munkahely

alkalmazott, betegállomány, betegség, egészség, légszennyezettség, munkahely, munkavállalaó

Stréber és rettegő alkalmazott vagy?

PP-Eletforma

Bemegy dolgozni az irodai munkavállalók mintegy harmada akkor, is, ha beteg, és tudván tudja, hogy munkahelyén még hírből sem ismerrik a légtisztítást, a vírusok pedig szabadon röpködnek. Egy felmérés megkérdezettjei közül minden harmadik azt mondta, évente körülbelül 4-7 napot hiányzik a munkából betegség miatt, a bevételkiesést pedig mind a munkavállaló, mind a munkáltató megérzi. Akkor most kinek mi a jó? 

Tovább olvasom »
felesleges dolgok, hasznos idő, ingázás, levelezés, meeting, munkahely, munkaidő

Ezek a legidőrablóbb munkahelyi szórakozásaink

László Márta

Életünkben nagyjából 10,5 évet töltünk munkával, azonban az időnk maximum 60 százalékát használjuk ki produktívan. Ez azt is jelenti, hogy az 5 munkanapból mindössze 3 telik igazán hasznosan. Íme azon tevékenységek listája, amelyek túl sok időnket emésztik fel feleslegesen a munkahelyen, és néhány tipp, mit tehetünk ellenük?

Tovább olvasom »
beosztott, felettes, kommunikációs stílus, korkülönbség, korosztály, közösségi oldal, multiigeneráció, munkahely

Bejelölhetem magát?

PP-Eletforma

Szeretjük, ha több generációval dolgozhatunk együtt, ráadásul az életkor szerint színes csapatok a dolgozók szerint is hatékonyabbak. A Randstad Workmonitor második negyedéves jelentése alapján nehézséget elsősorban a korosztályok közötti kommunikáció okoz, a magyar munkavállalók ugyanakkor könnyebben megtalálják a közös hangot. Felettesünk életkorával kapcsolatban egyébként rugalmasak vagyunk, csakúgy, mint az online térbe átnyúló munkahelyi kapcsolatokkal.

Tovább olvasom »
családbarát, gyerek, munkahely, nagyszülők, nyári szünet

MÉG MINDIG A NAGYI A NAGY ÁSZ

László Márta

Minden második magyar családban okoz nehézséget a gyermekfelügyelet a nyári szünetben, tízből azonban mindössze három vállalat támogatja a 14 éven aluli gyermeket nevelő szülőket ezen a téren – derült ki a legismertebb játékforgalmazó cég friss felméréséből. A munkaadó részéről segítségre legnagyobb eséllyel az állami szférában és a mikrovállalkozásnál dolgozók számíthatnak, ami leggyakrabban rugalmas munkaidő-beosztásként jelent.

Tovább olvasom »
friss levegő, iroda, munkahely, tárgyaló, terasz

Na ez, megéri a macerát!

PP-Eletforma

Ha nincs kert vagy udvar, alakítsunk ki egy teraszt! Sok irodában ez a füstölgők helye, és persze akad olyan vezető is, aki lógásként értelmezi, ha a szabad levegőn álldogálnak a munkatársak. Ha megfogadjuk az ismert munkakörnyezet tanácsadó tippjeit, akkor egy hasznos, sokoldalú térrel bővülhet az iroda.

Tovább olvasom »
célok, internet, munkahely, takarékosság, vásárlás, Y generáció

3+1 dolog, amit nem gondolnál a 35 év alattiakról

László Márta

Spórolósabbak az idősebbeknél a fiatalok – derül ki egy friss kutatásból. Ne menjetek sehova: akadnak ebben további meghökkentő megállapítások is…  Részletesen foglalkozik a 18-35 éves korosztály helyzetével és megítélésével az átfogó, 17 európai országra kiterjedő Cetelem Körkép 2018. Az annyira nem meglepő, inkább riasztó, mennyire lesújtó véleménnyel vannak a 35 év felettiek az Y-generációról: a jellemzésükre használt jelzők 88 százaléka negatív.

Tovább olvasom »
bántalmazás, munkahely, pszichológia, Robert I. Sutton, stressz, új könyv

Kis seggfejkalauz

László Márta

Ha úgy érzi, szétstresszelik, túlterhelik, alábecsülik, terrorizálják, bántalmazzák, és mindez azért van, mert egy gyökérrel dolgozik együtt, tanulja meg, hogy kell kikerülni, átverni, lefegyverezni a seggfejeket – és ne halassza holnapra! Ez a véleménye Robert I. Suttonnak, a Stanford Egyetem professzorának!

