iskola

iskola, iskolatáska, praktikum

10 dolog, amit egy jó iskolatáskának tudnia kell

PP-Eletforma

Már zajlanak az érettségik, de az élet nem áll meg! Ha a család úgy dönt, hogy valamilyen ajándékkal is emlékezetessé tenné az óvodai ballagást, praktikus választás lenne például egy iskolatáska. De mire érdemes figyelni, ha egy jól használható, strapabíró darabot szeretnénk, ami a csemetének is tetszik?

Tovább olvasom »
Chili TV, Erdélyi Mónika, iskola, sütemény, tévéműsor

Mónika belecsap a habüstbe

László Márta

Újabb gasztronómiai műsorral jelentkezik Erdélyi Mónika a Cukrászok után a Chili TV műsorán. A finomabbnál finomabb sütemények maradtak! A Süti suli Mónikával epizódjaiban neves cukrászok és bloggerek érkeznek a stúdióba, hogy a műsorvezetővel közösen tanítsák sütni a nézőket.

Tovább olvasom »
iskola, kamaszok, Petőfi TV, programajánló, szórakoztatás, tanulás, tévéműsor

Tanárok gyöngye

László Márta

A Szívtipró gimisorozat után végre itt van egy új, pörgős, vad, ugyanakkor érzelgős és életszagú tinisorozat, a Tanárok gyöngye. Új tanév, új diákok, új és régi tanárok, új kihívások. A kamaszokat foglalkoztató laza témák, mint a tanulás, érettségi, pályaválasztás, azon túl a szerelem és a szex vagy a komolyabb témák – mint a családi problémák, válás, állandó otthoni veszekedés, lányanyaság, a másság, a szenvedély betegségek, az alkoholizmus, a drog vagy a bevándorlás, rasszizmus, tolerancia-intolerancia – időről időre a tévé elé vonzzák a fiatalokat és minden érdeklődő nézőt, egyaránt.

Tovább olvasom »
e-learning, felmérés, iskola, matematika, okostelefon, oktatás, tudás

Jaj, a matek miért oly nehéz nekem…?

Krajcsó Judit

Annak ellenére, hogy a magyar diákok töltik a legtöbb időt az iskolán kívüli matektanulással, a korábbi évekhez viszonyítva jelentős visszaesés történt – derült ki a PISA legutóbbi összefoglaló jelentéséből. Vajon mi lehet ennek az oka, és hogyan lehetnek a magyar tanulók hatékonyabbak a matektanulásban?

Tovább olvasom »
iskola, keativitás, kutatás, okostelefon, szakkör, szülő, tablet

Top10 kreatív játék, aminek minden gyerek örül

Krajcsó Judit

Tízből nyolc magyar általános iskolás gyermek jár a tanórák után külön foglalkozásokra. A szülők is szeretnék, hogy a mozgás mellett a gyermekük kreativitása is fejlődjön. Utóbbiban azonban a szülő otthon is tud segíteni, például egy, a gyermek korosztályához illő játék kiválasztásával. 

Tovább olvasom »
iskola, nosztalgia, osztálykirándulás, retro, szerelem, tanár

Suliretro: imádtam a macikávét, a nyálas Zolit és a matek tanáromat!

Krajcsó Judit

 A lányok és fiúk többsége soha nem járt egyetlen osztálytársával sem, a legfinomabb menzás étel mindenki szerint a piskóta volt csokiöntettel, a legjobb osztálykirándulások pedig a többség számára a Balatonhoz és Egerhez kötődnek. Vajon mit gondoltunk a kötelező olvasmányokról, és vártuk-e a bulik végén a lassúzást?  Íme, a a Csajok és Pasik retró sulis felmérés eredményei!

Tovább olvasom »
betegségek, életmód, iskola, ősz, óvoda, szeptember, vitaminok

Ez minden szülő szeptemberi rémálma

PP-Eletforma

A bölcsőde- és óvodakezdés időszaka kifejezetten igénybe veszi a gyerekek immunrendszerét. Pedig megfelelő vitamin- és tápanyagbevitellel sokat tehetünk az ún. közösségi betegségek megelőzéséért, sőt, a kisgyermekkori táplálkozás minősége a felnőttkori egészségre is hatással van.

