menstruáció

betegség, daganat, menstruáció, polip, véralvadás, vérrög, vetélés

Jaj, vérrögök a bugyimban! Beteg vagyok?

PP-Eletforma

A menstruációs vérzéssel kapcsolatban számtalan probléma adódhat: ilyen pl. a túl sok, a túl kevés menstruációs vér, illetve az is sokakat visz a nőgyógyászati rendelőbe, ha vérrögök is távoznak. Hogy a darabos vérzés kórosnak számít-e, és hogy mi minden állhat a hátterében, arról dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusát kérdeztük.

Tovább olvasom »
fertőzés, higiénia, hüvely, menstruáció, tamponhasználat

7 tipp a piros betűs napokra

PP-Eletforma

A menstruáció idején a higiénia még jobban felértékelődik, ilyenkor szükséges fokozottan ügyelnünk intim területeink tisztántartására. Dr. Supák Dorina, a Neutromed szülész-nőgyógyász klinikai orvosa egy csokorba gyűjtötte azon tippjeit, amelyek megfogadásával minimálisra csökkenthető a diszkomfort érzés a piros betűs napokon.

Tovább olvasom »
hormon, menstruáció, pajzsmirigy, PCOS, petefészek, stressz, terhesség

A kimaradt menzesz betegséget is jelezhet

PP-Eletforma

A menstruáció elmaradásakor, már elkezdünk örülni, hogy igen, végre várandósak vagyunk. Ám amikor a teszt nem mutat semmit, és az orvosi vizsgálat is megerősíti, hogy mégsem vagyunk terhesek, akkor gyanakodhatunk, hogy sajnos valami más van a háttérben. A menstruáció kimaradásának számos oka is lehet…

 

Tovább olvasom »
daganat, darabos vérzés, menstruáció, mióma, polip, vetélés

Vérrögök a menstruációs vérben – mit jelezhet?

PP-Eletforma

A menstruációs vérzéssel kapcsolatban számtalan probléma adódhat, nem csoda, hogy a nőgyógyászati rendelők tele vannak olyan paciensekkel, akiknél valamilyen zavar áll fenn a vérzésükben. Ilyen panasz lehet pl. a darabos vérzés, vagyis ha kisebb-nagyobb vérrögök jelennek meg menstruációkor. Hogy ez miért fordulhat elő, illetve, hogy kóros állapotról van-e szó, arról dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusát kérdeztük.

Tovább olvasom »
menorrhagia, menstruáció, nőgyógyász, vérzés

Túl erős menstruációd? Vedd komolyan!

PP-Eletforma

A túl erős vérzés nemcsak kellemetlen az érintetteknek, de vérszegénységet is okozhat, sőt betegségek is állhatnak a hátterében. Ezekről és a kezelési lehetőségekről dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza beszélt. Olvasd el körültekintően! 

Tovább olvasom »
menstruáció, nőgyógyászat, nőgyógyászati panasz, orvos, ösztrogéndominencia

Menstruációs zavarokat is okozhat az ösztrogéndominancia

László Márta

Kínzó fejfájás, vizesedés, szédülés, menstruációs problémák, ingerlékenység-szerteágazó tünetek, és látszólag semmi közük egymáshoz, ám a hormonális egyensúly felborulását jelezhetik. Az ösztrogéndominancia egyre több nőt érint manapság, és a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a menopauza tájékán jelentkezik. Dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát a probléma kezeléséről kérdeztük.

Tovább olvasom »
menstruáció, női hormonok, pajzsmirigy, vérzéses panasz

Túl erős vérzés? Van megoldás!

PP-Eletforma

A nők 12-14 koruktól közel 40 éven át havonta átlagosan 4-7 napig menstruálnak. Ha a menstruációk jóval hosszabbak vagy erősebbek a szokásosnál, az krónikus vérszegénységhez vezethet. A probléma okiról, kezelési lehetőségeiről dr. Hintalan Albert, az Oxygen Nőgyógyászat szakorvosa beszélt.

Tovább olvasom »
egészségmegőrzés, menstruáció, tampon

A biztonságos tamponhasználat 3 aranyszabálya

PP-Eletforma

A tamponhasználat kapcsán a mai napig számos tévhit él a köztudatban, miközben egy friss kutatási eredmény azt mutatja, hogy gyakran épp a legalapvetőbb higiéniai szempontokat nem vesszük figyelembe. Az ennek következtében kialakult intim problémák pedig tévesen a tamponokra terelhetik a gyanút. Holott a tampon valóban kényelmes és biztonságos megoldást nyújt a menstruáció alatt. Néhány alapvető szabály betartásával biztonságosan használhatjuk.

Tovább olvasom »
menstruáció, menstruációs ciklus, női hormonok

A pecsételő vérzés hormonális okai

PP-Eletforma

Pecsételő vérzéssel a legtöbb nő minimum egyszer biztosan találkozik élete során. Bár a zavar hátterében több ok is húzódhat (ciszta, gyulladás, nem tökéletes peteérés), meglehetősen gyakori, amikor hormonális zavart jelez. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa a lehetséges okokat és összefüggéseket ismerteti.

