kultúra

gasztronómia, kultúra, Lettország, nyaralás, repülés, Riga, tengerpart, történelem

Amikor elvarázsol a Baltikum Szilícium-völgye

László Márta

Biztosan nem Lettország jutna eszünkbe először, ha a nyaralást tervezzük. Pedig több szempontból is ideális úti cél, és nemcsak nyáron: vannak gyönyörű homokos tengerpartjai, miközben sokszínű kultúrája, lenyűgöző épületei és rohamosan fejlődő üzleti is figyelemreméltóak. Ferihegyről hetente három gép is repül Rigába.

Tovább olvasom »
Alsó-Ausztria, Bizánc, fotó, kert, kirándulás, kultúra, piramis, tárlat

Elképesztő kulturális bulik a sógoréknál

László Márta

Európa leghíresebb fotófesztiválja, kiállításban kifejezett időutazás, interaktív tárlat az élelmiszer-termelésről, lenyűgöző piramisok – csak néhány abból a gazdag program-kínálatból, amellyel a tartomány várja a látogatókat. Érdemes a hosszabb-rövidebb kirándulásba egy kulturális kikapcsolódást is beiktatni, mindenki talál a saját érdeklődési körének megfelelő lehetőséget.

Tovább olvasom »
Alföldi Róbert, Básti Juli, Centrál Színház, Ibsen, Kísértetek, kultúra, művészet, színház

Alföldi és Básti Juli együtt kísért

László Márta

Alföldi Róbert rendezésében mutatja be a Centrál Színház Ibsen fájdalmasan keserű darabját, a Kísérteteket. Középpontjában egy középkorú nő, Alvingné áll, aki egész életében férje bűneit titkolta és kompenzálta a társadalmi elvárások nyomására. A férfi halála után azonban minden elfojtás és hazugság felszínre tör, és nem marad többé következmények nélkül. A női főszerepet Básti Juli játssza Gáspár Tibor és Gáspár Sándor pedig először látható a Centrál Színház színpadán.

Tovább olvasom »
budapest, író, irodalom, Jókai Anna, közösség, kultúra, örökség

Otthont kapott Jókai Anna szellemi öröksége

Krajcsó Judit

A nyár elején elhunyt Jókai Anna Kossuth Nagydíjas és Kossuth-díjas író emlékére kulturális szalon nyílt pénteken Budapesten az I. kerületben. Az Iskola utca 28. szám alatt található épületben irodalmi estek, komolyzenei koncertek, közösségi összejövetelek, pódium-előadások és könyvbemutatók is várják az érdeklődőket.

Tovább olvasom »
kultúra, olvasnivaló, Thomas Cullinan, új könyv

Csábítás – az új olvasnivaló

László Márta

A Nicole Kidman, Colin Farrell, Kirsten Dunst és Elle Fanning főszereplésével készült, Sofia Coppola által rendezett nagyjátékfilm alapjául szolgáló regény. Jó lesz kézbe venni Thomas Cullinan: Csábítás című, augusztusban megjelenő kötetét.  

Tovább olvasom »
ázsia, cirkuszművészet, Fekete Péter, Fővárosi Nagycirkusz, kultúra

Fekete Péter Ázsiában is ász

László Márta

Megszokhattuk már, hogy ha a világban bárhol a cirkuszművészettel kapcsolatosan valami izgalmas dolog történik, azon mi magyarok is ottvagyunk. Jelenlétünk fontos a szervezőknek Kínától egészen Montreálig. Ezúttal Asztanára figyel a szakma, arra a városra, amely az EXPO 2018 miatt is a figyelem középpontjában áll.

Tovább olvasom »
budapest, érdekesség, főváros, irodalom, kultúra, pályázat, történetek

100 szónak is Budapest a vége

Krajcsó Judit

Idén negyedszer hirdeti meg a 100 szóban Budapest című pályázatot, a Mindspace csapata a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központtal együttműködve. A pályázatra jelentkezők június 30-ig küldhetik be a fővárosról szóló, maximum százszavas történeteiket.

