klímaváltozás

bolha, házi kedvenc, klímaváltozás, kullancs, parazita

Soha véget nem érő parazitaszezon?

Krajcsó Judit

A klímaváltozás és a paraziták kiváló alkalmazkodóképességének köszönhetően a hagyományos értelemben vett parazitaszezon kezd eltűnni, és a téli időszakban sem csökken az élősködők száma. Éppen ezért fontos, hogy a négylábú kedvenceket egész évben védjük a külső paraziták ellen.

Tovább olvasom »
kenyér, klímaváltozás, magyar kutatás, takarmány, tritikálé

Ez lesz a “búrozsbuci”?

László Márta

Megszületett az első tritikálékenyér. A búza és a rozs keresztezéséből született gabonanövény gazdaságosan, gyengébb talajminőségű területeken termeszthető.  A magas terméshozamú, kiváló ellenállóképességű tritikálét eddig csak takarmányozásra használták, ám egy fiatal magyar kutató szerint az emberi táplálkozásban is nagy jövő várhat a növényre.  

Tovább olvasom »
agykárosodás, fertőzés, klímaváltozás, kullancs, megelőzés, oltás

Nehéz elbújni előle, de muszáj!

PP-Eletforma

Jórészt a klímaváltozás, illetve a szabadtéri szabadidős tevékenységek népszerűsége áll a kullancs által okozott vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladásos megbetegedések gyakoribbá válása mögött – tartalmazza a WHO 2011-ben kiadott, átfogó jelentése. 

Tovább olvasom »
Donald Trump, klímaváltozás, kutatás, National Geographic, tiltkozás, tudomány, USA

Trump: a klímaváltozás egy Kína által kreált kacsa

PP-Eletforma

Utcára vonulnak az amerikai kutatók április 22-én, a Föld napján, hogy a Trump-kormányzatnak a tudomány eredményeit kétségbe vonó intézkedései ellen tiltakozzanak. Más országokban eddig legalább száz helyszínen szerveznek szimpátiatüntetést. A Magyar Tudományos Akadémia honalapján lapszemle jelent meg a témában Tátrai Péter összeállításában, amelyből idézünk.

Tovább olvasom »
időjárás, jég, kár, klímaváltozás, magyarország, mezőgazdaság, vihar

Viharos évünk volt

PP-Eletforma

A 2016-os év időjárási viszonyai hektikusabban alakultak a tavalyinál, így a mezőgazdasági piac egyik meghatározó biztosítójához is mintegy 15%-kal több mezőgazdasági kárbejelentés érkezett idén. Magyarország legtöbb térsége érintett volt az egész nyáron át tartó heves viharokban, esőzésekben, jégesőkben, de a legnagyobb mezőgazdasági károk Kelet-Magyarországon keletkeztek az idén.

Tovább olvasom »
imunrendszer, klímaváltozás, orrfújás, parlagfű allergia, pollenszezon, tüsszögés

A szénanáthást még a klímaváltozás is nyúzza

PP-Eletforma

A következő 35 évben a szénanáthás betegek száma duplájára emelkedhet, a magasabb pollenkoncentráció és hosszabb parlagfű szezon miatt a parlagfű allergiások erősebb tünetekre számíthatnak. A kutatók ezért a parlagfű irtás és a klímaváltozás hatásait ellensúlyozó intézkedések fontosságát hangsúlyozzák.

Tovább olvasom »
csökkenő jégtakaró, hibrid, jegesmedve, kereszteződés, klímaváltozás, rizzly, új medvefaj

Új állatfaj a sarkvidéken?

László Márta

Pizzly vagy grolar? Jégrizli? Esetleg grizzly-jegesmedve? A kutatók számos becenévvel illették a manapság egyre több helyen felbukkanó furcsa hibridet, aminek még nincs hivatalos neve – adta hírül nemrég az Origó.

Tovább olvasom »
klímaváltozás, nyaralás, OTP Travel, tervezés, utazás

Így utazunk mi!

László Márta

Kánikulával tört be a június a meglehetősen hűvös május után. Lassan ez sem meglepő. Néhány évvel ezelőtt ebben az időszakban még begyújtottunk. A klímaváltozás ma már megkérdőjelezhetetlen. Hatása lassan beépül mindennapjainkba, és persze megpróbálunk megfelelően alkalmazkodni hozzá. Gondosabban tervezzük meg a nyaralást is, hiszen az egész évi hajtás után jó lenne felhőtlenül kikapcsolódni – ha lehet!

Tovább olvasom »
hüvelyesek, klímaváltozás, konyha, táplálék

Idén a hüvelyesekre kell odafigyelni!

PP-Eletforma

Babok, borsók, lencsék vagy épp csicseriborsó – szerte a világon kedvelt és gyakran fogyasztott alapanyagok. A legtöbb nemzet konyhájában megtalálhatók, miközben gazdasági jelentőségük sem elhanyagolható. Ám ezek mellett egészségügyi és környezetvédelmi szerepük felett sokszor elsiklottunk!

Tovább olvasom »
élettár, kihalás, klímaváltozás, mentés, orrszarvú, orvvadászat, rinocérosz, WWF

Esélyt kapott a jávai orrszarvú

PP-Eletforma

Szeptember 22. az orrszarvúk világnapja. Az orvvadászat, az élőhely pusztulás, az éghajlatváltozás és a feketekereskedelem miatt fokozott veszélyeknek kitett rinocérosznak jelenleg már csupán néhány alfaja él Afrikában és Ázsiában. Közülük a kritikusan veszélyeztetett jávai orrszarvúról nemrégiben biztató híreket közölt a WWF. Az indonéziai Ujung Kulon Nemzeti Park kameracsapdái három borjút rögzítettek három különböző térségben 2015. áprilisa és júliusa között.

