Facebook hozzászólás
528

Lila álom, sárga vadítás – P&P módra

Fiatal kolléganőm extravagánsnak tűnő recepttel rukkolt elő a minap. Nem merészség, ötletesség kell egy ilyen remek fogáshoz! Online-os főszerkesztőnk, Timár Gigi ezúttal is kitett magáért, a selymesen ragyogó lila, és a vadító sárga színt választotta őszi menüje főszereplőjének! Ámulat!  

– Azt mondják, az ősz a színekről szól, gondoltam, kipróbálom a piacon egyre több helyen megjelenő, elsőre furcsa színűnek tűnő zöldségeket. Került a kosárba lila karfiol és lila burgonya is, némi zöldnek pedig egy brokkoli. – E vallomás a Piac és Profit online adásának főszerkesztőjétől, Timár Gigitől származik! Fogadjátok szeretettel, és vágjatok bele bátran!

 Hozzávalók:

Lila karfiolból készült étel, Kép: Timár Gigi
Kép: Timár Gigi
  • 1/4 kiló lila burgonya
  • 1 kis fej lila karfiol
  • 1 kis fej brokkoli
  • 1 fej hagyma
  • 2 nagy evőkanál zöld curry paszta
  • 1 ujjnyi gyömbér
  • maréknyi friss koriander levél
  • 5-6 lime-levél
  • 2 dl kókusztej
  • só, bors

Elkészítés:

A zöldségeket megmosom, megtisztítom és falatnyi darabokra szedem. A hagymát apróra vágom és kevés olajon megpárolom (nem kell lepirulnia!). Ráteszem a currypasztát és belereszelem a gyömbért, majd pár percig hagyom sisteregni, közben kavargatom. Ha már isteni illata van, felöntöm egy pohár vízzel és a kókusztejjel, belerakom a lime leveleket (ázsiai boltokban kapható, fagyasztóban sokáig eláll a csomag) és egy fél marék apróra vágott friss koriandert. Beleteszem a krumplit, majd, ha az félig megfőtt, hozzáteszem az apróra szedett karfiol és brokkoli rózsákat is. Ha kevésnek tűnik a leve, további vizet adok hozzá. Csak addig főzöm, hogy a rózsák még éppen roppanósak maradjanak. Miután levettem a tűzről, belekeverem a koriander másik felét – így az még egy kis friss ízt ad az ételnek.

A curry meglehetősen csípős fűszer, erre érdemes felkészülni! Bár ebben az ételben a kókusztej és a friss lime és koriander kellemesen lágyítja az ízeket, azért csak az kóstolja, aki bírja a tüzes ételeket!

Bár ebben az ételben épp a szokatlan színű zöldségek a leginkább látványosak, természetesen hagyományos karfiolból és burgonyából is épp ilyen jól elkészíthető. Ugyanígy, bár a legjobb wokkal dolgozni, de egy sima mély serpenyőben is működik a dolog!

Ha imádod a lilát itt egy remek „lila köd”!

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!