laktóz

allergén, cökália, diéta, ételallergia, glutén, laktóz, tejallergia, ünnep

5 dolog, amire figyeljen, ha ételallergiást lát vendégül!

PP-Eletforma

Az előttünk álló ünnep, a rokonlátogatással egybekötött ebédek és vacsorák időszakában azokra is figyelnünk kell, akik ételallergiával küzdenek. Érdemes tájékozódni az allergia jellegéről, hogy ne hozzuk magunkat, de a vendégünket se kényelmetlen helyzetbe, amikor kínálunk. Sasvári-Szekeres Anita, a Budai Allergiaközpont dietetikusa a speciális diétát tartók nehézségeiről tájékoztat.

Tovább olvasom »
diagnózis, diéta, hasfájás, laktóz, laktózérzékeny, puffadás, tejcukor

7 dolog, amit tudnod kell a tejcukor érzékenységről

PP-Eletforma

A tejcukor érzékenység bármilyen életkorban kialakulhat. Tejcukrot nemcsak a tejtermékek, hanem többek közt számos húskészítmény, pékáru is tartalmazhat, ugyanakkor nem mindenkinek kell örökre száműznie az étrendből a laktóz tartalmú ételeket. A laktóz intoleranciáról további fontos tudnivalókat árult el dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.


Tovább olvasom »
bélflóra, hasmenés, laktóz, laktózérzékeny, láz, tejtermék, vizsgálatok

Hogyan vizsgálható a laktóz intolerancia?

PP-Eletforma

Napjainkban egyre több embernek okoznak gondot a tejtermékek fogyasztását követően fellépő kellemetlen tünetek. Ha a tejtartalmú ételek után rendszeresen puffadást, hasmenést, hasi görcsöket tapasztal, akkor érdemes kivizsgáltatnia magát, mert elképzelhető, hogy panaszait laktóz intolerancia okozza.

Tovább olvasom »
enzim, érzékenység, laktóz, orvosi tanács

Öt tanács laktózérzékenyeknek

PP-Eletforma

Sokan felnőttkorban szembesülnek azzal, hogy laktóz-intolerancia miatt  nagyobb figyelmet kell fordítaniuk az étkezésükre. Eleinte ijesztőnek tűnhet a változás, de egy kis tudatossággal és tájékozódással könnyebben elkerülhetőek a kellemetlenségek. Íme öt dolog, amelyekről jó tudni azoknak, akiket érint Magyarország egyik leggyakoribb emésztőrendszeri problémája.

Tovább olvasom »
laktóz, puffadás, tejcukor allergia

Lerántjuk a leplet a tejcukorról

PP-Eletforma

A puffadással, hasfájással és egyéb kellemetlen tünetekkel járó laktóz érzékenység milliók életét keseríti meg. Ma már számos laktózmentes termék közül válogathatunk, de a tejcukor olyan élelmiszerekben is előfordulhat, amelyekről nem is gondolnánk, hogy tartalmazzák. Szakértőnk szerint így előzhetjük meg a tejcukor okozta panaszok kialakulását.

 

Tovább olvasom »