környezetvédelem

ajándék, celofán, csoki, csomagolás, környezetvédelem, papír, valentin, virág

Ne csak a párodat, a Földet is szeresd

László Márta

Nyakunkon a Valentin-nap, az üzletek és a virágboltok már felkészültek a rohamra. Február 14-én és az azt megelőző napokban csak az Egyesült Államokban mintegy 400 millió szál rózsát és 25 millió tonna csokoládét vásárolnak, majd adnak át kedvesüknek az emberek. Ennek az egyetlen ünnepnapnak az ökológiai lábnyoma felmérhetetlen, különösen, ha beleszámítjuk azt a hulladékmennyiséget, amely az ajándékozás kapcsán keletkezik. Na, akkor gondolkodjunk egy picit!

Tovább olvasom »
klímaváltozás, környezetvédelem, levegő, Miskolc, Sajó-völgy, szennyezettség

Levegőt kér Miskolc

PP-Eletforma

Magyarorország és egyben a Sajó-völgy egész Európa egyik legszennyezettebb levegőjű területe. Az uniós határértékeket jócskán meghaladja az apró részecskék koncentrációja, emiatt szükség lenne egy olyan levegőminőségi tervre, amely hatékony, kikényszeríthető intézkedéseket és rövid határidőket tartalmaz a szennyezés csökkentésére. A jelenlegi terv nem felel meg ezeknek a követelményeknek, ezért a Levegő Munkacsoport, a Zöld Kapcsolat Egyesület és egy magánszemély a környezetvédelmi hatósághoz fordult, kérve a levegőminőségi terv soron kívüli felülvizsgálatát.

Tovább olvasom »
Európai Parlament, környezetvédelem, meddőség, mikroműanyag, nejlonzacskó, természet

Nejlonborzasztó

László Márta

Bizonyítottan jó néhány állatfajnál meddőséget okozott a természetbe került, és ott elaprózodott műanyag. Az Európai Parlament 2025-re negyedére akarja csökkenteni a műanyagfelhasználást Európában, mert nincs más megoldás, ha el akarjuk kerülni a környezeti katasztrófát.   

Tovább olvasom »
gasztronómia, komposztálás, környezetvédelem, lebomló anyag, PLA, pohár, tányér

Zöldre váltott a maglódi Korzó

László Márta

Nincs több egyszerhasználatos, eldobható műanyag kanál, tányér pohár mostantól a maglódi Korzó éttermeiben. Helyüket a 100%-ban növényi alapanyagból készülő, ipari körülmények között lebomló PLA anyagúak veszik át. A cégvezetés az órisi műanyagszennyezést szeretné megfékezni – saját módszereivel. 

Tovább olvasom »
augusztus, gasztronómia, környezetvédelem, nyár, Szabadság híd, szívószál

Szívjunk együtt szál nélkül!

László Márta

Szívószálmentesség éjjel-nappal! Idén augusztusban a Felelős Gasztrohős Alapítvány újra a szívószálak mellőzésére buzdítja a lakosságot. Kezdeményezésükhöz idén a Night Mayor Budapest is csatlakozik, így számos szórakozó-, és vendéglátóhelyen száműzik a műanyagszálat. A kampányt augusztus 5-én egy nagy, közös szívószálmentes koccintással indítják el a Szabihídon.

Tovább olvasom »
elektromos autó, fenntartási költség, fenntartható fejlődés, környezetvédelem, üzenanyagár

Nagyon cool zölden a négy keréken

László Márta

Most már tuti, érdemes elektromos autót venni! Ma már több európai országban is versenyképes alternatívái a benzin- és dízelüzemű járműveknek az elektromos autók – már ami a költségeket illeti! Ez derült ki az egyik ismert hazai autólízinges cég frissen kiadott jelentéséből. A 21 európai országot érintő kutatásból kiderül, hogy Magyarországon a legalacsonyabb az elektromos autók havi átlagos fenntartási költsége, és a kontinensen egyedülálló módon nálunk nem kell gépjármű, cégautó- és regisztrációs adót, illetve vagyonszerzési illetéket fizetniük az ilyen járművek tulajdonosainak.

