ingatlan

árak, befektetés, építkezés, Győr, ingatlan, piac

Versenyfutás az idővel

László Márta

Kevés olyan épen megmaradt barokk városközponttal dicsekedhet Magyarország, mint a győri, ami ráadásul az elmúlt időszakban visszanyerte eredeti szépségét. A nyugati határhoz legközelebb eső régiónk mindig is a legfejlettebbek közé tartozott, de az odatelepült iparvállalatoknak köszönhetően további előnyre tett szert. A látványos fejlődés tükröződik az ingatlanárakban is.

Tovább olvasom »
befektetés, Buda, ingatlan, Keszik, lakás, otthon, Pest, piac, üzlet

Hű, de drágák lettetek, kedves Keszik

PP-Eletforma

A „Keszik” vezetik a fővárosi agglomeráció árversenyét az ingatlanpiacon. Pesten Dunakeszi, Budán pedig a Budakeszi járás magasan a legdrágább. A budai oldalon azonban teljesen más szempontok játszanak szerepet a népszerűségben, mint a pestin, sokkal nagyobb a jelentősége az érintetlen természeti környezetnek, a sajátos miliőnek és nem utolsósorban a presztízsnek. Van még olyan budai település, ahol mindez megtalálható, sőt még a jó közlekedésről sem kell lemondani!

Tovább olvasom »
családi ház, ingatlan, lakás, országos körkép, piac, üzlet, vásárlás

Szép kis karácsonyi aji lehet belőle

laszlomarta

Ötven-hatvan millió forintból már Budapest külső kerületeiben is kifejezetten igényes otthont lehet vásárolni, vidéken pedig akár szép családi házat is. Az egyik legismertebb pénzintézet ingatlanközvetítő hálózata annak járt utána, hol, milyen otthont kínálnak ennyi pénzért? 

Tovább olvasom »
ingatlan, kereslet, kínálat, országos körkép, piac

Erre elég ma 30 millió

PP-Eletforma

Harmincmillió forintból Budapesten és a nyugat-magyarországi nagyvárosokban legfeljebb csak egy közepes méretű lakást, Kelet-Magyarországon viszont már takaros családi házat is lehet vásárolni. Az egyik legismertebb pénzintézet ingatlanközvetítője országos körképet készített. 

Tovább olvasom »
albérlet, ár, bérleti díj, ingatlan, szemfülesség, szimpátia, türelem

Így találd meg pár nap alatt a legjobb albérletet

László Márta

Három havi bérleti díjjal a zsebünkben akár egy-két héten belül megtalálhatjuk a számunkra legtökéletesebb albérletet, ha elég gyorsak és szemfülesek vagyunk. Gadanecz Zoltán, az egyik legismertebb ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint érdemes hónapokkal hamarabb elkezdeni a keresgélést, és aláírni a szerződést, mert ha szorít a határidő, akkor lehet, hogy mélyebben kell zsebbe nyúlni. 

Tovább olvasom »
befektetés, helyi törvények, ingatlan, ingatlanpiac, kihasználtság, külföld

Hogyan ne vásároljon ingatlant külföldön?

László Márta

Érthető és egyszerű példákkal támasztja alá Balla Ákos, hogy mire és miért kell fokozottan figyelnünk ha külföldön vásárolnánk ingatlant. A szakember legfontosabb intelme az, hogy ha tehetjük kerüljük el a külföldi ingatlanpiacot. Lássuk, miért nem ajánlja az üzletet?  

Tovább olvasom »
dömping, építkezés, értékesítés, ingatlan, lakás, rekord

Első kilenc hónap

László Márta

Idén, a harmadik negyedévben 8589 lakásra adtak ki építési engedélyt, és 3701 épült meg országosan a KSH nemnrég publikált adatai szerint. A mutató önmagában nem kiemelkedő; tökéletesen hozza a lakásépítési boom kezdetének tekinthető 2016-os év óta eltelt időszak átlagát. 

Tovább olvasom »
áremelkedés, budapest, családi ház, építkezés, ingatlan, kert, lakáspiac, telek

Most jó lenni toronydarusnak Budapesten

László Márta

Hatalmas ingatlanfejlesztések folynak főváros-szerte, amerre a szem ellát daruhegyek mindenütt! Az állami nagyberuházások mellett zömében irodaházak, társasházak nőnek ki a földből. Eközben töretlen a családi házak népszerűsége is, aminek főleg a szabadon beépíthető telkek hiánya szab határt. 

Tovább olvasom »
balaton, befektetés, ingatlan, lakás, nyaraló, Velencei-tó

Drága a Balaton? Irány Velence!