Tovább olvasom »
dohányzás, fáradékonyság, fittség, munkahely, sport, stressz, testmozgás

4 jel, hogy nagyon beteg helyen dolgozol…

PP-Eletforma

A munkahelyen töltjük életünk jelentős részét, ezért nem mindegy, hogy mindezt milyen minőségben tesszük. Vannak árulkodó jelek, amik arra figyelmeztetnek, hogy változtatni kellene, hogy az alkalmazottak ne csak dolgozzanak a gépezetben, hanem hasznos és hatékony munkát végezzenek.

Tovább olvasom »
család, családbarát, munkahely, nyaralás, szórakozás, tábor

Egy családbarát munkahely, ahol jó példával, jót tettek

Krajcsó Judit

Az újHÁZ Centrum Jót tenni jó kampányának szellemiségéhez igazodva került megrendezésre az Sz+C Stúdió hagyományos gyerektábora Szekszárdon, melyen a vállalat dolgozóinak gyermekei vehettek részt. Az egy hetes programot követően a cég munkatársai hozzátartozóikkal kiegészülve egy hosszú hétvégét tölthettek el Kiskunmajsán.

Tovább olvasom »
buli, cég, értékelés, karácsony, kollega, munkahely

Valami nincs rendben a céges karácsonyi bulikkal!

Krajcsó Judit

Alkoholmámortól önmagából kikelő kolléga, smúzolás a főnökkel, flörtölő csapattársak – ezek miatt nem szeretünk itthon céges karácsonyi bulira járni. Az aktív munkavállalók 44 százaléka legalább 5 éve nem is vett részt ilyen rendezvényen – derült ki a DreamJo.bs és az NRC Marketingkutató Kft. felméréséből.

Tovább olvasom »
edzés, életmód, lélek, mozgás, munkahely, stressz, teljesítmény

Alakformáló a munkahelyi stressz?

PP-Eletforma

Szinte elképzelhetetlen olyan feladatkör, ami ne járna több-kevesebb stresszel. Gyakran egy-két tábla csokival, folyamatos nassolással vagy néhány gyors hamburgerrel próbáljuk oldani a feszültséget, amitől aztán formába is kerülünk. Ám mi nem erre gondoltunk, amikor az alakformálást emlegettük…Van erre jobb módszerünk is!

Tovább olvasom »
egyenjogúság, felmérés, férfi, iroda, munkahely, nő, vezetők

Meglepő? Még a nők is férfi főnökre vágynak

Krajcsó Judit

A munkavállalók hatékonyabbnak tartják a vegyes összetételű csapatokat, beosztottként ugyanakkor még nőként is szívesebben dolgoznak férfi irányítás mellett – derült ki a Randstad Workmonitor legfrissebb felméréséből. Nemcsak a karrierépítés, a fizetés terén is hátrányban vannak a nők, a legnagyobb különbség a vezető pozíciókban mutatkozik.

Tovább olvasom »
csere, költözés, lakás, munkahely, párkapcsolat

Fütyülünk a rossz szomszédra

László Márta

Legtöbben személyes okok miatt döntenek a költözés mellett, de dobogós helyet ért a munkahely közelsége, illetve a változó lakásigény is – derül ki az OTP Ingatlanpont és az NRC Marketingkutató felméréséből.

Tovább olvasom »
családbarát, felsőfokú végzettség, fiatalabb korosztály, gyerek, kisvállalat, munkahely, nagyvállalat, nők

Mitől lesz a cégem a család barátja?

PP-Eletforma

Minden negyedik embernek a családbarát az ideális munkahely. A munkáltató segítse a kismamákat visszatérni munkahelyükre – ezt várják el legtöbben egy magát „családbarátnak” nevező cégtől – derült ki a Groupama Biztosító frissen végzett felméréséből. Fontos, hogy a szülők a gyermek, a gyermekek mellett is dolgozhassanak. Ehhez rugalmas és megértő hozzáállás kell.

Tovább olvasom »
előadás, felkészülés, kommunikáció, munkahely, önbizalom, siker, üzlet

5 tanács, hogy ne félj nyilvánosan beszélni!

PP-Eletforma

Sokan jobban félnek a nyilvános beszédtől, mint a haláltól. Az életben azonban vannak olyan helyzetek, ahol rákényszerülünk arra, hogy több ember vagy akár egy nagyobb hallgatóság előtt beszéljünk. De van 5 olyan módszer, amellyel legyőzhetjük az ettől való félelmünket!

 

Tovább olvasom »
fénykép, koncert, munkahely, szelfi

Honeybeast koncert és E.T. lesz ma ebédre! Ide siessetek!

