macska

állatorvos, felelős állattartás, ivartalanítás, kutya, macska, örökbefogadás, Rex Állatsziget

Felelős vagy a társadért!

László Márta

Évente több tízezer társállatnak kell elpusztulnia Magyarországon az állattartók felelőtlen magatartása miatt. Ezen csakis átfogó felvilágosítással és szemléletformálással lehet változtatni, a Rex Kutyaotthon Alapítvány ezért 2017-ben megalapította a Felelős Állattartás Napját. A tavalyi sikeres rendezvény után 2018. május 6-án ismét megrendezik az egész napos oktatóprogramot az alapítvány újpesti állatvédelmi központjában, a Rex Állatszigeten. Idén az ivartalanítás fontosságára és az örökbefogadás örömeire hívják fel a figyelmet, és egy fotóinstalláció is készül a látogatókkal közösen, mely a gazdik és négylábú kedvenceik közötti szeretetről tudósít.

Tovább olvasom »
boldogság, cica, Fogadj örökbe, házi kedvenc, kampány, macska

Sztárok a macskaboldogságért

László Márta

Mi lehet közös egy gyönyörű műsorvezetőben és egy világklasszis kézilabdázóban? Általában nem sok, Horváth Éva és Nagy László egy valamiben mégis nagyon hasonlítanak: mindketten teljesebbnek érzik az életüket azóta, hogy van házi kedvencük. Ezért is fogtak össze szívesen a cicák boldogságáért egy most induló kampányban.

Tovább olvasom »
benti cica, kijárós cica, macska, növények, szőrzet, táplálás, tél, vedlés

Macskakisokos

László Márta

Hogyan mérsékeljem a lakásban a kavargó macskaszőr-gombolyag mennyiségét? Száraz, avagy nedves táppal etessem? Adjak-e neki színhúst? Mit tegyek, ha megeszi a szobanövényt, utána pedig öklendezni kezd? Ezekre az alapkérdésekre, valamint a cicák helyes téli táplálására kerestünk és találtunk válaszokat dr. Fodor Kinga állatorvos, kisállat dietetikus szakértőnél.

Tovább olvasom »
családtag, felelős állattartás, gondozás, karácsonyi ajándék, kutya, macska, megfontolás, örökbefogads

Nem a tulajdonod! A TÁRSAD!

László Márta

Alighogy beköltöztünk pesterzsébeti sorházunkba, egy szép cirmos cica ült le a teraszunkra. Keservesen nyávogott. Látszott rajta, hogy éhes. Kapott egy kis maradék túrós tésztát. Jól lakott, kényelmesen besétált a konyhába, leült a hűtőszekrény elé, és dorombolni kezdett. Rögtön rájöttem, egy ez egy kitett állat. Felismerte a hűtőt! Átgondoltam. Gyerekkoromban volt cicám, tudtam mivel jár, de vajon mit szól hozzá a férjem? Neki soha nem volt kisállata. Megbeszéltük. Hyppolit maradt, és több mint 10 éven át volt hűséges társunk, barátunk, aki soha többé nem nyávogott!    

Tovább olvasom »
állatorvos, betegségek, élősködők, kórokozók, macska, vizsgálat

Szinte soha nem látja állatorvos a hazai macskák felét

László Márta

A hazai macskatulajdonosok csaknem fele soha, vagy két évnél ritkábban viszi háziállatát orvoshoz. A magyarországi macskatartók körében végzett átfogó felmérés rávilágít arra is, hogy a kullancsok és bolhák ellen a cicák több mint felét egyáltalán nem vagy csak fertőzés esetén védik, s ez számos, emberre is veszélyes betegség terjedését segítheti elő.

Tovább olvasom »
állatorvos, felmérés, gazdi, macska, stressz, szokatlan viselkedés

Pánikoló szőrösök

László Márta

Tapasztalta-e már, hogy egy megszokottól eltérő helyzet, esemény miatt cicája viselkedése hosszabb-rövidebb időre feltűnően megváltozott? A Nagy Macskás Felmérés több, mint kétezer válaszadója közül sokan vettek már észre kedvencüknél olyan tüneteket, mint például a karmolászás, a szokatlan vizelés, az étvágy megváltozása vagy az elrejtőzés. Nagyon valószínű, hogy ezek a cicák stressztől, szorongástól szenvedtek! 