Tovább olvasom »
dizájn, fenntarthastóság, hollandia, környezetvédelem, légitársaság, Szécsi Tamás, újrahasznosítás, World Business Class

Egy ágyban a legnagyobbal…

László Márta

Biztonsági öveket bekapcsolni, pezsgőt felhörpinteni, elnyújtózni, és indul az álomutazás! Hű, de jól hangzik! És honnan tudja egy légitársaság, hogy én elférek-e az ülésükben? Könnyen! Meghívja az ország legnagyobb, közkedvelt emberét, és beleülteti az ággyá is alakítható ülésébe! Tudom, hogy irigykedtek, de bizony én ott voltam mellette!

Tovább olvasom »
erdővédelem, környezetvédelem, Pirin Nemzeti Park, természetvédelem, WWF

Levegőt kapott egy erdő: pert nyert a WWF

László Márta

Köteles a bolgár kormány megfelelő környezeti hatástanulmányt készíteni az UNESCO Világörökség részét képező Pirin Nemzeti Park védelmében. A szófiai vezetés tervei megnyitották volna az építkezések előtt a területet. A WWF partnereivel azonban pert indított, és nyert! Kérdés, mi jön ezután?

Tovább olvasom »
csokoládé, divat, egészség, kiállítás, Köln, környezetvédelem, trendek, újrahasznosítható csomagolás

Édes hírek Kölnből

László Márta

Gabonafélék és különböző gyümölcsök voltak a sztárok az édesipar nagy találkozóján. Idén 1647 kiállító és majd 38 ezer érdeklődő vett részt Kölnben, az 1971 óta megrendezett ISM-en. Mint kiderült, egyre fontosabb elvárás a gyártókkal szemben az egészségtudatosság és hódítanak a praktikus kiszerelések.

Tovább olvasom »
áram, drón, ház, hullámpapír, innováció, környezetvédelem, újrahasznosítás, zöld

5 zöld találmány, ami megmentheti az emberiséget

László Márta

Egyre inkább középpontba kerül a környezetünk megóvását és a zöld életmódot szolgáló termékek, eljárások fejlesztése. A nagyvállalatok többsége is a zöld megoldások felé fordul. Az innovációs törekvések fő mozgatórugója a fenntarthatóság, így sorra születnek az ezt elősegítő forradalmi újdonságok a gazdaság szinte minden területén. A környezetbarát találmányok egy részét majdnem mindenki ismeri, vannak azonban olyanok, amelyekről alig hallhatunk. Íme 5 érdekes – többek között magyar – ötlet a zöld innovációk csokrából.

Tovább olvasom »
ivás, ivóvíz, környezetvédelem, szilveszter, talett, wc

Avagy mire gondolt a költő?

László Márta

Ezt a felvételt az ősszel készítettem Simontornyán egy szép vasárnap délben egy cukrászda-kisközértben. A barátaim hívták fel a figyelmemet. Nem hittem a szememnek, ezért megörökítettem a telefonommal, és most most, szilveszterkor megosztom veletek! Mélységesen elgondolkodtam, hogy vajon kire gondolhatott a mű alkotója, avagy a tulajdonos?

Tovább olvasom »
felmérés, környezetvédelem, pályázat, PET palack, szelektív hulladékgyűjtés

Zöld szívűek vagyunk, de még nem eléggé

Krajcsó Judit

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetésének és elterjedésének köszönhetően, megduplázódott a csomagolási hulladékot rendszeresen szelektíven gyűjtők aránya. A legtöbben a műanyag (92%) és a papír (86%) hulladékot szelektálják, de saját bevallásuk szerint a fémet is külön gyűjtik. Azonban ez a szelektíven gyűjtött anyagok mennyiségében nem nyilvánul meg…

Tovább olvasom »
független vizsgálat, környezetvédelem, mikroműanyag, műanyag, szennyezés, tisza, veszély

Mikroműanyag úszik a Tiszában – mit okozhat?

