megfázás

COPD-tünet, hurut, légszomj, megfázás

Titokzatos tünetek és szövődmények…

PP-Eletforma

Megfázás vagy influenza szövődményeként is jelentkezhet az elhúzódó köhögéssel járó hörghurut. Ha a betegség tünetei évente visszatérően, átlagosan három hónapon át jelentkeznek, a tüneti kezelés mellett javasolt a háttérben álló okokat is felderíteni.

Tovább olvasom »
egészség, felfázás, gyógytea, köhögés, láz, megfázás, nátha

Csipke, fürtös menta, kakukkfű – várjuk egészségesen a tavaszt!

László Márta

Mától gyakorlatilag tavasz van, de ez a hőmérőkön nem nagyon látszik. Tél végére a kellemetlen megfázások, a bedugult orr, a kaparó torok egyre több embernél fordul elő. Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember gyűjtött össze néhányat azokból a gyógynövényekből, amelyek segítenek gyorsan kilábalni a megfázásos megbetegedésekből. Ha bodza, menta és kakukkfű van otthon, már sokat tettünk a megelőzésért!

Tovább olvasom »
friss levegő, influenza, láz, megfázás, mozgás, séta, vitamin

Hódoljunk a téli örömöknek – egészségesen

PP-Eletforma

Egyet jelentenek a megfázásos és influenzás megbetegedésekkel a téli hónapok. Az évszaknak nem megfelelő öltözék, a borongós idő és a korai sötétedés miatti rossz hangulat, a kevés napfény, valamint a nyári hónapokhoz képest kevesebb természetes vitaminforrás mind felelősek lehetnek a megbetegedésekért. De valóban elkerülhetetlen, hogy lázas betegen nyomjuk az ágyat? Megúszhatjuk meghűlés vagy influenza nélkül a telet?

Tovább olvasom »
fertőzés, hidratálás, hőség, immunrendszer, klíma, megfázás, nyár

Megfázni 40 fokban? Van rá esélyed!

PP-Eletforma

A legtöbb időt a nyári hőségben is a munkahelyünkön töltjük. Hogy a nagy meleg az irodában is elviselhető legyen, klímát kapcsolunk, ám, napokon belül náthásan, torokfájósan fekszünk otthon, míg kint 36 fok felett táncol a hőmérő higanyszála. Hogyan kerülhetők el a kellemetlen panaszok?

Tovább olvasom »
citrom, gyömbér, megfázás, tea

Gyömbéres, mézes ital megfázás ellen

Kandikó Éva

Nem is mondanám receptnek az alábbi leírást, az viszont igaz, hogy nagyon jó szolgálatot tesz megfázás, meghűlés esetén ez a gyors ital. Átmelegít, a gyömbér fertőtlenít, a méz szintén antibakteriális hatású, és inkább ilyen természetes készítményeket igyunk, mint a gyógyszertári forró, méregdrága italporokat.

Tovább olvasom »
gyümölcs, influenza, légutak, megfázás, orr, orrnyálkahártya, szövődmények, zöldség

Veszélyes a lábon kihordott megfázás!

PP-Eletforma

Több liternyi forró tea, citrom, méz, használt zsebkendők tornya, rosszabb esetben pedig gyógyszerek hada? Ugye ismerős? Vajon csak egy egyszerű megfázásról van szó, vagy egy komolyabb influenzával nyomjuk otthon az ágyat? A tünetek egyformán kellemetlenek, azonban korántsem mindegy, hogy melyik kórokozóval állunk szemben.

Tovább olvasom »
bukás, garat, megfázás, nyelőcső, orrporszívó, reflux, váladék

Levegőt a kicsinek!

PP-Eletforma

Ha az újszülött, vagy a csecsemő orra eldugul, mindig nagy izgalmat jelent a szülőnek. Mivel a kicsik csak az orrukon át vesznek levegőt, ezért egy nátha is képes jelentősen megnehezíteni a nyugodt alvást és az evést. A megoldási lehetőségekről dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gyermekgyógyásza tájékoztatott.