Tovább olvasom »
cica, macska, örökbefogadás

Rendkívüli macska-örökbefogadó nap a Rexnél

PP-Eletforma

A bújóstól a játékosig, a tornásztól a rövidtávfutóig mindenféle személyiségű macska várja gazdáját február 18-án, szombaton a Rex Alapítványnál. A Macskák Világnapja alkalmából szervezett rendkívüli örökbefogadó napon ideiglenes macskakávézó is nyílik a Rex Állatszigeten, az örökbefogadók pedig ajándékot kapnak új kedvencük mellé.

Tovább olvasom »
HEROSZ Budapesti Állatotthon, kutya, macska, nyílt nap, örökbefogadás

Barabás Évi mutatja be az igazit

László Márta

Minden két- és négylábú érdeklődőt vár a HEROSZ Budapesti Állatotthona október 8-án a már hagyományosnak számító őszi nyílt napjára. A látogatók közelebbről is megismerkedhetnek az otthon lakóival, és azzal a kis létszámú, de annál lelkesebb csapattal, amelyik nap, mint nap azon dolgoznak, hogy minél több gazdátlan állat kerüljön szerető családhoz. Idén több közismert személyiség is csatlakozik a Nyílt Nap látogatóihoz, sokan négylábú kedvenceiket is magukkal hozzák. 

Tovább olvasom »
állat, betegség, fertőzés, immunrendszer, karmolás, macska

A macskakarmolási betegség tünetei

PP-Eletforma

Az állattal való játék, vagy szőrének gondozása közben könnyen szerezhetünk apróbb sérüléseket. Ha ezek pár nap után sem gyógyulnak, akkor érdemes orvoshoz fordulni. A seb körül megjelenő dudor, hólyag, bőrvörösség és a sérüléshez közeli testrészen jelentkező nyirokcsomó duzzanat „Macskakarmolási betegség” tünete is lehet.

Tovább olvasom »
Európai Unió, házi kedvencek, kutya, macska, nyaralás, szabályok, utazás

Külföldi utazás a kedvencekkel? Ezek nélkül el se indulj!

PP-Eletforma

Sokan szeretnék házi kedvencüket magukkal vinni a külföldi nyaralásra. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a kisállat utaztatásra is léteznek egységes Európai Uniós szabályok, a különböző országok pedig speciális feltételeket is előírhatnak. A Nébih összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a kutyák, macskák és görények külföldi utaztatásáról.

Tovább olvasom »
állatorvosi tanács, halálos betegség, kutya, macska, megelőzés, szívférek, szúnyog

Vigyázz, halálos veszélyben lehet a kutyád!

PP-Eletforma

A szívférgesség a kutyák életét fenyegető, súlyos megbetegedés. Az elváltozás hátterében a 10-30 cm hosszúságot is elérő fonálféreg, a szívféreg áll, mely a kutya szívében, tüdejében és a tüdő nagyobb ereiben él. Kártétele következtében tüdő és szívelégtelenség alakul ki, illetve több belső szerv károsodásáért is felelős lehet a kifejlődése során a szervezetben történő vándorlásának köszönhetően. Háziállataink közül a szívférgesség a kutyák és macskák ritkán a vadászgörények parazitás megbetegedése, de a hazai vadállományban az aranysakál és a vörös róka is fertőzött a legújabb kutatások szerint.

Tovább olvasom »
Európai Bizottság, Európai Parlament, felelős állattartás, kotya, közegészségügy, macska, nyilvántartás, szervezett bűnözés

Lőttek az állatcsempészeknek

László Márta

A kutyák és a macskák nyilvántartásainak uniós adatmegosztását kérte az Európai Parlament. A képviselők szerint ezzel erősödhet a gyakran rosszul tenyésztett, és betegségeket terjesztő háziállatok illegális kereskedelme elleni fellépés. A háziállat-csempészet, beleértve a vad és egzotikus állatokét is, egyre gyakrabban kötődik a szervezett bűnözéshez, és közegészségügyi kockázatot is jelent – mondták a képviselők.

Tovább olvasom »
állatorvos, Európa, házi kedvenc, kutya, macska, oltás, utazás, útlevél, vadászgörény

Útlevél a vadászgörénynek

László Márta

Egyre többen utaznak kedvenceikkel az ünnepek alatt is. Ma már az Európai Unión belül szabadon vihetjük magunkkal cicusunkat, kutyusunkat, vagy az egyre divatosabb vadászgörényünket, de mindezekre csak néhány éve nyílt lehetőség.   

