kutya

diplomás, felelős állattartás, fiatal, kert, kutya, örökbefogadás, viselkedés

Belejöttünk, mint kiskutya…

László Márta

Élen járunk kutyatartásban – még  az európai szinthez képest is. Ma Magyarországon az emberek 36 százaléka lakik kutyás háztartásban, és a jó hír, hogy nagyon szeretjük is őket: a magyarok 87 százaléka elvárja egy felelős gazditól, hogy családtagként tekintsen a kutyájára – derült ki az egyik legismertebb pénügyi intézmény országos, reprezentatív kutatásából, melyet a Kutyaszemmel elnevezésű új társadalmi felelősségvállalási programjának megalapozásához készített.

Tovább olvasom »
állatorvos, kisállat, kutya, macska, uniós előírások, utazás, vadászgörény

Nem elég az úti lapu a szőrösnek

PP-Eletforma

A statisztikák szerint csak Európában 7,5 millióval nőtt a kisállatként tartott macskák és kutyák száma az utóbbi három évben. A folyamatosan növekvő szám miatt érdemes közelebbről is megvizsgálni a kisállatszállításhoz előírt szabályokat, hiszen a gazdiknak biztonsági okokból számtalan előírást követniük kell: a légi szállítás papírmunkával, állatorvosi kontrollal és kötelező oltással is jár.

Tovább olvasom »
állatorvos, kutya, megelőzés, oltás, vakciona, védőoltás, veszettség

Van egy négymancsú szőrös kis családtagod?

PP-Eletforma

Még mindig hatalmas veszélyt jelent saját és kisállataink egészségére számos oltással megelőzhető betegség: a halálos kimenetelű veszettség például a világ népességének felét fenyegeti. Mivel a kisállattartók többsége családtagként kezeli a kedvencét, és megosztja vele az otthonát is, az oltások ma fontosabbak, mint ezelőtt bármikor. Az oltási programoknak köszönhetően 2030-ra megszűnhet a veszettség!

Tovább olvasom »
állatorvos, felelős állattartás, ivartalanítás, kutya, macska, örökbefogadás, Rex Állatsziget

Felelős vagy a társadért!

László Márta

Évente több tízezer társállatnak kell elpusztulnia Magyarországon az állattartók felelőtlen magatartása miatt. Ezen csakis átfogó felvilágosítással és szemléletformálással lehet változtatni, a Rex Kutyaotthon Alapítvány ezért 2017-ben megalapította a Felelős Állattartás Napját. A tavalyi sikeres rendezvény után 2018. május 6-án ismét megrendezik az egész napos oktatóprogramot az alapítvány újpesti állatvédelmi központjában, a Rex Állatszigeten. Idén az ivartalanítás fontosságára és az örökbefogadás örömeire hívják fel a figyelmet, és egy fotóinstalláció is készül a látogatókkal közösen, mely a gazdik és négylábú kedvenceik közötti szeretetről tudósít.

Tovább olvasom »
családtag, felelős állattartás, gondozás, karácsonyi ajándék, kutya, macska, megfontolás, örökbefogads

Nem a tulajdonod! A TÁRSAD!

László Márta

Alighogy beköltöztünk pesterzsébeti sorházunkba, egy szép cirmos cica ült le a teraszunkra. Keservesen nyávogott. Látszott rajta, hogy éhes. Kapott egy kis maradék túrós tésztát. Jól lakott, kényelmesen besétált a konyhába, leült a hűtőszekrény elé, és dorombolni kezdett. Rögtön rájöttem, egy ez egy kitett állat. Felismerte a hűtőt! Átgondoltam. Gyerekkoromban volt cicám, tudtam mivel jár, de vajon mit szól hozzá a férjem? Neki soha nem volt kisállata. Megbeszéltük. Hyppolit maradt, és több mint 10 éven át volt hűséges társunk, barátunk, aki soha többé nem nyávogott!    

Tovább olvasom »
cica, családtag, felelős állattartás, karácsony, kutya, örökbefogadás, Rex Alapítvány

Négylábú szeretetfutár

László Márta

Karácsony közeledtével sokan érzik úgy, hogy szívesen megosztanák a készülődés örömét egy négylábú családtaggal. A Rex Alapítvány ünnepi programja abban segít, hogy felelősségteljes döntést hozzunk! Vagyis olyan társat válasszunk magunk mellé, aki hosszútávon is a család teljes jogú tagja maradhat. Ennek érdekében a leendő gazdi decemberben még az átlagosnál is komolyabb tanácsadásban részesül az alapítványnál.

