lekvár

birsalmasajt, csoki, édesség, házi sütemény, lekvár, négercsók

Erika csókja – vetekszik az igazival

László Márta

Mióta nyugdíjba ment kedvenc szomszédasszonyom, Erika, isteni sütiket készít az unokáknak. Mindig is nagyszerű finomságok kerültek ki a keze alól, de ez az édesség valami csodálatos! Mindig hoz kóstolót, de ez frissen csak úgy párolgott… vagyis, még le sem tette az asztalra a tányért, már el is elfogyott…

Tovább olvasom »
alma, dzsem, lekvár, narancs, tartósítás

Narancsos almalekvár

Kandikó Éva

Az alma a legolcsóbb gyümölcs, ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy lenézően kellene róla nyilatkoznunk. Elsősorban azért nem, mert olcsósága mellett olyan gazdag felhasználási lehetőségek rejlenek benne,mint talán egyetlen másik gyümölcsben sem.

Tovább olvasom »
brownie, csokoládé, eper, lekvár

Epres, eper lekváros brownie

Hajós Ágnes

A brownie-nak inkább csak a neve sugallja, hogy valami bonyolult édességről lenne szó, valójában rém egyszerű megsütni. Általában kis adagokban készül – ennél a receptnél is csak 15×25 cm-es a tepsi, amiben sül -, mert egy elég töményen csokoládés desszertet kapunk végeredményül, amiből egy-egy közepes kocka is bőven elég.

Tovább olvasom »
befőzés, beszerzés, házi tartósítás, lekvár, savanyúság, tárolás, tartósítás, tervezés

Kovácsoljunk tervet a nyárra!

Kandikó Éva

Tartósítani, befőzni hasznos elfoglaltság, jó móka, vicces családi program lehet. Az alapanyag beszerzésétől kezdve az üvegek polcokra pakolásáig megszervezhetünk mindent családdal, barátokkal, kerekíthetünk belőle akár egy jó kis bulit is, de mint minden hasonló tevékenységnek, ennek is vannak szabályai, amiket érdemes betartani, ha nem bosszankodni, hanem alkotni vágyunk.

Tovább olvasom »
császármorzsa, édesség, hütte, lekvár, MOM Park, Paulaner

Császári desszert

László Márta

Ferenc József kedvenc édességével ma már főleg az osztrák sípályák hüttéiben találkozunk, pedig az otthon is pillanatok alatt elkészíthető. A MOM Park Paulaner séfjének autentikus receptje segít, hogy valódi császári desszertet varázsoljunk az asztalra.

 

Tovább olvasom »
berliner, fánk, lekvár, töltött

Berliner, a töltött fánk

Kandikó Éva

A fánk akkor is finom, ha a tetején van a lekvár, de még jobb, ha töltelékként van jelen. Könnyen követhető videó azok számára, akiknek jobban megy a sütés, ha előbb szemügyre veszik a munkamenetet.

Tovább olvasom »
karácsony, lekvár, linzer

Ha unod a mézeskalácsot, egyél linzert!

Kandikó Éva

Bizony előfordul, hogy már alig-alig bírunk ránézni a karácsonyi mézeskalácsra. De semmi gond, együnk helyette linzert! Pleskó Enikő kedves olvasónk küldte nekünk a receptet. Ha versenybe akarsz szállni a Kitchen Aid gépek valamelyikéért, küldj te is receptet nekünk!

Tovább olvasom »
karácsony, lekvár, linzer

Karácsonyi linzer lekvárral

Kandikó Éva

Családilag csak úgy hívjuk: ragasztós. Mert ugye mikor elkészül, a feleket lekvárral ragasztjuk össze. Ebben a gyerekek is segítettek, viszonylag kicsi koruktól kezdve, ahogy már el lehetett nekik magyarázni a se túl sok, se túl kevés lekvár fogalmát. Nálunk klasszikus karácsonyi sütemény.

Tovább olvasom »
dió, lekvár, London szelet

Londoni szelet

Kandikó Éva

Arról elképzelésem sincs, honnan kapta a nevét ez a sütemény, azt viszont tudom, hogy nagyjából azóta ismerem, mióta két lábon járok, nagyanyám zseniálisan készítette. Tipikus példa ez a süti arra, hogy egyszerű alapanyagokból, különösebb hókuszpókusz nélkül is lehet isteni finomat készíteni.

Tovább olvasom »
fekete szeder, gasztronómia, lekvár, P&P, recept

Feketes szeder – avagy lekvárfőzés P&P Életrforma módra

László Márta

Elárulom, hogy mint minden más munkahelyen, a Piac és Profitnál is nagyon sok sütni-főzni szerető ember dolgozik! Mi is csere-beréljük a recepteket, a konyhai praktikákat. Azt viszont kétlem, hogy bárhol máshol lenne olyan kereskedelmi igazgató, aki annyira szeret és tud lekvárt főzni, mint nálunk Marczis Kriszta! Szerinte ez csak egy jó móka!     

Tovább olvasom »
befőzés, lekvár, szilvalekvár

Fűszeres szilvalekvár

PP-Eletforma

A szilvalekvár a magyar konyha egyik nagy klasszikusa… akár azt is mondhatnánk, hogy nem valami érdekes. De miért ne dobhatnánk fel egy kicsit néhány pikáns fűszerrel és egy kis tokaji borral? Ajándéknak is beválik!

Tovább olvasom »
befőzés, lekvár, ribizli

Ribizlilekvár

PP-Eletforma

A ribizlilekvár még a házi lekvárok között is különleges helyet foglal el, mert nemcsak visszaadja az alapanyag amúgy is kivételes ízét – mint ahogyan a többi otthoni készítmény is –, de állaga, fanyarsága, aromája miatt kiváló ízesítője lehet mindenféle mártásnak. Sőt, önmagában is nagyon illik különböző húsok mellé. És persze joghurtba is keverhetjük, a többi házi lekvárhoz hasonlóan. Jobb, mint a bolti!

Tovább olvasom »
alma, dzsem recept, lekvár

Rozmaringos almadzsem

PP-Eletforma

Hiába itt az ősz, még mindig van olyan gyümölcs, amiből finom lekvár készíthető! Az almadzsemet érdemes kipróbálni, bár nem annyira megszokott, mint sok más társa. Főleg, ha egy meglepő fűszerrel társítjuk.

Tovább olvasom »
lekvár, sütőtök, sütőtöklekvár

Narancsos sütőtöklekvár

Práger Kitti

Mindenből lehet lekvárt készíteni, még sütőtökből is. Íme egy bevált recept, amit variálhatunk is. Lehet több a narancs, kis rumaromával is megbolondíthatja, aki szereti. Sültekhez és édesség gyanánt is kiváló.

Tovább olvasom »
gyömbér, lekvár, tök

Citromos-gyömbéres töklekvár

PP-Eletforma

Tudjuk, hogy sokakat lehet riogatni a tökből készült ételekkel, ez azonban valami egészen új! A gyömbérrel és citrommal igazi különlegesség lesz a megszokott zöldségből, ráadásul megfázás ellen is hatásos lehet.

 

Tovább olvasom »
befőzés, dzsem recept, lekvár

Pikáns vegyes bogyós-dzsem

PP-Eletforma

Érnek a piros bogyós gyümölcsök, amikből különösen finom lekvárok készíthetők. Nem is kell döntenünk, hogy melyik legyen az alapanyag, legyen ebből is egy kicsi, meg abból is egy kicsi. A hétvégén neki is lehet állni!

Tovább olvasom »