kutatás

diéta, gasztroenterológus, glutén, kongresszus, kutatás, nem divat, tudomány

Nem divat, igazi probléma – mi az?

PP-Eletforma

Gyakran szembesülnek azzal a gluténmentesen étkezők, hogy étkezési szokásukra a közvélemény divatdiétaként tekint annak ellenére, hogy sok esetben szerteágazó, az életminőségüket negatívan befolyásoló panaszaikat egyértelműen a glutén fogyasztása okozza. Hogy a gluténmentes étkezés nem divat, hanem valós probléma, arra a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság éves kongresszusán több szakember előadása is felhívja a figyelmet.

Tovább olvasom »
fa, felfedezés, kutatás, Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont, tudomány, Zilinszky András

Nem minden fa alszik, de mindegyiknek van pulzusa

PP-Eletforma

A fákról eddig úgy tudtuk, hogy nem mozognak, legfeljebb passzívan alkalmazkodnak a környezetükhöz, így a nappal és az éjszaka váltakozásához is. Magyar és dán kutatók egy új kísérlettel kimutatták, hogy a fákban a víz nyomása néhány órás időközönként változik. Az eredmények a fák vízszállításának egy eddig ismeretlen mechanizmusát sejtetik: a fák úgymond pumpálják a vizet.

Tovább olvasom »
Bükfürdő, fürdő, Hajdúszaboszló, Hévíz, kutatás, termálvíz, wllness

Itt lazulunk a legszívesebben! Már kipróbáltad?

László Márta

A magyarok szerint Hajdúszoboszló, Hévíz és Bükfürdő a legnépszerűbb belföldi termálvizes fürdőhely – derül ki a NaturMed Hotel Carbona országos reprezentatív kutatásából. Az eredmények alapján a hazai fürdőzés helyszínei széles körben ismertek, és a vendégéjszakák növekvő száma is alátámasztja, hogy fürdővárosaink a belföldi turizmus kiemelt célpontjai.

Tovább olvasom »
betegség, kutatás, menopauza, menzesz, nők, szív, vetélés

A korai menzesz és a menopauza is okozhat szívbetegséget

PP-Eletforma

Friss kutatások szerint a korán érkező menstruáció, a korai menopauza és a vetélés is a szívbetegségek rizikófaktorainak számíthatók. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a további hajlamosító tényezőkről és a kivizsgálás jelentőségéről beszélt.

Tovább olvasom »
étterem, Facebook, Google, kutatás, szokások, választás

Így választunk éttermet mi…

László Márta

A fővárosi ember a barátokkal, míg a vidéki a családdal jár étterembe! Más okból és más intenzitással járnak étterembe a vidékiek és a fővárosiak, ugyanakkor a vezető beosztásban dolgozók a leggavallérabbak a fizetésnél – ez derült ki a Városliget Café étterem kutatásából.

Tovább olvasom »
erdő, genetika, kutatás, magyar felfedezők, MTA, pusztítás, siker, tuskógomba

Magyar felfedezések a világ legnagyobb szárazföldi élőlényeiről

László Márta

Nagy László és kutatótársai a hazai erdőkben is gyakori tuskógombák genetikáját vizsgálták, hogy kiderítsék, milyen evolúciós örökség rejlik rendkívüli erdőkárosító képességeik mögött. A szegedi és soproni kutatóknak a Nature Ecology & Evolutionben most megjelent eredményei hosszabb távon hasznot hozhatnak a növénykárosító gombák genomevolúciójának feltárásában, de az erdészeti védekezést és a komplex soksejtűség eredetének megértését is segíthetik.

Tovább olvasom »
iskola, keativitás, kutatás, okostelefon, szakkör, szülő, tablet

Top10 kreatív játék, aminek minden gyerek örül

Krajcsó Judit

Tízből nyolc magyar általános iskolás gyermek jár a tanórák után külön foglalkozásokra. A szülők is szeretnék, hogy a mozgás mellett a gyermekük kreativitása is fejlődjön. Utóbbiban azonban a szülő otthon is tud segíteni, például egy, a gyermek korosztályához illő játék kiválasztásával. 