Tovább olvasom »
e-learning, humor, iskola, tanulás, z generáció

Így lehet viccesen matekot tanulni

Krajcsó Judit

Tény, hogy minden második középiskolás diáknak akadnak kisebb-nagyobb gondjai a matematikával. Nekik is segíthet egy új lehetőség, amely kifejezetten a Z generáció igényeire szabva oktatja a tantárgyat. Ráadásul mindezt humorosan teszi…

Tovább olvasom »
gyerek, iskola, probléma, pszichés tünet, szorongás

Mikor és hogyan váltsunk iskolát?

PP-Eletforma

Egy gyermek életében nem csak az iskolakezdés jelenthet nehézséget, hanem az iskolaváltás is. Ezt nagyban meghatározza, hogy milyen okból, és mikor kerül rá sor. A szakember szerint ha nem muszáj, év közben ne váltsunk iskolát…

Tovább olvasom »
első osztály, hasfájás, iskola, mozgás, óvoda, stressz, szorongás, tanulás

Elsős lesz? Így könnyítsd meg számára az iskolakezdést!

PP-Eletforma

Az iskolakezdés mégis okozhat nehézséget a kicsik számára, hiszen egy teljesen új világba csöppennek, amikor első osztályosokká válnak. Ez az időszak nem csupán fizikailag és szellemileg jelenthet plusz kihívást a gyerekeknek, hanem pszichésen is megterhelő lehet. Hogyan könnyíthető meg az átmenet? Mit tehet a szülő?

Tovább olvasom »
gyerekszoba, iskola, otthon, színek, szoba, tanévkezdés

Iskolás lesz a gyerek? Így alakítsuk át a szobáját

Krajcsó Judit

Már csak napok kérdése és kezdődik az új tanév. Ha megállunk a gyerekszoba közepén és körbenézünk a milliónyi játék között, könnyen érezhetjük azt, hogy a helyiség többé nem alkalmas a megváltozott igények és feladatok ellátására. De semmi pánik, az újHÁZ Centrum szakértői összegyűjtöttek egy csokornyi praktikus megoldást, amit érdemes figyelembe vennünk, ha gyerekszoba-átalakításba vágjuk a fejszénket.

Tovább olvasom »
iskola, szeptember, tanév, tanév endje, tanítási szünet

Igen, jól hallottad, pénteken kezdődik az új tanév!

Krajcsó Judit

Elkészült a kormány tervezete a következő tanév rendjéről, melyet már több fórumon is elég korán nyilvánosságra hoztak. Sokan meglepődtek, hogy a hét utolsó munkanapjára esik az első tanítási nap, de hát a rendnek meg kell lennie a 2017/18-as tanévben is. Mutatjuk is a legfontosabb dátumokat és a szünetek időpontjait.

Tovább olvasom »
gyerek, iskola, ráhangolódás, szülő, tanév

Hogy ne legyen annyira nehéz az iskolatáska

László Márta

Még szép az idő, de rövidesen becsengetnek, és a felkészülést már most érdemes elkezdeni a tanévre. Ez azonban nemcsak a tanszerek beszerzését jelenti, jó, ha teszünk azért is, hogy gyermekünk testileg-lelkileg ráhangolódhasson az új tanévre, hiszen a kötetlen nyári hónapok után különösen nehéz lehet visszatérni az iskolapadba. A Gyógyvarázs mesedoktorok program összegyűjtötte, hogyan segíthetik a szülők gyermekük iskolakezdését? 

Tovább olvasom »
iskola, pótvizsga, tananyag, tanár, tanév, tanulási tippek

Pótvizsgázol? Így készülj rá, tuti átmész!