Tovább olvasom »
anya, betegség, lelki egyensúly, megfázás

Lelkileg is megviseli az anyákat a megfázás

László Márta

Gyereknevelés, munka, háztartás…. az anyukák sokszor a legügyesebb zsonglőröket is megszégyenítő módon egyensúlyoznak a teendőik között. Mi történik azonban akkor, amikor az összhang megbomlik és egy kisebb betegség, akár egy megfázás ledönti lábukról a mindent megoldó édesanyákat? A pszichológus szerint ez az egész családra  negatív hatással lehet, leginkább mégis az érintettet, vagyis az anyát viseli meg lelkileg.

Tovább olvasom »
allergia, influenza, kezelés, megfázás, panasz, tüsszögés

Tüsszögsz? Így különböztesd meg a tüneteket!

PP-Eletforma

Tüsszögés, orrdugulás, kaparó torok és kínzó köhögés – az allergia és a megfázás tüneteit könnyen össze lehet téveszteni. Egy nagyszabású kutatás szerint az allergiások mindössze 10 százaléka ismeri fel biztosan, ha a panaszait meghűlés okozza, ezért utánajártunk, hogyan lehet megkülönböztetni a két állapotot a megfelelő kezelés kiválasztása érdekében.

Tovább olvasom »
gyógyítás, megelőzés, megfázás, méz, új gyógyszer

Mézpasztillával gyógyítanak a magyar gyógyszerészek

PP-Eletforma

Magyar gyógyszerészek csapata hosszú évek munkájának eredményeként fejlesztette ki a Floney® Mézpasztillát, amely kiváló lehetőséget biztosít a megfázás megelőzésére és kezelésére egyaránt. Maga a technológia innovatív és távlatokba mutató, mert egy új aktív hordozóanyagra, a szilárd mézre épül.

Tovább olvasom »
életkor, köhögés, megfázás, tüdőgyulladás, védőoltás

A tüdőgyulladás tünetei

PP-Eletforma

A tíz vezető halálok között van a tüdőgyulladás világszerte, pedig azt gondolhatnánk, hogy manapság egy ilyen betegség könnyen gyógyítható. A gyógyuláshoz az idejében megkezdett kezelés fontos lenne, a betegek többsége azonban nem fordul orvoshoz, amíg nem tapasztal súlyosabb tüneteket. Pedig a betegség nem minden esetben okoz erős köhögést, vagy magas lázat, sokszor csak enyhe, meghűléses panaszok jelentkeznek.

Tovább olvasom »
gasztronómia, gyümölcs, megelőzés, megfázás, prés, recept, zöldség

Zöld varázs, folyékony rubin – préselj vitamint!

László Márta

Újra eljöttek a hűvös, nyirkosak a reggelek. Nagy a hőmérséklet-különbség a nappalok és éjszakák között. Szervezetünket is megviseli az évszakváltás. A baktériumok, vírusok terjedésének kedvez ez az időszak. Ilyenkor gyakoriak a megfázások. Ám ez kivédhető, ha erősítjük immunrendszerünket friss, éltető levekkel.

Tovább olvasom »
betegség, fül, megfázás, orr

Hogyan kezeljük az őszi fülkürt hurutot?

PP-Eletforma

Felső légúti hurutot, náthát követően gyakran alakul ki füldugulást, átmeneti halláscsökkenést okozó fülkürt hurut. Az esetek többségében nem súlyos, de gyakran hosszan tartó betegség – ha nem kezeljük megfelelően – akár középfülgyulladáshoz is vezethet.

Tovább olvasom »
antibiotikum, ápolás, gyógyszer, megfázás, nátha, orvos, tanács

Miért ne szedj náthára antibiotikumot?

PP-Eletforma

Az ősszel együtt megérkezett a náthaszezon is. A hirtelen jött lehűlés megviseli a szervezetet, ebben az időszakban többen betegszenek meg, gyakoriak a felső légúti betegségek. A mielőbbi gyógyulás reményében sajnos még mindig sokan esnek abba a hibába, hogy a házi patikából, egy korábbi betegségből megmaradt antibiotikummal kezdenek öngyógyításba, vagy nem az orvos utasításainak megfelelő mennyiségben és ideig szedik a felírt gyógyszereket.

Tovább olvasom »
allergia, megfázás, orrcsepp, orrspray

Orrcsepp, vagy orrspray?

