influenza

influenza, köhögés, nátha, orvos, szövődmény

Ne hanyagold el az egyszerű náthát!

PP-Eletforma

Tél végén, tavasz elején gyakran látunk magunk körül náthás, tüsszögő embereket. Még az influenzajárvány sem múlt el, amely több napra is ágyba dönthet minket. A megfázás és az influenza tünetei gyakran hasonlóak, ám vannak olyan panaszok, mint például az ízületi fájdalom vagy a magas láz, amelyből egyértelműen tudhatjuk, hogy bizony nem egy egyszerű náthával van dolgunk. Ám ha megússzuk a komolyabb betegséget, az nem jelenti azt, hogy nem kell foglalkoznunk a tünetekkel, és hogy néhány napon belül teljesen egészségesek leszünk. Miért fontos, hogy ha betegek vagyunk, elmenjünk orvoshoz?

Tovább olvasom »
erő, gyöngytyúk, influenza, leves, tavaszi fáradtság, ünnepi menü

Gyöngytyúkom levese gazdagon – a vasárnapi menü

László Márta

Ez aztán erőt ad! Most, hogy itt dübörög az influenza, ráadásul lassan jön a tavaszi fáradtság is, jó, ha veszünk magunkhoz egy kis éltető erőt – gyöngytyúkleves képében. Nem egy nagy tudomány, neked is menni fog, de isteni finom! Vagy teli zöldséggel, hússal, cérnametélttel tálalod, vagy csak egy csészében a nagyon nagy betegnek, mindenképp használni fog! Imádom!    

Tovább olvasom »
friss levegő, influenza, láz, megfázás, mozgás, séta, vitamin

Hódoljunk a téli örömöknek – egészségesen

PP-Eletforma

Egyet jelentenek a megfázásos és influenzás megbetegedésekkel a téli hónapok. Az évszaknak nem megfelelő öltözék, a borongós idő és a korai sötétedés miatti rossz hangulat, a kevés napfény, valamint a nyári hónapokhoz képest kevesebb természetes vitaminforrás mind felelősek lehetnek a megbetegedésekért. De valóban elkerülhetetlen, hogy lázas betegen nyomjuk az ágyat? Megúszhatjuk meghűlés vagy influenza nélkül a telet?

Tovább olvasom »
házi orvos, influenza, védőoltás, WHO

Hívd a dokidat! Most!

László Márta

Megérkezett az influenza elleni ingyenes védőoltás a háziorvosokhoz, összesen 1,3 millió adag érhető el térítésmentesen – mondta az egészségügyért felelős államtitkár. Az MTI beszámolója szerint Ónodi-Szűcs Zoltán arra figyelémeztetett, hogy minden év januárja körül éri el Magyarországot az influenza. A védettség kialakulásához körülbelül két hétre van szükség, ezért október végén kezdődik a kampányszerű oltás. 

Tovább olvasom »
ártalom, függőség, immunrendszer, influenza, mellékhatás, nátha, recept nélküli készítmény

Hogyan ne haljunk bele az önkúrálásba?

PP-Eletforma

A tél utolsó heteire többnyire kiürülnek szervezetünk vitaminraktárai, immunrendszerünk kimerült és ráadásul még javában tart az influenza szezon is. Ebben az időszakban sokan ágynak dőlnek, torokfájás, orrdugulás, fülfájás a leggyakoribb panasz. Az első tünetekkel rendszerint még nem rohanunk orvoshoz, recept nélküli készítményekkel igyekszünk helyre jönni, ám fontos tudni, hogy ezeket sem szedhetjük tetszőleges dózisban. A betegtájékoztatóban leírtaktól eltérően használva, ezek a készítmények is kellemetlen mellékhatásokat okozhatnak.

Tovább olvasom »
gyümölcs, influenza, légutak, megfázás, orr, orrnyálkahártya, szövődmények, zöldség

Veszélyes a lábon kihordott megfázás!

PP-Eletforma

Több liternyi forró tea, citrom, méz, használt zsebkendők tornya, rosszabb esetben pedig gyógyszerek hada? Ugye ismerős? Vajon csak egy egyszerű megfázásról van szó, vagy egy komolyabb influenzával nyomjuk otthon az ágyat? A tünetek egyformán kellemetlenek, azonban korántsem mindegy, hogy melyik kórokozóval állunk szemben.

Tovább olvasom »
fertőzés, immunrendszer, influenza, papagájkór, szárnyasok, tünetmentes, vérvizsgálat

A papagájkór tünetei

PP-Eletforma

Influenzához, tüdőgyulladáshoz hasonló tüneteket okoz a papagájkór, melyet elsősorban papagájoktól kaphatjuk el, de kanárik, galambok, tyúkok, hattyúk, sirályok és pintyek közt is megtalálható a betegséget okozó baktérium. A papagájkór emberről emberre is terjed, a szervezetet jelentősen legyengíti.

Tovább olvasom »
allergia, influenza, kezelés, megfázás, panasz, tüsszögés

Tüsszögsz? Így különböztesd meg a tüneteket!

PP-Eletforma

Tüsszögés, orrdugulás, kaparó torok és kínzó köhögés – az allergia és a megfázás tüneteit könnyen össze lehet téveszteni. Egy nagyszabású kutatás szerint az allergiások mindössze 10 százaléka ismeri fel biztosan, ha a panaszait meghűlés okozza, ezért utánajártunk, hogyan lehet megkülönböztetni a két állapotot a megfelelő kezelés kiválasztása érdekében.