László Márta

Az idei nyár egyelőre szeszélyes arcát mutatja, mégis ezekben a hetekben, hónapokban pörög leginkább a nyaralóvásárlás. A Balaton mellett kedvelt célterület a Velencei-tó partvidéke is, amely elsősorban Budapesthez való közelségének köszönhető, így akár lakhatási szándékkal is megfontolandó lehetőség az ingatlanvásárlás.

Tovább olvasom »
balaton, befektetés, ingatlan, luxus, nyaraló, piac

Balatoni nyaralóra vágysz? Ennyit kell spórolnod!

László Márta

Magyarország második legdrágább ingatlanpiaca a főváros után a Balaton környéke. Mind a hazai, mind a külföldi befektetők körében közkedvelt hely. Az új- és a használt lakás piaca egyaránt pörög, és bár intenzitása messze elmarad a főváros kedvelt kerületeiben tapasztalttól, Budapest külső kerületeivel felveszi a versenyt – derül ki egy friss elemzéséből.

Tovább olvasom »
ár, ingatlan, költözés, otthon, üzlet

Másodvirágzás előtt Budapest környéke

László Márta

Begyűrűztek a hazai ingatlanpiaci változások a főváros és vidéki nagyvárosok után az agglomerációs településekre is. A lakásépítési engedélyek száma és a beépíthető telkek árainak növekedése is alátámasztja a főváros környéki települések iránti érdeklődés újbóli emelkedését. A Duna House elemzése a használt ingatlanok árainak változását, és az agglomeráció egyes szektorainak népszerűségét vizsgálta az elmúlt években. A drágulás mindenhol érezhető, egyes területeken majdnem elérte a 20%-ot. A főváros környéki ingatlantranzakciók majd 60%-a a déli és az északi agglomerációban zajlott tavaly.

Tovább olvasom »
ablak, ajtó, beuházás, építkezés, ingatlan, kkv, lakás, okos otthon, XXI. század

A Tökéletes a Jó barátja

László Márta

 – Voltaire után szabadon így gondolkodik egy európai világcég, aminek mi magyarok is részesei vagyunk! Gazdaságosság, biztonság, komfort és dizájn – ez jellemzi az ablakok, a teraszajtók bukó-nyíló vasalatait szolgáló legújabb terméket, a Roto NX-et, ami e hetekben indul világhódító útjára. A hazai építkezések irányítói is most ismerkednek a német cég legújabb alkatrészeivel.

Tovább olvasom »
befektetés, fejlesztés, ingatlan, napelemes cserép, Terrán, tetőcserép

Ez már nem álom: napelemes tetőcserép

László Márta

Szolárcserepet fejlesztett ki a Terrán. Olyan speciális technikát találtak ki, amelyet a tetőcserepek felületébe tudnak integrálni úgy, hogy azok felhelyezése és megjelenése szinte megegyezik majd a hagyományos tetőcserepekkel. A forradalmian új tetőfedő jövőre kerülhet forgalomba – derült ki a cég sajtótájékoztatóján.

Tovább olvasom »
építkezés, ingatlan, ingatlanpiac, minőségi ellenőrzés, szakember

Aduász a banki ingatlan?

László Márta

Legalább még egy évig folytatódik az ingatlanárak növekedése a hazai piacon. Egyre többen vágnak bele az építkezésbe, gombamód szaporodnak a kivitelező vállalkozások is. A dübörgő piacon a  gyors beruházások és a rövid kivitelezési idő miatt jogosan merülhet fel a kérdés a vásárlókban: az újépítésű ingatlanok esetében honnan lehet tudni, hogy megfelelő minőségű a kivitelezés?

Tovább olvasom »
albérlet, garzon, ingatlan, lakáseladás, lakáspiac

Nem mindegy, hogy mikor adjuk el a lakást

Krajcsó Judit

Mindig gazdára talál egy jó ingatlan, ám nem mindegy, hogy mennyi idő alatt és mennyiért.  Apró trükkökkel és egy kis odafigyeléssel könnyen kihozható a maximum a lakáseladásból: aki megteheti, annak érdemes odafigyelni rá, hogy az év mely szakaszában hirdeti meg lakását.

Tovább olvasom »
áremelkedés, ingatlan, Körösök, nyaraló, Tisza-tó, üdülő, vásárlás

Üdülők 3 millióért – titkos helyeken

László Márta

Akár már hárommillió forintért lehet üdülőt venni a Kőrösök és a Tisza mentén. A víkendház befektetésnek sem utolsó, vannak olyan települések, ahol az ingatlanok ára egyetlen év alatt a duplájára emelkedtek. A versenybe már a külföldiek: szerbek, románok, ukránok és oroszok is beszálltak. A vevőknek a fürdőhely közelsége a leginkább meghatározó – derül ki az OTP Ingatlanpont elemzéséből.

