japán

divat, egészséges életmód, japán, judo, Karakas Hédi, sport, utazás

Karakas Hédi: A judo a szerelmem, a szerelmért pedig áldozni kell!

PP-Eletforma

Japánból adott exkluzív interjút a kétszeres olimpikon, ahová 6 hetes edzőtáborba utazott.Sportolónőnk elárulta, mi az oka annak, hogy időről-időre visszatér a szigetországba, és arról is mesélt, mi nem hiányozhat soha a táskájából, van-e valamilyen kabalája, illetve miért kerüli ki a padlón levő csíkokat, mielőtt a tatamira lép… 

Tovább olvasom »
Bálna, fotókiállítás, japán, sör, Tokió

Tokió – magyar szemmel

László Márta

Nyüzsgés, rendezett terek, modern, folyamatosan fejlődő, lendületesen lüktető nagyváros. Soós Bertalan Tokióról készült fotóit a Bálnában nézhetjük meg! Szinte kedvünk támad azonnal repülőgépre szállni! 

Tovább olvasom »
illemtan, japán, összahang, pontosság, szokások, tisztaság

5 figyelemre méltó japán szokás, amit érdemes követni

László Márta

Bővelkedik a pozitív szokásokban a japán kultúra a mindennapi életben, melyek mindenkinek követendő példák lehetnek. Ezekből mutatunk be néhányat a Magyarországon élő és dolgozó Maki Stevenson séf, a tokiói útjáról a napokban hazatért Soós Bertalan fotós és a Japánt többször megjárt Jókuti András, a Világevő blog szerzője ajánlásával, akik egyúttal az Asahi Super Dry, Japán első számú sörének magyarországi márkanagykövetei.

Tovább olvasom »
extra szárza, japán, japán gasztronómia, japán ízvilág, prémium kategória, sör

Ismerkedj meg Asahival, a felkelő nap urával

László Márta

Elegáns környezetben, autentikus dobkísérettel, a japán konyha remekművei kíséretében mutattak be minket egymásnak. Így találkoztam az Asahi Super Dry-jal, Japán első számú sörével, amit világhódító körútja keretében Közép-Kelet-Európában először kóstolhat meg a közönség. Az úr száraz, ugyanakkor friss jelenség, igazi tavaszi tavaszi partner! Ajánlom a foci vb-re készülő férfiaknak csakúgy, mint az ezalatt különleges élményekre vágyó hölgyeknek! Mi még biztosan találkozunk!   

Tovább olvasom »
japán, japán juharfa, levél, misztikum, Momiji, ősz, sárga, ünnep, vörös

Amikor a hegy istene vörösre festi a leveleket

László Márta

Számos hagyományt teremtett a természet tisztelete Japánban az évszázadok során. Ilyen például a cseresznyevirágzás, a Sakura-ünnep, de csak kevesen tudják, hogy a juharfák őszi átváltozását is milliók várják a szigetországban. A momiji, a japán juharfa az ősz egyik szimbóluma, amely ilyenkor mesés, misztikus tájakká változtatja a hegyeket, erdőket. Ráadásul ilyenkor az idő is igen kellemes Japánban, így a Japánspecialista szakértői szerint nem véletlen, hogy a momiji ünnep a második legkedveltebb utazási időszak a magyarok körében.

Tovább olvasom »
gasztronómia, japán, japánspecialista, Momiji, sakura, turizmus, utazás

Amit ősszel látnod kell: a legszebb momijigari helyszínek Japánban

Krajcsó Judit

A természet tisztelete Japánban számos hagyományt teremtett az évszázadok során. Ilyen például a cseresznyevirágzás, a Sakura-ünnep, de csak kevesen tudják, hogy a juharfák őszi átváltozását is milliók várják a szigetországban. A momiji, a japán juharfa az ősz egyik szimbóluma, amely az őszi hónapokban mesés, misztikus tájakká változtatja a hegyeket, erdőket. Ráadásul ilyenkor az idő is igen kellemes Japánban, így a JTB Hungary Japánspecialista márkájának szakértői szerint nem véletlen, hogy a momiji ünnep a második legkedveltebb utazási időszak a magyarok körében.

Tovább olvasom »
divat, extrém, japán, kimonó, menyasszony, stílus

Káprázatos ruhaköltemények Japánból – Szájtátva néztük!

Krajcsó Judit

Ha a japán öltözködésre gondolunk, a többségnek a kimonó jut eszébe, vagy az extrém színekben, extravagáns darabokban megjelenő manga rajongók. A szigetország öltözködési szokásai azonban nem is állnak annyira távol az európai ízléstől. Jámbor Aliz, a Japánspecialista Tokióban élő videós tudósítója szerint a helyi divatot alapvetően a kifinomultság és a visszafogott elegancia jellemzi.

