmasságának elvesztésével is jár. Sokan nincsenek tisztában azzal sem, hogy a faktorszám mit jelent.
Tovább olvasom »
D vitamin, napozás, vitamin

Szinte mindenki D-vitamin hiányos

PP-Eletforma

A D-vitamin fontossága mára már köztudottá vált, mostanra leginkább csak a mennyiséggel kapcsolatos viták és a napfény szerepe okoz fennakadásokat. Számtalan tudományosnak tűnő állítással találkozhatunk nap, mint nap. Most Prof. Dr. Ősapay György szakértő ezekről rántja le a leplet!

Tovább olvasom »
egészség, napozás, rák

Életmód-rák: alkohol, dohányzás, napozás

kfarkas

A mértéktelen napozás, a dohányzás és az alkohol tíz év alatt negyven százalékkal emelte az életmóddal kapcsolatos rákos megbetegedések számát Nagy-Britanniában. A brit Országos Statisztikai Hivatal (ONS) adatai szerint a rosszindulatú bőrrákos esetek száma emelkedett a legmeredekebben: 2002 óta 56 százalékkal a nőknél és 38 százalékkal a férfiaknál – idézi a jelentést The Daily Telegraph brit napilap online kiadása.

Tovább olvasom »
napozás, napozás és védekezés, nyár

A férfiak nem védekeznek!

PP-Eletforma

Egy friss magyarországi piackutatásból kiderült, hogy a magyarok közel fele legfeljebb akkor használ napvédő terméket, ha már égeti nap, a férfiak harmada pedig még ekkor sem foglalkozik bőre védelmével.

Tovább olvasom »
balaton, internet, napozás, nyaralás, pihenés

Dolgozva is barnulhatunk…

PP-Eletforma

A ‘melyik 5 tárgyat vinné magával a nyaralásra, amelyeket nem pótolhatna másként’ kérdésre 100 százalék helyett a válaszadók 86 százaléka jelölte be a fogkefét, ugyanakkor 81 százalék a mobiltelefonja nélkül nem indulna útnak!

Tovább olvasom »
bőrkiütés, elfojtás, fényvédelem, napallergia, napozás

Bőrkiütésed van? Napallergia? Elfojtás?

PP-Eletforma

Sokszor hiába a magas faktorszám, az elővigyázatosság mégis megvan a baj. Testünk a túlzott melegre, vagy épp a napsugarak érintésére érzékenyen reagál: bőrkiütésekkel védekezik.( A bőr az elsődleges védelmi vonal, így annak bármely normálistól eltérő működése ki nem mondott gondolatokra, elfojtásokra utal.)

Tovább olvasom »
bor, bőrbetegség, fehér foltok a bőrön, napozás, VITILIGO

Baj van, ha fehér foltok jelennek meg a bőrödön!

PP-Eletforma

Mindazok, akiket érint a vitiligo nevű bőrbetegség, átélhették már a látható különbözőség érzését, különösen, ha az arcukon, kézfejükön jelennek meg a fehér foltok. Az esztétikai problémán kívül azonban a fényvédelemre is fokozottan figyelnie kell az érintetteknek, de van esély a tünetek javítására is – mondja dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa.  

Tovább olvasom »
allergia, nap, napfény, napozás

Miért vagyok napallergiás?

PP-Eletforma

Tudni kell, hogy a napallergia másodlagos dolog. Bizonyos gyógyszerek hatására, továbbá más, kezdődő autoimmun betegségek, esetleg rák esetén gyakrabban alakul ki napallergia. Melyek a napallergia legjellemzőbb tünetei? Vörös, gyulladt bőr, csalánkiütés, hólyagok… Meg kell jegyezni, hogy jelentkezésük összefügg a hormonszinttel. Megfigyelhető például, hogy a menstruáció előtt vagy a változókorban gyakrabban fordul elő, amiből az következik, hogy a neuroimmun és az endokrin rendszer szoros összefüggésben áll egymással.