Tovább olvasom »
kutatás, L’Oréal-UNESCO ösztöndíj, trombózis, tudomány, vérzékenység

Több C-vitamin és kevesebb érbetegség

László Márta

A L’Oréal-UNESCO ösztöndíj egyik díjazottjának kutatási eredményei hozzájárulhatnak a zöldségek, gyümölcsök C-vitamin termelésének fokozásához, másrészt lehetővé tennék az algák hidrogéntermelésének bioenergetikai hasznosítását. A másik idei győztes kutatásai nyomán új gyógymódot kaphatnak a vérzékeny betegek és eredményesebben lehetne kezelni a trombózist is.

Tovább olvasom »
18+, bizalom, intimitás, kutatás, odaadás, orális szex, szerelem, Victoria Milan

Az orális szex mennyiségén múlik viszonyod sikere

László Márta

Nem titok, hogy minden pár esetén az egyik fél valamivel szerelmesebb, mint a másik. Egy feltáró, új tanulmány az odaadás szintjének mérésére egy barométert hozott létre. A szexi, új felmérés rávilágított arra, hogy az, hogy ki adja és ki kapja egy kapcsolatban az orális szexet, egyértelműen megmutatja, ki a szerelmesebb. A Victoria Milan által, mely egy olyan társkereső oldal, ahol házas vagy hosszútávú párkapcsolatban élő emberek keresnek házasságon kívüli viszonyt, készített vizsgálat keretében 9107 aktív férfi és női tag véleményét kérdezték meg azzal kapcsolatban, hogy milyen fontos számukra az orális szex és, ki az, aki inkább adja és ki az, aki kapja.

Tovább olvasom »
betegség, hirdetés, internet, kutatás, magán praxis, orvos

Interneten nyomozunk orovosok után

PP-Eletforma

A megkérdezett magánorvosok 90%-a a magán egészségügyi szektor fejlődéséről és kiélezett piaci versengésről számolt be, amelyben egyre nagyobb szerepe van az online jelenlétnek, illetve a marketingmunkának – derül ki a Praxis Akadémia legfrissebb kutatásából. A legtöbb információt az internetről szerezzük betegségekről, szakorvosokról, és weblapok, illetve ajánlások alapján döntjük el, végül kit keresünk fel egészségügyi panaszainkkal.  

Tovább olvasom »
bankkártya, bőrönd, feledékenység, fogkefe, iratok, kutatás, töltő, utazás

És akkor ugrott a fürdőruha, a fogkefe, a töltő…

László Márta

Minden 4. utazóval előfordult már, hogy nyaraláskor éppen a fürdőruha maradt otthon, a csomagoláskor leggyakrabban kifelejtett tárgyak sorát a telefontöltő és a fogkefe követi – derült ki a Szallas.hu és a Doklist.com közös felméréséből. Az otthonosság érzését kölcsönző utazási kellékek élén a kispárna végzett, míg a legfontosabbnak sorrendben a személyes iratokat, bankkártyát, illetve mobiltelefont tartjuk.

Tovább olvasom »
Budai Egészségközpont, kérdőív, kutatás, menedzserszűrés, nyeremény, segítség

Melyik korosztály a legfittebb? Most kiderül!

PP-Eletforma

Útjára indította a különböző generációk tagjainak egészségtudatosságát vizsgáló kutatását a Budai Egészségközpont. Felmérésünkben olyan kérdésekre keresik a választ, hogy az emberek milyen gyakran sportolnak, mennyire figyelnek oda az egészséges táplálkozásra, és fontosnak tartják-e, hogy rendszeresen eljárjanak egészségügyi szűrővizsgálatokra.

Tovább olvasom »
biológusok, daganat, daganatterápia, kutatás, leukémia

Személyre szabott daganatterápia

PP-Eletforma

A képelemző program intelligens kérdésfeltevéssel kommunikál a biológussal/patológussal, és a szakember válaszai alapján folyamatosan tanul. Ezzel képessé válik arra, hogy többmilliárdnyi sejt között olyan új sejttípusokat fedezzen fel, amelyek új információkat adhatnak a biológiai mintákról, utat nyitva a diagnosztika, a célzott gyógyszerkutatás vagy a személyre szabott terápia precizitásának növelése előtt. Az Advanced Cell Classifier (ACC 2.0) néven közzétett szoftverhez szerzői szabad hozzáférést adnak. 

