leves

egészség, gyomor, has, kismama, köménymag, leves

Kiloptuk a házipatikából: köménymagleves

László Márta

Erre mondta a nagyi, hogy az égzengésre is jó. A köménymag jó az emésztési panaszokra, a hasfájásra, a hasmenésre, a puffadás ellen, sőt a kismamák reggeli rosszullétére is ezt javasolják. Áldott hatásait már a Biblia is említi, de Európában csak a XIII. században terjedt el. Annyira érdekesen fanyar az íze, hogy más fűszerekkel ritkán kombinálják. Egy biztos, a Távol-Keleten és Észak-Afrikában honos növény fényes karriert futott be az európai házipatikákban.

Tovább olvasom »
felmérés, gulyás, húsleves, ízlés, leves, újévi körkép

Mellbedobással győzött a húsleves, a gulyás a kanyarban sincs

PP-Eletforma

Köztudottan leveses nép a magyar, ráadásul a többi kultúrához képest meglepően sokféle ízvilágban és variációban készítünk forrón kanalazható előételeket. Az egyik legismertebb ételrendelő portál felmérése alapján a legnépszerűbb leves a húsleves, ami önmagában nem meglepő, hiszen ki ne akarná a hétköznapi munkarutin közben felidézni a vasárnapi családi ebédek nosztalgiáját? A második helyezést a bableves érte el (a babgulyás népszerűbb, mint a Jókai-féle verzió), a bronzérmet pedig meglepő módon a hideg gyümölcsleves érdemelte ki.

Tovább olvasom »
curry, lencse, leves, turmix

Egyszerű currys lencselevesem

László Márta

Őrült karriert futott be a lencse az Életforma és az Otthon Főzök oldalán az elmúlt hónapban. Gondoltam, most megfejelem egy kicsit különlegesebb recepttel. A curry rendszerint a távol-keleti konyhát idézi, és a lencsetermelő országok közül is India az élmezőnybe tartozik. Vegyük úgy, hogy most egy egzotikum jön! 

Tovább olvasom »
füstölt hús, lencse, leves, szerencse, szilveszter, újév

Feri bácsi szilveszteri lencselevese

László Márta

Úgy tartozik a lencse az újévhez, mint halászlé a karácsonyhoz. Nos, bár jó kis babona, hogy aki lencsét eszik újévkor, annak sok pénze lesz, és senki nem hiszi el, de aki csak teheti, lencsét eszik valamilyen formában. Annyi bizonyos, ha gazdagok nem is, de egészségesek biztosan leszünk. Igaz, nem éppen fogyókúrás ez a leves, de a szója után biztosan az egyik legbőségesebb növényi fehérjeforrás. És, hogy ki Feri bácsi. Apósom, akinél senki nem értett jobban a füstölt húsokhoz, és most biztosan büszke lenne rám.

Tovább olvasom »
fekete kagyló, horvátország, karácsony, leves, mediterrán, ünnep

Karácsonyi mediterrán kagylóleves

László Márta

Dubrovnikban kóstoltam először ezt a remek levest. Úgy gondolom, hogy karácsony közeledtével ez is egy kis különlegesség lehet a hétköznapokban. Szerencsére ma már nemcsak friss, hanem fagysztott fekete kagylót is lehet nálunk vásárolni, és a jó hírem az, hogy abból is nagyon finom lesz! Próbáld ki, ha szereted a tegnger gyümölcseit, vagy csak szeretnél egy különlegességet tálalni a barátaidnak! Nagy meglepetés lesz! 

Tovább olvasom »
cékla, egészség, karácsony, krém, leves, ünnep

Karácsonyi asztalom céklakrémlevese

László Márta

Imádom a céklát, de nemcsak azért, mert tele van antioxidánsokkal, magnéziummal, vassal, kalciummal, segít a rák megelőzésében, méregtelenítő és zsírégető hatása is van, hanem mert olyan bíbor színe van, hogy nem tudom levenni róla a szemem! Ezért is került a karácsonyi asztalra nálunk! Ráadásul gyors és olcsó is!   