Tovább olvasom »
borászat, budapest, filmhét, gastronómia, hagyományok, japán

Szőlőkönnyek és Ezüstkanál – ehető lesz a Japán Filmhét

Krajcsó Judit

Magyarországon sosem vetített öt japán alkotást láthatunk  az idei Japán Filmhéten  június 13. és 17. között a fővárosi Toldi moziban.  Az alkotások betekintést nyújtanak a szigetország tradicionális konyhaművészetébe, többek között egy nem mindennapi borászat és egy tejgazdaság világába is. Közös a változatos műfajú filmekben, hogy a főszereplők fáradhatatlanul küzdenek választott mesterségük fortélyainak elsajátításáért, miközben a gasztronómia hagyományain keresztül saját gyökereikhez is utat találnak

Tovább olvasom »
japán, költségek, különleges alkalom, nevezetességek, nyaralás, sakura, sushi, utazás

Utazzunk! Miért válasszuk éppen Japánt?

Krajcsó Judit

Japán a világ egyik legbiztonságosabb és legtisztább országa, így bátran választhatjuk páros úti célnak, amely jó alternatíva akkor is, ha nem a szokásos nyári időszakban kívánunk utazni. Hogyan készüljünk fel az útra, mit érdemes megnézni és hogyan lehet ott spórolni?

Tovább olvasom »
cseresznyevirágzás, Hanami, japán, sakura, tradíció, üzlet, világmárkák

Jó kis üzlet a cseresznye, de ennyire?

László Márta

A Japán Meteorológiai Ügynökség március 21-én hivatalosan is bejelentette a Sakura kezdetét, ugyanis ekkor bontott virágot a tokiói Yasukuni-szentély előtt álló világhírű cseresznyefa. Ezzel kezdetét is vette Japán egyik legnagyobb ünnepe, a „hanami”, vagyis a cseresznyevirág-nézés, amely előtt a legnagyobb világmárkák is limitált szériás termékekkel tisztelegnek. Ezekből válogattunk a Japánspecialista Japánban élő szakértőjével.

Tovább olvasom »
egészség, ételkülönlegesség, japán, leves, Sei nabe, Sushi Sei

Sei nabe – forró leves a hideg napokra

László Márta

Egészséges japán ételeket, köztük sushit tanított nemrég Kovács Lázár magyar szépségkirálynőknek a budai Sushi Sei étteremben.  Most egy különlegsséggel leptek meg Titeket, vagyis Életforma és az Otthon főzök olvasóit. Az étterem chefjének nevét viselő levesük, egyszerű, otthon is elkeszíthető, és mindenki saját maga ízlése szerint alakíthatja. Feltétlenül próbáld ki, mert még látványra is maga a csoda!   

Tovább olvasom »
japán, Miss Balaton, modell, szépségkirálynő, Tajvan

Sósban az édes, Tajvanon a Balaton

László Márta

Nagypál Krisztina, a Miss Balaton by Cosmopolitan nyertese Tajvanon járt nemrégiben, a szépség egy forgatás és fotózás kedvéért repülte át a fél világot. Azonban nem ő az egyetlen a Miss Balaton modellek közül, aki a Távol-Keletre utazott a közelmúltban. Király Lili, a 2014-es győztes Japánban töltötte az ünnepeket is.

Tovább olvasom »
ajándék, japán, karácsony, randevú, turizmus, vacsora

Ahol kötelező a randi!

László Márta

Már azon is meglepődhetünk, hogy Japánban megünnepelik a karácsonyt, hiszen a társadalom nagy része nem keresztény. Márpedig ünnepelték idén is – nem is akárhogy. Náluk ez sokkal inkább kereskedelmi ünnep, mint vallási. Sehol egy klasszikus karácsonyfa, karácsonyi dalok és tradicionális menük. Mi köze például a szerelmespároknak, vagy a KFC-csirkének a mi kedvenc ünnepünkhöz? A Japánspecialista karácsonyi körképéből mindez kiderül!