Tovább olvasom »
Evangelos Pappas, jóga, kutatás, Sidney, sport, veszély

Hoppá! Mégse jó a jóga?

PP-Eletforma

Váz- és izomrendszeri megbetegedést okoz a jóga az emberek 10 százalékánál, és az esetek 21 százalékában súlyosbítja a már meglévő fájdalmakat – állapították meg a Sydneyi Egyetem kutatói. A Journal of Bodywork and Movement Therapies című folyóiratban közölt tanulmány szerint a jóga világszerte egyre népszerűbb kiegészítő- és alternatív terápia a váz- és izomrendszeri rendellenességek kezelésére – olvasható a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő portálon, amit az MTI tett közzé.

Tovább olvasom »
internet, kiállítás, kutatás, múzeum, szokások

Minden második budapesti jár múzeumba

PP-Eletforma

Kórusok éjszakája, Múzeumok éjszakája, Színházak éjszakája mind-mind már országos méretűvé és jelentőségűvé nőtt események, bár e kulturális szórakozási formákat a többség egy szűk réteg privilégiumának gondolja. Egy 2016-os kutatásból viszont az derült ki, hogy a múzeumok és kiállítások látogatása a lakosság mintegy harmadának jelent kikapcsolódást.

Tovább olvasom »
ízlés, kutatás, név, zöldség, zöldségfogyasztás

Jobban ízlik, ha vicces neve van?

Krajcsó Judit

Sistergő bab, dinamit cékla,  citrusmázas csavart sárgarépa…Ugye te is szívesebben látnál ilyen zöldségeket a tányérodon? Az izgalmas elnevezés vonzóbbá teszi a zöldségeket: ha a menzán ilyen érdekes fantázianevet adnak nekik. és sokkal több is fogy belőlük amerikai kutatók szerint.

Tovább olvasom »
applikáció, bor, digitális világ, haj, innováció, kozmetika, kutatás, nap, szépségipar, technológia

Mutasd a bőröd, megmondom ki vagy!

László Márta

Egy hajkefe, amely olvas a fejbőrünkről és egy tapasz, amely figyelmeztet, ha túlzásba visszük a napozást. Néhány példa a világ legnagyobb szépségipari vállalatának technológiai újításai közül, melyeket a franciaországi Viva Tech világkonferencián mutatnak be. Az esemény a digitális világnak azt jelenti, amit az autóiparnak a genfi autószalon.

 

Tovább olvasom »
esküvő, foci, futball csapat, kutatás, nászút, pákapcsolat, pénz, sport, utazás

Sose menj férjhez egy focirajongóhoz

Krajcsó Judit

A te nászutad is elmaradt a Bajnokok Ligája focidöntő miatt? Akkor te vagy a tizedik áldozat… Egy felmérés szerint a futball fanatizmust még a szerelem sem képes elfeledtetni. Az meg teljesen kizár, hogy az ellenfél rajongójával randizzon valaki… De van itt még más érdekesség is!

Tovább olvasom »
digitális világ, internet, kontroll, kutatás, online, veszélyek

Online világ: előnyök és hátrányok

Krajcsó Judit

A legtöbb családban téma a biztonságos internetezés és a családok túlnyomó része szeretné, ha gyermeke internetbiztonsági oktatást is kapna. Nyolc éves korig általában a közös okostelefon, tablet és laptop használat jellemző a családokra, 11 éves kor fölött azonban 10-ből már 9 gyermek rendelkezik saját okostelefonnal. A gyermekek döntő többsége bármikor hozzáfér az otthoni WiFi-hez – állítja a  Vodafone Family legutóbbi kutatása.

Tovább olvasom »
Árpád-kor, Békés megye, érem, friesachi denár, kutatás, lelelet, penny, ritkaság

Jártál-e már Tótkomlóson…?

László Márta

Több mint 640 érméből álló leletre bukkantak az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeum munkatársai márciusban Tótkomlós határában. Az érmék között vannak Árpád-kori fizetőeszközök, friesachi denárok és egy angol penny is – tudósított az MTI a múzeumi sajtótájékoztatóról.

Tovább olvasom »
aktív mozgás, kutatás, magány, sport, társkeresés

Megtaláltuk a magány elleni receptet?