Tovább olvasom »
chipsz, kelkáposzta, leves, rántás, sonka

A felséges kelkáposzta, és az ő levese

László Márta

Gyönyörűek, rózsaként nyílnak szét laza leveli. Ez a kelkáposzta. Érdekessége, hogy sok benne a fehérje, és az ásványi anyag, a C-, B1- és B2-vitamin-tartalma pedig megközelíti a fejes káposztáét. Ráadásul sokáig el is áll. Na, akkor nézzünk belőle egy levest! Turbózhatod, ha átturmixolod, és pirított kenyérkockával vagy mondjuk Vulcano chipsszel tálalahatod. Mennyei!

Tovább olvasom »
alaplé, kacsaszárnytő, kelbimbó, leves

Kelbimbós kacsaszárnytőleves egyenesen Egerből

Hegyvári Zoltán

A kelbimbó a meglátásom szerint elég megosztó alapanyag – az emberek jó része nem tudja a tányérján elképzelni, míg a másik fele rajong érte. Én ehhez a második csoporthoz tartozom, csak valahogy nagyon ritkán jut eszembe a zöldségesnél, hogy vegyek egy-egy adagot. Most azonban ott mosolyogtak rám a rekeszben, én pedig úgy vásároltam meg őket, hogy fogalmam sem volt róla, hogy mi fog belőlük készülni. Napokig a hűtőben várták az ihletet, míg aztán hoztam négy darab jókora kacsaszárnytövet, amikből pedig levest terveztem készíteni.

Tovább olvasom »
ásványi sók, C vitamin, karfiol, leves

Gyors karfiolleves Márti konyhájából

László Márta

Sokan nem kedvelik a karfiolt, pedig szerintem már látványra is olyan, mint egy virágoskert. Ráadásul ásványi sókban igen gazdag, magas a C-vitamin-tartalma, amit még fagyasztás után is képes megőrizni. Vannak, akik rántva vagy akár savanyúságként is használják. Nos, itt az én igen egyszerű levesem, ami egy kellemes hétköznapi ebéd indítója, és ráadásul pik-pak kész!  

Tovább olvasom »
leves, liba, májgombóc, márton nap, ünnepi asztal

Elgágogom, milyen a libaleves Mártinál

László Márta

Nemcsak Márton-napkor lehet libát enni, és nem feltétlenül csak valami sültben kell gondolkodni! Itt van például az én libalevesem! Szinte átmelegíti a torkot, a lelket. Némi ügyességet csak a májgombóc elkészítése igényel, de ahhoz is adok egy tippet! Lássunk neki! 

Tovább olvasom »
édesburgonya, gyömbér, leves, sütőtök

Gyömbéres sütőtök krémleves édesburgonyával

Pammer Lívia

A téli időszak közepén általában megcsappan szervezetünk vitaminkészlete, ellenállósága. Kívánjuk a forró, energiát adó leveseket, legjobb, ha ezeket úgy állítjuk össze, hogy vitaminban gazdag, ízletes, és nem utolsó sorban gyorsan elkészíthető legyen. Ez a krémleves pont így sikerült. Mindamellett, hogy rendkívül ízes, selymesen krémes lett, a gyömbér a fokhagyma és a tökmagolaj kombinációja még a vírusok és Pammer Lívia szerint a meghűlések tünetei  ellen is jó szolgálatot tesz.

Tovább olvasom »
édeskömény, leves, ősz, pisztrángkaciár, salottahagyma, Szent Jakab-kagyló, vízitorma

Hagymaleves Szent Jakab-kagylóval és pisztrángkaviárral

László Márta

Ne engedd, hogy a borús őszi napok elrontsák a kedvedet, inkább hívd meg a barátaidat egy különleges őszi finomságra! Hagymalevesről már mindenki hallott, de vajon Szent Jakab-kagylóval és pisztrángkaviárral megbolondítva kóstoltad már? Az egyik legismertebb sárvári hotelben a vendégek asztalára kerül Wolf András specialitása, amelynek titkaiba most mindannyiunkat beavat a sztárséf. A vendégeid biztosan odáig lesznek ettől a levestől, ráadásul páratlan ízei mellett egészséges is!