Krajcsó Judit

Lassan csordogálnak már a tanévkezdésre vonatkozó hírek: akcióznak a papírboltok, és úgy hírlik, hogy időben a sulikba érnek a tankönyvek is. De vannak jó páran, akik valamilyen okból úgy döntöttek, hogy még a tavalyit forgatják elég sűrűn ezen a nyáron. Ők a pótvizsgások. Most nekik ad felkészülési tippeket a pedagógus…

Tovább olvasom »
divat, hátizsák, iskola, kényelem, művészet, praktikusság, sport, táska, védett tárgy

Így válik halhatatlanná egy hátizsák

László Márta

A skandináv dizájnt népszerűsítő Svéd Képzőművészeti és Design Társaság (Swedish Society of Arts and Crafts) a levédett művészeti tárgyak listájára vette a Fjällräven ikonikus Kånken hátizsákját. A gyártó ünneplésként limitált kiadású, egyedi táskákkal bővítette kínálatát és elindította kampányát. 

Tovább olvasom »
gondolkodás, iskola, képességfejlesztés, oktatás, óvoda, sakk, tanulás

Sakkjátszótéren készülnek fel a sulira az ovisok

Krajcsó Judit

A napokban mutatták be az iskolák alsó tagozataiban már sikerrel alkalmazott Sakkpalota program új, óvodások számára kidolgozott elemeit. A Sakkjátszótér komplex képességfejlesztő program beépítésével már ötéves kortól készíthetik fel a gyerekeket az iskolai életre és a digitális kor kihívásaira a szülők és a pedagógusok.

Tovább olvasom »
iskola, képzés, munkaerőpiac, oktatás, pedagógia, project, szakember

Tehetséggondozás, kicsit másként

PP-Eletforma

A növekvő munkaerőhiány és a gyorsan változó piaci igények hatására egyre több az innovatív oktatási projekt és szervezet. Ezek egy része általános kompetenciákat fejleszt, más esetekben kifejezetten speciális készségeket erősítenek. Közös bennük, hogy egyre nagyobb szerepet kapnak a hazai tehetséggondozásban, tanulóik közül pedig sokan érnek el nemzetközi sikereket.

Tovább olvasom »
Bagdy Emőke, család, egészség, gyerek, iskola, lélke, relax, stressz, testnevelés

Kell egy kis relax a suliban is! Például így!

Krajcsó Judit

Szorongást csökkentő alternatív mozgásformákra lenne szükség a testnevelés órákon, hogy ezzel is csökkentsék a gyermekek mindennapi lelki terheit. A jelenlegi iskolarendszer szerkezete azonban még nem elég rugalmas, és sajnos sokszor a szülők alaptalan félelmei is akadályozzák a diákok lelki egészségének megőrzését.

Tovább olvasom »
család, iskola, kamaszok, program, szépségápolás, szexuális felvilágosítás

Beavató suli – gátlásos tini lányoknak

Krajcsó Judit

Óriási az érdeklődés arra az idén indult edukációs programra, amelynek fő témája a kamaszkorban bekövetkező változások, beleértve a nővé válást és az ebben a korban jelentkező bőrproblémákat. A 12-13 éves lányok számára kidolgozott Manna Suli tavasszal indult, két hónap alatt 120 iskoláshoz jutott el.

Tovább olvasom »
gyerekműsor, iskola, rock, sorozat, tanár, tévé

Egy ilyen tanár minden diák álma!

Krajcsó Judit

Egy helyettesítő tanárt sohasem egyszerű megszokni, főleg ha teljesen újszerű módszerekkel kezd el tanítani, ami persze nagyon meglepi a gyerekeket, ám hamar rájönnek, hogy álmaikban sem kívánhattak volna jobb oktatót. Új sorozatban ismerkedünk meg egy Rocksuli életével a kedvenc gyerekcsatornánkon.

Tovább olvasom »
csontrendszer, fejlődés, gyerek, iskola, mozgás, sport

Mozogjon az a gyerek, különben nagy baj lesz!

PP-Eletforma
Hogyan és mit sportoljanak a gyerekek délutánonként a sok teendő mellett? Szülőként fontos odafigyelnünk erre is, mivel a csontok, az izmok és az ízületek egészséges fejlődését kb. 25%-ban életmódbeli tényezők határozzák meg.  Az ízületkímélő úszás például jót tesz, de a HOPP és PUFF elemekkel tarkított ütközéses mozgás, ugrálás erősíti igazán a csontokat, és ez járulhat hozzá akár az időskori csontritkulás megelőzéséhez is.
Tovább olvasom »
cukrász, gasztronómia, iskola, pályaválasztás, sütemény, szakma

6 ok, amiért érdemes cukrásznak lenni!