Tovább olvasom »
háziállat, kutya, szállás, szokás, utazás

Kutyajó világú kutyavilág

László Márta

Egyre népszerűbb a kutyás nyaralás, már a háziállattal rendelkező vendégek negyede utazik rendszeresen kedvencével, vagy üdültek már legalább egyszer együtt a Szallas.hu állatok világnapja alkalmából készített kutatása szerint. A közös vakáció hátterében rendszerint az áll, hogy nincs kire hagyni az állatot. Jellemzően alig néhány ezer forinttal költenek többet kutyás nyaralás esetén, de a szállásadók jó része felárat sem kér a négylábú szállóvendég után. Az utazók összességében úgy látják, az állatbarát lehetőségek évről évre bővülnek.

Tovább olvasom »
háziorvos, idős ember, kutya, kutyatartás, mozgás, séta

Józsi bá’nak gyógyszer helyett kutyát írt fel a orvos

Krajcsó Judit

Az idősebb embereknek receptre kellene felírni kutyát, hogy gyakrabban kimozduljanak otthonról, a kutyasétáltatás ugyanis az egyik leghatékonyabb módja a fizikai aktivitás megőrzésének. A mozgás pedig képes csökkenteni a daganatos betegségek – köztük a mell- és a bélrák – kialakulásának kockázatát- állítja egy új brit tanulmány.

Tovább olvasom »
állattartás, cica, feladat, felelősség, kutya, RTL, tanács, tévéműsor

Gazdik, pacik, cicák és még sokan mások

László Márta

Úgy szeretnék egy kiskutyát! OK! És tudod mivel jár? A felelős állattartás komoly feladat! Van hozzá türelmed, időd? Lemész reggel megpisiltetni akkor is, ha eddig fel se tudtál kelni suli előtt? A kertedet körbekeríted, hogy ne vesszen el, és ne üsse el egy autó? Gondoskodsz róla, akkor is, ha az állatorvoshoz kell vinni? Hát még a nagyobb állatok! Kedvenceinket szinte családtagnak tartjuk, de a legtöbben nem veszik tudomásul, hogy ők állatok, szokásaikat, életformájukat tiszteleben kell tartani! Ehhez szeretnének segítséget adni a műsorkészítők.  

Tovább olvasom »
Alaszka, Balogh Ottó, kutya, szánhúzó, verseny

Jack London is megirígyelné a sztroit!

László Márta

Magyarországról TV2 tudósít az egyik legismertebb alaszkai kutyaszánhúzó versenyről. Balogh Ottó szánhajtót Váczi Gergő kísérte el a mintegy 1700 km-es túrára, aminek tizenhat kutyával vágott neki a sportoló. A nem mindennapi alaszkai kaland kulisszatitkait, a magyar induló küzdelmeit, és hogy végül mi vezetett a verseny feladásához, a társaság csatornáin követhetik a nézők.

Tovább olvasom »
állatvédelem, kutya, otthon, petárda, szilveszter, veszély

Ettől az éjszakától minden állat retteg

Krajcsó Judit

A közelgő ünnepek alatt szokásos petárdázások és tűzijátékok miatt sok kutya rémül meg és szökik el otthonról, ilyenkor a kertben tartott kutyákat is célszerű beengedni zárt helyre – olvasható a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Állategészségügyi Szolgálatának tájékoztatójában.

Tovább olvasom »
demencia, idős kor, kezdeményezés, kutya, pozitív energia, terápia

Kutyás terápia tett csodát a nagyival

Krajcsó Judit

Köztudott, hogy a kutyás terápia pozitív hatással bír az idős, akár demenciával élő emberekre. Sok idős embernek a fizikai aktivitása és az életkedve is visszatér ennek segítségével.  Az Olajág Otthonokban immár évek óta tart kutyaterápiás foglalkozásokat a Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület.

Tovább olvasom »
HEROSZ Budapesti Állatotthon, kutya, macska, nyílt nap, örökbefogadás

Barabás Évi mutatja be az igazit

László Márta

Minden két- és négylábú érdeklődőt vár a HEROSZ Budapesti Állatotthona október 8-án a már hagyományosnak számító őszi nyílt napjára. A látogatók közelebbről is megismerkedhetnek az otthon lakóival, és azzal a kis létszámú, de annál lelkesebb csapattal, amelyik nap, mint nap azon dolgoznak, hogy minél több gazdátlan állat kerüljön szerető családhoz. Idén több közismert személyiség is csatlakozik a Nyílt Nap látogatóihoz, sokan négylábú kedvenceiket is magukkal hozzák. 

Tovább olvasom »
biztonság, felelős állattartás, kutya, szabály, tömegközlekedés, utazás

Hogy ne a farok csóválja!

