múzeum

festmény, lakásdísz, múzeum, televízió

Szépművészetiből egyenesen a nappalidba

László Márta

Gombnyomásra lakásodba költözhet a Szépművészeti Múzeum 21 festménye. Egy ismert, tévékészülékeket is gyártó dél-koreai cég olyan termékcsaládot fejlesztett ki, amelyik nem borul feketébe, ha már nem akarod nézni, hanem általakul festménnyé a monitor – így díszítve otthonodat. 

Tovább olvasom »
gasztronómia, múzeum, nyaralás, pénztárca, szabadság, szokások, tengerpart

Nyaraljunk, de hol?

László Márta

A nyár egyet jelent a várva várt szabadságokkal, pihenéssel, utazásokkal. Számtalan nyaralási úti cél közül választhatunk, annak megfelelően, hogy ki hogyan szeret kikapcsolódni leginkább. Vannak, akik a tengerpartra esküsznek, valakit pedig a múzeumok, látnivalók kötnek le jobban. A gasztronómiai kalandozásokat kedvelők pedig szintén keresik a jobbnál jobb városokat, éttermeket. De hogyan döntsük el, hogy merre is induljunk? Ehhez adunk egy-két tippet!

Tovább olvasom »
felújítás, korszerűsítés, művészet, múzeum, restaurátor, Román Csarnok, Szépművészeti Múzeum

Ezt rejtették el előlünk 70 évig – video!

László Márta

Újra régi pompájában látható a több mint 70 éve lezárt Román Csarnok a Szépművészeti Múzeum átfogó rekonstrukciójának köszönhetően. Az impozáns múzeumi tér felújítása befejeződött, a csarnokot március 15-étől húsvétig nézhetjük meg. A Liget Budapest Projekt keretében felújított, széles körűen korszerűsített múzeumi épület történetében ez volt az eddigi legátfogóbb és legjelentősebb rekonstrukció. Az új állandó kiállításokkal a Szépművészeti Múzeum október 25-én nyílik majd meg a nagyközönség előtt.

Tovább olvasom »
internet, kiállítás, kutatás, múzeum, szokások

Minden második budapesti jár múzeumba

PP-Eletforma

Kórusok éjszakája, Múzeumok éjszakája, Színházak éjszakája mind-mind már országos méretűvé és jelentőségűvé nőtt események, bár e kulturális szórakozási formákat a többség egy szűk réteg privilégiumának gondolja. Egy 2016-os kutatásból viszont az derült ki, hogy a múzeumok és kiállítások látogatása a lakosság mintegy harmadának jelent kikapcsolódást.

Tovább olvasom »
budapest, érzelmek, kiállítás, művészet, múzeum, tükörkép

Bűnbak képek – az egymásra mutogatás művészete

Krajcsó Judit

Bűnbak képek című kiállítás nyílt pénteken a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban. A brit Gilbert & George művészpáros alkotásai az egymásra mutogatás mechanizmusára világítanak rá, megjelenítve a kortárs technologizált, multikulturális és sokhitű urbánus társadalom félelmeit és jellemvonásait is.

Tovább olvasom »
budapest, csokoládé, Kossuth tér, marcipán, múzeum, Szamos, tárlatvezetés

Édes kultúra a Kossuth téren

PP-Eletforma

Egyéves lett a budapesti Kossuth téren nyílt Szamos kávéház, amelynek emeletén csokoládé múzeum is működik. Az évfordulóhoz kapcsolódva újított a cég: válaszolva a látogatói igényekre, interaktív tárlatvezetéssel bővítették a szolgáltatások körét.

Tovább olvasom »
Arany János-emlékév, irodalom, kiállítás, költészet, múzeum

Arany arcai, ahogy még sosem láttuk

Krajcsó Judit

Miként lehet a rárakódott kultusz miatt a megkeményedett Arany János-arcot felbontani, elérhető közelségbe hozni a költő személyiségét és életművét? Például úgy, mint ahogy azt a hétfőn megnyílt Önarckép álarcokban című kiállítás teszi a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Tovább olvasom »
Brüsszel, gőzmozdony, kiállítás, közlekedés, múzeum

Ment a gőzös, ment a gőzös…Brüsszelbe

Krajcsó Judit

Május 6-án megnyílt a nagyközönség számára Brüsszelben az Európa történelmét bemutató Európai Történelem Háza. A Közlekedési Múzeum egyike azoknak a partnerintézményeknek, amelyek a kontinensről a kiállítás létrejöttét műtárgykölcsönzésekkel és szakmai háttérrel segítették.      

Tovább olvasom »
autóbusz, járműgyártás, közlekedés, legenda, múzeum

Megmentettünk egy négykerekű legendát!

Krajcsó Judit

 

Hazahoztuk  az utolsó, az egykori mátyásföldi üzemben tervezett és épített Ikarus autóbuszt, amit 15 év szolgálat után most vontak ki a forgalomból Angliában. Az Ikarus 489-es Polaris típus akkoriban Európa egyik leginnovatívabb városi autóbusza volt és egyben az Ikarus utolsó sikeres exportterméke.