PP-Eletforma

Rendhagyó koncertet ad ma, október 1-jén a Zene Világnapján a Honeybeast. A rockzenekar az egyórás munkahelyi ebédszünetben, 12.30-tól Michael Jackson, Albert Einstein, Jack Sparrow kapitány és E.T. viaszfigurái között lép fel a budapesti Gozsdu Celebrity Panoptic színpadán az Orbit Lunch Beat koncertsorozatban. A közönség felszabadultan táncolhat és fotózkodhat a sztárokkal.

Tovább olvasom »
baleset, életmentés, elsősegély, munkahely

Hogyan mentsük meg a főnökünk életét?

PP-Eletforma

Baleset bárkivel történhet a munkahelyén, súlyos, életveszélyes helyzetbe egy irodaházban is kerülhetünk. Tisztában vagyunk vele, hogy mit kell tennünk, ha kollégánk elájul a folyosón? Esetleg erős mellkasi fájdalmat érez? A munkahelyi elsősegélynyújtás nemcsak a munkáltató felelőssége, embertársi kötelességünk is. Aki még nem került olyan helyzetbe, hogy gyors segítséget kellett nyújtania egy sérült vagy beteg személynek, felmerülhet benne a kétség, vajon megfelelően tudná-e ellátni őt a mentők kiérkezéséig.

Tovább olvasom »
egészség, fitt, mozgás, munkahely, sport, sportkártya

Pattanj fel!

PP-Eletforma

Harmadik alkalommal indul Magyarországon a Legfittebb Munkahely Felmérés azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a munkahelyi egészségfejlesztés fontosságára, és hogy díjazza a dolgozók egészségéért aktív szerepet vállaló hazai vállalatokat. 


Tovább olvasom »
munkahely, stressz, zaklatás

Ma semmiképp se stresszeljen! Megmondjuk, hogy miért!

PP-Eletforma

Hazánkban a több mint 10 millió keresőképtelen nap a munkahelyi negatív stresszre és annak káros egészségi következményeire vezethető vissza. A mai Munkavédelmi világnapon a szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a munkával kapcsolatos stressz felmérése és csökkentése a munkáltatók és munkavállalók számára egyaránt kulcsfontosságú.

Tovább olvasom »
fogyasztói szokások, kávé, munkahely, otthon

Gyenge, klasszikus és közösségformáló – mi az?

PP-Eletforma

Nagy kávéfogyasztók vagyunk, főként otthon és a munkahelyünkön hódolunk a szenvedélyünknek. A többség a klasszikus pörkölt kávét szereti, bár a fiatalabbak az instant és kapszulás megoldásokat is szívesen fogyasztják.  A kávézás teremtette miliő és beszédtéma pedig komoly közösségformáló erővel bír.

Tovább olvasom »
fejlődés, férfiak, munkahely, nők, pénz, vezetés

Etikusabbak a női vezetők

PP-Eletforma

Etikusabb döntéseket hoznak, és kevesebb kockázatot vállalnak a női vezetők egy felmérés szerint. Míg a férfiakat a hatalom és a pénz hajtja, a nőket jobban motiválja a növekedés és fejlődés lehetősége. Már ez is egy ok, hogy több legyen a női vezető.

Tovább olvasom »
bizalom, egészség, munkahely, stressz, vezetés

7 tipp, hogy a munkahelyeden is szárnyalhass!

PP-Eletforma

Bizalomhiány, rossz vezetés, elszigeteltség, a szoros határidők, mind-mind hozzájárulnak, hogy feszültek legyünk a munkahelyen. A tartós munkahelyi stressz azonban nem csak betegít, de rontja a termelékenységet, a morált és a lojalitást is. Mit tehetünk a jó munkahelyi közérzetért?

Tovább olvasom »
alkoholfogyasztás, céges buli, munkahely

Inni járnak össze a kollégák

PP-Eletforma

Ha a vállalat megszervezi, szívesen találkozunk a kollégákkal munkaidőn kívül, de a többség nem tartja a kapcsolatot a munkaidőn kívül. Ha mégis találkoznak, akkor az valamilyen formában az alkoholfogyasztáshoz kötődik.

Tovább olvasom »
idő, internet, mobil, munkahely, táblagép, technika, utazás

Így használd ki a drága időd, ha utazol

PP-Eletforma

Tudtad, hogy az európaiak átlagosan 45 percet töltenek naponta munkába járással, ami évente 180 órát jelent, vagyis egy teljes hetet vesztegetnek el a lakóhelyük és a munkahelyük közötti ingázással? Az utazásra fordított időt könnyedén hasznos időtöltéssé változtathatjuk. Vannak ötleteink…

 

Tovább olvasom »
munkahely, munkahelyi higiéné, munkahelyi mosdó, privát tér a munkahelyen

Mellékhelyiség a munkahelyen – ugye nem mindegy, milyen?

