kagyló

allergia, hal, kagyló, kalcium, megelőzés, nyaralás, rák

Amikor a rák visszaharap!

PP-Eletforma

Ki ne kóstolná meg a nyaraláskor a helyi konyha specialitásait. A halak és a különböző tengeri herkentyűk sokak kedvencei, ám az arra érzékenyeknél fogyasztásuk allergiát okozhat, melynek ellátása azonnali orvosi segítséget igényel. 

Tovább olvasom »
bouillabaisse, francia, hallé, halleves, kagyló, rák

Bouillabaisse, a marseille-i halleves

Kandikó Éva

A bouillabaisse (ejtsd: bujábesz) eredetileg a halászok étele volt, akik mindjárt a halászat befejezése után kint a tengerparton készítették el, szabad tűzön, nagy üstben, méghozzá azokból a halakból, melyeket amúgy se lehetett volna eladni a piacon, pl. sziklahalakból (ezek ma sem hagyhatók ki egy igazi bouillabaisse-ből), amelyeket semmi másban nem lehet felhasználni, csak ebben a levesben. Gyakran tesznek a levesbe rákokat és kagylóféléket is.

Tovább olvasom »
cataplana, Eleven Tavasz, gasztronómia, kagyló, Portugália

Kagyló cataplanában

László Márta

Portugália ízeit kóstolgathatjátok végig május második hétvégéjén Budán, a Gellért tértől végig a Bartók Boulevard-on. Ebből adok most ízelítőt Felde Csilla és Székely Ervin Portugál ételek című könyvének segítségével.  

Tovább olvasom »
étel, gerjedelem, kagyló, mák, osztriga, szex, szexuális

Három garantált szexuális gerjedelemkeltő

PP-Eletforma

A szerelmesek mindig és mindig egyre több gyönyörre vágynak, és ezért mindent meg is tesznek. Nem csupán korunkban, de régen is bevetettek minden eszközt, hogy felkeltsék a szexuális gerjedelmet. Afrodiziákumokkal, azaz szexuális vágykeltőkkel próbálkoztak, talán érdemes megfogadnunk tapasztalataikat.

Tovább olvasom »