madár

etetés, madár, tél, veszély, vízi

Gyilkos kenyérfalatok a vízen

László Márta

Felesleges és nagyon veszélyes a vízimadarak etetése télen is! Gyakorta ezt még az alapvetően jó szándékú emberek sem tudják – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület oldalán! Valójában azzal segítünk, ha nem dobálunk nekik például kenyérdarabkákat a vízbe. Ellenkező esetben a szárnyasok pusztulása lehet a vége. 

Tovább olvasom »
etetés, hideg, itatás, madár, tél

Kiscipőt, kiscipőt, no meg egy kis magot, kis magot

PP-Eletforma

Madárbarátok, figyelem, indul az etetési szezon! Több száz madárfaj él Magyarországon, ám ezeknek csak egy kisebb része kerekedik fel ősszel, és költözik melegebb, táplálékban gazdagabb tájakra. A többiek nálunk igyekeznek átvészelni a telet. Sőt, vannak olyan fajok is, amelyek még északabbról költöznek hozzánk ilyenkor. Ilyen például a fenyőpinty, a csonttollú vagy az élénk narancssárga tollazatáról felismerhető süvöltő. Gondoskodjunk róluk! 

Tovább olvasom »
madár, megfigyelés, programajánló, természetvédelem

Kukkolóprogram gyerekeknek is

László Márta

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban. Az idei rendezvényt október 6-7-én tartják. A részletes programot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Szövetség oldalán találhatjuk meg. A madárvonulások idején ez biztosan sokaknak nyújt majd szenzációs kikapcsolódást!  

Tovább olvasom »
balaton, fecske, fészek, madár

Bemutatjuk a legújabb fészkelő fecskefajunkat – Vajon visszatérnek?

Krajcsó Judit

Új madárfaj, egy vörhenyesfecske-pár fészkelt a nyár során Balatonfüreden, a fészekből három fióka repült ki július első hetében – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szerdán az MTI-vel. A következő évben érdekes madártani esemény lesz annak kiderítése, hogy a faj visszatér-e a balatoni fészkelőhelyre.

Tovább olvasom »
denevér, fa, madár, magyar erdők, rovar, Svájci Hozzájárulás, WWF

Mit keres itt az uráli bagoly?

László Márta

Befejeződött Magyarország északi hegyvidékeinek állapotfelmérése. Az öt évig tartó kutatások rávilágítottak arra, hogy az Északi-középhegység – kiemelten a Börzsöny, a Mátra, a Bükk és az Aggteleki-karszt – erdeinek állapota között jelentős különbség van, amely az ott élő, az Európai Unió szempontjából kiemelt jelentőségű állatfajok fennmaradási lehetőségeit is meghatározza. A nálunk egyedülálló kutatás eredményei jelentősen hozzájárulhatnak az erdők kezelésének hatékony, természetvédelmi szempontú fejlesztéséhez.

Tovább olvasom »
gólya, költözés, madár, madárvonulás, telelés, természetvédelem

Január itthon maradt

Krajcsó Judit

Idén szokatlanul korán, már július végén megkezdték vonulásukat a hazai fehér gólyák , többségük el is jutott Afrikába, de olyan madár is van, amelyik a telet itthon tölti az Ipoly-völgyben. Többek között Január is.

Tovább olvasom »
átúszás, balaton, Erdei Zsolt, Gergely István, madár, nepáli áldozatok, segély, Unicef

Gyerekekért úszik a Madár

PP-Eletforma

Gergely István, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó és Erdei Zsolt világbajnok ökölvívó is csatlakozott a Balatont átúszó UNICEF-csapathoz. A sportolók a katasztrófa sújtotta gyerekek megsegítése érdekében vesznek részt a július 4-ei Balaton-átúszáson.

Tovább olvasom »
madár, természetvédelem, verseny

Itt az év madara!

PP-Eletforma

Egy tavaly lezajlott internetes szavazás eredményeként a búbos banka lett 2015-ben az év madara, megelőzve a fekete rigót és a vörösbegyet. Sokatmondó népi nevén, a fostos bugybóka nem először lett az év madara, 1989-ben és 1990-ben is az első helyig repítették a szavazók.

Tovább olvasom »
madár, madáretetés, természetvédelem

Így etesd a madarakat!

PP-Eletforma

Minden évben számos madárfaj telel Magyarországon. Túlélési esélyeik jelentősen növelhetők a madáretetők kihelyezéséve. A téli madáretetés fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Tovább olvasom »
környezetvédelem, kutatás, madár

Nem is lopnak a szarkák!

PP-Eletforma

Az európai folklórban ismert hiedelemmel szemben a szarkák nem is lopnak csecsebecséket. Sőt, valójában tartanak a fényes tárgyaktól – állítják brit szakemberek egy új kutatás eredményeire hivatkozva.

Tovább olvasom »
gólya, környezetvédelem, madár

Hazaindultak a gólyák

PP-Eletforma

Az augusztus közepén érkezett hidegfront hatására a hazai fehér gólyák többsége megindult a telelőterületek felé. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is több példányt láttak el jeladóval, hogy vonulási útvonalaikat pontosan követni lehessen.

Tovább olvasom »