 

Tovább olvasom »
kékfestő, kiállítás, múzeum, pápa, Szellemi Kulturális Örökség, UNESCO

A világ kulturális örökségének kék ékköve

László Márta

Van, akinek tradíció, van, akinek, modern textilipar, van akinek kellemes viselet, van, akinek ipartörténeti ritkaság. Ez mind a kékfestő. Ma Magyarországon már csak kevesen űzik az egykor oly divatos szakmát, épp ezért minden tisztelet az övék! … De ki gondolná, hogy ez a fantasztikus, kreatív kelme története a hajózással kezdődött Európában!

Tovább olvasom »
ázsia, férfi, japán, kiállítás, múzeum

Ő a japán Don Juan – láttad már?

Krajcsó Judit

November óta látható a a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban az a kiállítás, amely hagyományos japán művészet esztétikai ideálját és annak európai felfogását állítja reflektorfénybe egy ezeréves férfieszmény, Gendzsi herceg alakjának segítségével.

Tovább olvasom »
művészet, múzeum, program

Láttad a Toulouse-Lautrec-kiállítást a Szépművészetiben? Most nézd meg!

PP-Eletforma

Menjünk a hétvégén múzeumba, hiszen vasárnap lesz a múzeumi világnap is! Mi most az április vége óta látható nagyszabású Toulouse-Lautrec világa kiállítást ajánljuk a Szépművészeti Múzeumban. A 150 éve született francia festő mintegy 170 alkotása mellett korabeli film- és hangfelvételeken, valamint fotókon is láthatjuk, hallhatjuk a litográfiákon szereplő táncosokat, énekeseket, színészeket.

Tovább olvasom »
divat, Iparművészeti Múzeum, múzeum, múzeumok éjszakája, programajánló, trend

Menjünk múzeumba!

PP-Eletforma

Közzétette az Iparművészeti Múzeum 2013-as kiállítási tervét, amely szerint a Lechner-palota csodálatos épületében működő intézmény idén a szecesszióra és a kortárs dizájnra helyezi a hangsúlyt. Többek között az eddig ki nem állított Bigot-pavilon és az olasz dizájn remekei lesznek láthatók itthon, és a gyűjtemény darabjai Rómában is bemutatkoznak.

Tovább olvasom »
Aranycsótány, kiállítás, Kiss Miklós, művész, művészet, múzeum

Csótányok a múzeumban

PP-Eletforma

Kevés magyar művész mondhatja el magáról, hogy kiállított a londoni Tate Modernben vagy a nagyhírű Saatchi galériában. Kiss Miklós közéjük tartozik, igaz, műveit ő maga csempészte be a kultikus kiállítótermekbe. 

Tovább olvasom »
angol nyelvórák, gyerek, művészet, múzeum

Rendhagyó angol nyelvórák indulnak-gyerekeknek!

PP-Eletforma

2012. április 25-től rendhagyó angol nyelvórák indulnak a Magyar Nemzeti Galériában. A foglalkozások során a műalkotásokhoz kapcsolódó játékos nyelvi feladatokkal fejleszthetik a gyerekek idegennyelvi tudásukat és a nyelvi ismereteken túl a művészeti stílusokkal, technikákkal és a kreatív alkotás örömével is megismerkednek. 

Tovább olvasom »
média, múzeum, program, programajánló

Együtt a közmédiumok a Múzeumok Majálisán

PP-Eletforma

A közmédiumok első ízben vesznek részt közösen a Múzeumok Majálisán, május 21-22-én. A Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sátraiban játékkal, filmvetítéssel, fotóarchívummal és népszerű műsorvezetőkkel várják a látogatókat a Nemzeti Múzeum kertjében. 

Tovább olvasom »
kiállítás, művészet, múzeum, programajánló

Magyar Kézműves Remek címmel kiállítás nyílt!

PP-Eletforma

Magyar Kézműves Remek címmel kiállítás nyílik a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, amely 2011. január 21. – február 13-ig lesz megtekinthető. A megtisztelő címet minden évben érdemes kézművesek számára adományozza a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Múzeumunkban a szakmai zsűri által válogatott különleges alkotásokat tekinthetik meg a látogatóink. 

Tovább olvasom »
hó, kirándulás, múzeum, síelés

Szomszédoljunk!

Sebok Orsolya

Távoli tájak népeit, szokásait megismerni nagy élmény, de legalább ekkora öröm közeli, néhány órányi autózásra lévő helyeket felfedezni. Télidőben persze elsősorban a hó vonzza az embereket, de sípályákat szerencsére szinte minden szomszédos országban találunk. Sőt kulturális és egyéb kalandok is várnak ránk.

Tovább olvasom »
fesztivál, múzeum, ősz, program

Múzeumok Őszi Fesztiválja

PP-Eletforma

Az idén is változatos, színes és mozgalmas programokkal várják látogatóikat a Múzeumok Őszi Fesztiválján 2009. október 1. és november 14. között! A programokon való részvételhez előzetes jelentkezés szükséges! 

Tovább olvasom »
éjszaka, kultúra, múzeum, zene

Ez az éjszaka más. Ez a Múzeumok Éjszakája!

PP-Eletforma

Ezen a különleges éjszakán nem mindennapi tárlatvezetésen vehetnek részt azok a múzeumlátogatók, akik a Magyar Nemzeti Galériát választják. 21 órától Winkler Nóra, a Kultúrház műsorvezetője és Topor Tünde, az ArtMagazin főszerkesztője rántják le a leplet ismert magyar festmények ismeretlen, ám annál érdekesebb részleteiről.

Tovább olvasom »