László Márta

Magyarországon elsőként végzett mikroműanyag-vizsgálatot egy független laboratórium. Kiderült, hogy jelentős, az európai mérésekhez hasonló mennyiségű mikroműanyag található a Tiszában is. A 2017 júliusában, az V. PET Kupa keretében a Tiszán vett víz- és üledékminták eredményei igazolják a nemzetközi kutatásokat:  a WESSLING Hungary Kft. eredményei alapján elmondható, hogy a mikroműanyag-szennyezés globálisan érinti vizeinket – számolt be a Laboratorium.hu…

Tovább olvasom »
Belize Korallzátony, civilek, környezetvédelem, tenger, UNESCO, világörökség, WWF

Mérföldkő a Belize Korallzátony és tengereink védelmében

László Márta

Szigorú jogszabályokat vezet be Belize kormánya annak érdekében, hogy tartósan felfüggesszék az olajfúrással kapcsolatos tevékenységeket az UNESCO Világörökség részét képező Belize Korallzátony közelében. A döntést a WWF és a Belize-i Koalíció a Természeti Örökségek Megmentéséért (Belize Coalition to Save Our Natural Heritage) is üdvözli, ez ugyanis mérföldkőnek számít mind a nyugati félteke legnagyobb korallzátonya, mind a tengeri élővilág globális szintű megóvásában. Az olajkutatás megállítására irányuló törvényjavaslatot várhatóan az ország következő, 2017. novemberi parlamenti ülésén fogják elfogadni.

Tovább olvasom »
augusztus, kampány, környezetvédelem, műanyag szívószál, otthon, vendéglátóhelyek

Szívjunk szál nélkül!

László Márta

Újabb kampányt indít a Felelős Gasztrohős Alapítvány augusztusban, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a mindennapokban elhasznált hatalmas mennyiségű szívószálra, és az azok által okozott környezeti károkra. A civil szervezet Harcsa Veronikával közösen az ismeretterjesztés mellett arra buzdít, hogy ne használjunk szívószálat; a vendéglátóegységeket pedig arra, hogy csak kifejezett kérésre tegyék azt a vendégeik poharába.

Tovább olvasom »
gyereknap, környezetvédelem, szelektív hulladékgyűjtés, szórakozás, turizmus

Katica Tanya: egy tökéletes hely Gyereknapra

Krajcsó Judit

Matyi vonat, hordójárat, telibe-találda, totyogó játszóház, bolyongó labirintus – mind jól hangzik, igaz? Van egy hely, ahol a rengeteg játékot úgy élvezheti együtt a család, hogy közben ökológiai lábnyomukat is csökkentik. Bizony, a Zselic szívében megbújó Katica Tanya rengeteg bel-és kültéri attrakciót, egyéni és közösségi programlehetőséget, többféle szállást kínál, ráadásul mindezt a fenntartható fejlődés égisze alatt.

Tovább olvasom »
civil összefogás, egészség, környezetvédelem, szemétégetés, Verőce

Civil összefogással tisztul a levegő

László Márta

Lakossági összefogással jelentősen csökkenthető a légszennyezés – derült ki a Levegő Munkacsoport tapasztalataiból. A környezetvédelmi civil szervezet több településen sürget összefogást a lakossági illegális hulladékégetés ellen, Verőcét állítva példának, ahol a helyiek mostanra elérték, hogy az önkormányzat és a rendőrség is részt vegyen a hulladékégetés elleni fellépésben.

