koleszterin

diabetesz, dohányzás, életmód, érbetegség, kardiológia, koleszterin, mozgás

Perifériás érbetegség? Ezt tedd ellene!

laszlomarta

A perifériás érbetegség (PAD) kezelése a tünetek csökkentésére, és az állapotromlás megelőzésére épül. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint mindezekben az orvosi kezelésen túl rendkívül sokat lehet tenni életmódbeli változtatásokkal is.

Tovább olvasom »
koleszterin, mozgás, tavasz, vércukorszint, zöldség és gyümölcs

Ne a cukorbetegség állítsa meg a tavaszi lendületedet!

PP-Eletforma

Nincs jobb módszer a téli levertség elűzésére, mint új erővel vágni neki a tavasznak. A megújulás időszakában nagyobb szerepet kap a helyes táplálkozás, a testmozgás, az egészség karbantartása. Azoknak sem kell lemondaniuk egy egészségesebb életmód kialakításáról, akik mindennapos rutinját meghatározza egy olyan krónikus betegség, mint például a diabétesz. Azonban a világszerte egyre nagyobb mértéket öltő cukorbetegség sem lehet akadály, itt az idő új és hasznos szokásokat beépíteni a hétköznapokba!

Tovább olvasom »
életmódváltás, gyógyszeres kezelés, koleszterin, sárgás lerakódás, stroke, szem, vérnyomás

Lehet, hogy baj van a koleszterineddel

PP-Eletforma

A magas koleszterinszint az esetek zömében csak a következményeivel hívja fel magára a figyelmet, azonban a szem körül látható jelei is lehetnek. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa a kezelés kiemelt jelentőségéről beszélt.

Tovább olvasom »
dohányzás, koleszterin, magas vérnyomás, stressz, szív és érrendszer, változó kor

9 ok, amiért szükséges az érvizsgálat

PP-Eletforma

Az érszűkület gyakran évekig tünetmentes, szinte észrevehetetlen folyamat, amire sokszor már csak a súlyos problémák hívják fel a figyelmet.  A szakorvos szerint nagyon hasznos lehet egy egyszerű módszerrel, az arteriográfiával megvizsgáltatni az erei állapotát. Nézzük, kik a veszélyeztetettek?

Tovább olvasom »
cukorbetegség, dohányzás, elhízás, koleszterin, magas vérnyomás, mozgáshiány, örökletesség, szív és érrendszer

Amin lehet, azon kell is változtatni

PP-Eletforma

A szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit 2 fő csoportra lehet osztani: a megváltoztathatatlan és a megváltoztatható tényezőkre. A jó hír, hogy rengeteget tehetünk a saját egészségünkért! Ezeket ismerteti Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke.

Tovább olvasom »
cukorbetegség, koleszterin, lábfájdalom, szívinfarktus, szívritmuszavar, vérnyomás

9 tévhit a szív- és érrendszeri betegségekről

PP-Eletforma

Amennyiben nem ismerjük a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorait, jeleit, a kivizsgálás és kezelés jelentőségét, vagy ha fél-információink, esetleg tévképzeteink vannak róluk, könnyen bajba kerülhetünk. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont szakorvosa a leggyakoribb tévedésekre hívta fel a figyelmet.  

Tovább olvasom »
egészség, koleszterin, mozgás, szakember, testsúly, vérnyomás

Pariban a kilók és a vérnyomás

PP-Eletforma

Erősen befolyásolja a vérnyomást, valamint a koleszterinszintet a súlytöbblet. Dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta, sportorvos szerint az elhízás önmagában is növeli az értékeket, a jó hír azonban, hogy a többlet csökkentésével a vérnyomás és koleszterinszint is csökkenthető.  

Tovább olvasom »
egészség, koleszterin, mozgás, öregség, sport, szívműködés

Így maradhatunk örök ifjak 50 után is!

PP-Eletforma

Az idő múlásának látható nyomait ma már számtalan módszerrel kendőzhetjük, és jó tudni, hogy a szervezetünkben lejátszódó változások ellen is tehetünk. Dr. Babai László, az Életmód Orvosi Központ alapítója az életmód öregedést gátló hatásait összegezte.  

Tovább olvasom »
alkohol, BMI, dohányzás, kardiológia, koleszterin, szívritmus, vérnyomás

Amíg a szívem utolsót nem dobban…

PP-Eletforma

…szeretni foglak az életemnél is jobban” áll a híres idézetben. Ma Valentin napon különösen sokat foglalkozunk a szívügyeinkkel, szerelmünkkel, szeretteinkkel, azonban szívünk egészségéről hajlamosak vagyunk megfeledkezni.  Pedig a szív egészsége a hosszú, és teljes élet meghatározó része, amely egészséges életmóddal és rendszeres szűrővizsgálatokkal megőrizhető  erre hívják fel a figyelmet a Szív tudatosság hónap szervezői világszerte.