Tovább olvasom »
hó, japán, kikapcsolódás, onsen, síparadicsom, téli sport

Hokkaidón a tuti csúcs

PP-Eletforma

Felejtsük el, amit az európai sípályákon megszoktunk! A tökéletes sípálya ugyanis egészen máshol van: a felkelő nap országában. Japán több mint ötszáz sí-területével igazi nagyhatalomnak számít a téli sportokat tekintve. Tokiótól mindössze néhány órára található a japán Alpokként ismert hegylánc, számos távol-keleti síparadicsommal, de Hokkaidó szigetén is remek lehetőségek várják a téli sportok szerelmeseit. Kiváló minőségű porhó található a hegyek lankáin, ami a síelők kedvencévé teszi. A Japánspecialista bemutatja a legjobb helyeket.

Tovább olvasom »
biztonság, japán, nő, rendőrség, turizmus, utazás

Ahol egy nő egyedül is bátran utazhat

PP-Eletforma

Képzeljük el, hogy utánunk küldetik elhagyott pénztárcánkat, visszakapjuk metrón, vonaton felejtett táskánkat. Nem könnyű elhinni, hogy ez megtörténjen, igaz? Bizony, létezik egy hely, ahol mindez a hétköznapi valóság. Japán sok szempontból kiérdemelte jó hírnevét, de a közbiztonsága messze földön híres, sokan egyenesen a világ legbiztonságosabb országának tartják. A Japánspecialista utánajárt, mik teszik olyan megbízható hellyé, hogy akár nőként, egyedül is bátran nekivághatunk az utazásnak!

Tovább olvasom »
felkészülés, földrengés, japán

Hagyd a kocsiban a kulcsot, ha reng a Föld!

PP-Eletforma

Japánt sokszor nevezik a földrengésekre, cunamikra legjobban felkészült országnak. Az állandó készenlétet a szükség hívta életre, kormányuk törekvése valóban az, hogy az emberekben készségszinten éljen az elővigyázatosság és tudják, mit kell tenniük egy-egy vészhelyzet esetén. A gyakorlatok célja elsősorban a szükségállapotokban követendő eljárási módok ismertetése. Ez a kis ország bizony valóban mindent megtesz, hogy a természeti csapásokból lehetőleg ne legyen katasztrófa. A Japánspecialista megmutatja, mik azok a módszerek, melyekkel a Japánok felkészülnek a veszélyre.  

Tovább olvasom »
fürdő, gyógyvíz, japán, onsen, szabály, szokásvilág

Meztelen japán igazság

László Márta

Ahogy napról-napra hűvösebbre fordul az idő, úgy válnak egyre népszerűbbé Japán forró vizű fürdői, más néven onsenek. Ezekből a természetes forrásokból több ezret találunk szerte a szigeten. Japánt nem érdemes úgy elhagynunk, hogy ne jártunk volna valamelyikben. Van azonban néhány alapszabály, melyet minden körülmények között be kell tartanunk. A Japánspecialista összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, hogy az onsenélmény teljes legyen. Kezdődjön hát az onsen utazás!

Tovább olvasom »
illemtan, japán, szokások, utazás

Ahol a fekete macska szerencsét hoz

László Márta

Japánról egyszerre jut eszünkbe a végtelen udvariasság és a rájuk jellemző rengeteg furcsaság. Az országban sok olyan szokás dívik, ami nekünk első látásra furcsa lehet, de persze mindegyikre megvan az igazi japán magyarázat. Miért óvakodnak például a négyes számtól, vagy kik azok az egyenruhás, fehér kesztyűs emberek a metrómegállóban? A Japánspecialista rendhagyó kis útikalauzából mindez kiderül, avagy min ne lepődjünk meg, ha Japánban járunk.

Tovább olvasom »
hagyomány, japán, kert, levélnézés, Momiji, ősz, park, tradíció

Momiji – az ősz ajándéka

László Márta

Nem sok hely van a Földön, ahol az évszakok változását olyan látványos természeti csodák kísérik, mint Japánban. Ami tavasszal a cseresznyevirág, az ősszel a vörösre festett levelek, vagyis Momiji tarka kavalkádja a szigetországban.

Tovább olvasom »
élmény, japán, ősz, turizmus, utazás

Három csoda, amit csak ősszel láthatsz Japánban

PP-Eletforma

Japánban a négy évszak váltakozása egész évben különleges szépséggel vonja be a tájat. Ez alól természetesen az ősz sem kivétel sőt, létezik sok-sok olyan hely az országban, melyek ebben az időszakban nemcsak teljesen átváltoznak, de felejthetetlen élményt adnak azok számára, akik kilépnek a japán városok forgatagából. A Japánspecialista utazási iroda összeállította azt a három japán helyszínt, ahova feltétlenül érdemes ellátogatni ősszel, vagyis a Momiji idején.