Tovább olvasom »
környezetvédelem, PET palack, szemétevő hajó, szennyezés, tisza

Indul Petényi, a szemétevő

PP-Eletforma

A PET Kupa és egy független laboratórium együttműködésében az idén nyáron megmérik Magyarország második legnagyobb folyójának mikroműanyag-tartalmát – jelentették be a tiszta Tiszáért rendezett szakmai kerekasztalon. A Laboratorium.hu tudósításából az is kiderül, hogy Ukrajnából jó hírek érkeznek, és hogy 2017-ben elindítják a szemétevő szeméthajót, azaz a Petényit…

Tovább olvasom »
arany, bányászat, esküvő, fairtrade forrás, karikagyűrű, környezetvédelem, nyersanyag

Ez is a karikagyűrűvel kezdődik

László Márta

Egyre több pár szervezi tudatosan az esküvőjét, odafigyelve arra, hogy életük nagy napja ne terhelje környezetünket. A helyszín, az ételek, a dekoráció mellett az örök hűséget jelző karikagyűrű sem maradhat ki a sorból. Sokáig váratott magára, de végre elérkezett a pillanat, nálunk is lehet fairtrade forrásból származó gyűrűt kapni, majd 400 darabból választhatnak az etikus gyűrűt kedvelők.

Tovább olvasom »
környezetszennyezés, környezetvédelem, mikroműanyagok, tápláléklánc, új káros anyag, vizsgálat

Patikamérlegen a mikroműanyagok

PP-Eletforma

Világszerte ismertek a műanyag hulladékok okozta környezetvédelmi problémák, az aprózódásuk nyomán azonban egy mindezidáig alig vizsgált, nem szabályozott, globális veszély jelent meg: a mikroműanyagok. Az élelmiszerláncba bekerült és az emberi szervezetben is kimutatható anyagok vizsgálata lehet az első, a kérdés kezeléséhez vezető legfontosabb lépés. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott tanácskozáson elhangzott, hogy Magyarországon a régióban elsőként hamarosan megmérik vizeink mikroműanyag-szennyezését – derült ki a Laboratorium.hu tudósításából…

Tovább olvasom »
erdőtűz, interaktív kiállítás, kirándulás, környezetvédelem, tavasz, tilalom

Gondatlanságból elkövetett erdőtüzeink

Krajcsó Judit

Éled a természet, melegszik a levegő egyre többen töltjük szabadidőnket kertészkedéssel, kirándulással. Előkerülnek a bográcsok, grillsütők, nyársak is. Legyünk azonban fokozottan körültekintőek a szabadtéri tűz használatakor, hiszen a tavaszi erdőtűzszezon éppen a hóolvadás utáni csapadékmentes időszakra esik.

Tovább olvasom »
éghajlatváltozás, Föld Órája, globális felmelegesés, környezetvédelem, sötétség, WWF

Március 25-én este kapcsolunk!

László Márta

Mára a világ legnagyobb önkéntes akciójává nőtte ki magát a 2007-ben indult WWF-kezdeményezés. Tavaly 178 ország vett részt a mozgalomban, amelynek szimbóluma a 60 perces sötétség, célja azonban az azon túlmenő energiatakarékosság. Idén a hazai főszervező, a WWF Magyarország egy Föld Órája esküre szólít!

Tovább olvasom »
egészség, Felelős Gasztrohős, környezetvédelem, táplálkozás

Így bulizott a Felelős Gasztrohős

László Márta

Hasadon keresztül vezet az út a környezetvédelemhez is – vallja a Felelős Gasztrohős Alapítvány, amely a napokban ünnepelte ötödik születésnapját. Sajtótájékoztatójukat a Belvárosban, a Prezi munkahelyi éttermében tartották – ízelítőt adva az igazán trendi ételválasztékhoz, fogyasztási és munkahelyi kultúrához.  

Tovább olvasom »
Denis Rouvre, fenntarthatóság, Földvédők, fotóművészet, környezetvédelem, Lavazza-naptár

Ázsiai földvédők lélegzetelállító képeken

László Márta

A fotósorozaton egészen hihetetlen módon lépnek egymással szimbiózisba az emberi arcok és a tájak vonásai: Indonéziában a Tanjung tó vizének varázslatos csillogása egy kávébab-termelő ajkain tükröződik vissza; Sri Lankán az értékes kitul-pálma törzse egy cukornád-termesztő vonásaiba olvad bele; Indiában pedig a Kotagiri méhek ezreinek képe szinte tökéletesen adja vissza az erdei vegyes virágmézet termelő méhész anyajegyeinek és ráncainak rajzolatát.