Tovább olvasom »
hagyma, kacsa, kacsamáj, leves, sárgarépa, tojás, zsemlemorzsa

Májgaluska leves kacsamájból

Hegyvári Zoltán

Tudom, hogy egy háziasszonynak nem nagy truváj elkészíteni egy májgaluska levest, de én most veszítettem el a szüzességemet – legalábbis ezen a fronton – írja egri húsimádó barátunk. Mint hozzétette, régen tervezte már, hogy varázsol egy ilyen fogást, de valahogy mindig közbejött valami más. Most azonban egy szupermakretben megakadt a szeme a kacsaleveses dobozokon, amik a hűtőben várták az Ő hercegüket – amikből aztán gyorsan meg is vett kettőt. Először még csak kacsa alaplében gondolkodott, de kiderült, hogy van a dobozokban valamennyi máj is – úgyhogy nem csak alaplé, hanem egy répás májgaluska leves tette szebbé és finomabbá az őszüket. 

Tovább olvasom »
csiperke, erdei gomba, leves, ősz, vadnyúl

Őszi tejszínes vadnyúlleves erdei gombákkal

Hegyvári Zoltán

Tartalmasabb, forró levesek kerülnek egri húsimádó bartáunk asztalára, amikor jönnek a hűvösebb, őszi napok. Ím ez erre egy remek példa! Hegyvári Zoltán talált a fagyasztónkban egy csontos vadnyúl-alkatrészt, amin sajna nem sok színhús van – viszont amiből tökéletes alaplevet vagy levest lehet készíteni. A fagyasztónkban a hús mellett volt még egy kilónyi erdei gomba keverék is, amit rögtön meg is feleztem – és ki is alakult a koncepció.

Tovább olvasom »
ausztria, különlegesség, leves, sonka, specialitás, stájerország

Sonkakrémleves Stájerországból, csak Nektek!

László Márta

Valójában egy zöldséglevesről beszélünk, amiben egy-két szelet, nem füstölt, hanem pármai tipusú, vagyis szárított sonka kerül, amit Auersbachban készítenek óriási sikerrel. A tejszín és a schnidling szinte előírás, ám a marhachips rátördelve egyszerűen mennyei! Ez utóbbira kiszáradt sonkavégek is tökéletesek! Ne lepődj meg, ismételhető otthon is!   

Tovább olvasom »
chili, leves, paszternák

Paszternák krémleves chilivel és paszternák chipsszel

Hegyvári Zoltán

Rég szerettem volna már egy jó kis fogást, ami paszternáknakból készül. Ezért szerzett olyan nagy örömöt egri húsimádó barátunk. A paszternákot már az ókorban ismerték, népszerű volt, karrierje akkor kezdett hanyatlani, amikor az első hajók megérkeztek Amerikából, raktáriban a krumplival. Mellesleg az orosz konyha nagyon szereti, a híres zakúszka nevű előételnek is ez az egyik fontos eleme. 

Tovább olvasom »
cékla, kapor, leves, méz, rozé, szőlő, torma

Mustáros céklaleves karamellizált szőlővel

László Márta

Forrón, langyosan és hidegen is isteni ez a céklaleves – mondja Bodrogi Eszter, aki ezt varázsolta elénk a nagygombosi rozék kísérőjeként, és persze mondanom sem kell, hogy a must és a szőlő is Nagygombosról érkezett. A Fűszer és Lélek blog szerzője igazi őszi ételeként ajánlja ezt a költeményt! Elképesztően finom!    

Tovább olvasom »
bazsalikom, burgonya, leves, parmezán, vöröshagyma

Parmezános, bazsalikomos krémleves

Hegyvári Zoltán

A teraszunkon és a ház előtti virágtartó edényekben nagyon beindultak a fűszernövényeink, de annyira, hogy a bazsalikom már erdőként mutogatja magát. Napok óta agyalok, hogy mit készítsek belőlük – amikor eszembe jutott, hogy talán leves lehetne ezekből a húsos, gyönyörű levelekből. Keresgéltem a neten, találtam egy jó párosítást: bazsalikom és parmezán, amit pedig követett a tett – vagyis elkezdtem lecsipegetni egy nagy maréknyi levelet – írja az egri Húsimádó barátunk