Tovább olvasom »
anya, bőrrák, napozás, nevelés, szolárium

Az anyák növelhetik gyermekeik bőrrák-kockázatát?

PP-Eletforma

Nézd meg az anyját, … és rájöhetsz, mekkora a lányánál kialakuló melanoma kockázata. Ugyanis az anyák – sok más mellett – a szoláriumozásban is példaként szolgálnak a lányaiknak. Dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyász-kozmetológusa szerint pedig ezzel jelentősen növelik a bőrrák kialakulásának rizikóját.  

Tovább olvasom »
nap, napozás, szolárium

Létezik-e napbarnított bőrszín, kockázatok nélkül?

PP-Eletforma

A nyári szezon előtt a nők két dolognak mondanak búcsút szívesen: a plusz kilóknak és a hófehér bőrnek. A drasztikus fogyókúrákhoz hasonlóan azonban a gyorsan szerzett barnaság is többet árt, mint használ. Létezik-e napbarnított bőrszín, kockázatok nélkül?-erről kérdeztük dr. Boros-Gyevi Mártát, az Oxygen Medical bőrgyógyász-kozmetológusát.  

Tovább olvasom »
betegség, napozás, nyár, nyaralás, pihenés, tenger, utazás

Nyári bajaink orvoslása

Sebok Orsolya

Vannak tipikus „nyári bajok”, mint például az utazási betegség, a napszúrás, a leégés, néhány fertőző betegség, ételmérgezés, allergia, de a szúnyogok és más rovarok is megnehezíthetik pihenésünket. A lista rémisztően hosszú, de szerencsére a legtöbb kórság némi odafigyeléssel és előrelátással elkerülhető.

Tovább olvasom »
férfi, napozás, nő, nyár, rák, szolárium

A konnektorból származó napfény káros!

PP-Eletforma

A konnektorból származó napfény káros a bőr egészségére – ezt ma már majdnem mindenki tudja, mégis sok ember szeretne egész évben barna lenni. A dermatológusok évek óta óvnak attól, hogy az emberek bőrüket ne tegyék ki évente több mint ötvenszer a számukra elviselhető napsugár dózisnak.

Tovább olvasom »
lábszag, napozás, nyár, otthon

Akkor most lábszagod van, vagy leégtél?

PP-Eletforma

A nyári meleg nem csak kellemes közérzetünk felelőse, hanem bizony jócskán okozhat diszkomfort érzést is, például egy kiadós lábizzadás vagy leégés formájában. Kutassuk most fel e nyári nyűgök leghatásosabb és legtermészetesebb orvoslását, hogy gond nélkül élvezhessük az izzasztó-melegítő napokat is!

Tovább olvasom »
bor, étkezés, nap, napozás, nyár

Együnk és barnuljunk!

PP-Eletforma

Ilyenkor mindenki barna bőrszínre vágyik, de azt kevesen tudják, hogy a napozáson vagy a szoláriumozáson kívül is van megoldás. Hívjuk segítségül az ételek rejtett kincseit, és gyönyörű lesz a bőrünk. És még valami: nem áll fenn a leégés veszélye.

Tovább olvasom »
napfény, napozás, nyár, nyaralás, smink, szépség

Legyél a strand szépe!

PP-Eletforma

Tudjuk, hogy nem tesz jót a bőrnek, de hozzászoktunk és nem akarunk lemondani róla napfürdőzés közben sem – hát még ha a strandon szeretnénk ismerkedni… Mit tehetünk, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon?

Tovább olvasom »
napozás

13+1 tipp napozáshoz

PP-Eletforma

Végre ledobhatjuk magunkról a mindent eltakaró ruháinkat, hogy fedetlen bőrünket idén is kitegyük a hőségnek és az eddigieknél erősebb napsugárzásnak. Komfortérzetünk szinten tartása mellett azonban ügyeljünk bőrünk védelmére is!

Tovább olvasom »