Tovább olvasom »
a nemzet színésze, elismerés, kultúra, színész, színház

Csomós Mari: Mind istenített nevek, akik ezt megszavazták

Krajcsó Judit

Csomós Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes művészt választották a nemzet színészének hétfőn Budapesten. A választást hagyományosan a Nemzeti Színházban tartották, és a nemzet színésze címet viselő tizenegy művész döntött arról, hogy a február 26-án elhunyt Berek Kati helyére ki kerüljön.

Tovább olvasom »
debrecen, DESZKA Fesztivál, író, kortárs dráma, kultúra, művész, rendező, színház

DESZKA a kortárs magyar drámáért

László Márta

A Színházi Világnapon, március 27-én induló XI. DESZKA Fesztiválon megvalósul a kortárs magyar drámáért dolgozók régi álma: a klasszikus színházi alkotófolyamat kiindulópontja és végeredménye ugyanott és ugyanakkor szemlélhető, tanulmányozható. Egyfelől a fesztivál keretében zajlik a Színházi Dramaturgok Céhe által szervezett Nyílt Fórum harmadik fordulója, amely az épp most születő friss magyar drámákba enged bepillantást úgy, hogy közben megismertet az alkotókkal is, másfelől pedig az érdeklődők a színpadi előadások formájában ténylegesen megvalósult kortárs magyar drámai szövegek szokásosan magas színvonalú seregszemléjének résztvevői lehetnek.

Tovább olvasom »
gondolkodás, Kepes András, könyv, kultúra, Világkép, világnézet

Kepes András új könyve lett a karácsonyi sláger

László Márta

Már nincs olyan barátom, aki ne vette volna meg magának, ismerőseinek, családtagjainak egykori kollégánk, Kepes András új könyvét. Ezúttal is szenzációs, amit ír a világról, annak változásairól, amiről nem veszünk, vagy nem akarunk tudomást venni. Gondolatai elképesztő mélységektől elképesztő magasságokig emelkednek, és csak sajnálom, hogy ma nincs olyan televízió, olyan műsor, ahol egy így gondolkodó ember és kolléga nem kap helyet, műsort!     

Tovább olvasom »
író, könyv, kortárs, kultúra, Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, siker

Margóra kattannak az irodalomkedvelők

László Márta

Ismét a külföldi szerzők bemutatása áll a Margó őszi kiadásának középpontjában a Margó-díj átadása mellett. A rendezvényt idén könyvvásárral bővítik. Az eseményt október 12-16. között rendezik a Tesla Budapestben. Könyvbemutató esteken egyebek köz találkozhatunk a lengyel Joanna Batorral, a szlovén Drago Jancarral, az olasz Alessandro Marival és a francia Jean Matternnel.

Tovább olvasom »
Gubás Gabit MTVA, kultúra, művészet, oktatás

Ennek örül Gubás Gabi

László Márta

Szeptember 18-an startol a közszolgálati televízió ötök csatornája. A kulturális M5-ön színházi előadásokat, koncerteket, ismeretterjesztő műsorokat is ígérnek a társaság vezetői. Gubás Gabi, mint az új csatorna hangja, nagyon örül a feladatnak.     

Tovább olvasom »
budapest, fesztivál, India, környezetvédelem, krisna, kultúra, lélek, tradíció, ünnep

Szekérfesztiválra hívunk – egyszerűen, zölden és boldogan!

Krajcsó Judit

Szekérfesztivált rendeznek július 2-án Budapesten a Krisna-hívők. Indiai zene és tánc, színdarabok, előadások, gyermekfoglalkozások, jógabemutatók, ökológiai és környezetvédelmi témák, filozófiai és önismereti programok, vegán és vegetáriánus finomságok, az indiai gasztronómia különlegességei, valamint indiai bazár várja az érdeklődőket.