László Márta

Mindannyian tudjuk, hogy a rendszeres testmozgás szervezetünk számára milyen előnyökkel jár: többek között erősíti az immunrendszert, fejleszti az izomzatot, csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, hogy csak néhány egészségügyi hatást említsünk. A Randivonal.hu legújabb, az egyedülállók sportolási szokásairól szóló felméréséből azonban az is kiderült, hogy nagy valószínűség szerint a társkeresés esélyeit is jelentősen növelheti, ha valaki aktívan sportol. A Futó Expo együttműködésével készült kutatásban majd négyezer társkereső vett részt.

Tovább olvasom »
költözés, kutatás, lakás, mamahotél, otthon

Harminc felett mamahotelben

László Márta

A huszonévesek több mint fele, a harmincasoknak pedig majdnem egyharmada élvezi még a „mamahotel” vendégszeretetét, azaz lakik együtt a szüleivel – derül ki a Fundamenta országos reprezentatív kutatásából. A különköltözés életkori kitolódása nemzetközi jelenség, és általában a családalapítás közeledésével, 30 éves kor felett erősödik fel az igény a saját otthon iránt. Amikor lépni kéne, sok esetben anyagi okok jelentik az akadályt. A szakértő ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy egy időben elkezdett lakáscélú megtakarítás jó alap lehet a saját otthon megteremtéséhez, így segíthet elszakadni a kényelmetlenné vált mamahoteltől.

Tovább olvasom »
geolokátor, Kárpát-medence, kutatás, madárvonulás, molnárfecske, partifecske, Szahara

A hátizsákos villásfarkúak rejtélye

László Márta

Különösen kis tömegű helymeghatározó segítségével először szerzett információkat két magyarországi fecskefaj vonulásáról és telelési területéről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Svájci Madártani Intézet munkatársainak közös kutatócsoportja.

Tovább olvasom »
diagnózis, idiopathiás tüdőfibrózis, kutatás, OEP, támogatás, terápia, tüdőbetegség

Világnapja van: beszéljünk most a ritka betegségekről!

PP-Eletforma

Február utolsó napján tartják meg világszerte a Ritka Betegségek Világnapját. A ritka betegségben szenvedők és azok hozzátartozói gyakran küzdenek a betegség ritkaságából eredő nehézségekkel is. Az ebbe a körbe tartozó betegségek nehezebben felismerhetők, és a kezelésükben sincs akkora tapasztalat, mint a gyakoribb betegségek esetében.

Tovább olvasom »
áru, egészség, élelmiszer, kutatás, NÉBIH

Miért fontos, hogy magyar?

PP-Eletforma

Mennyire tartják fontosnak az emberek az élelmiszerek származási helyét? Ezt kutatta a NÉBIH, és tette közzé az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos lapban. A hazai termékcsoportok között vezet a hús és a tojás, a magyar áru választása melletti legfontosabb szempont pedig a munkahelyek megőrzése volt. A nők, a 40 év felettiek és a felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezők értékelik az átlagnál jobban a magyar származású élelmiszer-termékeket. A Laboratorium.hu összeállítása…

Tovább olvasom »
Donald Trump, klímaváltozás, kutatás, National Geographic, tiltkozás, tudomány, USA

Trump: a klímaváltozás egy Kína által kreált kacsa

PP-Eletforma

Utcára vonulnak az amerikai kutatók április 22-én, a Föld napján, hogy a Trump-kormányzatnak a tudomány eredményeit kétségbe vonó intézkedései ellen tiltakozzanak. Más országokban eddig legalább száz helyszínen szerveznek szimpátiatüntetést. A Magyar Tudományos Akadémia honalapján lapszemle jelent meg a témában Tátrai Péter összeállításában, amelyből idézünk.

Tovább olvasom »
autizmus, előadás, kutatás, MTA, Sperlágh Beáta, tudomány

Terjed az autizmus, de mitől?

László Márta

Az utóbbi évtizedekben meredeken emelkedett az autizmussal diagnosztizáltak száma, amit teljes egészében sem a nagyobb odafigyelés, sem a növekvő diagnosztikus pontosság nem magyaráz. Az autizmus iránti fokozódó társadalmi és tudományos érdeklődést szem előtt tartva az MTA a Magyar Tudomány Ünnepén kiemelt előadást szentelt a területnek: Sperlágh Beáta, a KOKI igazgatóhelyettese előadásában először az autizmussal kapcsolatos jelenlegi tudásunkat vázolta, majd ismertette a Nemzeti Agykutatási Program keretében a témában tett legújabb, alapvető felfedezését, végül kitért a megelőzés és a kezelés jövőbeli lehetőségeire is.