PP-Eletforma

Nem szereted, ha mások osztják be az idődet? Szeretsz kísérletezni és alkotni, és legszívesebben több időt töltenél a konyhában, mint a munkahelyeden? Itt az ideje, hogy elgondolkozz egy karrierváltáson, és a munkádat egy olyan hivatásra cseréld, amiben igazán kiteljesedhetsz – és amiért még korán kelni is megéri!

Tovább olvasom »
gyerekek, iskola, sorozat, spektrum

Életveszélyes iskolai utak

László Márta

Gyerekek hada él a világon, akik kalandos, ugyanakkor sokszor életveszélyes utakon jutnak el az iskolába. Meredek sziklákon kapaszkodnak fel, lyukas csónakban eveznek, vagy napokon át gyalogolnak mezítláb. A kicsiknek Etiópiában a forrósággal, míg Mongóliában a csontrepesztő hideggel is meg kell küzdeniük. A Spektrum televízió ezeket a távoli országokban élő gyermekeket kíséri el, akik nap mint nap kockára teszik életüket, hogy a jobb jövő reményében beülhessenek az iskolapadba!

Tovább olvasom »
cirkusz, előadás, iskola, jutalom, Klik, nyár, tanulmányi eredmény

Ingyen cirkusz jár a legokosabbaknak!

Krajcsó Judit

Több száz gyerek örülhet így utólag is, hiszen különleges jutalmat kaphat, ha tanév végén kitűnő bizonyítványt kapott. Ingyen cirkuszjeggyel a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft., a hozzákapcsolódó utazási kedvezménnyel pedig a Máv színesíti meg számukra a nyár hátralévő részét.

Tovább olvasom »
adomány, iskola, kiképzés, kutya, látássérült, támogatás, vakvezető

Segítsd te is a vakvezető kutyák kiképzését!

László Márta

Miközben Magyarországon évente 5-6 ezer ember veszíti el teljesen a látását, vagy válik súlyosan látássérültté, ma mindössze 136 embernek tud segíteni egy vakvezető kutya. Rengetegen várakoznak évek óta hiába, pedig egy ilyen társ sokaknak az egyetlen lehetőség lenne arra, hogy visszaszerezzék önállóságukat, és biztonságosabban éljenek.

Tovább olvasom »
család, iskola, korrepetálás, pályaválasztás, siker, szülő, tanulás

Mennyit és hogyan tanuljunk a gyerekkel?

PP-Eletforma

Sikerközpontú, modern világunkban szinte követelmény, hogy a gyerek tanuljon minél jobban, hozzon jó vagy kiváló jegyeket, fejlődjön folyamatosan, illetve, ha lehet, akkor iskolán kívül is érjen el jó eredményeket.Sok szülőben felmerül a kérdés: „Tanuljunk együtt a gyerekkel annak érdekében, hogy jó vagy még jobb tanuló legyen?”

Tovább olvasom »
2016. tavasz-nyári kollekció, divat, gyerek, iskola, nyár, tavasz, trend

2016 legmenőbb gyerekruhái

PP-Eletforma

Megérkezett a tavasz! De mibe öltöztessük gyermekeiket a trendekhez és a kiszámíthatatlan időjáráshoz igazodva? Hogyan érdemes a ruhadarabokat kombinálni, hogy teljes legyen a siker az iskolában? A Fashion Days stylistjai segítenek.

Tovább olvasom »
boldogság, iskola, oktatás, pozitív gondolkodás, program

Boldogságórák is lesznek az iskolákban

Krajcsó Judit

Mai rohanó világunkban sokszor épp a legfontosabbakra, a felnövekvő generációra nem jut elég idő.  A gyerekek jólléte a szülői nevelés mellett függ az óvodától és az iskolától és a benne dolgozóktól is, hiszen csak boldog, nyugodt szakemberek tudják felkészíteni a jövő nemzedékét egy boldogabb életre. Ezt felismerve indította el a Jobb Veled a Világ Alapítvány a Boldogságóra programját, mely a pozitív pszichológia kutatásaira épül és melynek keretében az oktatási-nevelési intézmények most Boldog Iskolákká válhatnak.