Tovább olvasom »
adidas, futball, környezetvédelem, PET palack, újrahasznosítás

Speciális mezben küzd a győzelemért a Real Madrid

Krajcsó Judit

 Óceáni hulladékból gyártott mezeket kapott a Bayern München és a Real Madrid labdarúgócsapata az egyik legnagyobb sportszergyártótól. A németek már november 5-én viselhették, a Bajnokok Ligája-címvédő spanyol együttes futballistái pedig a november 26-i, Sporting Gijón elleni találkozón használják a különleges öltözéket.

Tovább olvasom »
felújítás, környezetvédelem, program, szavazás, városszépítés

Segíts a városodnak szépülni! Szavazz!

Krajcsó Judit

Alig több mint 1 hónapunk van arra, hogy leadjuk voksunkat kedvenc vidéki városunk vagy budapesti kerületünk mellett, a MegSzépülAVárosom program keretében. December 15-ig szavazhatunk, hogy melyik helyszínt újítsa fel legközelebb az ÉpítkezemFelújítok csapata!

Tovább olvasom »
aludoboz, divat, Janicsák Veca, kampány, környezettudatosság, környezetvédelem, szelektív hulladékgyűjtés

Csodaszép ruhák – aludobozokból! Ezt látnod kell!

Krajcsó Judit

Magyrországon mintegy 450 millió üdítős, sörös- és energiaitalos doboz nem a szelektívben végzi, hanem a vegyes hulladékban, pedig még pénzt is kaphatunk érte. A divattervezők szerencsére újragondolták, és kreatívan fantasztikus ékszereket, ruhákat és más használati tárgyakat alkottak belőlük. Nézzétek!

Tovább olvasom »
európai természeti ritkaság, kirándulás, környezetvédelem, Örvény-tó, pápa, patak, Tapolcafő

Örvény-tó, az európai ritkaság

László Márta

Pápa környéke sok száz éven keresztül volt híres dús, kristálytiszta karsztvizeiről. Az európai hírű kékfestő üzemek télen is tudtak dolgozni, mert a helyi források még akkor sem fagytak be! Aztán jött a bauxitkitermelés, és a vizek eltűntek. Szerencsére nem örökre, mert mihelyt befejezték a bányászatot, a természet – a helyiek segítségével – helyre állította a több száz éves képet, amit mindenkinek látni kell!  

Tovább olvasom »
az év fája, Elekes Attila, környezetvédelem, Magyar Posta, Országos Erdészeti Egyesület, szil, új bélyeg

Nahát! Bélyeget kapott a szent fa!

László Márta

Alkalmi bélyegen örökítette meg a szilt a Magyar Posta. Az egyik legsokoldalúbban felhasználható fafajunk, a hajdanán szent faként is tisztelt mezei szilt, latin néven Ulmus minort az Országos Erdészeti Egyesület szavazásán választották a 2016-os év fafajának. Az újdonságot Elekes Attila grafikusművész tervei alapján 350.000 példányban a Pénzjegynyomda gyártotta. 

Tovább olvasom »
az év fája, környezetvédelem, szavazás, természet

Melyiket válasszuk a 12-ből?

Krajcsó Judit

Már elindult a szavazás az Év fájára, október 16-ig várják a voksokat a verseny 12 döntősére. Az idén is három díjat osztanak:az Év fáját a közönség választja meg online szavazással, a Hős Fa címet a zsűri osztja ki és egy döntős pedig az Országos Erdészeti Egyesület különdíját kapja.

Tovább olvasom »
Janicsák Veca, kampány, környezetvédelem, szelektív hulladékgyűjtés, sztárok, újrahasznosítás

Janicsák Veca nagykövet lett!

Krajcsó Judit

Egy, a környezettudatos magatartásra ösztönző közösségi média játék segítségével oktatja az alumínium dobozok szelektív gyűjtésére a fiatal felnőtteket a most induló „Dobd be magad” program. A kezdeményezéshez népszerű sztárok is csatlakoztak, köztük Janicsák Veca énekesnő is.