Tovább olvasom »
idősotthon, jogszabály, kutatás, szülő, szülőtartás

Viselkedj rendesen, különben nem tartalak!

PP-Eletforma

Alaposan megosztja az embereket a kötelező szülőtartás – mutatta ki egy kutatás, amit egy ismert nemzetközi biztosításközvetítő megbízásából készítettek. Mint kiderült, a többség ugyan egyetért a jogszabály lényegével, de csak akkor, ha a szülő azt megérdemli. 

Tovább olvasom »
boldogságtérkép, diploma, elégedettség, érzelem, kutatás, magyarország, nők, pozitív gondolkodás

Hol a boldogság mostanában…? Eláruljuk!

Krajcsó Judit

Hol és mennyire boldogok a magyarok? A választ megtudhatjuk, ha ránézünk Magyarország boldogságtérképére, amely szerint többek között a nők, a kistelepüléseken élők, a 30-50 év közöttiek, a családosok és diplomás nyugat-magyarországiak a legboldogabbak. De van itt még más érdekesség is…

Tovább olvasom »
brit tudós, kontinens, kutatás, magasság, nemzetiség, tendencia

Mekkora a szép szál?

PP-Eletforma

A férfiak mezőnyében a hollandok, a nőknél a lettek a legmagasabbak a világon – derült ki egy 187 országra kiterjedő új tanulmányból, amely 1914-től 2014-ig vizsgálta az országok lakosainak magasságváltozását.

Tovább olvasom »
augusztus, család, iskolakezdés, költségek, kutatás, pénz, tanszerek

Nyisd ki a bukszád! Ennyibe kerül az iskolakezdés!

Krajcsó Judit

Az iskolakezdéshez kapcsolódó vásárlások alkalmával egy család egy gyermekre átlagosan 10 és 20 ezer forint közötti összeget költ el a nyáron. Ha új iskolatáskára is szükség van, ez akár duplájára is nőhet – derült ki a REGIO JÁTÉK friss felméréséből.Gyanítjuk, hogy ennél is többet kell költeni…

Tovább olvasom »
család, felügyelet, internet, konfliktus, közösségi oldalak, kutatás, online, számítógép, veszélyek

Az már nagyon ciki, mikor anyád is bejelöl!

Krajcsó Judit

Képzeld, ez a büdös kölök nem jelölt vissza! Neked ismerősöd? Nézd már meg, mit művel ott fent – kérte tőlem napokban a húgom, aki aggódik a közösségi oldalon ügyködő gyereke miatt. Egy kutatás is megerősítette, hogy komoly családi veszekedések okozója az internet. Nálatok mi a helyzet?

Tovább olvasom »
D vitamin, kutatás, máj, meddőség, PCOS, vese

A D-vitamin is segíthet a meddőség ellen

PP-Eletforma

A legújabb kutatások rámutattak arra, hogy a PCOS kezelésében a D-vitaminnak is nagy szerepe lehet, hiszen a kalcium-anyagcsere révén egy sor folyamatot befolyásol a testben. A témában dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistáját kérdeztük.

Tovább olvasom »
frekvencia, gyereksírás, hang, idegesítő, kutatás, kutya, zaj

Miért zavarja a kutyaugatás az embereket?

PP-Eletforma

Elsőként vizsgálták a kutyaugatás zajjá válásának biológiai, akusztikus és kommunikációs oldalát magyar és brazil kutatók. Többek között az is kiderült, hogy a férfiakat jobban idegesítik az ugatások, mint a nőket. De ugyanígy vannak a gyereksírással is. Vajon mi ennek a magyarázata?