Tovább olvasom »
egészség, hangulat, menstruáció

7 jó tanács azokra a bizonyos napokra

PP-Eletforma

A bizonyos napok előtt a férfiak már fedezékbe vonulnak, és tudják, hogy jobb ilyenkor óvatosan bánni a nővel. A nők pedig idegesebbek, bosszúsabbak, érzékenyebbek, és különféle fájdalmas  tünetekkel várják a menzeszt. Mivel enyhíthető ez a kellemetlen időszak?

Tovább olvasom »
menstruáció, menstruációs ciklus, vérszegénység

Mi okozhatja az erős vérzést?

PP-Eletforma

A normális menstruációval járó vérveszteséget a vérképző rendszer működése kompenzálja, ám ha a menzesz kórosan hosszabb vagy erősebb a szokásosnál, akár súlyos vérszegénységhez vezethet. Dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész nőgyógyásza a probléma okairól, kezelési lehetőségeiről beszélt.

Tovább olvasom »
menstruáció, menzesz, vashiány

A menzesz előtti tünetek enyhítése

PP-Eletforma

Premenestruális tünetcsoport néven ismert azon kellemetlenségek összessége, amelyekkel sok nőnek – és közvetve akár családjának, ismerőseinek is – meg kell küzdenie a menzesz előtti napokban. A tünetek enyhítésében többek közt a vas- és cinkpótlás is fontos szerepet játszik.

Tovább olvasom »
menstruáció, vérzékenység, Willebrand betegség

Túl erős a menstruációd? Lehet, hogy vérzékeny vagy!

PP-Eletforma

Az erős menstruációs vérzés hátterében nagyon sok esetben vérzékenység lapul. A valódi ok kiderítését nem szabad halogatni, mielőbb szakemberhez kell fordulni! Az olykor-olykor fellépő, kicsit erősebb havi vérzés még nem kell, hogy aggodalommal töltsön el. Ám ha havi rendszerességgel észleled, hogy menstruációd ijesztően bőséges vérzéssel jár, ha havi vérzésed idején napi teendőid ellátása is akadályokba ütközik, szinte kimozdulni sem tudsz otthonról, akkor ne habozz, vizsgáltasd ki magad, mert lehet, hogy egy olyan betegség áll a háttérben, amelyre még csak nem is gyanakodnál.

Tovább olvasom »
endometriózis, fájdalom, korunk pestise, meddőség, menstruáció, terhesség

Korunk pestiséről, az endometriózisról

PP-Eletforma

Az endometriózis egyike a legrejtélyesebb betegségnek, és még megbecsülni se tudjuk, hogy Magyarországon hány nő szenved tőle. A betegség tünetei közé tartozik, hogy komoly fájdalommal jár a menstruációt megelőző, illetve a menstruáció alatti néhány nap, ami jóval erősebb, mint a „szokásos” menstruációs görcs. 

Tovább olvasom »
anorexiás nő, gyermek, gyermekvállalás, kóros soványság, menstruáció, táplálkozás

Anorexia és gyermekvállalás

PP-Eletforma

Az anorexia (kóros soványság) egyike azoknak a kórképeknek, amelyek alattomosan állhatnak a gyermekvállalás útjába. Sokszor ugyanis a betegség tagadása jellemzi ezeket a pácienseket, akiknek teljesen eltér a testképük a valóságostól. A jelenséget Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet szakemberei segítségével jártuk körbe. 

Tovább olvasom »
betegség, menstruáció

Bajt jelez az erős menzesz! Orvosi tanácsok!

PP-Eletforma

A nők 12-14 koruktól közel 40 éven át havonta átlagosan 4-7 napig menstruálnak. Bár ezt a rendszeres vérveszteséget a vérképző rendszer működése kompenzálja, ha a menstruációk kórosan hosszabbak vagy erősebbek a szokásosnál, a súlyos, krónikus vérszegénységhez vezethet. A probléma okairól, kezelési lehetőségeiről dr. Hintalan Albert, az Oxygen Medical nőgyógyásza beszélt.  

Tovább olvasom »
menstruáció, párkapcsolat, szex

“A párom nem nyúl hozzám, ha menstruálok…”

PP-Eletforma

Mit gondolnak, vajon még manapság is tabunak számít a szexuális aktus menstruáció idején? Pár száz évvel ezelőtt – de talán nem is kell annyira régre visszamennünk – a menstruáló nőt tisztátalannak tartották, s ennek szellemében tabu volt a szexuális kapcsolat is. És még ma is sokan így gondolják, mondván: nagyobb a fertőzés lehetősége, veszélyes az egészségre. Vajon ez igaz?

Tovább olvasom »