művészet

divat, ékszer, inspiráció, művészet, népi motívum, palóc, sárközi, új kollekció

Zenére komponált ékszerek

PP-Eletforma

Egyedi tervezésű, eklektikus darabokból, hungarikumokból és sztárvendégekből az idén sem volt hiány a Zema bemutatóján, ahol az őserő és a nyár szimfóniája elevenedett meg. Keresztes Ildikó, Kovács Katalin, Tallós Rita, Laky Zsuzsi és Vincze Lilla is a kifutó sztárjai voltak a híres magyar brand eseménydús rendezvényén, amit mesébe illő környezetben, a Vajdahunyad várában rendeztek.

Tovább olvasom »
Dobó Kata, forgatás, művészet, rendező, romantikus vígjáték, szórakoztatás, új film

Dobó Kata meglepő új szerepben

László Márta

Elkezdődtek a MAFILM fóti stúdiójában a Kölcsönlakás felvételei, ami Dobó Kata debütáló rendezésében a Ray Cooney és John Chapman színdarab adaptációja lesz. A színésznő számos filmes- és színházi szerep után, ezúttal csak a kamerák mögött dolgozik, és minden figyelmét erre a feladatra fordítja, hogy alkotótársaival együtt egy igazán szórakoztató vígjátékkal örvendeztethesse meg a majdani nézőket.

Tovább olvasom »
Ermitázs, festmény, kiállítás, Munkácsy Mihály, művészet, Pákh Imre, Szentpétervár, Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria, tárlat

Mi köze Munkácsynak Szentpétervárhoz? Itt a megoldás!

László Márta

A világ egyik legjelentősebb múzeumában, az Ermitázsban önálló kiállításon mutatkoznak be Munkácsy Mihály művei. A 65 festmény zöme, 45 alkotás a Magyar Nemzeti Galéria anyagából, a további 20 festmény pedig a legjelentősebb Munkácsy-magángyűjteményből, Pákh Imrétől érkezett a Néva parti városba. A kiállítás július legvégéig látható.

Tovább olvasom »
előadás, Fővárosi Nagycirkusz, húsvéti program, Lúdas Matyi, művészet

Lúdas Matyi megígérte

László Márta

Újra látható a Lúdas Matyi a Fővárosi Nagycirkuszban! A produkciót azért hozták létre, hogy megmutassák a társművészetek miként tudják egymást erősíteni egy rendhagyó előadásban. Ebbéli szándékukat siker koronázta, a Lúdas Matyi immár negyedik alkalommal tért vissza a Fővárosi Nagycirkuszba.

Tovább olvasom »
felújítás, korszerűsítés, művészet, múzeum, restaurátor, Román Csarnok, Szépművészeti Múzeum

Ezt rejtették el előlünk 70 évig – video!

László Márta

Újra régi pompájában látható a több mint 70 éve lezárt Román Csarnok a Szépművészeti Múzeum átfogó rekonstrukciójának köszönhetően. Az impozáns múzeumi tér felújítása befejeződött, a csarnokot március 15-étől húsvétig nézhetjük meg. A Liget Budapest Projekt keretében felújított, széles körűen korszerűsített múzeumi épület történetében ez volt az eddigi legátfogóbb és legjelentősebb rekonstrukció. Az új állandó kiállításokkal a Szépművészeti Múzeum október 25-én nyílik majd meg a nagyközönség előtt.

Tovább olvasom »
Argentína, artista, cirkusz, fesztivál, követség, művészet

Bámulatos artistafesztivál Budapesten

László Márta

Az újkori cirkuszművészet megszületésének 250. évfordulóját Európában elsőként a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál köszönti, amelynek műsorán 2018. január 8. és 14. között a szakma legjobbjai versengenek a fesztivál díjaiért.

Tovább olvasom »
Alföldi Róbert, Básti Juli, Centrál Színház, Ibsen, Kísértetek, kultúra, művészet, színház

Alföldi és Básti Juli együtt kísért

László Márta

Alföldi Róbert rendezésében mutatja be a Centrál Színház Ibsen fájdalmasan keserű darabját, a Kísérteteket. Középpontjában egy középkorú nő, Alvingné áll, aki egész életében férje bűneit titkolta és kompenzálta a társadalmi elvárások nyomására. A férfi halála után azonban minden elfojtás és hazugság felszínre tör, és nem marad többé következmények nélkül. A női főszerepet Básti Juli játssza Gáspár Tibor és Gáspár Sándor pedig először látható a Centrál Színház színpadán.