Tovább olvasom »
Budapesti Gazdasági Egyetem, egészséges étkezés, evés, kutatás, svédasztalos reggeli, wellness

Tönkre esszük a szállodát – a magyar virtus

László Márta

A szállodaépületnél és annak berendezésénél, a személyzet megjelenésénél, sőt még a wellness-szolgáltatásoknál is fontosabb a hazai wellness-szállók vendégei számára a bőséges étel- és italkínálat – derül ki a Budapesti Gazdasági Egyetem wellness-szállók vendégelégedettségét vizsgáló kutatásából. Az egészséges étkezés csak a vendégek kisebb részének fontos, ráadásul az ilyen típusú szállodákra jellemző büféétkeztetés miatt a belföldi vendégek a megszokott mennyiség többszörösét fogyasztják, ami egészségügyi kockázatokat hordozhat – hívja fel a figyelmet Karakasné Dr. Morvay Klára, a BGE docense, a kutatás vezetője.

 

Tovább olvasom »
kapcsolat, kutatás, szakítás, szex, válás

Szex a szakítás után? Nem kizárt…

Krajcsó Judit
Minden szakítás más és más, de hogyan szakítunk a leggyakrabban? Mik a legfőbb okai egy kapcsolat végének és belefér-e még utána a szex? Mik a legrosszabb szakítós dumák? A Csajok és Pasik online tárkereső legújabb kutatása többek közt ezekre a kérdésekre kereste a választ.
Tovább olvasom »
brit orvosok, klímax, kutatás, menopauza, nőgyógyászat

Ó, boldog női kor! És ez nem vicc!

PP-Eletforma

Egy oxfordi kutatás szerint a szigetországban élő középkorú hölgyek boldogabbak a változó kor beköszöntével és utána. Ugyanakkor a magyarok még mindig szükséges rosszként élik meg ezt az időszakot, és nem törődnek az időközben fellépő tünetekkel sem – hívta fel a figyelmet Prof. Dr. László Ádám, a Magyar Menopauza Társaság elnöke.

Tovább olvasom »
biztosító, dolgozó nő, gondoskodás, kutatás, nyugdíj, részfoglalkoztatás, takarékosság

Elfelejtenek gondoskodni nyugdíjukról az elfoglalt nők

László Márta

A magyar nők 78 százaléka azt gondolja, nyugdíjasként rosszabbul fog élni, mint dolgozó nőként – derül ki az Aegon nyugdíjkutatásából. Ugyanakkor hölgyek mindössze 27 százaléka számít rendszeres megtakarítónak, aki gondoskodik nyugdíjas éveiről, míg partnerükre ebben a kérdésben 57 százalékuk számít.

Tovább olvasom »
ellátórendszer, ENSZ, kutatás, mentális probléma, MTA, őrült, szociológuzs

Az őrültek helye a 21. századi magyar társadalomban

PP-Eletforma

Ez a címe annak a kutatási programnak, amely az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontban, Légmán Anna szociológus vezetésével mutatja be, hogyan jelennek meg a pszichiátriai betegek a társadalomban. A hiánypótló kutatás főképp a betegek és a közösség viszonyára koncentrál, és ennek alapján javasol változtatásokat a kezelésben.

Tovább olvasom »
boldogság, felmérés, kérdőív, kutatás, pesszimizmus, térkép

Boldogságtérkép

PP-Eletforma

Országos méretű boldogságszint-felmérés indult, amelynek végeredményeként megrajzolják Magyarország boldogságtérképét. A kutatással arra keresik a válaszokat, mely városok, térségek lakói lehetnek a legboldogabbak, és vajon tényleg olyan borúlátó, pesszimista nép vagyunk-e, ahogyan világszerte tartanak minket…

Tovább olvasom »
korai magömlés, kutatás, őszinteség, szakorvos, szex, szorongás

Mi kell a nőnek az ágyban?

PP-Eletforma

Szorosan összefügg a nő szexuális szorongása a férfi figyelmének hiányával és teljesítményre való összpontosításával, emellett a nők negyede számolt be arról, hogy a korai magömlés a kapcsolat felbomlásához vezetett! Ez derült ki abból a kutatásból, amit a The Journal of Sexual Medicine című folyóirat közölt egy új kutatást ismertetve. Azt vizsgálták, vajon a nő hogyan éli meg partnere korai magömlését, valamint hogy ez milyen hatással van a párkapcsolat minőségére, a szakításra, és a szexuális kielégülésre. 

