mélyvénás trombózis

kardiológia, megelőzés, mélyvénás trombózis, szűrés, vastagbélrák, vizsgálat

Ezeket a vizsgálatokat szükséges elvégeztetni mélyvénás trombózis után

PP-Eletforma

Amennyiben kialakult már valakinél mélyvénás trombózis, úgy a jövőben nagyobb eséllyel lép fel ismételten a probléma, így igen fontos szerepe van a prevenciónak. Hogy minél kisebb legyen a rizikó, több vizsgálatot is érdemes elvégeztetni. Hogy pontosan miket, arról prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája beszélt.

Tovább olvasom »
kompressziós harisnya, mélyvénás trombózis, terápia, vénabillentyű, véravadásgátló

Tényleg csoda a csodaharisnya?

PP-Eletforma

A mélyvénás trombózis akut terápiája után nagy hangsúlyt kell fordítani arra, hogy ne alakuljon ki újabb eset, valamint az úgynevezett poszttrombotikus szindróma (PTS) megelőzésére. A legtöbb orvos ekkor kompressziós harisnya viselését javasolja, de az elmúlt időszakban több tanulmány szerint is felesleges a hordása. Hogy valóban szükséges-e a PTS elkerüléséhez a kompressziós terápia – és ha igen, akkor meddig-, arról prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózisközpont véralvadási specialistáját kérdeztük.

Tovább olvasom »
folyadékfogyasztás, mélyvénás trombózis, mozgás, nyár, tüdőembólia, utazás, vérrögök, visszerek

Erre figyeljen, ha trombózis után nyaralni megy!

PP-Eletforma

Bizonyos betegséggel élőknek kellemetlenséggel is járhat a nyári utazás. Akik például korábban mélyvénás trombózison estek át, azoknak fokozottabban figyelniük kell, hogy elkerülhető legyen a vérrögök ismételt kialakulása. Hogy pontosan miket szükséges betartani, arra szakorvos figyelmeztet.

Tovább olvasom »
antifoszfolipid-szindróma, immunrendszer, mélyvénás trombózis, vetélés

Ez is állhat az ismételt vetélés hátterében

PP-Eletforma

Nem ritka, amikor a saját immunrendszerünk a felelős a mélyvénás trombózis kialakulásáért. Éppen ezért, ha valakinek az életében már többször is előfordult trombózis, ám genetikai mutációja nincs, érdemes ez irányba is kutakodnia. Most az antifoszfolipid-szindrómáról lesz szó.

Tovább olvasom »
mélyvénás trombózis, orvos válaszol, trombózis, trombózis kezelése, véralvadásgátlás

6 fontos kérdés a trombózisról

PP-Eletforma

A fogamzásgátló tabletták és a helytelen életmód következtében egyre gyakrabban alakul ki mélyvénás trombózis. Bár ez az életveszélyes szövődményekkel járó állapot benne van a köztudatban, sokakban felmerülhetnek bizonyos kérdések a betegséggel és annak kezelésével kapcsolatban.

Tovább olvasom »
légszennyezettség, mélyvénás trombózis, trombózis

Légszennyezettségtől halálos trombózis!

PP-Eletforma

Új kutatások szerint összefüggés lehet a növekvő légszennyezettség és a mélyvénás trombózis kialakulása közt. Prof. dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási szakértője, belgyógyász, klinikai farmakológus megerősítette a korábbi tanulmányok eredményét, miszerint kifejezetten szennyezett levegő növelheti a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás rizikóját.

Tovább olvasom »