márton nap

liba, márton nap, zúza

Bakonyi libazúza

Somogyi Zoltán Max

A Márton-napi libás ételek között sajnos, kicsit eltűnnek a másodlagos hús termékek. Szépen fogy az egész liba, a comb, a mell, a máj, a nyak és a szárnytő. De mit készítsünk például a liba zúzából? Készítsük el bakonyi módra!

Tovább olvasom »
aprólék, liba, ludaskása, márton nap, népi étel, Zala megye

Zalai gombás ludaskása

Somogyi Zoltán Max

A régi (zalai) konyha egyik igazi gyöngyszeme. A hízott szárnyas aprólékát levesnek megfőzték, és abból a zöldségek és a hús felhasználásával, egy kis kiegészítéssel készítettek egy csodás egytál ételt. Ezt a laktató, ízletes ételt nem csak Márton napjára készítették, gyakori szereplője volt az akkori étkezésnek. Talán a mai táplálkozásnak is jót tenne, ha többször fogyasztanánk a csirkén és pulykán kívül más szárnyast is.

Tovább olvasom »
hagyomány, liba, Marton Adrienn, márton nap, ünnep

Márton-napi készülődés Adrinál

László Márta

Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik – tartja a mondás. Marton Adrienn, gasztro műsorvezető és családanya Magyarország patrónusa, Szent Márton ünnepének közeledtével ahhoz ad tippeket, miként tehetjük meghitté ezt az őszi néphagyományt, valamint elénk tárja különleges ünnepi menüjét is.

Tovább olvasom »
2017-es évjárat, borászat, Dél-Balaton, kóstoló, márton nap, pincészetek, újbor

Isteni lesz ez az évjárat a Dél-Balatonon – itt a nagy BUMM!

László Márta

Valamivel kevesebb a termés, a tavalyinál, de a minősége CSÚCS – egybehangzóan ezt állították 2017-ről a dél-balatoni borászok, akik épp Márton-nap előtt tartottak kóstolót Budapesten. A szakmai közönség elismerően szólt a tartályokból és hordókból frissen kikerült újborokról. Már most markánsan érezhető, hogy ezt az évjáratot még sokig emlegetjük! 

Tovább olvasom »
haj, liba, libatöpörtyű, márton nap, töpörtyű

Libatöpörtyű, az ellenállhatatlan

Kandikó Éva

Az egyik legjobb dolog, ami a libával történhet, ha a hájából töpörtyű lesz. Puha, friss kenyérrel, lilahagymával felülmúlhatatlan és zseniális étel. Egyetlen dologra kell vigyázni, az pedig a mérték, amivel fogyasztjuk, bár köztudomású, hogy mindennek ellen lehet állni – a kísértést kivéve…

Tovább olvasom »
aprólék, húsleves, leves, liba, márton nap

Libaaprólék leves

Kandikó Éva

Egy jó, forró húslevestől mindenki elalél, nincs annál jobb a nyirkos, hideg novemberi időben. Meg aztán itt van Márton napja is, illendő tehát, hogy a hagyományoknak megfelelően kényeztessük magunkat. A libaleves egyébként egyszerű húsleves, nyilvánvalóan attól liba, mert libahús van benne. Nem érdemes nemesebb részeket belefőzni, a combot, mellet hagyjuk meg a sülthöz, a levesbe megfelel a liba háta, szárnya, a zúzája, nyaka, szíve, lába.

Tovább olvasom »
hagyományok, liba, Márton, márton nap, népszokások, november 11.

A liba és az újbor ünnepe

Kandikó Éva

November 11-én van Márton napja, melyhez rengeteg népszokás, hagyomány és legenda kötődik. Számos előrejelzést is tesznek a Márton-napi jelekből a következő időszak időjárására vonatkozólag.

Tovább olvasom »
bor, márton nap, új bor

Márton-napi jó tanács: szellőztesd a bort!

Kandikó Éva

Kifejezetten jó évjáratnak ígérkezik a 2016-os a magyar borok választékában. A szokásosnál erősebb savak és magasabb alkoholtartalom jellemzően a nagy testű vörösboroknak tesz majd jót. Jó hír, hogy a Márton-napi libavacsorához passzoló újborok némi szellőztetés után jó társai lesznek a vörös húsú madaraknak. 

Tovább olvasom »
fesztivál, gasztronómia, Gellért, márton nap, sör, új bor

Beköltöznek a gasztroszentek a Gellértbe

László Márta

Idén az újbor bíráját, a szőlősgazdák védőszentjét, azaz Szent Mártont és a gasztronómia védőszentjeit idézi meg az ország legizgalmasabb Márton napi programsorozatán a Danubius Hotel Gellért november 10-13. között. Mások mellett a cseh sörök, a szakácsok, pincérek, az érlelt sajtok és a szőlőművesek védőszentjeinek mítosza lengi majd be a patinás szállodaépület összes termét, ahol izgalmas étkekkel, nedűkkel és programokkal várják a vendégeket.

Tovább olvasom »
bor, liba, márton nap, mulatság, programajánló, vajdahunyadvár

Márton-napi mulatság a Vajdahunyadvárban!

PP-Eletforma

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum “Libabőr és borvirág” címmel nagyszabású családi programot szervez 2011. november 12-én 10-20 óráig! Ludas falatok, zene, mese, tánc, tollfosztó, Márton-napi játszóház, kézműves programok, finom borok és vidám őszi hangulat várja látogatókat a városligeti Vajdahunyadvárban!

Tovább olvasom »