Tovább olvasom »
cukorbetegség, egyensúlyzavar, koleszterin, látászavar, stroke, szív, szűrés, vérnyomás

A stroke tünetei

PP-Eletforma

Nem vesszük komolyan, vagy nem is gondoljuk, hogy az előjelek a stroke-ra utalnak, amely ma már a harmadik leggyakoribb haláloknak számít a világon. Ezért fontos hogy tisztában legyünk a tünetekkel, és ha a szélütésnek csak a gyanúja is felmerül, azonnal hívjunk mentőt.

Tovább olvasom »
egészség, koleszterin, tojás, Tojásszövetség

Nem kell hozzá Colombus!

László Márta

Maga az élet és az ételcsoda a tojás! A Tojásszövetség a Tojás Világnapja alkalmából rehabilitálta az évtizedekkel ezelőtt tévesen elítélt tojást, és neves szakértők körében felfedte a korábbi tévedés eredetét. A szövetség állítja: napi 3 tojással az ajánlott vitamin- és ásványianyag-szükséglet több mint egyharmada fedezhető!

Tovább olvasom »
egészség, koleszterin, mozgás, sport

Mozdulj a koleszterinszintedért!

PP-Eletforma

A koleszterin-anyagcsere 40 éves kor felett, sajnos gyakran felborul. Erre a problémára  világszerte milliók szednek koleszterincsökkentő készítményeket, pedig vannak gyógyszer nélkül lehetőségek is, ennek a kockázati tényezőnek a megszelídítésére. Németh Vivien, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája arról beszél, hogy melyek azok a módszerek, amelyek hozzájárulnak a vér koleszterin szintjének csökkentéséhez.

Tovább olvasom »
egészséges életmód, koleszterin, pajzsmirigy, tünetek

Nem csökken a koleszterinszinted? Lehet, hogy a pajzsmirigy bűnös!

PP-Eletforma

Az egészségtelen ételek, a mozgáshiány, a túlsúly, mind hozzáárulnak a koleszterinszint emelkedéséhez, ami olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint például az érszűkület, a magasvérnyomás, valamint megnöveli a szív-és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét. Bár gyakran gyógyszeres kezeléssel és életmódváltással normalizálni lehet mennyiségét, ám ha ezek nem vezetnek eredményre, akkor lehet, hogy pajzsmirigyzavar okozza a sikertelenséget – mondja dr. Békési Gábort, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Tovább olvasom »
dohányzás, ellenőrzés, koleszterin, megelőzés, sport, testsúly

Mozogd le a koleszterinszinted!

PP-Eletforma

Érdemes komolyan venni és kezeltetni a magas koleszterinszintet, ez ugyanis közvetve kiváltója lehet az infarktusnak, a stroke-nak és a végtagi trombózisnak. Dr. Marton Anna, az Oxygen Medical kardiológus főorvosa a hatékony koleszterinszint csökkentés lehetőségeiről beszélt.

Tovább olvasom »
dohányzás, elhízás, érelmeszesedés, érszűkület, koleszterin, mozgás, rostos ételek, táplálkozás

Az érszűkület figyelmeztető jelei

PP-Eletforma

Tény, hogy az érelmeszesedés okozta tünetek inkább idősebb korban jelentkeznek, a folyamat már fiatalon, akár gyermekkorban elkezdődik és lassan halad előre. Megfelelő táplálkozással azonban megelőzhető, vagy lassítható a folyamat. Persze a tünetekkel is tisztában kell lennünk.

Tovább olvasom »
koleszterin, stroke, szív és érrendszer, vérnyomás

A nap kérdése: hány éves a szíved?

PP-Eletforma

Ma van szív világnapja. Azt tudtad, hogy annak, aki dohányzik, magas a vérnyomása és a koleszterinszintje, könnyen előfordulhat, hogy a szíve „öregebb”, mint a valós életkora? Dr. Marton Anna, az Oxygen Medical kardiológusa az összefüggésekre és a tennivalókra hívta fel a figyelmet. 

Tovább olvasom »
egészség, koleszterin, orvos, sport étkezés, tanács

Tobzódj a zöldségekben, gyümölcsökben! Maradj köztünk, és élj!

PP-Eletforma

2010–2014 között országszerte mintegy százezer koleszterinszint-mérést végzett Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja. A szűrőkamionokban vizsgált nők 39%-ánál, a férfiak 47%-ánál mértek határérték feletti koleszterinszintet, az orvosok meglepetésére már a 18–25 éves korosztály is nagy számban érintett volt. Ezért gyakorlatilag minden magyar felnőttnek javasolható az évenkénti koleszterinszint-ellenőrzés, amelyet háziorvosuknál vagy az egeszsegprogram.eu mobil szűrállomásain 2015-ben is ingyenesen elvégeznek.