László Márta

Rengetegen veszik igénybe a közösségi közlekedést négylábú kedvencük kíséretében, mégis, sokan nincsenek tisztában a kutyaszállítás szabályaival. A Rex Kutyaotthon Alapítvány és a Budapesti Közlekedési Központ október 4-én, az Állatok Világnapján közös sajtóeseményen mutatta be, mire érdemes figyelnünk a metrón, a villamoson, a trolin, a HÉV-en és a buszon a kedvencünk és a többi utazó biztonsága érdekében.

Tovább olvasom »
alapítvány, állat, budapest, esemény, ivartalanítás. kutyakozmetika, kutya, örökbefogadás

Legyél a gazdim, gyere értem!

Krajcsó Judit

Rendkívüli örökbefogadó napot szervez augusztus 13-án a Rex Kutyaotthon Alapítvány a Hontalan Állatok Világnapja alkalmából. A leendő gazdik látványos oktatóprogramokon vehetnek részt, és ajándékot is kapnak új négylábú társuk mellé.

Tovább olvasom »
ápolás, hőguta, kánikula, kutya, meleg, Rex Kutyaotthon Alapítvány, utazás

A kutya se bírja a meleget!

PP-Eletforma

Bár az állatorvosok nem győzik hangsúlyozni a kutyákra nyáron leselkedő veszélyeket, sajnos időről időre történnek balesetek négylábú kedvenceinkkel. A tragédiák 50 százaléka elkerülhető lenne, ha a gazdik tudnák, mit kell tenni a megelőzés érdekében. A Rex Kutyaotthon Alapítvány ezért röviden összefoglalja a legfontosabb teendőket.

Tovább olvasom »
állat, ápolás, árnyék, hőség, ivóvíz, kánikula, kutya, rosszullét

Ezt tedd kutya melegben!

László Márta

Nemcsak az embereket, hanem az állatokat is megviseli a kánikula. Négylábú társaink is szenvednek, és próbálják hűteni magukat! A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat és tanácsokat, hogyan gondoskodjunk kedvenceinkről és haszonállatainkról a hőségben.

Tovább olvasom »
betegség, felelős állattartás, kutya, megelőzés, szívférgesség

Legyen szívügyed kutyád szíve

PP-Eletforma

A szívférgesség a kutyák életét fenyegető megbetegedés. Súlyos panaszok léphetnek fel, és halállal is végződhet az eset. A fertőzés kórokozóját szúnyogok terjesztik, és már Magyarországon is egyre gyakrabban fordul elő. A kifejlett férgek a 30 centiméter hosszúságot is elérhetik, és akár 7-10 évig is élősködhetnek a kutya szervezetében. A szívférgesség terjedését azonban a megfelelő eszközökkel meg lehet állítani!

 

Tovább olvasom »
frekvencia, gyereksírás, hang, idegesítő, kutatás, kutya, zaj

Miért zavarja a kutyaugatás az embereket?

PP-Eletforma

Elsőként vizsgálták a kutyaugatás zajjá válásának biológiai, akusztikus és kommunikációs oldalát magyar és brazil kutatók. Többek között az is kiderült, hogy a férfiakat jobban idegesítik az ugatások, mint a nőket. De ugyanígy vannak a gyereksírással is. Vajon mi ennek a magyarázata?

Tovább olvasom »
állat, kutya, szívférgesség, sztárok

Futás a négylábú barátomért!!!

PP-Eletforma

Sarka Kata, Szabó Zsófi, Katus Attila, Nyári Dia, Nagy Alexa és Tornóczky Anita saját egészségük mellett négylábú barátjuk jóllétére is ügyelnek. A felelős gazdik közös futást szerveztek egymással és kutyusaikkal a Városmajorban, hogy így figyelmeztessenek minden ebtartót a szívférgességre  – a szúnyogok terjesztette betegség ugyanis halálos veszéllyel fenyegeti a házi kedvenceket. 

Tovább olvasom »
Európai Unió, házi kedvencek, kutya, macska, nyaralás, szabályok, utazás

Külföldi utazás a kedvencekkel? Ezek nélkül el se indulj!

PP-Eletforma

Sokan szeretnék házi kedvencüket magukkal vinni a külföldi nyaralásra. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a kisállat utaztatásra is léteznek egységes Európai Uniós szabályok, a különböző országok pedig speciális feltételeket is előírhatnak. A Nébih összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a kutyák, macskák és görények külföldi utaztatásáról.