Tovább olvasom »
gasztronómia, japán, klub, kultúra, tradíció

Klubot alakítottak Japán szerelmesei

PP-Eletforma

Új, Japánspecialista Klub elnevezésű programsorozatot indított útjára a Japánspecialista utazási iroda a Komachi Bisztróban. Az eseménysorozat szervezői azt szeretnék, hogy hasznos ismeretekkel segítsék a Japán iránt érdeklődőket, és az országba készülőket egyaránt. Az első összejövetel a gasztronómiai kalandozás jegyében telt.

Tovább olvasom »
Bartók Boulevard, bor, ételek, kultúra, Portugália, tavasz

Portugál csemegecsúcs a Bartók Boulevard-on

PP-Eletforma

Európa legnyugatibb országa kapta idén a meghívást, hogy az összművészeti fesztivál keretében bemutassa kultúráját, elénk varázsolja magával ragadó hangulatát, annak változatos konyhaművészetével együtt. Buda kulturális főutcájának kávézói, éttermei, borbárjai megmutatják a portugál konyha sokszínűségét, hogy milyen a méltán híres salátafaló lisszaboniak és pacalevő portóiak gasztronómiája. 

Tovább olvasom »
ajándék, gyerek, jótékonyság, karácsony, kultúra, Ökumenikus Segélyszervezet, ünnep

Hová kerül 50 ezer cipősdoboznyi ajándék?

Krajcsó Judit

Több, mint 50 ezer cipősdoboz-ajándékra számít idén a jótékonysági akciót tizenkét éve életre hívó Baptista Szeretetszolgálat. Az akció idei újdonsága, hogy a felajánlók egy része nyomon követheti majd, melyik településre kerül az általuk elkészített csomag.

Tovább olvasom »
Dél-Korea, kultúra, művészet, természet, turizmus

Messze, hol áriráng, áriráng hangja száll…

László Márta

Ugye még nem láttad Szöult éjszakai kivilágításban, a tévétorony fantasztikus tengeri akváriumát, az uralkodói palota kertjét, a szenzációs metróhálózatot, nem ízlelted különleges konyháját? Nekem szerencsém van, részese voltam! És elvarázsolt! Most egy este itt, Budapesten varázsolta el a résztvevőket Dél-Korea kultúrájának és természeti adottságainak bemutatásával a Koreai Kulturális Központ „Imagine your Korea” elnevezésű rendezvénye. Előadásokkal, az ország egyedülálló kultúrájának bemutatásával igyekezett közelebb hozni a félszigetet a látogatókhoz az intézet.

Tovább olvasom »
anime, japán, kultúra

5 ok, amiért ennyien rajonganak az animékért

PP-Eletforma

Szombaton kezdődik az anime-, manga- és más fantasyrajongók egyik legjelentősebb hazai rendezvénye, az őszi MondoCon. Az eseményen évente átlagosan több mint 25 ezer fan nyüzsög, akik közül sokan élethű jelmezek segítségével igyekeznek belebújni kedvenc anime hősük bőrébe, hogy így fejezzék ki rajongásukat a műfaj iránt.  Gondolkoztál már azon, minek köszönheti hatalmas népszerűségét az anime, és miért látsz furcsa jelmezekbe bujt embereket?

Tovább olvasom »
Csimota Könyvkiadó, Frankovics György, könyv, kultúra, mese, roma

Támogatót keres A bűvös puska

PP-Eletforma

Egy különleges, hiánypótló kötet megjelenéséhez várják mecénások támogatását! Frankovics György magyarországi horvát etnográfus, író, tudós, publicista legújabb gyűjteménye a roma mese‐ és mondavilágba vezet bennünket A bűvös puska címmel.

Tovább olvasom »
könyvmecénás, könyvpiac, kultúra

Könyvben akarsz szerepelni? Így lehet!

PP-Eletforma

2014 tavaszán a Csimota Könyvkiadó Könyvmecénás elnevezéssel könyvtámogatói programot indított el. A kezdeményezés elsődleges célja, hogy magánszemélyek előfinanszírozói rendszerben járulhassanak hozzá értékteremtő kötetek megjelenéséhez.