PP-Eletforma

A jól ismert, régóta bevált orrcseppek mellett ma már a legtöbb gyártó orrspray formában is forgalmazza termékeit. Milyen szempontok alapján érdemes választani, van-e különbség a csepegtetős és a befúvós módszer közt?

Tovább olvasom »
egészség, felmérés, megfázás

Az orvos szava szent

PP-Eletforma

Érkezik a tavasz és az influenzaszezon is a végéhez közeledik, így érdemes számot vetni a hűvös évszakok tapasztalataival. Egy nemrég készült globális kutatás arra kereste a választ, hogy betegség esetén kinek a tanácsaira, milyen jól bevált módszerekre hagyatkoztunk leginkább, hogy mielőbb meggyógyuljunk. Kiderült, hogy az orvos szava szent.

Tovább olvasom »
házi gyógymód, házipatika, inhalálás, megfázás, nátha

Évezredes trükk, de még mindig beválik

PP-Eletforma

Rózsa, ásványi anyagok, sós víz, eukaliptusz és ópium – még ha elsőre furcsán is hangzik, mindegyik az inhaláláshoz kötődik. Az emberiség története során a különböző népcsoportok, más-más gyógynövények és főzetek hatásában hittek. Ezek közül sokat ma már nem szívesen alkalmaznánk, van azonban olyan, ami évezredek elteltével is megállja a helyét.

Tovább olvasom »
felmérés, megfázás, viselkedés

Lelki támogatásra is szükségünk van, ha itt a nátha

PP-Eletforma

A megfázás és az influenza minden évben milliók ünnepi hangulatát keseríti meg. Ezek a betegségek nemcsak testünkre, de lelkünkre is hatással vannak, és rosszkedvünk rányomja bélyegét közösségi életünkre is. Mennyiben befolyásolják viselkedésünket ezek a változások? A legfrissebb felmérések erre a kérdésre kerestek válaszokat.

Tovább olvasom »
húléses megbetegedés, influenza, kúra, megfázás

A magyarok forrón szeretik – és bejön nekik!

PP-Eletforma

Így november táján egyre nagyobb az esélye annak, hogy elkapunk valamilyen szezonális betegséget. A nátha és az influenza kellemetlen tünetei sajnos igencsak ismerősek legtöbbünk számára. Hogy ez az időszak mégse csak a betegségekről szóljon, érdemes tisztában lenni a megelőzés és gyógyítás legfontosabb lépéseivel.

Tovább olvasom »
egészség, klíma, megfázás

Miért fázunk meg a légkonditól?

PP-Eletforma

A klímaberendezések beltéri egységein állítható a helyiségben kívánt hőmérséklet, a befúvási hőmérséklet viszont nem. Hogy miért érdekes ez? Mert ha valaki a légkondi közelében, három-négy méteren belül ül – ami gyakran előfordul –, csúnyán megbetegedhet.

Tovább olvasom »
gőz, házi praktikák, megfázás

Megfáztál? Meggyógyulsz a takaró alatt!

PP-Eletforma

A húszfokos verőfényes tavaszi időben gyorsan lekerül rólunk a kabát és a pulóver.  Ám a csalóka időjárás könnyen megtréfálhat minket, pillanatok alatt megfázhatunk, és hamar szobafogságra kényszerülhetünk. De ne csüggedj! Van néhány tippünk, hogyan gyógyulhatsz meg takaró alatt…

 

Tovább olvasom »
hormonok, megfázás, pajzsmirigy

Gombóc a torokban? Betegségre is utalhat!

PP-Eletforma

Igen, van az az érzés, amikor kimondanád, amikor odavágnád, de nem jön ki. Van, amikor annyira elszorul a torkod, hogy egy szó sem hagyja el a szád. No és van az a betegség is, amikor ugyanezt érzed a torkodban. A gombócot. Mikor gyanakodhatunk pajzsmirigybetegségre? Szakértőnk válaszol.

Tovább olvasom »
allergia, megfázás, orvosi tanácsok

Veszélyt jelent a száraz orr!