Tovább olvasom »
klímaváltozás, tengerszintemelkedés, zöld építészet

Tudnál itt élni? És ha muszáj? Döbbenetes ötletek a klímaváltozáshoz

PP-Eletforma

Lebegő városok, égig érő mesterséges szuperfák, újragondolt gyártelepek: egyes számítások szerint 2030-ra elfogy a jég az Északi-sarkon. Kipusztulhat a jegesmedve, és sok más állat, de alaposan megnő a tengerek vízszintje is. Ez pedig olyan országokat is fenyeget, mint Hollandia vagy Japán. És itt már nem elég magasabb gátat építeni! Megmutatjuk, a kor tudósai milyen megoldásokban látják a túlélés esélyeit – a Bestmachinery.hu nyomán.

Tovább olvasom »
egészséges étrend, klímaváltozás, környezetvédelem, zöld hírek

Az étrendünk megállíthatja a klímaváltozást!

PP-Eletforma

Az ételek környezetvédelmi hatásait is számításba kell venni az üvegházhatású gázok kibocsátásában a Cambridge és Aberdeen Egyetemek kutatóinak tanulmánya szerint. Az egészségesebb étrend térhódítása azonban csak egy a számos tennivaló közül, hogy elkerüljük a veszélyes éghajlatváltozást, és biztosítani tudjuk az egész Föld népessége számára elegendő élelmiszert.

Tovább olvasom »
fenntartható, föld, klímaváltozás, környezetvédelem, László Ervin filozófus, Univalor - Egyedüli Érték

Élhetünk-e így tovább?

PP-Eletforma

A civilizáció elérte határait, változásra kényszerül, a túlélés érdekében pedig egyre sürgetőbb az emberiség tudatállapotának, látásmódjának pozitív irányú változása. Ezt vallja László Ervin filozófus, aki a február 26-án záruló “Univalor – Egyedüli Érték” elnevezésű, tizenkét tudományos-ismeretterjesztő előadásból álló programsorozat utolsó előadója.

Tovább olvasom »
agresszió, felmelegedés, gyilkosság, klíma, klímaváltozás

Gyilkolt a tűző nap miatt?

PP-Eletforma

Klíma szakértők szerint a az erőszakos bűncselekmények száma is egyre inkább nőni fog: amennyiben a hőmérséklet tartósan legalább nyolc fokkal fog emelkedni, egy 270 milliós populációban várhatóan 100 ezerre lehet majd tenni a gyilkosságok számát.

Tovább olvasom »
föld, klíma, klímaváltozás, levegő, víz

Tragédia jön: megfullad a Föld a szeméttől!

PP-Eletforma

Föld, víz, levegő: életünk nélkülözhetetlen feltételei. Vélhetnénk, ma is ugyanannyi van belőlük, mint évezredekkel ezelőtt, de ez csak a látszat. Elérkezett az idő, amikor szembe kell néznünk a tényekkel, hogy ha nem őrizzük életterünk egyre pusztuló elemeit, mi is elpusztulunk.

Tovább olvasom »
bor, klímaváltozás

A klímaváltozás hatása a bőrre

PP-Eletforma

Lényegében mellékes, hogy forró és száraz a nyár vagy hűvösebb, esős – a bőrt a páratartalom állandó változása viseli meg és teszi vízhiányossá. Normális körülmények között a bőrnek két hétre van szüksége ahhoz, hogy alkalmazkodjon a külső változásokhoz,

Tovább olvasom »
klímaváltozás, szem

Vigyázzon! A szemnek is árt a klímaváltozás

PP-Eletforma

A klímaváltozás miatt gyakoribbakká válnak majd az akár vakságot is okozó hályogok – jelentette ki egy ausztrál szakember. Andreas Müller, a Fred Hollows Alapítvány kutatója szerint az általános felmelegedés következtében nagyobb lesz a szemet érő ultraibolya-sugárzás.

Tovább olvasom »
klímaváltozás, tavasz

Vészjósló jelek! A klímaváltozás mindenkire veszélyes!

PP-Eletforma

A Föld klímájának tartós és jelentős megváltozása számos következménnyel jár. A leszakadt jéghegyekről és tengerszint emelkedéséről szóló hírek hallatán talán mindez távolinak tűnhet, az időjárás változásait azonban hazánkban is tényként kell kezelnünk. Az átlagnál magasabb hőmérséklet és az egyenetlenül eloszló csapadékmennyiség hatásai az allergiás betegeket is érzékenyen érinthetik. 

Tovább olvasom »
kampány, klímaváltozás, küzdelem, összefogás

Backstreet Boys koncert az éghajlatváltozás ellen

PP-Eletforma

A Backstreet Boys lesz a sztárvendég az Európai Bizottság „Play to Stop: Europe for Climate” kampányának harmadik és egyben utolsó koncertjén. A Grammy-díjra jelölt popcsapat december 7-én, Koppenhágában lép fel. Az MTV nemzetközi zenecsatorna által támogatott „Play to Stop: Europe for Climate” kampány célja elsősorban az, hogy – a koncert napján kezdődő ENSZ Éghajlatváltozási Konferencia előtt – felhívja a fiatalok figyelmét az Európai Unió éghajlatváltozás elleni küzdelemben vállalt elkötelezettségére és vezető szerepére.

Tovább olvasom »