Tovább olvasom »
lapocka, leves, spanyolország, szalonna, szárzeller

Spanyol húsos bableves

Csaba Steffel

Reggel azt mondtam, hogy na, nézzük meg, mi van a hűtőben…? – írja Steffel Csaba. Mint kiderült, legfőképp hideg volt és egy kis ez meg az, a fagyóban meg egy maroknyi, ibériai sertés lapocka. Micsoda szerencse, hogy eszembe jutott egy világjáró tévés szakács hasonló receptje, és kapva az alkalmon, hamar megnéztem a szárzellerem származási országát ami szintén spanyol volt, és ha már a hús, Ibériából származott, a ötlet meg a Tv-ből, akkor az ihletem a hűtőből (hát ezt nem tudom jobban leírni) bátran Spanyol bablevesnek nevezetem el.

Tovább olvasom »
csibe, fűszer, leves, nem gulyás, nyár

Csirke és burgonya, avagy mintha

Csaba Steffel

Amikor Steffel Csaba nekiállt a főzésnek, szokás szerint fogalma sem volt, hogy mit akar enni. Volt otthon csibemell, burgonya, szalonna, stb… végül látta, hogy össze nem téveszthető jelei vannak annak, hogy ebből bíz leves lesz. Evés közben, teljesen olyan érzete volt, mintha gulyást enne, pedig nem is úgy készült. Akkor maradjunk a minthánál…

Tovább olvasom »
kenyérkocka, klasszikus, leves, paradicsom, zeller

Paradicsomleves nagymamásan

László Márta

Tobzódunk a nyár minden ízében! Használjuk ki ezt a remek lehetőséget, és együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt! Akár frissen, akár másként, mondjuk egy jó nyári levest paradicsomból! Most kaptam drága szomszédaimtól legalább egy kilót! Már illatából is érződik, hogy most szedték le. Irány a konyha! Jöjjön egy klasszikus! 

Tovább olvasom »
bazsalikom, eper, kaliforniai paprika, leves, paradicsom

Sass Dani sült levese

PP-Eletforma

Ahogy a nyári kánikula megtölti a strandokat a hűsölni vágyókkal, úgy telnek meg szebbnél szebb gyümölcsökkel és zöldségekkel a piacok. A bőséges kínálat mellett nem nehéz kreatívnak lenni a konyhában, és ehhez itt van egy kis inspiráció a JOY Social Media Award #gasztrovagyok kategóriájának egyik jelöltjéről.

Tovább olvasom »
leves, nyár, petrezselem, zöldborsó

Friss zöldborsólevesem

László Márta

Egyszerűen üdítő ilyenkor hajnalban kimenni a piacra! A rengeteg friss zöldség illata bódító. A zöldborsó meg egyenesen a kedvencem! Annak idején Anyukámtól ezt a leves tanultam meg először megfőzni, mert annyira szerettem még nyersen is megenni.  

Tovább olvasom »
avokádó, birsalmasajt, csirke, leves, Mexikó, sajt, tortilla

Sopa Azteca – magyarul azték leves

Hegyvári Zoltán

Az azték leves kb. olyan népszerűségnek örvend, mint nálunk a gulyásleves. Húsimádó barátunk elsőként Pueblában kóstolta, de annyira bejött az illat és ízvilága, hogy itthon is megpróbálta. A végeredmény a család szerint nagyon jó lett – egy igazán tartalmas, ízletes leves került az asztalukra. (Amit nagyon sajnál, hogy elfelejtette az avokádót, ugyanis tálaláskor avokádó csíkokat kellett volna a levesre pakolni, de kiment a fejéből… )

Tovább olvasom »
kapor, leves, nyár, tejföl, uborka

Kapros-tejfölös uborkaleves

Csaba Steffel

No, kérem, ismét egy olyan dolog amit már régóta őrizgetek a kis agyamban. Figyelgetem ki, hogy készíti, szeretik-e a nagyvilágban, mennyire és milyen klasszikus módozatai vannak, meg ilyesmi… – írja Steffel Csaba. Az Őrülten Jó Ételek szerzője végre elkészítette saját variációját – természetesen saját értelmezésemben. Megpróbálta hidegen, melegen, és a végén azt mondta: EZ TUTI! …és végre egy leves ami ropogós!!!