Tovább olvasom »
budapest, kiadvány, közösség, méz, művészet

Zümmögő hírek érkeztek

László Márta

Budapest méhlegelőit jelölő térkép, mézbor-recept, esszék és interjúk is szerepelnek az első hazai városi méhészeti projekt kiadványában, amely lezárja a négy évvel ezelőtti kísérletet. A városi méztermelést a kortárs művészettel összekapcsoló Közösségi Méz október 13-án este az új Lumenben performansz-előadással, beszélgetéssel és mézkóstolóval ünnepli a kiadvány megjelenését az OFF-Biennále Budapest keretében. A program ingyenes. 

Tovább olvasom »
gyermekvállalás, Marozsán Erika, művészet, soklakiság, színészet, sztárhírek

Egy párkapcsolat művészete

PP-Eletforma

Marozsán Erika New Yorkban él, de ízig-vérig európai színésznő, Németországban és itthon is forgat. Mióta kislánya megszületett a nyarakat Magyarországon töltik, családi körben. Ennek ellenére Erikában nem csillapodott a felfedezés iránti vágy. Rengeteget utazik, és folyamatosan új szakmai kihívásoknak kell eleget tennie. A színház, a filmezés és a producerkedés mellett anyaként és feleségként is helytáll, az egyik ismert hazai magazinnak arról is mesélt, hogy mindez mit követel meg tőle, és a családjától.

Tovább olvasom »
fesztivál, iskolai végzettség, költség, művészet, rendezvény, statisztika, zene

Te inkább csinálod, vagy szereted a fesztivált?

Krajcsó Judit

Az utóbbi időkben egyre többen vesznek részt valamilyen fesztiválon, ez a lakosság több mint felét jelenti. Akik nem járnak, azok közül is sokan ismerik a legnevezetesebbeket. De iskolai végzettségtől, életkortól.régiótól és persze anyagi helyzettől is függ, ki hányszor és melyiken vesz részt.

Tovább olvasom »
dal, Kiss Ramóna, művészet, Radics Gigi, RTL, show, tehetségkutató, X-Faktor, zene

Radics Gigi és Kiss Ramóna együtt

László Márta

Szombaton startol az X-Faktor 2017-es évada az RTL-en! A 20 órától induló showműsor újabb izgalmas estéket ígér! Ha semmi mást nem ígérek, csak azt, hogy női mentorként mutatkozik be a varázslatos Radics Gigi, új műsorvezetőként Kiss Ramóna, az már szerintem szuper! A hölgyszíveket pedig megnyugtatom: Gáspár Laci, ByeAlex és Puskás Peti sem maradhat ki semmiből!

Tovább olvasom »
kiállítás, művészet, programajánló, Salvador Dalí, szeged

Dalí miatt utazzunk most Szegedre!

Krajcsó Judit

Akik szeretik Szegedet és Salvador Dalít, azok most két legyet is üthetnek egyetlen látogatással. A spanyol művész több mint hatvan alkotását, grafikákat, litográfiákat, rézkarcokat, kisplasztikákat láthat a közönség a szegedi Reök-palotában megnyílt kiállításon.

Tovább olvasom »
festmény, film, Ludwig Múzeum, mezőgazdaság, művészet, projekt

Festményt adnak dinnyéért, libáért – Jó csere, nem?

Krajcsó Judit

Rendkívüli kezdeményezést indít júliusban Magyarországon Antje Schiffers berlini képzőművész és Erdődi Katalin kurátor. A tervek szerint három gazdával töltenek egy-hetet, és a német alkotó ezalatt egy-egy tájképet fest nekik a gazdaságukról. Cserébe arra kéri vendéglátóit, hogy meséljenek, illetve forgassanak egy kisfilmet a mindennapos munkájukról és életükről.

Tovább olvasom »
divat, hátizsák, iskola, kényelem, művészet, praktikusság, sport, táska, védett tárgy

Így válik halhatatlanná egy hátizsák

László Márta

A skandináv dizájnt népszerűsítő Svéd Képzőművészeti és Design Társaság (Swedish Society of Arts and Crafts) a levédett művészeti tárgyak listájára vette a Fjällräven ikonikus Kånken hátizsákját. A gyártó ünneplésként limitált kiadású, egyedi táskákkal bővítette kínálatát és elindította kampányát. 

Tovább olvasom »
budapest, érzelmek, kiállítás, művészet, múzeum, tükörkép

Bűnbak képek – az egymásra mutogatás művészete

Krajcsó Judit

Bűnbak képek című kiállítás nyílt pénteken a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban. A brit Gilbert & George művészpáros alkotásai az egymásra mutogatás mechanizmusára világítanak rá, megjelenítve a kortárs technologizált, multikulturális és sokhitű urbánus társadalom félelmeit és jellemvonásait is.

