Facebook hozzászólás
288

Kuglóf, a békebeli sütemény

A kuglóf alapvetően egy magas, kerek, nagyjából bő 22 cm átmérőjű, szeletekben kínált, tartalmas, édes kalácsféle, amely tradicionálisan élesztővel, sok tojással és vajjal készül.

Kuglóf, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

Hozzávalók:

35 dkg liszt + egy kevés a forma szórásához
15 dkg puha vaj + egy kevés a forma kenéséhez
6 db tojás sárgája
2 db tojásfehérje
3 dkg friss élesztő
2,5 dl langyos tej
10 dkg porcukor
1 csipet só

A tálaláshoz:
porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

1 dl langyos tejbe 1 mokkáskanál cukrot keverünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Langyos helyen felfuttatjuk. Közben a vajat a cukorral habosra keverjük, majd beledolgozzuk a tojások sárgáit, csipet sót, végül kanalanként a lisztet. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt és, és  addig dagasztjuk, amíg a tészta elválik az edény falától. Lehet ezt kézzel is csinálni, de sokkal praktikusabb dagasztókaros robotgéppel. Közben a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd azt is beledolgozzuk a tésztába, Legyünk óvatosak, a lehető legkevesebb levegőt keverjük ki a fehérjéből a művelet közben.
A kuglóf formát vajazzuk, lisztezzük. Beleöntjük a tésztát, letakarjuk, és langyos helyen 45 perc alatt megkelesztjük.
170 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy mindenütt átsült-e.
Ha megsült, kiborítjuk a formából, megszórjuk porcukorral, a tálalással pedig megvárjuk, hogy a sütemény teljesen kihűljön.

Süssünk almás piskótát!
Egy igazán finom, nem túl édes, és gyorsan elkészíthető süti receptjét ajánljuk hétvégére. Isteni csemege – vasárnap délutánra is. Biztos a siker!

https://eletforma.hu/kitchen-aid



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!