Tovább olvasom »
femérés, iskola, párkapcsolat, pénz, társkeresés

Pénz, végzettség és hit – ez számít a párkeresésnél?

Krajcsó Judit

A párkereső nők szinte kivétel nélkül (95,4%) elvárják leendő társuktól az anyagi függetlenséget, ráadásul a legtöbben aktuális partnerüket sem támogatnák szívesen pénzügyileg, derült ki a Lovebox legfrissebb felméréséből. A kutatás arra is választ adott, hogy mennyire számít manapság az, ha a párunk a sajátunktól eltérő vallási vagy politikai nézeteiket vall.

Tovább olvasom »
feladatok, iskola, kémia, középiskola, verseny

Mennyi alkohol van a kefírben? Meg fogsz lepődni!

PP-Eletforma

Hogyan készítsünk savanyúságot? Vajon mekkora a kefir alkoholtartalma, és hogyan lehet azt kiszámolni? Miképpen lehet modellezni a kondenzációs kazán működését? A Laborkaland Online elnevezésű internetes kémiaverseny résztvevőinek a mindennapi életből vett feladatokat kell megoldaniuk. A késő tavaszig tartó játékot szervező független laboratórium munkatársai a második forduló feladatain keresztül is a kémia fontosságára hívják fel a figyelmet.

Tovább olvasom »
cökália, gluténmentes étrend, gyerek, iskola, lisztérzékenység

Milyen gluténmentes tízórait csomagoljuk a suliba?

PP-Eletforma

Iskoláskorú cöliákiás gyermekünk étkezésének megoldása nem kis feladat, mert amellett, hogy garantáltan gluténmentes étkezést kell neki biztosítani, gondoskodni kell arról is, hogy a testük fejlődéséhez szükséges napi energiát megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagokkal biztosítsuk. Mit csomagoljunk nekik tízóraira?

Tovább olvasom »
elválás, gyerek, iskola, költözés, kötődés, szülőfüggő fiatalok

Vigyázz magadra, fiam!

PP-Eletforma

Könnyeket nyelünk, miközben néhány okossággal útra bocsátjuk őket. Négy szó a kulcs azoknak a szülőknek, akiknél eljött az idő gyermekük önállóvá válásához és a szülői házból való kiköltözéséhez.

Tovább olvasom »
iskola, környezetvédelem, led, verseny, zöld hírek

Te hogy zöldítenéd az iskolád?

PP-Eletforma

Saját tervezésű vízhasznosító-rendszerrel gondozott kert, bringás reggeli, zöld filmvetítés és szülői összefogás a SuSchool verseny idei eredménye. Ismét kiderült, a kreativitás és az elszántság csodákra képes!

Tovább olvasom »
erőszak, felmérés, gyerek, internet, iskola, jog

Egy pofon még nem erőszak!?

PP-Eletforma

Három gyerekből kettő nem kér segítséget, ha megsértették a jogait, ötven százalékuk pedig nem is tud ilyenről a környezetében. Kétharmaduk pedig nincs tisztában azzal, hogy bántalmazásnak minősül, ha egy gyerek megüt egy másikat. Ismerik a jogaikat a gyerekeink?

Tovább olvasom »
családi program, iskola, iskolakezdés

Stresszes iskolakezdés? Felejtsd el! Családi program a hétvégén

PP-Eletforma

Az iskolakezdéssel járó változások megfelelő kezelése a gyerekek és a szülők együttes feladata. Az egyik budapesti lakberendezési áruház felismerve ennek jelentőségét legújabb családi hétvégéjén élménydús programokkal segíti a sokszor stresszhelyzettel küzdő iskolás gyermekek életét. Szeptember 13–14-én még az egyik legnépszerűbb mesecsatorna sztárkaraktereivel is találkozhatnak a csemeték!

Tovább olvasom »