Tovább olvasom »
akt, előadás, Hincz Gyula, kiállítás, művészet, szerelem

Hincz Gyula titkos múzsája

László Márta

Hincz Gyula munkásságának eddig ismeretlen korszakából mutat be egy jelentős grafikai gyűjteményt a BÁV Aukciósház. A nagyszámú és az életmű szempontjából is sok újdonságot tartogató alkotásokban közös, hogy mindegyiket egy titkos szerelmi viszony ihlette. Maga a műfaj ugyan nem meglepő az életműben, de az eddig ismert Hincz-aktok szinte mindegyike a mester feleségét, Neufeld Annát ábrázolja. A művészettörténészek eddig őt tartották Hincz egyetlen múzsájának.

Tovább olvasom »
bemutató, művészet, toldi mozi, vizsgafilm, Wek Film Akadémia

Jönnek a 2017-es vizsgafilmek

László Márta

Hét idei vizsgafilmet mutat be a Werk Film Akadémia 2017. június 29-én 20 órától a budapesti Toldi moziban. Levetítik a Werk egy korábban végzett és azóta sikert-sikerre halmozó hallgatójának legújabb alkotása is.

Tovább olvasom »
150 év, címlet, hagyomány, magyar bélyegkibocsátás, művészet, történelem

Bélyeggel ünneplik a bélyeget – 150 éves a magyar bélyegkibocsátás

László Márta

Alkalmi bélyegkisív kiadásával köszönti az első magyar bélyeg kibocsátásának 150. évfordulóját a Magyar Posta. Az alkotás Elekes Attila grafikusművész tervei alapján a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült 39 000 példányban. A bélyeg apró, mégis megannyi információt hordozó felület, rajta az emberi létezésből, az ember és a természet közös létéből fakadó különleges képi világgal. Lehet színekkel telített vagy árnyalatokban visszafogott, részletgazdag vagy csak a fő elemeket kiemelő, összeköthet és megkülönböztethet, de egy jellemzőjében megegyezik: postai díjak lerovására készült.

Tovább olvasom »
biztosítási rendszer, cirkusz, Európai Parlament, Michelin-csillag, művészet, utazó cirkusz

Michelin-csillagos artisták? Ez igen!

László Márta

Legyen-e a Michelin-csillaghoz hasonló megkülönböztető jelzés az európai utazó cirkuszokon? Ha igen, milyen kritériumoknak kellene megfelelniük azoknak, akik úgynevezett BIG TOP LABEL-t kapnak? – Erről tartottak elemző megbeszélést vezető cirkuszművészek Brüsszelben, az Európai Parlamentben.

Tovább olvasom »
Art Wall, ipar, művészet, pályázat

Kend a falra! – Na, ezt megnéznénk!

László Márta

Óriás falfelületre álmodhatják meg alkotásaikat a művészek a CTP nemzetközi ingatlanfejlesztő vállalat pályázatán. Az alkotók – illusztrátorok, vizuális művészek, festőművészek és grafikusok – számára a megvalósításhoz a cég saját ipari ingatlanjainak falfelületeit bocsátja rendelkezésre. Így ezek az épületek és ipari parkok a jövőben különleges szabadtéri kiállítóteremként is fognak működni.

Tovább olvasom »
500 év, bélyegkiadás, Luther Márton, művészet, reformáció, történelem

Tisztelet a másként gondolkodásnak

László Márta

Különleges, kétcímletű alkalmi bélyegsor és bélyegblokk kibocsátásával köszönti a reformáció 500 éves évfordulóját a Magyar Posta. A sor 200 000, a fekete sorszámmal ellátott blokk 60 000 példányban Benedek Imre grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készült. 

Tovább olvasom »
Dalí, kiállítás, művészet, parfüm

Üdvözlünk Dalí agyában!

Krajcsó Judit

Salvador Dalí műveiből nyílt kiállítás a pápai Esterházy-kastélyban szombaton. A tárlat középpontjában az a száz színes fametszet áll, amelyet a katalán szürrealista művész Dante Isteni színjátékához készített illusztrációként. A rendezvényen minden a művészről szólt.

Tovább olvasom »
fesztivál, koncert, művészet, színház, tánc, verseny

Szerelmünk, Shakespeare

Krajcsó Judit

Szerelemünk, Shakespeare címmel rendez fesztivált június 9. és július 16. között a Madách Színház. A programban zene, tánc, egyetemi és alternatív színházi produkciók, valamint Shakespeare-szakértők előadásai is helyet kaptak.