Tovább olvasom »
disney, divat, japán, játék, ruha, youtube

Cuki Disney divat most a menő

Krajcsó Judit

A  ’Destination: Disney Style’ elnevezésű Youtube sorozat a világ különböző részeire kalauzolja a nézőt, amely során egy-egy híres vlogger mutatja be az aktuális Disney stílusirányzatokat. Az első részben a Japán kawaii stílust ismerhetik meg a nézők Lauren jóvoltából. 

Tovább olvasom »
előadás, gasztronómia, hagyományok, japán, japánspecialista, virtuális séta

Izgalmas, virtuális sétára hívunk a japánkertbe

Krajcsó Judit

A telt házzal és rendkívüli sikerrel zárult első alkalmat követően újra klubesttel várja a Japán iránt érdeklődőket a Japánspecialista Klub. A középpontban ezúttal a japánkert áll majd, melyről Dani Zoltán, Kiotóban tanult kertépítő osztja meg a legérdekesebb információkat. A 2. Japánspecialista Klub július 21-én lesz a Komachi Bistróban.

Tovább olvasom »
gasztronómia, japán, klub, kultúra, tradíció

Klubot alakítottak Japán szerelmesei

PP-Eletforma

Új, Japánspecialista Klub elnevezésű programsorozatot indított útjára a Japánspecialista utazási iroda a Komachi Bisztróban. Az eseménysorozat szervezői azt szeretnék, hogy hasznos ismeretekkel segítsék a Japán iránt érdeklődőket, és az országba készülőket egyaránt. Az első összejövetel a gasztronómiai kalandozás jegyében telt.

Tovább olvasom »
anime, japán, Manga Díj, pályázat, utazás

Rajzolj, nyerj és repülj Japánba!

László Márta

Idén tizedik alkalommal hirdette meg a Nemzetközi Manga Díjat a Japán Külügyminisztérium, hogy elismerésben részesíthesse azokat, akik hozzájárulnak a manga nemzetközi népszerűsítéséhez, valamint az általa elérhető kulturális kapcsolatteremtéshez. A legjobbak találkozhatnak japán mangaalkotókkal, továbbá bejárhatják az animekultúra fellegvárának tartott Akihabara városrészt is.

Tovább olvasom »
díj, japán, kokhesi, művészet, Tóth-Vásárhelyi Réka, tradíció

Magyar öltöztetőnő sikere Japánban

László Márta

Tóth-Vásárhelyi Réka, magyar kokeshiművész nyerte a japán gazdasági, kereskedelmi és iparügyi miniszter díját. A Shiroishiben rendezett 58. Japán Országos Kokeshi Versenyen az „Öltöztetős kokeshi-szekrénnyel” vitte el a pálmát a magyar művész – adta hírül a Japánspecialista.  

Tovább olvasom »
japán, Pkiachu, Pokémon, rajzfilm, sorozat, utazás

4 dolog, ami azonnal agyadba villan!

PP-Eletforma

Pikachu, Charmander, a Rakéta-csapat és persze az elmaradhatatlan tazók; a 2000-es évek kultikus, japán rajzfilmje, a Pokémon máig nosztalgikus emlékeket ébreszt azokban, akik néhány évvel ezelőtt minden szombat és vasárnap reggel felkeltek, csak hogy megnézzék Ash és Pikachu kalandjait.

Tovább olvasom »
cseresznyefa, japán, szilvafa, tavasz, természet, virágzás

A szilva az új cseresznye

Krajcsó Judit

Bármily meglepő, Japánban a tavasz előhírnöke nem a cseresznyefavirágzás. A hanami, vagyis a cseresznyefák virágzásának ünnepe már magát a csodálatos tavaszt jelenti, míg a szilvafák rügyezése a szürke hónapok után nagyon várt tavasz közeledtét jelzi.

Tovább olvasom »
ázsia, férfi, japán, kiállítás, múzeum

Ő a japán Don Juan – láttad már?

Krajcsó Judit

November óta látható a a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban az a kiállítás, amely hagyományos japán művészet esztétikai ideálját és annak európai felfogását állítja reflektorfénybe egy ezeréves férfieszmény, Gendzsi herceg alakjának segítségével.

Tovább olvasom »
énekverseny, gongütés, hagyomány, japán, képeslap, szokások, újév

Minden újév három napig tart…

PP-Eletforma

 …legalábbis a japánoknál. Míg nálunk a karácsonyi időszak hagyományokban és ünnepi hangulatban is megelőzi a  Szilvesztert, addig Japánban épp fordítva van: az új év kezdete, valamint a régi lezárása a nagy dobás. Pontosan időzített képeslapok, 64 éves énekverseny és 108 harangkondítás. Kicsit más, kicsit hasonló: ilyen a japán újévi ünnepség.