Tovább olvasom »
érem, környezetvédelem, olimpia, PET palack, újrahasznosítás

Ledöbbentünk! Ez van az olimpiai érmeinkben!?

Krajcsó Judit

Magyar szempontból rendkívül sikeresnek tekinthető az idei, 2016-os riói olimpia. Érmeseink, pontszerzőink, de az összes induló nagy elismerést érdemel, az éremtáblázaton elért 12. hely pedig ugyancsak kiemelkedő. Mostanra már az is kiderült, hogy miből is álltak azok az érmek!?

Tovább olvasom »
építmény, érzés, fesztivál, játszótér, környezetvédelem, Sziget fesztivál, szórakozás

Ilyen egy felnőtt játszóház a Szigeten

Krajcsó Judit

Nehézipari gyártósorra emlékeztető építmény várja a vendégeket augusztus 10. és 17. között az idei Sziget Fesztiválon. A színes konténerekből álló PLEASURE FACTORY a fesztiválozás életérzésének vidám gépezete és sűrített makettje. Olyan, mint egy nagy felnőtt játszótér.

Tovább olvasom »
energiatakarékosság, hőszigetelés, környezetvédelem, lakás, otthon, pályázat

Indul az Otthon Melege program! Így pályázhatsz!

PP-Eletforma

Ma van az ökológiai „túllövés napja”. A természet ettől a naptól nem képes újból előállítani annyi energiát, mint amennyit elhasználtunk, így az emberiség már a bolygó következő évi erőforrásait használja. A  lakóépületek energiaszükségletének csökkentése például komoly lehetőség a környezetvédelmi célok elérésében. Az augusztus 15-én induló Otthon melege program a lakóépületek hőszigeteléshez nyújt támogatást.

Tovább olvasom »
hulladékhasznosítás, környezetvédelem, szelektív hulladékgyűjtés, Sziget fesztivál, szórakozás, újrahasznosítás

Zöldnek lenni a Szigeten is menő!

Krajcsó Judit

Már csak 3 nap és 10-én beindul a Sziget fesztivál, ahol menő lesz idén is zöldnek lenni!  A szervezők szemléletformáló kommunikációs akciókkal, a szelektív hulladékgyűjtés hatékonyságának növelésével és partnerségi akciókkal kívánják elérni a kitűzött környezetvédelmi célokat.

Tovább olvasom »
környezetvédelem, műanyag flakon, szelektív hulladékgyűjtés, Tilla, Vadon Jani

Tilla és Vadon Jani együtt – ez nem uborkaszezon!

László Márta

Itt a nyár és leginkább arról szólnak a hírek, hogyan tudunk védekezni a leégés, és a káros napsugarak ellen. Arról azonban keveset beszélünk, hogyan tudjuk megóvni a környezetünket a nyaralás alatt. Ilyenkor sem szabadna megfeledkezni arról, hogy nemcsak otthon kell környezettudatosnak lenni. Vadon Jani a nyaralás idején is kihúzza az energiavámpírokat, míg Tilla az üdülés alatt is igyekszik szelektíven gyűjteni a hulladékot.

Tovább olvasom »
csomagolás, e-kereskedelem, esztétikum, fenntarthatóság, környezetvédelem, márkaváltás, újrahasznosítás

Mégis fontos a külcsín!

PP-Eletforma

A termékek ára és a minősége mellett a csomagolás is egyre fontosabbá válik egy-egy termék fogyasztói megítélésében. Így nemzetközi felmérések szerint a fogyasztók több mint egyharmadánál fordult már elő, hogy egy új csomagolás miatt váltottak márkát. Maguknak a csomagolóeszközöknek a megítélésében a legfontosabb szempont továbbra is a funkcionalitás, ám egyre fontosabbá válik a csomagolás külső megjelenése is. A fogyasztói elvárások változását a nagy csomagolónak számító ágazatok szereplői, valamint a csomagolóanyag-gyártók sem hagyhatják figyelmen kívül. Így a csomagolóiparban azok szereznek versenyelőnyt, akik nemcsak az árban és a minőségben, hanem a vevői igények rugalmas kiszolgálásában is a legjobbak tudnak lenni – hívják fel a figyelmet a Rondo Hullámkartongyártó Kft. szakértői.