Tovább olvasom »
amerikai, BBQ, cheddar sajt, étvágygerjesztő, leves, tortilla chips

Tex-Mex leves

László Márta

Egy igazi BBQ-parti bizony egy majd egynapos program az Egyesült Államok déli részein, ahol ez nemcsak divat, de közösségteremtő program is. A grillezéssel szemben a húsnak több füsttel, lassan kell sülnie, és ez bizony időigényes feladat. Hogy addig se haljunk éhen, és ne is a sör győzzön, nem árt egy jó kis leves! Íme, a híres Kiss-testvérek pompás ajánlata! hajtsunk rá, itt a szezon!

Tovább olvasom »
gasztronómia, húsimádó, leves, vadmalac

Vadmalac levese a húsimádótól

Hegyvári Zoltán

Sajnos ritkábban előforduló alapanyag a konyhánkban a vadhús, de ha boltban vagy a szomszédunktól kapok, akkor mindig nagy örömmel állok neki a főzésnek. Most is így történt, kaptam két kisebb vadmalac karajt és egy dagadót – amikből én már rögtön vizionáltam is az ebédünket – egy tartalmas, ízletes leveskét. Még ifjonti koromban nagyon finom vadmalac leveseket ettem Konkoly Gyuriéknál, a Fehér Szarvas étteremben – ami nekem mindig egy etalon maradt, vagyis fejben már nagyjából tudtam is, hogy milyen ízvilágot szeretnék a tányérban látni.

Tovább olvasom »
csirke, laktató, leves, tárkony, tejszín, ünnepi

Tárkonyos csirkeragu leves, ahogy a szüleim szeretik

László Márta

Ez egy kifejezetten laktató, de annál finomabb leves. Túl sok különlegessége nincs, csak azok a pici csavarok, ami az időpontok betartására, a főzőtejszín frissességére, és persze a tárkonyra vonatkozik. Ez utóbbinál természetesen jó a szárított is, de ha teheted, inkább frissen a konyhaablakból, a balkonládából vagy a kertből szedd le! Meghálálják, akik megkóstolják ez a levest!

Tovább olvasom »
gomba, leves, petrezselyem, pulykanyak

Falusi gombalevesem

László Márta

Imádom a gombát minden módon elkészítve, de persze a leves a legegyszerűbb. A libanyakas variációt én kísérleteztem ki. Az édesapán is nagy gombarajongó, ezért a hétvégén úgy gondoltam, meglepem vele! A nyaklevest jó előre elkészítettem, a nagyobb áruházakban pedig szeletelt gombát is lehet kapni, így pillanatok alatt elkészült a család nagy kedvence! Jó étvágyat Nektek is!  

Tovább olvasom »
leves, saláta, tárkony, tojás

Saláta és tárkony házassága – Steffel Csaba konyhájából

Csaba Steffel

Biztos az én hibám, de a salátalevessel úgy vagyok, illetve voltam, hogy egy nehezen értelmezhető étel – írja Steffel Csaba. Már többször próbálkozott vele, de valahogy nem volt az igazi, míg az ünnep előtti napokban néhány Facebook-os csoportban a – Ki mit eszik? – kérdésre többször is előjött a salátaleves. Újra belevágott, ezúttal jégsalátával, mert épp az volt akcióban…  

Tovább olvasom »
kelbimbó, kolbász, köménymag, leves, natúr tömlós sajt

Kelbimbóleves kolbászosan

Csaba Steffel

Dolgom is  volt, meg nem is. Lustaságból is, meg nem is. Szóba is került, meg nem is. Lehetne Frankfurti is, meg nem is. Az alap ugyanaz, meg nem is. Tegnap hideg ellen, meg ma is. Így foglalta össze a recept történetét Steffel Csaba! (Ezek szerint ő is fázott!…)

Tovább olvasom »
gulyás, lélekmelegítő, leves, marhahús

Rékasi gulyásom, ahogy Apukám szereti

László Márta

Édesapám mindig is kedvelte a leveseket. Gasztronómiai magyarázata is van, állítja, a levesben a lé a jó. A gulyást is így kedveli – bő lével, kicsi kenyérrel. A hétvégén három tányérral is kért, majd boldog volt, mert végre melege lett, ami nagy dolog egy idős embernél! 

