karácsonyfa

díszek, éden, karácsonyfa, kézimunka, mézeskalács, szaloncukor, toboz, tömeggyátás

Édenkerti almától a műanyag gömbig

PP-Eletforma

December 24-én az este minden házban egy kicsit különlegesebb. Már gyermekkorunk óta tudjuk, hogy ezen az estén és a következő néhány napban valami egészen elképesztő történik az otthonunkban. De amikor díszítitek a fenyőfát, vajon elgondolkodtatok-e már azon, hogy mik kerülnek fel az ágakra, és miért pont ezek? Megyeri Szabolcs kertészmérnök segítségével most elindulunk egy kis időutazásra, hogy ennek is utána járjunk. Meglátod, egészen másként nézel majd a fára!  

Tovább olvasom »
dézsás fenyő, fűtőtest, karácsonyfa, kert, kiültetés, ünnep, vásárlás

Amit a dézsás fenyőről tudnod kell

PP-Eletforma

Sokan vannak, akik nem nézik jó szemmel, hogy egy fának csak azért kelljen elpusztulnia, hogy színes díszeket aggathassunk rá, és drága ajándékokat tehessünk alá. Ők választhatják az élő fenyőt, mely kis szerencsével túléli az ünnepi hajcihőt, és dolga végeztével visszatérhet a földbe, hogy tovább növekedhessen. Aki nem akarja vagy tudja az ünnepek után kertjébe kiültetni fáját, az kölcsönözheti is, de sok kertészet, áruház a visszavitt fenyők árának egy részét engedi levásárolni, így akár még spórolni is lehet az élő fenyővel. A földlabdás, dézsás fák tehát divatosak, választásuk környezetbarát és nemes cselekedet, ám némi kompromisszumot kell kötnie, ha mellette döntesz!

Tovább olvasom »
divat, fenyő, karácsonyfa, kertészmérnök, Megyeri Szabolcs, történelem, ünnep

Egy kis karácsonyfa-történelem

PP-Eletforma

Tudod, mi okból állítunk december végén fenyőfát a nappaliban? És hogy miért pont fenyőt, és hogy egyáltalán, mióta él ez a szokás? Ha a karácsonyi rohanásban egy pillanatra már eltűnődtél ezeken a kérdéseken, de a válaszokat nem ismered, akkor most Megyeri Szabolcs kertészmérnök megpróbál segíteni, és így talán a karácsony mára kissé kiüresedett hagyománya is több értelmet nyerhet. Kezdjük az ünneplést!

Tovább olvasom »
jótékonyság, karácsony, karácsonyfa

Adományozzon karácsonyfát!

PP-Eletforma

Idén is lehet karácsonyfát ajándékozni a December24.hu jótékonysági programjában: a szervezet minden eladott fa után az óbuda-békásmegyeri önkormányzat felajánlásával együtt idén két másikat adományoz a rászoruló családoknak.

Tovább olvasom »
adomány, karácsonyfa, szeretet, Wolf Kati

Püspökkel díszít karácsonyfát Wolf Kati

PP-Eletforma

Cseppnyi szeretetet jelképező díszt rakott fel a Magyar Református Szeretetszolgálat karácsonyfájára Bölcskei Gusztáv a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, tiszántúli református püspök és Wolf Kati. A Magyar Református Szeretetszolgálat az adventi időszakban adományokat gyűjt hátrányos helyzetű tehetséges gyermekek oktatására. A beérkező adományokat csepp alakú díszek jelképezik, melyek az Allee Bevásárlóközpont bejáratánál lévő karácsonyfán gyűlnek.

Tovább olvasom »
karácsonyfa, környezet, ünnep

Mikor szedjük le a karácsonyfát?

PP-Eletforma

A karácsonyfát elvileg vízkeresztkor, azaz január hatodikán szokás leszedni. A legtöbben azért tovább tartják, már ha bírják a tűlevelek. A nyugati kereszténység január 6-án tartja a vízkeresztet, ez a három királyok ünnepe.

Tovább olvasom »
karácsony, karácsonyfa, mikulás, ünnep

A téli ünnepek veszélyei

PP-Eletforma

Beköszöntött a december, így lassan mindenki megkezdi a készülődést az ünnepekre. Az ajándékok beszerzése, az ünnepi programok szervezése mellett fontos, hogy gondoljunk a biztonságra is. Ez az időszak számos veszélyt is rejthet gyermekeink számára, amelyekkel érdemes tisztában lenni, hogy megelőzhessük a baleseteket, így az év legszebb családi ünnepe békésen és boldogan telhet el. Az alábbiakban Dr. Jókay Kinga gyermekorvos négy különböző területen azokra a legfontosabb veszélyforrásokra hívja fel a figyelmet, amelyek az ünnepek idején előfordulhatnak.  

Tovább olvasom »
karácsony, karácsonyfa, mágia

Mágikus erejű fenyő a karácsonyfa

PP-Eletforma

A karácsonyi fenyőfaállítás előzménye, miként az adventi koszorúé is, a kereszténység előtti időkben lelhető fel. Az emberek mágikus erejűnek vélték az örökzöldeket – mivel ezek a növények a téli hidegben sem fagytak meg, s nem veszítették el zöld leveleiket -, így a belőlük készített koszorúkkal díszítették templomaikat, otthonaikat.

Tovább olvasom »
díszítés, gyertya, karácsony, karácsonyfa

Ég a gyertya, ég…

PP-Eletforma

A fenyőfa mellett talán a gyertya, a gyertyafény kötődik a legjobban a karácsonyhoz. A meleget is adó, sárgás fényű láng elválaszthatatlanul hozzátartozik az ünnepi hangulathoz. 

Tovább olvasom »