Tovább olvasom »
fogyasztói társadalom, Hugh Fearnley-Whittingstall, hulladék, környezetvédelem, spektrum, természet, tévéműsor

Ne a kukában landoljon a vacsora!

László Márta

A brit televíziós szakács és újságíró, a River Cottage műsorokból is ismert Hugh Fearnley-Whittingstall a „vissza a természethez” filozófia hű követője évtizedek óta. Saját fenntartható gazdálkodását vezeti, nagy környezetvédő hírében áll, és valószínűleg ő az egyik legnagyobb ellensége a fogyasztói társadalomnak. Legyen szó tonhalhalászatról vagy épp papír kávéspoharakról, rendszeresen kampányol a pazarló életmód ellen és a tudatosságra tanít.

Tovább olvasom »
környezetvédelem, ledes izzó, megújuló energia, nyár, wellness, zöld megoldások

Divatba jött a zöld szálló

László Márta

A klímaváltozás miatt egyre többen keresnek olyan nyaraló- vagy kirándulóhelyet, amelyik nemcsak akkor jó, amikor ki lehet feküdni a partra sütkérezni. A kényelem, a kiszolgálás, a bőséges étkezések mellett lassan megjelent az igény azokra a hazai vendéglátóhelyekre is, amelyek megújuló energiákat használnak!   

Tovább olvasom »
budapest, fesztivál, India, környezetvédelem, krisna, kultúra, lélek, tradíció, ünnep

Szekérfesztiválra hívunk – egyszerűen, zölden és boldogan!

Krajcsó Judit

Szekérfesztivált rendeznek július 2-án Budapesten a Krisna-hívők. Indiai zene és tánc, színdarabok, előadások, gyermekfoglalkozások, jógabemutatók, ökológiai és környezetvédelmi témák, filozófiai és önismereti programok, vegán és vegetáriánus finomságok, az indiai gasztronómia különlegességei, valamint indiai bazár várja az érdeklődőket.

Tovább olvasom »
ENSZ, erdő, fa, felelősség, FSC, környezetvédelem, papír

Te is gazdálkodhatsz felelősen az erdővel

László Márta

A magyar lakosság 18%-a tudja, mit jelöl az egyik legfontosabb, fa és papír alapú termékeken szereplő környezetvédelmi tanúsítás, az FSC® (Forest Stewardship Council®, magyarul Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa) emblémája, 75% azonban úgy gondolja, hogy még nem találkozott a mindennapi fogyasztási cikkeken is szereplő védjeggyel – derül ki a Tetra Pak környezetvédelmi világnap alkalmából készített lakossági felméréséből. A Tetra Pak és a Lidl közösen hívja fel a figyelmet arra, hogy a védjeggyel ellátott termékek választásával, kis odafigyeléssel is sokat tehetünk a környezetünkért.

 

Tovább olvasom »
élővilág, klíma, környezetvédelem, tenger, természet

Ilyen egy védett tengeri park a Csendes óceánon

Krajcsó Judit

Több éves előkészítő munka eredményeként döntött a maláj kormány a borneói Tun Mustapha Park hivatalos természetvédelmi oltalmáról. Ez most a legnagyobb védett tengeri terület és cápa menedék Malajziában, a döntés így  mérföldkőnek számít a globális tengeri élővilág megőrzése és a fenntartható fejlődés előmozdítása szempontjából.

Tovább olvasom »
Aggtelek, ivóvíz, karszt, környezetvédelem, lignitbánya, WWF

Megmenekültek cseppköveinek?