Tovább olvasom »
csontok ősmaradványok állatvilág, ellentét, kutatás, kutya, macska, tudomány

Okosabbak voltak az őscicák?

László Márta

Legendás az úgynevezett kutya-macska barátság! Egy nemzetközi tudóscsoport most kiderítette ennek egyik lehetséges okát: szerintük húszmillió évvel ezelőtt a macskák ősei miatt haltak ki a kutyák ősei – legalábbis egy részük!  Ezzel megdőlni látszik az a korábbi elmélet, mely szerint a klímaváltozás okozta volna számos kutyaféle és más ragadozó kipusztulását – írta a Szabad Föld online.

Tovább olvasom »
ellenőrzés, macska, NÉBIH, pékség, ünnep

Új kenyér helyett macskákat találtak egy pékségben

PP-Eletforma

Több pékségben is ellenőrzést tartott az elmúlt napokban a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága az új kenyér ünnepéhez közeledve. Ennek eredményeként egy budapesti üzem működését, nyomon-követhetőségi és súlyos higiéniai problémák miatt, azonnali hatállyal felfüggesztették a szakemberek. Emellett mintegy 1800 kg terméket kellett megsemmisíteni azok ismeretlen eredete miatt. Az eljárás miatt milliós nagyságrendű bírság várható.

Tovább olvasom »
állattartás, kisállatok, kutya, macska, otthon, otthoni kedvencek

Sokáig szeretnél élni? Tarts otthon kisállatot!

PP-Eletforma

Sokkal nagyobb valószínűséggel élünk meg hosszabb és boldogabb kort, ha kisállatot tartunk, mintha magányosan vagy csak családtagok társaságában töltenénk mindennapjainkat. A kisállattartás hasonló hatást vált ki az emberi szervezetből, mint a jógázás vagy a meditációs gyakorlatok, amelyek jótékony egészségügyi befolyását már bizonyították.

 

Tovább olvasom »
fertőzés, házi, macska, tuberkolózis

Hihetetlen! Macska fertőzött embert tbc-vel!

PP-Eletforma

Ki gondolná, hogy a kedves kis dörgölőzők veszélyesek betegségeket is okozhatnak a gazdinak!? A legutóbbi esetek sajnos ezt bizonyítják: a világon először fertőzött meg macska embert tébécével! Két esetben tesztek igazolták, hogy a kórokozó a háziállattól származik.

Tovább olvasom »
állat, kutya, macska

Te milyen állatot szeretsz?

PP-Eletforma

Gyakran az állatoknak is meg kell küzdeniük az előítéletekkel. Sokan azért nem akarnak macskát, mert öntörvényű. Mások azért nem vennének magukhoz soha kutyát, mert szétrágja a kanapét. Különben is, a róka ravasz, a nyúl pedig fél.

Tovább olvasom »
allergia, felmérés, macska

Melyik macska a legkedvesebb?

PP-Eletforma

A kopasz macskák a legbarátságosabbak, míg a rövid szőrű házimacskák a legkevésbé – állítják egy brit felmérés készítői. A felmérés során azt tesztelték, hogy az egyes macskafajták mennyire lépnek kapcsolatba az emberrel, elrohannak-e az idegenek elől, és semmibe veszik-e gazdájukat.

Tovább olvasom »
állat, kutya, macska, segítség

Falusi Mariann és Lang Györgyi őrnek áll

PP-Eletforma

Falusi Mariann és Lang Györgyi – két név, amely az évtizedek során teljesen összeforrt. Rengeteg örökzöld Pa-Dö-Dö slágerrel örvendeztették meg a hazai közönséget, és a munkán kívül egymás iránti szeretetükkel is kivívták az emberek tiszteletét, igaz barátokként segítik egymást jóban, rosszban. Nemrég együtt változtattak életmódjukon, csatlakoztak egy zsírégető klubhoz és fogyókúrába kezdtek, most pedig közösen hívják fel a figyelmet az állatvédelem fontosságára. 

Tovább olvasom »
állat, macska, szeretet

Életem ‘férfija’ voltál, Kristóf

PP-Eletforma

Pár évvel ezelőtt rátaláltam életem “férfijára”. Hűséges volt, önálló, egy különleges személyiség. Kristóf ma már nem él velem, de minden közös pillanatra boldogan emlékszem vissza, még arra is amikor bosszúból rápisilt a takarómra…

Tovább olvasom »