PP-Eletforma

Gondoltad volna, hogy a munkahelyi illemhelyek nemcsak közhigiéniai feladatokat látnak el, hanem gyakran az alkalmazottak privát teréül is szolgálnak? Márpedig erre is fényt derített a világ 13 országában 13 492 alkalmazott részvételével végzett kutatás. Például a munkahelyi mosdók gyakran szolgálnak az alkalmazottak privát tereként, ahol kiengedik a fáradt gőzt, magánbeszélgetéseket folytatnak, vagy akár mozgásgyakorlatokat végeznek.

Tovább olvasom »
izom, mozgás, munkahely, stressz

Így kerülheted el az izomcsomók kialakulását!

PP-Eletforma

Számtalan kellemetlenséget okozhatnak  testben kialakult izomcsomók, amelyek az idők folyamán több helyen is megjelenhetnek, olykor komoly fájdalmakat okozva. Keletkezésük hosszú idő alatt megy végbe, így eltüntetésük sem lehetséges egyik napról a másikra. Hogy milyen módszerekkel lehet mégis megszabadulni tőlük, azt most elmondjuk!

Tovább olvasom »
egészséges életmód, egészséges táplálkozás, munkahely

Borzasztó, hogy mennyire nem törődünk magunkkal

PP-Eletforma

Sokan egyáltalán nem tartunk ebédszünetet, hanem a munkaasztalunk mellett dolgozva kapunk be valamit, tízórai vagy uzsonna szinte szóba sem jön. Napit ötszöri étkezés… Persze, tudjuk, hogy az lenne a jó, de ehelyett inkább vedeljük a kávét. Ezzel szembesít most bennünket egy felmérés.

Tovább olvasom »
felmérés, munkahely, szabadság

Akkor is dolgozunk, ha beteg a gyerek

PP-Eletforma

A magyar cégek többsége elvileg rugalmasan áll a szabadságok kiadásához, a gyakorlatban azonban minden harmadik munkavállaló úgy gondolja, hogy akkor sem maradhatna otthon, ha egy beteg családtagot kellene ápolnia. A közép-európai régió többi országában viszont mindenhol 70 százalék felett volt azoknak az aránya, akiket ilyen helyzetben elengedne a főnöke.

Tovább olvasom »
divat, munkahely, öltözködés

Mi vagyunk az egyik legslamposabb nemzet

PP-Eletforma

Bár a munkáltatók jelentős része elvárja az alkalmazottaktól, hogy az előírásoknak megfelelően öltözködjenek, ennek ellenére kevesen gondoljuk úgy, hogy a ruhánk befolyással lenne a munkavégzésünkre – derült ki egy felmérésből.

Tovább olvasom »
jogszabály, munkahely, munkavállalás

Így ellenőrizhetjük a munkaadónkat!

PP-Eletforma

Számos rémtörténet kering arról, hogy valakit azzal hiteget az úgynevezett “munkaadója”, hogy legálisan, bejelentve foglalkoztatja őt, aztán valamilyen probléma esetén szembesül csak vele, hogy ez nem volt igaz. Előzzük meg a kellemetlenséget!

Tovább olvasom »
felmondás, feszültség, főnök, kilépés, munkahely, Munkahelyi terror

Munkahelyi terror

PP-Eletforma

Az eredmények alapján az erőszakos bánásmód célpontjai gondolkodtak leginkább a távozáson, ugyanakkor párhuzam figyelhető meg a környezeti terror érzékelése és a kilépésre való hajlam között.

Tovább olvasom »
kollega, munka, munkahely, munkatárs, személyiség jellemrajz

Ők minden munkahelyen ott vannak…

PP-Eletforma

Bizonyára Ön is tudja, hogy ahány iroda, annyi kolléga… Mégis vannak olyan “állandó arcok”, amelyek egyetlen munkahelyről sem hiányozhatnak. Ilyen például a pletykagép, a telefontündér és a talpnyaló. Persze vannak egyéb kategóriák is, melyekbe beleilleszthetjük a kollégákat. Nézzük a “típusokat”:

Tovább olvasom »
a pletyka ellenszere, munkahely, no komment, pletyka, személyiség

Lehet védekezni a pletyka ellen?

PP-Eletforma

Az egyetlen hatásos ellenszere az elhallgatás. Ha az érintett egyáltalán nem próbálja magyarázni, cáfolni, megerősíteni, akkor elsorvad. Ezt a “no comment” taktikát a politikusok is jól megtanultak, ezért fullad ki a legtöbb botrány anélkül, hogy kiderülne, mi is történt valójában.  

Tovább olvasom »