PP-Eletforma

A száraz orrnyálkahártya minden lélegzetvételnél feszítő érzése nemcsak kellemetlen, de számos egészségügyi problémához is vezethet: gyakori orrvérzés jelentkezhet, a betegek fogékonyabbá válhatnak a fertőzésekre.

Tovább olvasom »
influenza, légúti megbetegedés, megfázás

Mi tegyünk, hogy télen is egészségesek maradjunk?

PP-Eletforma

A tél hallatán sokaknak rögtön a hideg, a megfázás, orrfújás és az influenza jut eszébe. Pedig ez az évszak sokkal többet tartogat mindenki számára: a hófödte táj gyönyörű látványa, szánkózás és séta a szabadban, síelés kedvenc síterepünkön, vagy korcsolyázás a befagyott tavon. A betegeskedés nem szerves része a télnek, ezért ha szem előtt tartunk néhány olyan apróságot, mint az antibakteriális szappannal történő rendszeres kézmosás, akkor nem kell lemondanunk az értékes élményekről.

Tovább olvasom »
izületi fájdalmak, megfázás, téli betegségek

Támadnak a téli betegségek!

PP-Eletforma

Bőrbetegség, fel- és megfázás, depresszió, ízületi fájdalmak – csupa olyan probléma, ami akkor jelentkezik, amikor hideg van.Nem is csoda, hiszen ilyenkor legyengül az immunrendszer, és a test nehezen tudja legyőzni a fertőzéseket, baktériumokat, vírusokat.

Tovább olvasom »
házi praktikák, megfázás, tévhitek a megfázásról

Megfázásra nagymama gyógymód?

PP-Eletforma

Generációk óta hiedelmeket hordozunk magunkkal arról, hogyan úszhatjuk meg a megfázást. Ha pedig már beütött a baj, igyekszünk házi praktikákhoz nyúlni – ám tudni kell, a jótanácsok közül valójában melyik hasznos. Mivel Kelet- és Közép-Európában a tél különösen hosszú és hideg, nem meglepő, hogy a legtöbb tévhit nálunk és szomszédainknál alakult ki. Nézzük is, melyek ezek, némelyik egészen kacagtató…

Tovább olvasom »
felsőlégúti fertőzések, gyógynövény, Kakukkfű, megfázás, Orvosi zilic, torok

Gyógynövényekkel gyógyítsd a torkod!

PP-Eletforma

Ősszel az iskolával, óvodával együtt beindul a felsőlégúti fertőzések szezonja is. Legtöbbször a gyógynövények segítségével megelőzhetjük az orvosi segítség kérést, a gyógyszerek használatát. Nagy választékban állnak rendelkezésünkre gyógynövények, amelyek csodát tesznek!

Tovább olvasom »
gyógyszer, gyógytea, megfázás, méz, torok

Méz, a legfinomabb folyékony gyógyszer!

PP-Eletforma

Nincs még egy olyan gyógyszer, ami annyiszor folyt volna le a torkunkon életünk során, mint a mézes tea. Nagyanyáink és anyáink nagyon jól tették – illetve teszik -, hogy legyengült szervezetünkbe nagy mennyiségben öntik ezt a folyékony orvosságot:

Tovább olvasom »
bedugult orr, köhögés, láz, megfázás

A legjobb praktikák megfázásra!

PP-Eletforma

Ilyenkor egyre többen lesznek betegek, sokan szerencsére csak enyhén: egy kis nátha orrfolyással, vagy megfázás torokfájással. Mivel ezek sem túl kellemesek, tegyünk hát ellenük! A leghatásosabb praktikák a bedugult orr, a láz és a köhögés ellen!

Tovább olvasom »
betegség, gége, mandula, megfázás, torok

Mi bajod? Fáj a torkod?

PP-Eletforma

A torok olykor enyhe, máskor súlyos panaszokat előidéző fertőzései általában a belélegzett kórokozóknak köszönhetők. A laboratóriumba küldött torokváladék vizsgálatának eredménye biztosan kimutatja a betegségért felelős kórokozót.

Tovább olvasom »
allergia, fertőzés, keringés, megfázás, tavasz

Milyen bajok fenyegetnek?

