Facebook hozzászólás
197

„Kovász a szíve és a lelke a kenyérnek”

Minél messzebb nyúlunk vissza a gyökereinkhez, annál egészségesebb nyersanyagokat találunk, annál jobb ízű, illatú, annál kevésbé morzsálódó kenyerekre, annál érdekesebb süteményekre bukkanunk.

A hagyományos egészséges?

A válasz igen. Szakítanunk kell a korparészektől megtisztított gabonából készült hófehér bélzetű, nagyon laza hatalmas térfogatú „felfújt” termékektől, melyek ugyan nagyon szépek, de egészségünk fenntartásához nem elegendőek!
A Magyar Pékszövetség az Agrár Marketing Centrum támogatásának köszönhetően határozott lépéseket tett a hagyományok és az egészség irányába.
„Célunk olyan kenyeret gyártani, amilyet nagyanyáink is csináltak, azzal a különbséggel, hogy a mai kor igényeinek megfelelve, a modern technika eszközeivel hozzuk vissza a hagyományos módszerek előnyeit. Ezáltal egészségesebbé és hosszabban eltarthatóvá válik a termék” mondják a pékek.
Ennek az elvnek köszönhetően konkrét döntések születtek a rövid és hosszú távon szükséges stratégiai lépésekre vonatkozóan. Ezek mind arra irányulnak, hogy a hagyományainkon alapuló gyártással jó minőségű, egészséges kenyér és péksütemény kerüljön mindenki asztalára.

„Összefogás és megújulás”

A minőség emeléséhez, sőt már a túléléshez is, összefogásra van szükség a sütőiparon belül, sőt az iparágak közt is, mondta el Gyaraky Zoltán a Pékszövetség őszi közgyűlésén (VM Élelmiszerlánc, Élelmezési Főosztályvezetője). A Magyar Pékszövetség és a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje azonosult evvel a megállapítással. Az összefogás jegyében megfogalmazott közös célok várható eredménye, hogy hatékonyabbá válik a hagyományos termékek felkutatása, az iparágon belüli tudásmegosztás tartós eredményekhez vezet, illetve sajátos hazai értékeinket a fogyasztók élményeken keresztül fogják megismerni. Ehhez megújulásra és olyan kommunikációs eszközök bevezetésére van szükség, amely elősegíti az iparág szervezeteiben felhalmozódott tudás és információ hatékony áramlást és minden szinten a kölcsönös bizalom elvén alapuló munkamegosztást. A sütőipar élenjár az összefogás megvalósításában, és ezzel pozitív példát mutathatnak az élelmiszeripari ágazat többi szereplőjének is.

„Kovász a szíve és a lelke a kenyérnek”

Karácsonyi különszámmal jelentkeznek azok a Pékszövetségi tagok, akik saját bolttal rendelkeznek.
A nagyközönségnek szánt különszám egy olyan csatorna, amely a hagyományos sütőipari termékek és receptek megismertetésén keresztül az Olvasónak és a Fogyasztóinknak kedvelt ismereteket közvetít. Az újság kiemelt témája a kovászolás. Az újságban négy oldalon keresztül meséli el egy pék, hogy hogyan és miért kovászol. Elmondása alapján megérezhetjük, miért mondják a pékek, hogy a kovász a szíve és a lelke a kenyérnek. Átláthatjuk milyen felelősségteljes feladatot jelent a kovászolás, és hogy ennek köszönhetően milyen hozzáadott érték keletkezik a termékben.
A sokféle kovász között a legértékesebb a hosszú érésű kovász. Az ilyen módszerrel készült kenyeret folyamatosan keresik a fogyasztók, mert ízletesebb, jobban eltartható a kenyér, mert rugalmas és tömör bélzetének köszönhetően a vágás során nem morzsálódik, szépen szeletelhető és a szeletek egyben maradnak.
Ami még ennél is fontosabb, hogy a kovászos eljárással készülő kenyeret nem kell tartósítószerrel készíteni, mert természetes védelmet kap. Aromaanyagainak köszönhetően kevesebb só adagolással is ízletes. Ezen túlmenően sötétebb lisztből készítve igazi egészséges, kellemes összhatású kenyér áll a fogyasztó rendelkezésére.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!