Tovább olvasom »
egészség, egészséges táplálkozás, koleszterin

Tragikusan magas a magyarok koleszterinje

PP-Eletforma

Szomorú képet mutat az új, átfogó koleszterinstatisztika: már a fiatal korcsoportot is érinti a magas koleszterinszint. Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja közel százezer kilométert tett meg az elmúlt öt évben, amely során 919 helyszínen összesen 88 999 koleszterinszint-mérést végeztek.

Tovább olvasom »
koleszterin, magas koleszterin szint

A rettegett koleszterin – Életmóddal, vitaminnal is javíthatunk rajta!

PP-Eletforma

„Magas a koleszterinszintem” – halljuk számtalanszor. Azok az emberek, akik ilyen problémával küzdenek, általában vigyáznak az ételekkel és gyógyszert szednek. De valóban van kapcsolat az étkezéssel szervezetbe vitt koleszterin és a szívbetegségek között? A koleszterinszint csökkentése más módszerekkel is lehetséges. A kérdéskört Dr. Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvossal beszéltük meg.

Tovább olvasom »
diéta, koleszterin, magas koleszterin szint

Csökkentsd koleszterinszinted diétával

PP-Eletforma

A szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának egyik fő rizikófaktora a magas koleszterinszint, mely szerencsére szinte a legjobban befolyásolható kockázati tényező. Varga Dóra, a Trombózisközpont dietetikusa a koleszterincsökkentő étrendet ismerteti.

Tovább olvasom »
egészséges táplálkozás, érszűkület, koleszterin

Ha magas a koleszterined, ez a jó étrend!

PP-Eletforma

Már jó ideje civilizációs betegségnek számít a magas koleszterinszint, elsősorban a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás következményeként. Ha értéke tartósan a normál tartományon kívül marad, az akár érszűkület kialakulásához is vezethet. Most elmondjuk, milyen diétával tudod csökkenteni a koleszterinszintedet!

Tovább olvasom »
élelmiszer, koleszterin, transzzsírsav

Korlátozták a transzzsírsavak mennyiségét az élelmiszerekben

PP-Eletforma

A transzzsírsavfogyasztás 2 százalékos emelkedése 23 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Magyarországon évente legalább 1000 ember halálát lehetne elkerülni, ha az ipari feldolgozás folyamán keletkezett transzzsírsavakat teljesen száműzni lehetne. Most már jogszabály is segít csökkenteni a transzzsírsavfogyasztást.

Tovább olvasom »
HDL koleszterin, koleszterin, LDL koleszterin

A koleszterinszint évszakonként változik?!

PP-Eletforma

Néhány éve tudjuk, hogy a téli időszakban a koleszterinszint magasabb, mint a nyári hónapokban. Ennek oka azonban még tisztázatlan. Egy amerikai kutatás keretében 500 fő bevonásával vizsgálták a koleszterinszint és az évszakok változása közötti összefüggéseket…

Tovább olvasom »
érszűkület, infarktus, koleszterin

Komoly következményekkel jár a magas koleszterinszint

PP-Eletforma

Érdemes komolyan venni és kezelni a magas koleszterinszintet – figyelmeztet prof. dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási szakértője, belgyógyász, klinikai farmakológus. A magas koleszterinszint ugyanis közvetve kiváltója lehet az infarktusnak, a stroke-nak és a végtagi trombózisnak.

Tovább olvasom »
életmód, ér, érelmeszesedés, koleszterin, megelőzés, meszesedés

Az érelmeszesedés és ellenszerei

PP-Eletforma

Az érelmeszesedés megelőzéséhez – a közhiedelemmel ellentétben – nem elég pusztán koleszterinszintünkre figyelni! Mivel a koleszterin a sérült érfalra rakódik le, az érelmeszesedés elleni harcban kulcsszerep jut az érfal stabilitásának. Ez a stabilitás egyes módszerekkel nagymértékben növelhető. Érelmeszesedés esetén az ér falában egy kásás, meszes anyag halmozódik fel. Innen ered a betegség orvosi neve is: atherosclerosis. Az „athera” görögül kását, a „skleros” pedig keményet jelent. 

Tovább olvasom »
gyermekek, koleszterin, táplálkozás, tej, vitamin, zöldség

Koleszterinbomba és vitaminhiány

PP-Eletforma

Magyarországon minden második felnőttnek magas a koleszterin szintje. Megdöbbentő adat, hogy az 1-3 éves magyar gyermekek fele a rossz „felnőtt étrend” miatt a maximálisan ajánlott felső határértéknél is több koleszterint fogyaszt, így a későbbi magas szintet már ilyen kicsi korban megalapozzuk – derült ki Magyar Gyermekorvosok Társaságának felmérésből.  

Tovább olvasom »