Tovább olvasom »
anime, cseresznyevirágzás, japán, Tokió, utazás

Ilyenek a magyarok Japánban

PP-Eletforma

Szeretjük, ha az utazásunk idejére szerveznek nekünk programot, ha pedig Japánról van szó, Tokió a legkedveltebb úti célunk. A cseresznyevirágzás érdekel minket leginkább, és többnyire szeptemberben gondolunk a következő nyaralásra – ilyenek vagyunk mi, magyar utazók a Japánspecialista utazási iroda felmérése szerint.

Tovább olvasom »
anime, japán, rajzfilm, utazás, zarándokhelyek

Megtaláltuk a világ legmenőbb anime-helyeit

PP-Eletforma

Te is rajongsz az animékért? Nem csoda, hiszen napjainkban egyre nagyobb teret hódít az animeőrület, világszerte mind többen szeretnék közelről is megcsodálni a japán rajzfilmek elképesztő világát. Azoknak, akik erre adnák a fejüket, megmutatjuk, melyik anime-zarándokhelyeket érdemes mindenképpen felkeresni.

Tovább olvasom »
fürdés, japán, szokások, természeti szépségek

Termál, ahol csak meztelenül fürödhetünk

PP-Eletforma

A japán fürdőkultúra fontos szabálya, hogy fürdés előtt alaposan le kell zuhanyoznunk, hogy a víz tiszta maradjon.A termálok többségében a meztelen fürdés a szokás, fürdőruhában nem lehet bemenni, a férfiak és a nők pedig általában elkülönítve fürdőznek. Jó ezt tudni, ha Japánba mégy…

Tovább olvasom »
anime, japán, kultúra

5 ok, amiért ennyien rajonganak az animékért

PP-Eletforma

Szombaton kezdődik az anime-, manga- és más fantasyrajongók egyik legjelentősebb hazai rendezvénye, az őszi MondoCon. Az eseményen évente átlagosan több mint 25 ezer fan nyüzsög, akik közül sokan élethű jelmezek segítségével igyekeznek belebújni kedvenc anime hősük bőrébe, hogy így fejezzék ki rajongásukat a műfaj iránt.  Gondolkoztál már azon, minek köszönheti hatalmas népszerűségét az anime, és miért látsz furcsa jelmezekbe bujt embereket?

Tovább olvasom »
építészet, japán, mérnök, tanulmányút

A tradíciók és a mosoly országa

PP-Eletforma

Egyedülálló építészeti, szakmai körutat szervezett Japánba a Japánspecialista utazási iroda. Egy építész idegenvezető olyan helyekre is elkalauzolta a 18 fős, építészmérnökökből, tervezőkből és kivitelezőkből álló csoportot, melyek más esetekben egyáltalán nem látogathatók.

Tovább olvasom »
irodalom, japán, költészet, távol-kelet

Haiku, a pillanat költészete

PP-Eletforma

A haiku a világ egyik legjellegzetesebb versformája, ami bár a japán költészet szülötte, mára mégis fontos részét képezi a magyar irodalomnak. A  műfaj hagyományainak és népszerűségének nyomába eredtünk.

Tovább olvasom »
japán, kína, távol-kelet, virág

Kié a cseresznyevirág?

PP-Eletforma

Eredet-vita dúl a japán nemzeti jelképként számon tartott cseresznyevirág ügyében három távol-keleti ország között. A növény valójában kínai eredetű, kínai földről származik – állítják a kínai szakértők.

Tovább olvasom »
japán, télből-nyárba, utazás

Újra itt a japán Meztelen Fesztivál!

PP-Eletforma

Közeleg a japánok egyik híres ünnepe, a Hadaka Matsuri, azaz a Meztelen Fesztivál. Az ünnepet idén február 21-én immár 506. alkalommal rendezik meg Japánban, ahol évente közel tízezer férfi vetkőzik ágyékkötőre a szerencsés esztendő reményében.

Tovább olvasom »
japán, japán konyha, japán palacsinta, japán recept, okonomiyaki, palacsinta

Japán palacsinta – sós és pikáns!

PP-Eletforma

A japán konyha egészséges, friss és különleges. A talán már ismert szusi mellett pedig hatalmas lehetőségeket tartogat még! Itt van például az okonomiyaki, ami egy palacsintaféle – legalábbis ami a tésztáját illeti. De akár japán pizzának is tekinthetjük. Minden esetre nagyon finom!

Tovább olvasom »