Tovább olvasom »
befektetés, ingatlan, lakás, lift, panel, ráépítés

Panel: bomba jó kilátások

László Márta

Német mintára Magyarországon is lebontanák a panelházak felső néhány emeletét. Az OTP Ingatlanpont szakértője szerint a magyar lakosság nagyjából tizedét érintő intézkedéstől azonban egyelőre senkinek sem kell tartania. Amíg külföldön az elnéptelenedett lakónegyedek miatt volt szükség az intézkedésre, idehaza a panel reneszánszát éli: olcsó ára, jó elrendezése miatt még mindig az egyik legkeresettebb ingatlantípus. Sőt, néhány helyen még új emeleteket is felhúznának rájuk!

Tovább olvasom »
balaton, ingatlan, Káli-medence, vásárlás

Dulakodnak az ingatlanokért a magyar Provence-ban!

László Márta

A Káli-medence napjaink egyik legfelkapottabb belföldi turista célpontja. A környéket a számos kulturális és természeti látnivaló miatt, illetve a sajátos Balaton-felvidéki környezet okán sokan csak úgy hívják: a magyar Provence. Aki nem csak vendégként szeretne ellátogatni a néhány apró falu egyikébe, hanem ingatlant is vásárolna, nehéz helyzetben van. Óriási a verseny az eladó házakért.

Tovább olvasom »
bútorzat, ingatlan, ingóságok, lakás vásárlás, szerződés

Dühítő, amikor még a WC-csészésze is ugrik…

László Márta

Emelkedő tranzakciószámot hozott a lakáspiaci hullám. A tavalyi, majd150 ezer után idén 5-10%-kal több adásvételt várnak a szakértők –, ám ritka mellékhatásként sokakat ér kellemetlen meglepetés a beköltözéskor, ha nem a megbeszélt állapotban kapják meg a vásárolt ingatlant. Az OTP Ingatlanpont szakértője osztja meg tapasztalatát arról, mennyire jellemző ma ez, és mit lehet tenni ilyen esetben.

Tovább olvasom »
balaton, gazdaságos, ingatlan, lakás, nyaralás, nyaraló

A Balatonnál már nem a nyaraló a menő

PP-Eletforma

A magyarok legszívesebben a Balaton parti településeken keresnek pihenési lehetőséget, ahol nem csak az árak, hanem az ingatlanok típusa és a vásárlóközönség is jelentős változásokon megy keresztül. Mér nem annyira nyaralóvásárlásban gondolkodunk…

Tovább olvasom »
árváltozás, befektetés, építkezés, ingatlan, lakás, területi különbségek

Ordító különbségek

László Márta

Dübörög az építkezési láz, a KSH adatai szerint 2016-ban majd 2500-zal több új ingatlant adtak át, mint a megelőző évben. Az új ingatlanok piacának felfutását mi sem jelzi jobban, mint a kiadott építési engedélyek 2,5-szeres növekedése 2015-höz képest. Az országos statisztikák mögött azonban nagy régiós eltérések vannak, nemcsak a lakásárak, hanem az építkezési kedv tekintetében is.

Tovább olvasom »
befektetés, Donald Trump, ingatlan, piaci helyzet, üzlet

Hogyan legyünk tutira gazdagok?

László Márta

Az ingatlanba fektetett pénz 5 éves távlatban megbukik a többi lehetőséggel szemben, de hosszú távon az ingatlanbefektetés az egyik legbiztonságosabb megtakarítási forma – állítja Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat tulajdonosa.

Tovább olvasom »
albérlet, befektetés, ingatlan, kiadás, szempontok

Így válassz kiadásra szánt ingatlant!

László Márta

A kevés pénzből fenntartható, jó közlekedési adottságokkal rendelkező lakásokat keresik a magyar albérlők. Az épület állapota és a szomszédság fele ennyire sem fontos. Az OTP Ingatlanpont szakértője pontokba gyűjtötte, milyen lakást érdemes vásárolnia annak, aki később bérbe akarja adni. Egyetem és tömegközlekedés mellett szinte bármilyen lakás kiadható.

Tovább olvasom »
főváros, ingatlan, költözés, panel, vidék

2016 slágere az iparvárosi panel!

László Márta

Tíz budapesti háztartásból négy másik lakásba költözött az elmúlt évtizedben. A községekben fele ekkora az arány, ott csak a lakosság ötöde nézett új otthon után. A mobilitási-hajlandóság, az ingatlanárak és a településtípusok között erős összefüggés van az ingatlanpiaci szakértő szerint. Népszerű célpont a panellakás, fővárosban és vidéken egyaránt.