Tovább olvasom »
élet, előadás, kapcsolatok, művészet, tánc, újjászületés

Újjászületés, ahogy még sosem láttad

Krajcsó Judit

Van-e lehetőség az újrakezdésre, ha elfogyott az energiánk a munkához, a gyerekhez, a lefogyáshoz és a szexhez; ha nem megy már a még jobb teljesítmény és különben is mindegy… Megrázó újjászületés tanúi lehetünk a Tünet Együttes Apropó 2.0 című darabjában.

Tovább olvasom »
csiszolás, drágakő, érték, gyémánt, minőség, művészet

A NŐ legjobb barátja…!

László Márta

Marilyn Monroe szerint a gyémánt a nő legjobb barátja. Nos, engem a minap több mint 220 millió forint értékű ilyen, különleges mesebeli ékkő, és persze négy, hozzá járó testőr vett körül azon az exkluzív sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a világ legtökéletesebb barátait. Európában mindössze három országában, Törökországban, Nagy-Britanniában és immár Magyarországon juthatnak hozzá az érdeklődők.    

Tovább olvasom »
elismerés, építészet, irodalom, jelöltek, művészet, oktatás, Prima Primissima, sport, szavazás, tudomány, újságírás

Már tudjuk, kik a legjobbak!

László Márta

Baraczka Eszter, Kútvölgyi Erzsébet, Kőbán Rita és Medveczky Ádám is a kiválók között! A Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának elnöke, Csányi Sándor kihirdette az idei jelölteket. Ezúttal is tíz kategóriában választottak! Lapozgassatok a fantasztikus nevek, emberek, teljesítmények között! Lehet itt választani? Igen! Sőt, december elejéig meg is teheted!   

Tovább olvasom »
Gubás Gabit MTVA, kultúra, művészet, oktatás

Ennek örül Gubás Gabi

László Márta

Szeptember 18-an startol a közszolgálati televízió ötök csatornája. A kulturális M5-ön színházi előadásokat, koncerteket, ismeretterjesztő műsorokat is ígérnek a társaság vezetői. Gubás Gabi, mint az új csatorna hangja, nagyon örül a feladatnak.     

Tovább olvasom »
augusztus, fesztivál, hagyományok, kulturális örökség, művészet, program, zene

Hétrétország – gyere köztiválozni az Őrségbe!

Krajcsó Judit

Hétrétország címmel augusztus 12-én megkezdődik az Őrség legnagyobb kulturális rendezvénye. A tíz napon át tartó, köztiválnak nevezett programsorozaton ötven udvarház várja nyitott kapukkal a vendégeket, Őriszentpéteren, a “bázison” pedig koncerteket, művészeti programokat, színházi előadásokat, filmvetítéseket tartanak.

Tovább olvasom »
díj, japán, kokhesi, művészet, Tóth-Vásárhelyi Réka, tradíció

Magyar öltöztetőnő sikere Japánban

László Márta

Tóth-Vásárhelyi Réka, magyar kokeshiművész nyerte a japán gazdasági, kereskedelmi és iparügyi miniszter díját. A Shiroishiben rendezett 58. Japán Országos Kokeshi Versenyen az „Öltöztetős kokeshi-szekrénnyel” vitte el a pálmát a magyar művész – adta hírül a Japánspecialista.  

Tovább olvasom »
fotó, Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, jövő, kiállítás, Korea, művészet, tradíció

Embereken, tájakon és időn túl

PP-Eletforma

A Koreai Kulturális Központ és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum közös időszaki kiállításának művészeti formanyelve a kortárs dokumentumfotó, melyet most először, Korea hét neves fotográfusának 125 alkotásán keresztül ismerhet meg az európai közönség. KANG Woongu, KWON Taegyun, KIM Jungman, PARK Jongwoo, LEE Gapchul, CHO Daeyeon és SEO Heunkang koreai fotóművészek utazó kiállítása Európában hat helyszínen kerül bemutatásra az adott ország Koreai Kulturális Központjával együttműködésben. A vándorkiállítás első állomása Budapest, melyet Berlin, Varsó, Brüsszel, Asztana és Madrid követ.

Tovább olvasom »
kiállítás, Magyar Nemzeti Galéria, művészet, orosz

Az oroszok már a Nemzeti Galériában vannak!

Krajcsó Judit

Az európai modernizmus történetének egyik legkoncentráltabb fejezetét mutatja be a Jekatyerinburgi Szépművészeti Múzeum anyagából válogatva a Magyar Nemzeti Galéria (MNG).  A művészet forradalma címmel látható orosz avantgárd kiállítása május 1-ig látogatható.