Tovább olvasom »
kultúra, múzeumok éjszakája, program

Vesd bele magad az éjszakába! Országszerte várnak a múzeumok!

PP-Eletforma

Ha még nem próbáltad, épp itt az ideje, hogy megtedd, ha pedig már végigéltél egy igazi múzeumi éjt, akkor úgyis újra megteszed! Június 21-én, a nyári napforduló éjszakáján több mint 313 vidéki és 130 budapesti múzeum, kiállítóhely s mintegy négyezer programja várja a kultúrkalandok kedvelőit, akik vonatutazásukhoz kedvezményt is kapnak. Ízelítőül néhány érdekes helyszín és program!

Tovább olvasom »
internet, kultúra, színház

Streaming: házhoz megy a színház!

PP-Eletforma

A most debütáló, június 7–11. között rendezett 011 Fesztivál a streaming, vagyis internetes élő közvetítés segítségével nemcsak a fesztivál látogatóihoz, hanem az internetező nagyközönséghez is eljut. Erre hazánkban még nem volt példa.

Tovább olvasom »
kultúra, mozi, színes hír

Nők a Titanicon

PP-Eletforma

Különösen nagy számban képviseltetik magukat női alkotók az április 4–12. között futó 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon: 14 rendezőnő filmjét láthatja a magyar közönség. A zsűrinek is lesz női tagja Santa Lingeviciute, a vilniusi filmfesztivál művészeti igazgatója személyében.

Tovább olvasom »
kultúra, színház, vendég

A Cigánytábor Budapestre megy

PP-Eletforma

A  kaposvári Csiky Gergely Színház két remek előadással látogat el Budapestre januárban. A Cigánytábor az égbe megy című zenés ballada 11-én és 12-én lesz látható a Nemzeti Színházban, míg a 111 című kortárs lengyel drámával a Jurányi Inkubátorház műsorán szerepelnek majd e hó 13-án.

Tovább olvasom »
koncert, kultúra, zene

Magyar Dal Napja

Práger Kitti

Szeptember 8-án országszerte színes zenei programokkal várják a látogatókat a Magyar Dal Napja jóvoltából. 2008 óta minden évben ingyenes koncertekkel ünnepelhetjük a magyar zenei kincset. Az idén Békéscsaba a magyar dal fővárosa.

Tovább olvasom »
kultúra, program, programajánló

Kulturális Hétvége Újbudán

PP-Eletforma

Újbuda Önkormányzata a kerület alkotócsoportjaival, galériáival, vendéglátóhelyeivel, valamint az egyetemista fiatalokkal közösen szervezett rendhagyó és a remények szerint hagyományteremtő hétvégéjén változatos kulturális programokkal várja a lakókat és a kerületbe látogatókat.

Tovább olvasom »
kiállítás, kultúra, programajánló

Hozzon egy tárgyat, kap egy fényképet!

PP-Eletforma

A Néprajzi Múzeum Egy falusi tanító fotográfiái című kiállításához kapcsolódó program látogatóit arra kérik, szombaton hozzanak magukkal egy tárgyat, amely sokat jelent a számukra, vagy egy másik kultúrára utal, és a kiállítótérben berendezett alkalmi fotóműteremben fényképezkedjenek le vele!

Tovább olvasom »
Hay Fesztivál, kultúra, programok

Budapesten a Hay Fesztivál

PP-Eletforma

A 25 éve alapított Hay Fesztivál mára a világ egyik legjelentősebb kulturális eseménysorozatává nőtte ki magát, melyet öt kontinens tizenegy városában rendeznek meg. Május 17–21. között a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Közép-Európai Egyetemen és az Akvárium Klubban nemzetközi hírű írókkal, gondolkodókkal, muzsikusokkal és ismert magyar szerzőkkel találkozhat a hazai közönség a Budapesti Hay Fesztiválon. A magyar fővárosba látogat többek között az egyik legjelentősebb amerikai regényíró, Nicole Krauss, Odile Decq építész, Carl Bernstein amerikai oknyomozó újságíró, a fesztivál alapító igazgatója, Peter Florence pedig Esterházy Péterrel beszélget majd.

