marhahús

diéta, főzelék, gluténmentes, kelkáposzta, majoránna, marhahús

Leveles kel főzelék marhahúspogácsával

Pammer Lívia

A családban rajtam kívül nem nagyon rajonganak a kelkáposztáért, ezért ritkán főzök ebből az egyébként igen finom és egészséges zöldségféléből – írja Pammer Lívia. Most egy reform főzelék készült kontaktgrillen sült marhahúspogácsával. Jó étvágyat!

Tovább olvasom »
gulyás, lélekmelegítő, leves, marhahús

Rékasi gulyásom, ahogy Apukám szereti

László Márta

Édesapám mindig is kedvelte a leveseket. Gasztronómiai magyarázata is van, állítja, a levesben a lé a jó. A gulyást is így kedveli – bő lével, kicsi kenyérrel. A hétvégén három tányérral is kért, majd boldog volt, mert végre melege lett, ami nagy dolog egy idős embernél! 

Tovább olvasom »
gulyás, hagyma, marhahús, paprika

Gulyás, ahogy mi szeretjük

Kandikó Éva

Ha lehetőségünk van, főzzünk szabadtűzön, bográcsban gulyást, utánozhatatlan íze lesz a levesünknek. De akinek nincs rá lehetősége, az se mondjon le a gulyásleves örömeiről, mert természetesen tűzhelyen is elkészíthető.

Tovább olvasom »
kukoricadara, marhahús, polenta, puliszka

Polenta lepény marhahússal

Kandikó Éva

A polenta – ismertebb nevén kukoricadara – nagyon sokoldalúan felhasználható alapanyag, isteni köreteket, party snackeket – is – lehet belőle készíteni. Itt most a takaró szerepét tölti be a fűszeres marhahús fölött.

Tovább olvasom »
marha szelet, marhahús, vadas

Vadas marhaszelet

Kandikó Éva

A magyar konyha egyik közkedvelt étele, természetesen vadhúsból a legjobb, de be kell látnunk, vadhúshoz igencsak ritkán jutunk hozzá – már aki szereti egyáltalán a vadat. De marhából is nagyon-nagyon finom vadast lehet készíteni.

Tovább olvasom »
húsleves, leveszöldség, marha, marhahús, zöldség

Pot au feu – fazék a tűzön

Kandikó Éva

A pot au feu (ejtsd: potofő) egy jó erős marhahúsleves, zöldségekkel, burgonyával tálalva, bagettel, mustárral, tormával körítve. Legalább 3 órát fő, de tulajdonképpen sok teendő nincs vele. Mennyei étel!

Tovább olvasom »
egytál étel, marhahús, vörösbor

Vörösboros marha casserole

Kandikó Éva

Hogy mi az a casserole (ejtsd: keszrol)? Valójában egy vasedény, de az abban készült rakott, lassan sült ételeket is így hívják. Ez a vörösboros marharagu a világ egyik legjobb étele, az angol konyha remeke, és ebben a kategóriában azért nem sok étel indulhat a címért.

Tovább olvasom »
darált hús, marhahús, mexikói, vörösbab

Chili con carne

Kandikó Éva

Sok-sok évvel ezelőtt főztem először chilit, bevallom őszintén, én nemigen élek vele, de a férjem és a fiam imádják. Ezért aztán mindig tartok a mélyhűtőben darált marhahúst, így bármikor megkívánják, el tudom nekik készíteni.

Tovább olvasom »
bab, kapor, marhahús, palócleves, tejföl, zöldbab

Palócleves

Kandikó Éva

A palócleves leggyakrabban marha- vagy bárányhúsból készül. Keletkezésének körülményeit nem ismerjük pontosan, egyesek szerint Gundel János készítette Mikszáth Kálmánnak, mások szerint egy  egy vereny bíráinak főzték először, akiknek igencsak ízlett a kompozíció. A leves általában tejfölös habarással készül, de szokásos habarás nélkül is tálalni, ilyenkor külön tesznek mellé tejfölt. Újabb receptek ecettel vagy citrommal savanyítják és kaprot is tesznek a levesbe.

Tovább olvasom »
besamel, bolognai, lasagne, marhahús, olaszos

Lasagne, az adu ász

Kandikó Éva

Lasagnét szoktam készíteni ünnepekkor, hétköznapokon, tavasszal, ősszel és télen. Nyáron csak azért nem, hogy ne kelljen bekapcsolni a sütőt 35 fokban. Ebből következik, hogy sosem rendelek étteremben lasagnét, mert ennél jobban elkészítve még sosem ettem étteremben, akkor meg minek kísérleteznék? Nem mondom, ha először főzöl lasagnét, nem lesz túl egyszerű, de nincs más dolgod, mint ezt a leírást hűen követni, és akkor garantált a siker.

Tovább olvasom »
fokhagyma, marhahús, paradicsom

Marhaszeletek pikáns paradicsomszószban

Krajcsó Judit

Az egyik legkedvesebb családi receptemet osztom meg veletek. Ha időnként marhahúsra fáj a fogunk, és már nem a vadast vagy a pörköltet kívánjuk, akkor ezt a pikáns paradicsomfürdős marhaszeletet készítem el. Zöldségkörettel tálalva egyszerűen abbahagyhatatlan. Ünnepi alkalomra is jó választás.

Tovább olvasom »
darált marhahús, hamburger, házi, különleges, marhahús

Éva verhetetlen házi hamburgere

Kandikó Éva

Tudom én, hogy a legjobb lenne faszén fölött sütni a kertben, de sajnálatos módon kertem nincs, a faszenes mini grillt az erkélyen három húspogácsa miatt nem akartam beizzítani, úgyhogy  elmondhatom, hogy házi hamburgert istenien lehet gázon, serpenyőben is sütni.

Tovább olvasom »
koreai étel, marhahús, szójás marha

Egy kis kelet – bulgogi

Práger Kitti

A bulgogi koreai húsétel, könnyen elkészíthető és nincs szükség túl sok egzotikus hozzávalóra sem. Szójaszósz és szezámmag a legkülönlegesebb alapanyagai az ételnek. Érdemes kipróbálni.

Tovább olvasom »
bolognai, marhahús, olasz tészta

Gyors bolognai

Práger Kitti

Az igazi sugo persze az, amit órákon át főznek, de a mi paradicsomlevünkkel is finom olaszos ragukat varázsolhatunk az asztalra. Én most kaptam több liter házi paradicsomlevet, így egy üveggel gyorsan elhasználtam erre  célra.

Tovább olvasom »
bogrács, gulyás, marhahús

Bográcsgulyás

PP-Eletforma

Ahány ház annyi elkészítési módja van a bográcsgulyásnak, van aki úgy készíti szabad tűzön, ahogy tűzhelyen mások speciális húsokra esküsznek. Mi egy olyan receptet kaptunk, aminek a lényege a sűrű lé.

Tovább olvasom »