Tovább olvasom »
Dél-Korea, kultúra, művészet, természet, turizmus

Messze, hol áriráng, áriráng hangja száll…

László Márta

Ugye még nem láttad Szöult éjszakai kivilágításban, a tévétorony fantasztikus tengeri akváriumát, az uralkodói palota kertjét, a szenzációs metróhálózatot, nem ízlelted különleges konyháját? Nekem szerencsém van, részese voltam! És elvarázsolt! Most egy este itt, Budapesten varázsolta el a résztvevőket Dél-Korea kultúrájának és természeti adottságainak bemutatásával a Koreai Kulturális Központ „Imagine your Korea” elnevezésű rendezvénye. Előadásokkal, az ország egyedülálló kultúrájának bemutatásával igyekezett közelebb hozni a félszigetet a látogatókhoz az intézet.

Tovább olvasom »
barátság, Chaina Smart Expo, élmény, előadás, élvezet, művészet, szertartás, tea, tradíció

Egészség, tradíció, szertartás, művészet, barátság – találd ki, mi az?

László Márta

Válaszd a holdfényt, a lankás hegyoldalt, a lágy szellőt, a kellemes zenét, a szilvafa virágának illatát, a tökéletes vizet, az avatott szemmel válogatott leveleket, és máris majdnem minden kész egy tökéletes teaszertartáshoz! A teázás ugyanis nem csak egy pár perc felfrissülést jelent, vagy, hogy valamit iszom, ha beteg vagyok! Ez egy 2000 éves hagyományokon nyugvó kínai művészet, amiből fantasztikus ízelítőt kaptak azok, akik a hétvégén ellátogattak a Chaina Smart Expo Kínai Teakultúra Fesztiváljára.       

Tovább olvasom »
alkotás, használati cikkek, kiállítás, kreativitás, művészet, pályázat, Re-design

Nejlonharisnyából bútorhuzat

PP-Eletforma

A Humusz Szövetség által rendezett re-design vándorkiállítás az ország számos pontját bejárta az elmúlt hónapokban. A tavalyi év végén meghirdetett Re-design – Gondold újra! alkotói pályázat témája a régi használati tárgyak kreatív újraformálása volt, mellyel új, egyedi használati tárgyak születtek. A tavaszi pályamunkák az országos turné után most újra látogatást tesznek Budapesten, ezúttal a Humusz Házban. A kiállítás megtekintésén kívül a látogatóknak alkalmuk nyílik találkozni Ullmann Mónikával és kipróbálni az upcycling művészetét a szombati workshopokon.

Tovább olvasom »
művész, művészet, színész, utazás

Tizenkét év alatt a Föld körül

PP-Eletforma

Hajnóczy Somát nyugodt szívvel hívhatjuk világutazónak, mivel fellépéseinek köszönhetően bejárta már a fél világot. A legutóbbi turnéja Algériában volt, ami a 35. ország, ahol szórakoztatta a közönséget. Pályafutása és fiatal kora ellenére túl van már 150 utazáson, és több száz fellépést tudhat maga mögött.

Tovább olvasom »
ékszer, LOOT - Mad about Jewelry, magyar siker, művészet, siker New Yorkban

Magyar ékszerek sikere New Yorkban

PP-Eletforma

Péter Vladimir, a magyar ékszerkészítés egyik kiemelkedő alakja minden várakozást felülmúlóan sikeresen mutatkozott be New Yorkban, ahová a Balassi Intézet meghívására érkezett, hogy részt vegyen az évente szervezett LOOT – Mad about Jewelry ékszerkiállításon és vásáron.

Tovább olvasom »
kiállítás, művészet, programajánló

Három az egyben! Fantasztikus kiállítások a MNG-ben!

PP-Eletforma

Dada és szürrealizmus – Magritte, Duchamp, Man Ray, Miró, Dalí címmel nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában, amelyhez két hazai kísérőtárlat is társul. A Magyarországon soha nem látott teljességű anyag átfogó képet nyújt a 20. század két meghatározó jelentőségű avantgárd irányzatáról. Fantasztikus élmények várják a látogatókat!

Tovább olvasom »
művészet, múzeum, program

Láttad a Toulouse-Lautrec-kiállítást a Szépművészetiben? Most nézd meg!

PP-Eletforma

Menjünk a hétvégén múzeumba, hiszen vasárnap lesz a múzeumi világnap is! Mi most az április vége óta látható nagyszabású Toulouse-Lautrec világa kiállítást ajánljuk a Szépművészeti Múzeumban. A 150 éve született francia festő mintegy 170 alkotása mellett korabeli film- és hangfelvételeken, valamint fotókon is láthatjuk, hallhatjuk a litográfiákon szereplő táncosokat, énekeseket, színészeket.

Tovább olvasom »