PP-Eletforma

A közelmúltban megjelent WWF jelentés szerint a Világörökségi helyszíneket övező védőzónák jelentősége számottevő. Az egyetlen hazai természeti Világörökségi helyszínünk, az Aggteleki-, és a Szlovák-karszt barlangjainak hazánkra eső része azonban tavaly került veszélybe, amikor védőterületén jelentették be egy külszíni lignitbánya tervét. Májustól azonban a helyszínt védett természeti területté nyilvánították, ami hosszú távon biztosíthatja a természeti értékek védelmét a helyi közösségek számára!

Tovább olvasom »
bélyeg, Európai Postaüzemeltetők Egyesülete, Gondolkodj zölden!, környezetvédelem, Magyar Posta

Gondolkodj zölden!

László Márta

Az Európai Postaüzemeltetők Egyesülete évente kínál lehetőséget tagjainak arra, hogy közös témakörben úgynevezett EUROPA bélyeget bocsássanak ki. A tagországok 2016-ban azonos grafikával adják ki bélyegüket Think Green (Gondolkodj zölden!) címmel. A bélyeggrafikát ezúttal nemzetközi pályázaton választották ki!

Tovább olvasom »
környezetvédelem, mikroműanyag, műanyag, szennyezőanyagok, tápláléklánc

Hogy miket meg nem eszünk, iszunk?

PP-Eletforma

A mikroműanyagok a környezeti előfordulásuknál jóval koncentráltabb formában juttatják a szennyezőanyagokat az élőlények szervezetébe. Már nem csak az óceánokban, hanem az édesvizekben is igen nagy mennyiségben fordulnak elő, a Duna mikroműanyag-hozama például évi 1500 tonnára becsülhető. A Laboratorium.hu cikkében azzal foglalkozik, miért olyan veszélyesek a mikroműanyagok.

Tovább olvasom »
brit, divat, európai program, környezetvédelem, tehetséges gyerek, újrahasznosítás

Ugye, van egy ócska rongyod? Most jól jön!

László Márta

Hátrányos helyzetű tehetséges magyar gyerekeket támogat új akciójával az egyik legpatinásabb angol ruházati kereskedelmi cég. Több hónapos ruha újrahasznosító programot indított a társaság, aminek teljes bevételével a Van Helyed Alapítványt támogatja. Az akciót olyan sztárok támogatták elsőként, mint Dobó Kata, Görög Zita és Tatár Csilla. Az első ruhacsomagot is ők tették be a gyűjtődobozba.         

Tovább olvasom »
egészség, intim-hulladák, környezetvédelem, műanyag, ökorendszer, víztisztítás

Gyilkos intim szemét

László Márta

Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy a műanyag származékokat, például a PET-palackokat szelektív hulladékgyűjtőbe kell dobni, de mi a helyzet a jelentős mennyiségű, úgynevezett intim-hulladékkal?

Tovább olvasom »
felmérés, italos doboz, kommunális szemét, környezetvédelem, szeletív szemétgyűjtés, tájékozatlanság, tejes doboz

Lustaságból nem gyűjtünk szelektíven? És mi lesz a fákkal?

PP-Eletforma

Noha a szelektív hulladékgyűjtés lehetősége a hazai lakosság 96%-ának elérhető, 46%-uk mégsem válogatja külön a tejes és gyümölcsleves kartondobozokat. Ráadásul még azok körében is minden harmadik italos kartondoboz a kommunális szemétbe kerül, akik szelektíven gyűjtik az otthon keletkezett hulladékot – derült ki az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés által készített, országos reprezentatív felmérésből.

Tovább olvasom »
fogyasztás, kína, környezetvédelem, levegő, oxygén, vásárlás, WHO

Úgy viszik a dobozos levegőt, mint a cukrot!

Krajcsó Judit

Óriási a kereslet a dobozos oxigéndús levegőért, amelyet egy cég kísérleti jelleggel árult a dél-kínai Hajnan sziget nemzetközi turisztikai vásárán. Az üdítőitalokhoz hasonló dobozba zárt levegőt akciós áron 29 jüanért, vagyis mintegy 1200 forintért kínálták.

Tovább olvasom »