Tovább olvasom »
erő, gyöngytyúk, influenza, leves, tavaszi fáradtság, ünnepi menü

Gyöngytyúkom levese gazdagon – a vasárnapi menü

László Márta

Ez aztán erőt ad! Most, hogy itt dübörög az influenza, ráadásul lassan jön a tavaszi fáradtság is, jó, ha veszünk magunkhoz egy kis éltető erőt – gyöngytyúkleves képében. Nem egy nagy tudomány, neked is menni fog, de isteni finom! Vagy teli zöldséggel, hússal, cérnametélttel tálalod, vagy csak egy csészében a nagyon nagy betegnek, mindenképp használni fog! Imádom!    

Tovább olvasom »
bacon chips, cékla, illatok, ízek, leves, mogyoró, szarvasgomba

Céklakrémleves

Innertaste

Profi munkát végzünk a konyhában, ha az összes elkészítésre váró alapanyagra fűszerként tekintünk, legyen az hús, hal, növény vagy sajt. Készítsük össze a hozzávalókat és szagoljuk össze őket főzés előtt, hogy illenek-e egymáshoz? Mutatok neked egy receptet, amiben a résztvevő alapanyagok tökéletesen párosíthatók! Csak várd ki a végét!

Tovább olvasom »
füstölt csülök, hagymány, lecse, leves, szilveszter

Márti lencselevese, hogy sok pénzed legyen!

László Márta

A hagyomány szerint január első napján lencsét kell enni, hogy szerencsénk és sok pénzünk legyen az új évben. Nos, erre hitelt érdemlő bizonyítékom nincs, de az biztos, hogy étrendi hatása jobb, mint a babé vagy a borsóé. Ez legrégebbi kultúrnövényünk, Közép-Európában már a kőkorszakban ették – írja a Wikipedia! És aki tényleg gazdag lesz, az feltétlenül szóljon!    

Tovább olvasom »
gomba, hagmya, halszósz, kókusztej, koriander, leves, pulykamell, zöldcitromlé

Kókusztejes pulykaleves

László Márta

Meglehetősen keleties hatású ez a leves. Valószínű, sokaknak vannak benne meghökkentő fűszerek, hozzávalók, de nem szabad megrettenni! Érdemes próbálkozni, mert bizony nagyon finom! A hűvös, őszi estéken pedig igazán jól esik egy ilyen finomság!  

Tovább olvasom »
alma, leves, liba, liba aprólék, tejföl

Mári nénje tejfölös-almás libalevese

Somogyi Zoltán Max

Mári nénje minden húsos levesébe főzött almát. Hol birsalmát, hol savanykás őszi almát. Megváltoztatta a leves ízét, valami csodás kémiai hatással, amit talán senki sem érett, csak annyit tudtunk, a leves az almától finomabb lett. Különös ízt ad még a hagymába szúrt szegfűszeg is a levesnek.

Tovább olvasom »
erdei gomba, fenyőalja gomba, kocka tészta, leves, ősz, rizike

Savanykás rizikeleves tésztával

Csaba Steffel
Akit szeretnek a lányok, annak jó, akit szeretnek a nők, annak még jobb! De igazán csak azok boldogok, akiket szeretnek az asszonyok. – tartja a nóta. A valóság pedig az, hogy azok a legboldogabbak, akiket szeretnek szomszédok!  Mert tőlük lehet szép mennyiségű fenyőalja gombához, vagy más néven ízletes rizikéhez jutni, amiből pedig ilyen csodás leves készülhet.
Tovább olvasom »
cékla, chutney, egészséges, keksz, leves, ősz, savanyúság

Bíbor kincsünk, a cékla

Kandikó Éva

A cékla az egyik legegészségesebb zöldségünk, felhasználása kimondottan változatos. Az egyik legismertebb elkészítési módja az ecetes cékla, mint savanyúság, de emellett főzhetünk belőle leveseket, párolva adhatjuk húsok, halak mellé, de grillezve is igen ízletes. Mivel íze kissé édeskés, így süteményekhez is jól illik. 

