közösség

etető, Göd, karácsony, közösség, lokálpatrióta, madarak

Madárház karácsonyra – újHáz-módra

László Márta

Te is ezt szeretnéd, ha madár lennél! A Dunakanyar egyik legszebb részén, Göd ősfásában új madáretetők jelentek meg. Az újHÁZ Centrum Jót tenni jó kampányához igazodva a Piramis Építőház Kft. munkatársaival közösen bebizonyították, hogy a gondoskodást mindenki megérdemli, még a madarak is! Na, vészeljük át ezt a telet, aztán jöhet a fészekrakás! Ugye?

Tovább olvasom »
fülfájás, fülgyulladás, közösség, nátha, ősz, ovodások

Ezért betegeskednek ennyit az óvodások

PP-Eletforma

Sokan máris otthon lábadoznak az ősszel közösségbe került, óvodáskorú gyermekek közül. A leggyakoribb betegség ilyenkor a nátha, ezzel egy időben sok kicsinél jelentkezik fülfájás, fülgyulladás is. Dr. Holpert Valéria gyermek fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, milyen okai lehetnek, ha a betegségek gyakran követik egymást.

Tovább olvasom »
budapest, kiadvány, közösség, méz, művészet

Zümmögő hírek érkeztek

László Márta

Budapest méhlegelőit jelölő térkép, mézbor-recept, esszék és interjúk is szerepelnek az első hazai városi méhészeti projekt kiadványában, amely lezárja a négy évvel ezelőtti kísérletet. A városi méztermelést a kortárs művészettel összekapcsoló Közösségi Méz október 13-án este az új Lumenben performansz-előadással, beszélgetéssel és mézkóstolóval ünnepli a kiadvány megjelenését az OFF-Biennále Budapest keretében. A program ingyenes. 

Tovább olvasom »
budapest, író, irodalom, Jókai Anna, közösség, kultúra, örökség

Otthont kapott Jókai Anna szellemi öröksége

Krajcsó Judit

A nyár elején elhunyt Jókai Anna Kossuth Nagydíjas és Kossuth-díjas író emlékére kulturális szalon nyílt pénteken Budapesten az I. kerületben. Az Iskola utca 28. szám alatt található épületben irodalmi estek, komolyzenei koncertek, közösségi összejövetelek, pódium-előadások és könyvbemutatók is várják az érdeklődőket.

Tovább olvasom »
család, egészség, járvány, közösség, megelőzés, védelem, védőoltás

Felnőtt korban is életet menthet

PP-Eletforma

Évente 2-3 millió életet mentenek meg világszerte a védőoltások, mivel 26 különféle betegség ellen nyújtanak védelmet – hívja fel a figyelmet a WHO. Az április 24-én kezdődő Védőoltási Hét kapcsán szakorvosok arra figyelmeztetnek, hogy felnőttkorban is gondolni kell az immunizálásra, többek között a rizikócsoportokba tartozók (HIV-fertőzöttek, krónikus betegek, koraszülöttek, idősek) esetében. A vakcinációval nemcsak magunkat védhetjük, de a családunkat, a környezetünket és a társadalom egészét is.

Tovább olvasom »
gyerek, közösség, pszichés problémák, sport, stressz, tanulás, testkép, verseny

A gyerekkori versenysport előnyei és hátrányai

PP-Eletforma

A gyermekkorban elkezdett versenysport sok előnnyel jár, viszont könnyen károssá válhat akkor, ha a sportoló gyermek speciális egyéni szempontjait figyelmen kívül hagyjuk. Mire figyeljünk, hogy a gyermek számára a sporttevékenység örömöt nyújtson, és ne kényszert jelentsen?

Tovább olvasom »
fertőzés, közösség, őszi betegségek, óvoda

Oviba megyünk – hogyan előzzük meg a fertőzéseket?

PP-Eletforma

A bölcsőde, vagy óvoda kezdéssel szinte egy időben a gyermek náthás, köhög és ez az állapot tartósan, akár hónapokig is tart. A nátha szövődményeként aztán megjelennek a súlyosabb alsó- és felső légúti fertőzések is. A kicsi nyűgös, a szülő a rendszeres munkahelyi hiányzások miatt egyre feszültebb; nem kérdés tehát, hogy a gyermek immunrendszerét jobb időben felkészíteni a rá váró megpróbáltatásokra.