Tovább olvasom »
állatvédelem, cica, gyereknap, kutya, program

Állati jó gyereknap

PP-Eletforma

Június 4-én az újpesti Rex Állatszigeten a gyerekeké lesz a főszerep! Az ismert állatvédő szervezet gyermeknapján a legkisebbek gyönyörű környezetben, felejthetetlen élményekkel gazdagodhatnak, és játszva ismerkedhetnek meg az állatvédelem alapjaival.

Tovább olvasom »
egészség, Keresztes Ildikó, kutya, szívférgesség, szűrés, Varga Győző

Jó hírt kapott Keresztes Ildikó és Varga Győző

PP-Eletforma

Keresztes Ildikó és Varga Győző köztudottan rajonganak kutyájukért. Az énekesek hallottak már a nálunk is terjedő szívférgességről, ezért Lizát és Bizsut elvitték szűrésre, ahol kiderült, hogy a kutyák makkegészségesek. Hogy ez a későbbiekben is így maradjon, Ildikót és Győzőt a megelőzésről is tájékoztatta az állatorvos.

 

Tovább olvasom »
adomány, iskola, kiképzés, kutya, látássérült, támogatás, vakvezető

Segítsd te is a vakvezető kutyák kiképzését!

László Márta

Miközben Magyarországon évente 5-6 ezer ember veszíti el teljesen a látását, vagy válik súlyosan látássérültté, ma mindössze 136 embernek tud segíteni egy vakvezető kutya. Rengetegen várakoznak évek óta hiába, pedig egy ilyen társ sokaknak az egyetlen lehetőség lenne arra, hogy visszaszerezzék önállóságukat, és biztonságosabban éljenek.

Tovább olvasom »
állatorvosi tanács, halálos betegség, kutya, macska, megelőzés, szívférek, szúnyog

Vigyázz, halálos veszélyben lehet a kutyád!

PP-Eletforma

A szívférgesség a kutyák életét fenyegető, súlyos megbetegedés. Az elváltozás hátterében a 10-30 cm hosszúságot is elérő fonálféreg, a szívféreg áll, mely a kutya szívében, tüdejében és a tüdő nagyobb ereiben él. Kártétele következtében tüdő és szívelégtelenség alakul ki, illetve több belső szerv károsodásáért is felelős lehet a kifejlődése során a szervezetben történő vándorlásának köszönhetően. Háziállataink közül a szívférgesség a kutyák és macskák ritkán a vadászgörények parazitás megbetegedése, de a hazai vadállományban az aranysakál és a vörös róka is fertőzött a legújabb kutatások szerint.

Tovább olvasom »
film, kutya, Nickelodeon, rajzfilm, sztárok, tévé

A világ legkedveltebb kutyafajtái és sztárgazdáik

Krajcsó Judit

Egy kutya kedves játszópajtás, hűséges társ, családtag vagy épp figyelmes házőrző, ha arra van szükség, de ha úgy alakul, akár életet is menthet. Akárcsak a Mancs őrjárat különleges képességekkel rendelkező hősei, akik május 2-án hétfőtől új, humoros és tanulságos részekkel várják nézőiket a Nickelodeonon. Ennek kapcsán álljanak itt a világ legkedveltebb kutyafajtái és sztárgazdáik.

Tovább olvasom »
állatvédelem, egészség, kutya, róka, veszettség

Beetetik a rókákat! Ne engedd ki a kutyádat!

PP-Eletforma

2016. április 2-16. között zajlik hazánkban a rókák tavaszi, veszettség elleni orális vakcinázása. A kampány célja, hogy a vadon élő rókák minél nagyobb arányban védetté váljanak a betegséggel szemben. Az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől 21 napig ebzárlat és legeltetési tilalom lesz.

Tovább olvasom »
felelős állattartás, jogszabály, kutya, rendelet

Láncos kutyavilág van!

PP-Eletforma

2016. január 1-jétől tilos ebet tartósan kikötve tartani. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szeretné felhívni a figyelmet a rendelettel kapcsolatos néhány, nagy publicitást nyert félreértésre. A legfontosabb, hogy helytelen az az értelmezés, mely szerint a kutyákat mostantól egyáltalán nem lehet láncon tartani.

Tovább olvasom »
állatorvos, Európa, házi kedvenc, kutya, macska, oltás, utazás, útlevél, vadászgörény

Útlevél a vadászgörénynek

László Márta

Egyre többen utaznak kedvenceikkel az ünnepek alatt is. Ma már az Európai Unión belül szabadon vihetjük magunkkal cicusunkat, kutyusunkat, vagy az egyre divatosabb vadászgörényünket, de mindezekre csak néhány éve nyílt lehetőség.   