Tovább olvasom »
befektetés, előrelátás, hibák, ingatlan, lakás, tanácsok, vásárlás

8+1 tipp: így döntsd el, mit veszel!

PP-Eletforma

Kikérni a tulajdoni lapot, beszélni a szomszédokkal, különböző napszakokban is felkeresni az ingatlant, megnézetni egy szakemberrel. Csak néhány azok közül az alapteendők közül, amiket ingatlanvásárlás előtt teszünk. Pedig maga az ingatlan is sok mindent elmond magáról, ha odafigyelünk. Viniczai Róbert építész, a Bramac alkalmazástechnikai vezetője szerint a laikus is könnyen eldöntheti jó befektetés-e a kiszemelt ingatlan. Ha ezeket tapasztalod, jól fontold meg, hosszútávon megéri-e a vásárlás!

Tovább olvasom »
ár, felmérés, ingatlan, lakásvásárlás, otthon

Erre kíváncsiak a lakásvásárlók!

PP-Eletforma

Legyen feltüntetve az ár, az állapot, a szobaszám, a fűtési mód: ezek a legfontosabb elvárások, az online ingatlanhirdetésekkel kapcsolatban – derül ki az egyik legnagyobb pénzintézet felméréséből. Az ingatlanirodához fordulók alaposabb tájékoztatást, nagyobb lakáskínálatot, személyes ügyintézést várnak, illetve segítséget a papírmunkában. Végül pedig nem is azt az ingatlant veszik meg, ami miatt a közvetítőhöz fordultak.

Tovább olvasom »
albérlet, egyetem, ingatlan, körkép, lakás, OTP, vásárlás

Albérletvadászat

PP-Eletforma

Átlagosan 20 százalékkal emelkedett a lakások négyzetméterára az elmúlt három évben az egyetemi városokban és az érintett fővárosi kerületekben. A kereslet napról napra növekszik, így annak, aki lakást venne, érdemes időben kezdenie a kiválasztást. Az OTP Ingatlanpont összeállította a felsőoktatási szempontból fontos területek lakáspiaci toplistáját.

Tovább olvasom »
eladás, ingatlan, lakás, szakértő, tanács

Így várd a vevőjelölteket!

László Márta

Ahogyan az első randi, úgy a hirdetésben szimpatikus lakásról szerzett első benyomás is nagyon fontos! Aki nem érzi meg a lehetőséget az első pillanatban az nem is fogja megvenni az ingatlant. Van néhány olyan apróság, amivel vonzóbbá teheted eladásra kínált lakásodat! Ehhez adnak tippeket a GDN Ingatlanhálózat szakértői. Érdemes megfogadni!

Tovább olvasom »
eladás, fényképezés, ingatlan, ötlet, tanács

4 tipp, hogy a te lakásod legyen a legszebb a hirdetések között!

László Márta

Sződi Dávid sztorija győzött meg arról, amit már sokan mondtak, hogy a képek adják el az ingatlant (is). Dávid mesélte, hogy volt olyan lakás, ami azért cserélt gyorsabban gazdát – mint amit már régebben hirdettek – mert újrafotózta, és nem a tulaj képeit tette fel a netre. A történethez hozzátartozik, hogy a lakás felújított volt, és ez sem látszott a szürkületben készült képeken. Nem csoda, hogy épp Dávidot és Alfás kolléganőit kértük meg: foglalják össze, mi kell a vonzó fotókhoz, amelyek az eladásban több mint 80 %-ban játszottak szerepet!

Tovább olvasom »
balaton, ingatlan, nyaraló

Kezdenek elszállni a nyaralók árai

PP-Eletforma

A legnagyobb magyarországi tavak partján lévő lakóingatlanok – nyaralók, házak – átlagos négyzetméterára 210-290 ezer forint között alakul. A Balaton északi partján a legmagasabbak az árak, Tihanyban például a 600 ezer forint közelében mozognak. A Balaton déli oldalán az északinál 25 ezer forinttal alacsonyabb az átlagár, a Velencei-tónál pedig jóval olcsóbbak az ingatlanok.

Tovább olvasom »
érdekesség, ingatlan, lakáspiac

Ingatlanárak: mennyit ér egymillió forint?

PP-Eletforma

Egymillió forintért vehetünk 2392 liter benzint, 6250 kiló kenyeret, 3450 liter tejet vagy akár egy 100 négyzetméteres felújítandó Zala megyei házat. Vagy – az egymilliót további 170 ezer forinttal kiegészítve – egy fővárosi II. kerületi új építésű, panorámás lakás 63 négyzetméteréből egyet.

Tovább olvasom »