Tovább olvasom »
ágy, Huntington-kór, kutatás, migrén, MTA, parkinson-kór, Sclerosis Multiplex, stoke, szabadalom, Szegedi Tudomány Egyetem

Agyára költ legtöbbet Európa

PP-Eletforma

A Parkinson- és a Huntington-kór, a migrén, a stroke, valamint a sclerosis multiplex alapját képező neurodegeneratív folyamatok vizsgálata mellett új idegszövetvédő hatású molekulák létrehozása is a célja az MTA-SZTE Idegtudományi Kutatócsoportnak. Több általuk előállított vegyületre már szabadalmi oltalmat szereztek.


Tovább olvasom »
családon belüli erőszak, kényszerláthatás, kutatás, NANE

Ne üss! Harc a gyerekért…

PP-Eletforma

Míg a „kényszerláthatás” kifejezés a családon belüli erőszak témaköréhez tartozó nemzetközi terminológia bevett eleme, addig Magyarországon szinte alig használják a szakemberek. Pedig nagyon is létező jelenségről van szó, ami sajnos a mindennapi magyar valóság része. A témában a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen – a NANE – Egyesület készít kutatást.

Tovább olvasom »
fejfájás, idegrendszer, kutatás, migrén, parkinson-kór

Jó hír a migréneseknek!

PP-Eletforma

A migrén az európai lakosság közel 15 százalékát érinti, ugyanakkor a rohamokban jelentkező, féloldali fejfájás szindróma gyógyszeres kezelése nem mindig kielégítő. E súlyos egészségügyi probléma megoldására indították az uniós EUROHEADPAIN kutatási programot, amelyben a Szegedi Tudományegyetemnek a Magyar Tudományos Akadémia által támogatott kutatócsoportjai is részt vesznek.

Tovább olvasom »
csontok ősmaradványok állatvilág, ellentét, kutatás, kutya, macska, tudomány

Okosabbak voltak az őscicák?

László Márta

Legendás az úgynevezett kutya-macska barátság! Egy nemzetközi tudóscsoport most kiderítette ennek egyik lehetséges okát: szerintük húszmillió évvel ezelőtt a macskák ősei miatt haltak ki a kutyák ősei – legalábbis egy részük!  Ezzel megdőlni látszik az a korábbi elmélet, mely szerint a klímaváltozás okozta volna számos kutyaféle és más ragadozó kipusztulását – írta a Szabad Föld online.

Tovább olvasom »
dns, egészség, egészséges életmód, egészséges étrend, gén, kutatás, minőségi élet

A minőségi élet a génjeinkben rejlik

PP-Eletforma

A magyarok 63 százaléka nem dohányzik, 58 százaléka sok zöldséget és gyümölcsöt eszik, 53 százalékuk pedig kerüli a gyorséttermi ételeket – az Allianz Hungária Zrt. és a GfK Hungária Kft. egy közös kutatása szerint ezeket a megelőző intézkedéseket választják a legtöbben az egészségük megőrzése céljából. Kevesen gondolnak arra, hogy az egészségesebb életmód elérése érdekében először alaposan feltérképezzék az életkörülményeiket, és az elérhető vizsgálatok segítségével megismerjék, milyen kockázatoknak van kitéve az egészségi állapotuk.

Tovább olvasom »
Facebook, függőség, internet, internet függőség, kutatás, okostelefon

Jó eséllyel te is függő vagy, ha nem is látod be

PP-Eletforma

Ha függőségről beszélünk, általában a drogok, a cigaretta vagy az alkohol az, ami először eszünkbe jut, pedig napjainkra teljesen természetesnek vesszük, hogy gépek nélkül szinte már létezni sem tudunk. E-mailt írunk telefonunkról, miközben kedvenc műsorunk megy a tévében és még az is lehet, hogy közben a számítógépünk kijelzőjén bámuljuk valamelyik ismerősünk legfrissebb Facebook bejegyzését.

Tovább olvasom »
állatvilág, kutatás, színes hír

A denevérek is betartják a KRESZ-t

PP-Eletforma

A bőregereknek a “denevér-KRESZ” segít elkerülni a társaikkal való összeütközést portyázás közben – derítették ki a Bristoli Egyetem kutatói, akiknek tanulmánya a PLOS Computational Biology című tudományos folyóiratban látott napvilágot.

Tovább olvasom »