PP-Eletforma

Megkérdeztem a kezelőorvosomat, hogy milyen bajok fenyegetik az egészségünket ilyenkor tavasszal. A kikelet három fő betegsége: a megfázás és az ebből fakadó fertőzések, az allergia és a keringési zavarok.

Tovább olvasom »
allergia, krónikus, megfázás, nátha, orr, orrdugulás, orvos

Nem szelel? Az orrdugulást mi okozhatja?

PP-Eletforma

A tavaszi időszakban gyakori náthás panaszok mellett az allergia tünete is lehet, sok esetben mégsem ez áll az orrdugulás hátterében. Krónikus panaszok esetén javasolt a kiváltó okokat felderíteni, mert a túlzott orrcsepp használat csak tovább ront a már meglévő tüneteken. 

Tovább olvasom »
fogyás, influenza, inkotencia, megfázás, szex

Hihetetlen: mi mindenre jó a szex!

PP-Eletforma

A rendszeres nemi élet (természetesen kellő elővigyázatossággal) jó hatással van az egészségre. Segít leküzdeni a megfázást és az influenzát,kalóriát éget, (Fél órás szeretkezés alatt percenként több mint 4 kalóriát égetünk el. Építsük be a heti edzésprogramunkba!) 

Tovább olvasom »
hideg, influenza, megfázás, nátha

Baj van? Ne nyüzsögj, mert nem lehetsz erősebb, menj ágyba

PP-Eletforma

A hideg beköszöntével egyre gyakrabban náthásodunk be és az influenzát sem könnyű ilyenkor elkerülni. Ám miközben a legújabb kutatások is azt bizonyítják, hogy a rendszeres mozgással megelőzhetőek az ilyen jellegű betegségek is, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az intenzív testmozgás akár még árthat is a betegeknek. Dr. Bányai Tamás, az Élj Tovább 5 Évvel! mozgalom sportorvosa az elővigyázatosságra hívja fel a figyelmet.

Tovább olvasom »
egészség, influenza, megfázás, nátha

Esélyünk sincs kikerülni a náthát, az influenzát!

PP-Eletforma

Ha itt az ősz és a tél, a megfázások, az influenzás megbetegedések tömeges méreteket öltenek. Vajon együtt kell élnünk ezzel a civilizációs, urbanizációs csapással, vagy van megoldás a kikerülésére? A kérdés megválaszolásában a dr. Kecskés Gabriella belgyógyász, a Medic-Poliklinika igazgató főorvosa segít

Tovább olvasom »
daganat, köhögés, megfázás

Köhögsz? Vigyázz, inkább orvoshoz!

PP-Eletforma

Az őszi-téli időszakban gyakran elhúzódó köhögés keserítheti mindennapjainkat. A legtöbben nem, vagy csak súlyos panaszok esetén fordulunk orvoshoz, a tünetek enyhítésében a recept nélkül kapható gyógyszerek, gyógyteák segítségére hagyatkozunk. A krónikus köhögés azonban komoly betegségeket is jelezhet, melyek megfelelő kezelés hiányában súlyos szövődményeket okozhatnak.

Tovább olvasom »
egészség, emésztés, gyógyszer, megelőzés, megfázás, tél

Miért van szükségünk probiotikumok szedésére?

PP-Eletforma

A téli időszakban gyakori náthás, meghűléses panaszok megelőzése és kezelése kapcsán egyre többet hallhatjuk a probiotikum kifejezést. Sokan mégsem ismerjük pontos jelentését, nem tudjuk mikor, és hogyan alkalmazhatjuk őket egészségünk védelmében. A probiotikumokról dr. Hidvégi Edit gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük. 

Tovább olvasom »
fertőzés, megfázás, nagyszülő, nátha, unoka

Beteg vagyok az unokámtól!

PP-Eletforma

A hét kérdése: Akiknek van unokájuk, gyakrabban náthásak? Nem találtam semmilyen adatot a nagyszülők náthájáról. A Nemzeti Allergológiai és Fertőző Betegségek Intézete azonban jelentette, hogy az iskolába járó gyerekek évente akár 12 alkalommal is megfázhatnak. A 60 év felettiek esetében azonban ez a szám egynél is kevesebb lehet.

Tovább olvasom »