Tovább olvasom »
állatvédelem, felelős állattartás, gyerekek, kutya, örökbefogadás

Hűséges leszek, csak ne hagyj itt!

PP-Eletforma

Évente körülbelül 250 – 300 ezer kóbor kutya kerül ebrendészeti telepekre, miközben mintegy egymillió eb és macska kóborol szerte az országban. A felelős állattartást nem lehet elégszer hangsúlyozni, így Magyarország legnagyobb outletközpontja elhatározta, hogy az idei születésnapi rendezvényén kisállat örökbefogadó napot tart.

Tovább olvasom »
film, kiképzés, kutya, sztárok, tévéműsor

Milla, Bizsu és Csipike Boo-val az igazi tehetség!

PP-Eletforma

Rókafogó törpe uszkár, játéktolvaj retriver és két neveletlen, rosszcsont mentett kutya, akikben csak az a közös, hogy mindannyian sztárok kedvencei. Sarka Kata, Varga Győző és Terecskei Rita nemrég egy kutyakiképző telepre látogatott, hogy kiderítsék, milyen különleges adottságokkal rendelkeznek négylábú barátaik, akik egy napra a Mancs őrjárat szuperképességű ebeinek nyomdokaiba léphettek.

Tovább olvasom »
csontok ősmaradványok állatvilág, ellentét, kutatás, kutya, macska, tudomány

Okosabbak voltak az őscicák?

László Márta

Legendás az úgynevezett kutya-macska barátság! Egy nemzetközi tudóscsoport most kiderítette ennek egyik lehetséges okát: szerintük húszmillió évvel ezelőtt a macskák ősei miatt haltak ki a kutyák ősei – legalábbis egy részük!  Ezzel megdőlni látszik az a korábbi elmélet, mely szerint a klímaváltozás okozta volna számos kutyaféle és más ragadozó kipusztulását – írta a Szabad Föld online.

Tovább olvasom »
állatvédelem, biztonság, kutya, tűzijáték

Kutyapánik a tűzijáték miatt! Vegyétek komolyan!

PP-Eletforma

Minden kutya fél az égzengéstől, a petárdázástól, és ez vonatkozik a tűzijátékra is! Védd meg kedvencedet! Sokan hajlamosak elfelejtkezni kis barátjukról az ünnepi fények, a pompás petárdák láttán, de gondoljunk rájuk! Sok állat pánikszerűen elmenekül, és sok kis négylábú nem is kerül elő, vagy jobb esetben egy menhelyen végződik az út!

Tovább olvasom »
kutya, Sarka Kata, szívférgesség, sztárok

Hajdú Milla nem szívférges! És a te kutyád?

PP-Eletforma

Feszült pillanatoknak volt részese Sarka Kata és Varga Győző! A két híresség vérvételre és szűrésre érkezett az orvoshoz, ám ezúttal nem őket, hanem imádott kutyusukat vizsgálta meg a szakértő. A két kutyán, Millán és Bizsun  szívférgesség szűrést  végeztek.

Tovább olvasom »
alvás, kutya, otthoni kedvencek

Miért jó a kutyával aludni?

PP-Eletforma

Jó néhány kutyatulajdonos nem csak a séták idején van együtt kedvencével, hanem még egy ágyban is alszik vele. Ez leginkább az egyedülálló nőkre jellemző, míg a nős férfiak nem igazán tűrik meg harmadikként az ágyban a négylábúakat.

Tovább olvasom »
állattartás, kisállatok, kutya, macska, otthon, otthoni kedvencek

Sokáig szeretnél élni? Tarts otthon kisállatot!

PP-Eletforma

Sokkal nagyobb valószínűséggel élünk meg hosszabb és boldogabb kort, ha kisállatot tartunk, mintha magányosan vagy csak családtagok társaságában töltenénk mindennapjainkat. A kisállattartás hasonló hatást vált ki az emberi szervezetből, mint a jógázás vagy a meditációs gyakorlatok, amelyek jótékony egészségügyi befolyását már bizonyították.

 

Tovább olvasom »
hétvégi szórakozás, kutya, programajánló

Kutyás piknik lesz vasárnap! Meg családi is!

PP-Eletforma

Idén ötödik alkalommal rendezi meg az EB OVO Egyesület nagy sikerű rendezvényét, a belvárosi kutyás pikniket a budapesti Szabadság téren. A szeptember 28-ai program tematikáját a hungarikumok köré szervezik, mert az egyesület szerint a felelős kutyatartás érték, ami kiemelt figyelmet érdemel, támogatni és ápolni érdemes.

Tovább olvasom »