Tovább olvasom »
hősök tere, közösség

A legjobb önzőség segíteni!

PP-Eletforma

Képesek vagyunk pozitív irányba változni és ez nemcsak ránk, hanem másokra is hatással van! – ebben hisznek azok a közéleti személyiségek, a Hősök Tere nagykövetei, akik csatlakoztak a 30 napos Hősök Tere kihíváshoz. Harcsa Veronika, Nyáry Krisztián, Pásztor Anna, Szervét Tibor, Barabás Éva, Kamau Makumi, Farkas Roland „Wolfie” és Mautner Zsófia saját példájukon keresztül bizonyítják, hogy meg tudnak változni. Arra buzdítanak ezzel minket is, hogy 30 napon át tegyünk meg valamit, amit eddig nem mertünk vagy nem akartunk, de vállalásunk olyan legyen, ami nemcsak ránk, hanem másokra is pozitív hatással van. A nagykövetek azt ígérik, hogy a közösségi felületeiken is megosztják a tapasztalataikat.

Tovább olvasom »
jótékonyság, közösség, társadalmi felelősség

A fociedzőkre nem szívesen áldoznánk, de a gyerekekre igen

PP-Eletforma

Különleges kezdeményezést indított útjára a NIOK Alapítvány: kíváncsiak voltak, hogy a Facebook társadalma milyen témákat tart anyagi támogatásra méltónak, avagy: „Mit támogatna, ha lenne 5000 forintja?” A válaszolók legnagyobb hányada kórházi eszközök beszerzésére áldozna, de a legnépszerűbbek között volt a fogyatékos gyerekek számára kialakítandó eszközkölcsönző ötlete is.

Tovább olvasom »
közösség, méz, Városi méhészet

Városi méhészet Budapest közepén

PP-Eletforma

Városi méhészetet hoz létre egy német alkotópáros idén nyáron Budapesten. A társadalmi és művészeti kísérlethez bárki csatlakozhat, akit érdekel a mézkészítés, a projekt végén pedig múzeumot hoznak létre a méheknek. Az érdeklődőket június 5-én, szerdán 19 órától a Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltatóban várják beszélgetésre és városi méz-kóstolásra.

Tovább olvasom »
barátság, közösség, közösségi média

Nem a mennyiség számít…

PP-Eletforma

A közösségi média műfaji jellegzetessége, hogy emberek milliói igyekszenek minél többeket meghívni barátként a közösségi oldalukra. Ha a Marson már felfedezték volna a fejlett civilizáció nyomát, valószínűleg oda is küldenénk meghívókat…

Tovább olvasom »
gyermekek, immunrendszer, közösség, nátha, ősz

Most készülj fel az őszi náthaszezonra!

PP-Eletforma

Ősszel sok kisgyermek kerül bölcsödébe, óvodába. A megszokott otthoni környezet után az új közösségben a kicsik sok, korábban ismeretlen kórokozóval is találkoznak, s ez próbára teheti a szervezetüket. Az immunrendszer éréséhez fontos, hogy bizonyos fertőzéseken átessenek, de hogyan segíthetünk, hogy elkerüljük a gyakori náthás, megfázásos tüneteket? 

Tovább olvasom »
közösség, otthon

„A tanárnők vagy szépek, vagy matekot tanítanak.”

PP-Eletforma

Képzeljünk el egy ideális lakókörnyezetet: árnyas parkok, szabadtéri mozgásra csábító sportpályák, biztonságos játszóterek és tiszta homlokzatok, házfalak – nagyjából ezek a vágyak merülnek fel bennünk. A Közösség szíve (KöSZi) a Procter & Gamble és a CBA közös programja idei második gyűjtő akciójának keretében most bárki maga választhatja meg, hogyan tenné szebbé lakókörnyezetét. A program honlapján augusztus eleje óta beérkezett szavazatok alapján legkevésbé a városképet és komfortérzetünket rontó falfirkák zavarják a voksolókat. 

Tovább olvasom »