megtakarítás

betegség, függőség, megtakarítás, nyugdíj, párkapcsolat, pénzügyek

Sokat iszom, elhagyott a férjem, de a kasszám tabu

László Márta

A legkényesebb magánéleti problémáinkról – így a környezetünkben előforduló súlyos betegségekről, függőségekről és kapcsolati válságokról – is inkább beszélgetünk, mint arról, hogy teszünk-e félre nyugdíjas éveinkre. A nálunk is jól ismert hollandiai biztosító reprezentatív kutatásának eredményei szerint szinte tabutémaként kezeljük a megtakarításokat, ami azonban komoly gátat jelenthet pénzügyi céljaink megvalósításában, és gyermekeink tudatosságának erősítésében is.

Tovább olvasom »
fizetés, költségek, megtakarítás, továbbtanulás

Okos a gyerek, de miből fizetem?

László Márta

Több tízezer hallgató kezdheti meg a tényleges felkészülést az egyetemi vagy főiskolai tanulmányaira. A továbbtanulással járó tandíj-, szállás- és egyéb költségek azonban komoly kihívást jelenthetnek a szülőknek. A nálunk is jól ismert, hollandiai székhelyű biztosító reprezentatív kutatása szerint a hazai szülők 37%-a tervezi megtakarításaiból finanszírozni gyermeke továbbtanulását, míg 28% úgy látja, hogy jövőbeli fizetése elegendő lesz arra, hogy a gyermek felsőoktatását támogatni tudja.

Tovább olvasom »
felmérés, fiatalok, idősek, jövedelemforrás, megélhetés, megtakarítás, nyugdíj

Miből élnek majd a jövő nyugdíjasai?

PP-Eletforma

Az állami nyugdíj szinte kizárólagos szerepe a most nyugdíjba vonulók körében ma még megkérdőjelezhetetlen. De vajon hogyan képzeli el nyugdíjas éveit a fiatalabb korosztály, miből lesz pénzük a jövő nyugdíjasainak? Többek között erre kereste a választ a Groupama Biztosító megbízásából készült felmérés.

Tovább olvasom »
előnyök, étvágytalanság, hátrányok, időzavar, ingerlékenység, megtakarítás, óraátállítás

Áldás, vagy átok?

PP-Eletforma

Energiamegtakarítás? Egy órával több természetes fény? Kevesebb baleset és bűncselekmény? Talán nem is gondolnánk, de mindezekre egyformán hat az óraátállítás! Ahogy a szervezetünkre is. Október 29-én, hajnali 3 órakor a mutatók visszapörögnek egy órát – így látszólag tovább is alhatunk. De vajon testünk is így érzi? A nyári és téli időszámítás bevezetése óta vitatott, hogy mindennek csak „napos” oldala létezik, vagy az előnyök éppenséggel eltörpülnek a hátrányok mellett.

Tovább olvasom »
anya, anyagi támogatás, család, közoktatás, megtakarítás, pénzügy, zsebpénz

Kisfiam, gazdálkodj végre okosan!

Krajcsó Judit

A magyar anyák kiemelten fontosnak tartják, hogy a gyermekek tervezetten gyarapítsák pénzügyi ismereteiket, ezért otthon is nagy hangsúlyt fektetnek a pénzzel való helyes bánásmód átadására- derült ki az Intrum Justitia legfrissebb kutatásából.

Tovább olvasom »
fűtés, korszerűsítés, megtakarítás, ősz, szezon

A kazán, amitől azt várjuk, hogy ne fűtsön

PP-Eletforma

A megfelelő szigetelés után a fűtéskorszerűsítés az otthon energiatakarékosságának következő hatásos lépése. A jó kazánra már szabály is kötelez, de a használat módja is számít. A fűtéskorszerűsítés fontos eleme az ingatlanok energiatakarékosabbá tétele. Az elavult, régi, alacsony hatásfokkal működő fűtési rendszerek lecserélésével, fűtéskorszerűsítéssel akár 20-30 százalékkal is csökkenthető az ingatlanok energiafelhasználása, ami egy fűtési szezonban akár 50-75 ezer forintos megtakarítást is eredményezhet az OTP Lakástakarék modellszámítása szerint.

Tovább olvasom »
ellátás, megtakarítás, munka, nyugdíj, öngondoskodás, pénz, Piac és Profit magazin

Nyugdíjat, de miből?

PP-Eletforma

A nyugdíjas években remélt jövedelmük mértékétől, valamint a súlyos betegségektől tartanak leginkább a magyarok a felmérések tanúsága szerint. Nem is alaptalanok az aggályok: az MNB tanulmánya is az mutatja: csak 2030-ig biztosak a hazai nyugdíjak. Ennek tükrében még riasztóbb adat, hogy a 18- 65 év közötti lakosság mindössze 10 százalékának van megtakarítása.

Tovább olvasom »
gyerek jövője, gyereknevelés, megtakarítás, pénz, spórolás

A gyerek jövője – harmadannyit teszünk félre, mint kellene

PP-Eletforma

Rendszeresen és tudatosan spórol az iskolások szüleinek fele azért, hogy megalapozza gyermeke jövőjét, erre éves átlagban 82 ezer forintot tesznek. A céljuk az, hogy a gyermek 21–23 éves koráig 4 millió forint gyűljön össze félre – derült ki egy reprezentatív kutatásából. Ehhez azonban meg kellene háromszorozni a jelenlegi megtakarítások átlagos összegét.


Tovább olvasom »
család, megtakarítás, öngondoskodás

A gyerekre spórolunk

PP-Eletforma

A magyarok számára a család a legfontosabb értékek közé tartozik. De vajon tudunk-e gondoskodni gyermekeink jövőjéről, és ha igen, hogyan, amikor a napi kiadások is óriási terhet jelentenek?

Tovább olvasom »
királyi család, megtakarítás, spórolás

Mit szól hozzá? Bérbe adnák az angol királyi palotát!

PP-Eletforma

A brit királyi ház tavaly 2,3 millió fonttal túllépte a központi uralkodói ellátmány által közvetlen fenntartási kiadásokra biztosított 31 millió fontos – körülbelül 12 milliárd forintos – keretet, amelynek tartaléka emiatt „történelmi mélységbe”, mindössze egymillió fontra apadt. A brit parlament illetékes bizottsága igen fura javaslattal állt elő a hiányzó összegek előteremtése érdekében.

Tovább olvasom »
család, iskoláztatás, megtakarítás

Miből finanszírozzuk gyerekeink iskoláztatását?

PP-Eletforma

A gyermekek jövőjének biztosítása a legfontosabb megtakarítási célok közé tartozik; ezen belül messze kiemelkedik az iskoláztatási költségek fedezése – derül ki egy friss kutatásból. A fiatalok jövőbeli főiskolai, egyetemi tanulmányainak finanszírozása célzott megtakarítás nélkül szinte elképzelhetetlen. A képzések mai áron, félévenként 115 ezer és 950 ezer forint közötti összegekbe kerülnek.

Tovább olvasom »