Tovább olvasom »
leves, ősz, szőlő

Szőlőleves

Krajcsó Judit

Igazán kellemes aromájú és egyedi levessel lephetjük meg a családot vagy éppen a vendégeinket, ha például azt szőlőből készítjük. Nem egyszer fogod elkészíteni, az szinte biztos!

Tovább olvasom »
alma, fűszeres, krémleves, leves, ősz

Almakrémleves

Somogyi Zoltán Max

Ősszel százféle finomnál finomabb almát lehet kapni a piacon, édesebbet, savanyúbbat, mindenki megtalálja közöttük, amit igazán szeret. Egy finom, fűszeres almaleves a legjobb ilyen szürke, hideg időben.

Tovább olvasom »
bableves, csipetke, leves, lóbab, pászorétel, tartalmas, tejföl

Cecei lóbabom, az őszi levescsoda

László Márta

Méltatlanul mellőzött hüvelyesünk a lóbab. Az annak idején Ázsiából hozzánk érkezett növénynek ez volt az eredeti alakja, a kisebb, a tarka vagy a fehér színűeket már mind ebből nemesítették. Egykor különösen a jászsági pásztorok kedvelték, de a mai bográcsozók is előszeretettel használják. A minap a mezőföldi Cecén jártam, ahol elbővölt a sok-sok paprikafüzér, az utcai árusok kavalkádja. Megálltam megcsodálni, és persze a paprikához rögtön gyönyörű lóbabot is vettem! 

Tovább olvasom »
grillparti, leves, ősz, sütőtök, whisky

Sütőtökkrémleves whiskyvel grillezett tökmaggal

László Márta

Nem kell lemondanunk a hangulatos kerti partikról és a grillezett finomságok illatáról az ősz beköszöntével. A vénasszonyok nyara tartogat még néhány szép, napfényes délutánt: búcsúztassuk a nyarat egy utolsó szabadtéri gasztronómiai kalanddal. Szombati Zsolt, a The Famous Grouse magyarországi nagykövetének szezonális tippjeivel különleges, őszi ízeket csempészhetünk az asztalra.

Tovább olvasom »
csipetke, leves, paradicsom

Nagymamám paradicsom levese

Bartek Kata

Volt két zománcozott kis tálka, még Anyué és az egyik testvéréjé volt, amikor Ők voltak gyerekek. Innentől nyilván, hogy mindig mindent ebből akartunk enni, de valahogy a paradicsomlevesre emlékszem a leginkább.

Tovább olvasom »
csirke, körte, lepény, leves, ősz, vacsora

Kitűnő körtés receptjeink őszre

Kandikó Éva

Ha alábbhagy a nyári forróság, siránkozhatunk azon, hogy milyen hosszú lesz az ősz, meg a tél, de szerintem nincs semmi veszve, ilyenkor jönnek a langymeleg nappalok, csípősebb éjszakák. A piac tele gyümölccsel, többek között körtével…

Tovább olvasom »
csirke, leves, tárkony, zöldség

Tárkonyos csirkeragu leves

Kandikó Éva

Szeretem az olyan recepteket, amelyeket nyáron éppolyan szívesen készítek el, mint télen. A tárkonyos csirkeragu ilyen, mert nyáron a könnyed savanykás, tejfölös ízét kedvelem benne, télen pedig a tartalmassága az, ami megnyugtat. Télen éppen ezért több hússal készítem, nyáron inkább a tárkonyé és a tejfölé a főszerep. Ugyanígy nyáron kerül bele zöldborsó, télen inkább a gyökérzöldségek vannak többségben.

Tovább olvasom »
leves, nyár, saláta, zabpehely

Nyári salátaleves

Krajcsó Judit

Salátából nemcsak salátát, hanem főzeléket, sőt most éppen egy könnyű nyári levest készíthetünk. Állítólag a fogyókúrázók nagy előszeretett fogyasztják, hetente többször is…

Tovább olvasom »