Tovább olvasom »
fotó, kultúra, magyar siker

Négy magyar is van a világ legjobb fotói között

PP-Eletforma

Kihirdették a Sony World Photography Awards 2013-as fotópályázatának professzionális, nyitott és ifjúsági kategóriájában nevezettek szűkített listáját. A minden eddiginél nagyobb számú beérkezett pályázat közül négy magyar fotós alkotásai is esélyesek az abszolút és a kategória díjakra.

Tovább olvasom »
kultúra, olvasás, pláza

A plázába mentem, keress a könyvtárban!

PP-Eletforma

Egerben nyitott meg az ország első plázakönyvtára.Célja a könyvkultúra terjesztése a mai kor igényeihez igazodva. Lehetőséget szeretne biztosítani a ma rohanó embere számára is, hogy az új közösségi helyszínné vált plázában is mindenki találhasson friss olvasnivalót, kölcsönözhessen könyveket.

Tovább olvasom »
Breuer, bútor, kultúra

A csővázas bútor atyja

PP-Eletforma

Sok világhírű magyar művész van, akinek a nevét a világban jobban ismerik, mint itthon. Ezek egyike Breuer Marcell, aki mind a formatervezés, mind az építészet területén úttörő volt.

Tovább olvasom »
kultúra, program, szórakozóhely

Újra kinyit az Átrium!

PP-Eletforma

November 18-ig még szépítgetik a 300 főt befogadó nézőteret, utána továbbra is Átrium néven ismét működik majd a budai színpad. Lesz zene, tánc, színház, filmek és gyerekprogramok is.

Tovább olvasom »
könyvajánló, kultúra, lélek

90 perc a mennyországban

PP-Eletforma

Don Piper lelkész megdöbbentő története pillanatok alatt népszerűvé vált az Egyesült Államokban, 4 évig szerepelt a New York Times bestseller listáján, és 40 nyelvre fordították le a mai napig.

Tovább olvasom »
hangoskönyv, internet, könyv, kultúra, olvasás

Nem szoktunk le, csak változunk…

PP-Eletforma

Elég hosszú ideje beszélnek már a Gutenberg-galaxis végéről, legutóbb az olcsó e-könyv-olvasók kapcsán kezdték temetni a papír alapú olvasást. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy az olvasási szokások a papír- és elektronikus könyvek használatának egyfajta keverékévé válnak. Míg a tudományos kutatásban és az alapvető információszerzésben az interneten fellelhető tartalmak egyértelműen átvették a vezető szerepet, a többség szépirodalmat nem szeret képernyőről fogyasztani. 

Tovább olvasom »
ajánló, alkotóműhely, kultúra, Müszi

„Szívem, mi az a Müszi?”

PP-Eletforma

„Müszi, miszi?”, „Nem tudom, de majd elmondják?” Szólalnak meg az interjú alanyok egy youtube videóban. Most elmondjuk, mi az! A mü.szi, azaz a Művelődési Szint egy merész fiatalokból álló csapat megvalósulni látszó álma, mert ahogy az emlegetett videóban mondják: „lehet ebben az országban még jó dolgokat csinálni”.

Tovább olvasom »
dizájn, könyv, kultúra, siker

Kultúra és dizájn események, hírek

Timar Gigi

A világ képekbenOktóber 30-áig volt látható a tavalyi év legjobb nemzetközi sajtófotóit bemutató World Press Photo 2011 kiállítás a budapesti Néprajzi Múzeumban. Ebben az évben két kísérő kiállítás, a Tomasz Gudzowaty képeiből összeállított Beyond the Body és a Duna fotókiállítás is helyet kapott a WPP mellett.

Tovább olvasom »