Tovább olvasom »
allergia, enzim, hisztamin, influenza, intolerancia, nátha, orrdugulás, orrfolyás

Meglepő! Ételektől is folyhat az orrod!

PP-Eletforma

Orrfolyást és orrdugulást hisztamin intolerancia is okozhat. A téli időszakban gyakori náthás panaszok mellett bizonyos ételek is okozhatják, ha állandóan orrfolyástól, orrdugulástól szenvedünk. Ilyen esetben a magas hisztamin tartalmú ételek kerülésével, és a hiányzó enzim pótlásával szüntethetők meg a tünetek.

Tovább olvasom »
arcüreggyulladás, influenza, infralámpa, nátha, orr

Így lesz a náthából arcüreggyulladás

PP-Eletforma

A nátha tüneteit hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, pedig ha ilyenkor nem fordítunk kellő figyelmet arra, hogy pihenjünk és kikúráljuk ezt az egyszerű betegséget, akkor számíthatunk a szövődmények megjelenésére. Ezek egyike az erős fejfájással, orrdugulással és köhögéssel jelentkező arcüreggyulladás.

Tovább olvasom »
C vitamin, csipkebogyó, egészség, immunerősítés, influenza, megelőzés, tea

Csodabogyóval az immunerősítésért

PP-Eletforma

Közelednek a hideg téli napok és ezzel együtt az influenza, a felső légúti betegségek ideje is. Ilyenkor sokan megbetegszenek, ágyba kényszerülnek néhány napig. De aki a megelőzésre is fordít egy is figyelmet, könnyen átvészelheti ezt az időszakot. Most még nem késő felerősíteni immunrendszerünket! Lássunk hozzá- ajánlja Rádóczi Edina biorezonanciás állapotfelmérő!

Tovább olvasom »
betegség, felmérés, gyógyulás, influenza, munka, pihenés

Betegen is dolgozunk! Ez nooormááális?

PP-Eletforma

Világviszonylatban nézve évente 2-3 alkalommal esünk át megfázásos, influenzás megbetegedéseken az őszi-téli szezonban, és átlagosan 5 napig tart a felépülés. Sokszor azonban nem pihenéssel, hanem munkával töltjük a gyógyulás napjait is. Miért nem maradunk otthon?

Tovább olvasom »
bodza, gyógynövény, influenza

Ezt még biztos nem próbáltad influenza ellen, pedig hat!

PP-Eletforma

Tombol az influenzajárvány, és bár a tünetek kezelésére világszerte használják a bodzát, itthon ritkán hallani jótékony hatásairól. A bodza gyümölcse a betegség megelőzésében és kezelésében is segítségünkre lehet. Ráadásul hazánk Európa egyik fő nemesbodza ellátója, így aki a bogyós gyümölccsel gyógyulna, bármelyik boltban könnyen hozzájuthat.

Tovább olvasom »
immunrendszer, influenza, orvosi tanácsok

Öt tipp az influenza ellen!

PP-Eletforma

Magyarországot is elérte az influenzajárvány, a regisztrált megbetegedések száma napról-napra növekszik. Nem kell azonban ölbe tett kézzel várnunk: sok mindent tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a cseppfertőzéssel terjedő betegséget. Íme, néhány egyszerű, ám annál hatékonyabb tipp az immunrendszerünk megerősítésére és az influenza kivédésére.

Tovább olvasom »
egészség, influenza, járvány

Árulkodó tünetek: ne vedd félvállról!

PP-Eletforma

A szakemberek szerint hazánkat is elérte az influenzajárvány. A környező országokban már minket megelőzve felütötte fejét, de itthon is egyre többen keresik fel a rendelőket influenzaszerű tünetekkel. Ezért most fokozottan érdemes odafigyelünk a megelőzésre annak érdekében, hogy egy komolyabb betegség, vagy akár egy kellemetlen nátha, megfázás elkerüljön minket.

Tovább olvasom »
hang, influenza, légúti fertőzés, sóterápia, torok

Sót a légutakra? Jó megoldás!

PP-Eletforma

Az influenza megelőzésére létezik védőoltás, ami azonban sok esetben mellékhatásokkal járhat. Ezzel szemben egy alternatív gyógymód, a száraz sóterápia mind az influenza, mind pedig a meghűléses betegségek légúti tüneteire mellékhatás mentes gyógymódot kínál.

Tovább olvasom »
D vitamin, immunerősítés, influenza, vitaminforrás

Nátha ellen napfényvitamin

PP-Eletforma

A legtöbben szeretnénk a téli hónapokban is egészségesek maradni, megerősíteni immunrendszerünket a különböző kórokozók, náthavírusok támadásai ellen. A sokoldalú D-vitamin ezen is segíthet.

Tovább olvasom »
húléses megbetegedés, influenza, kúra, megfázás

A magyarok forrón szeretik – és bejön nekik!

PP-Eletforma

Így november táján egyre nagyobb az esélye annak, hogy elkapunk valamilyen szezonális betegséget. A nátha és az influenza kellemetlen tünetei sajnos igencsak ismerősek legtöbbünk számára. Hogy ez az időszak mégse csak a betegségekről szóljon, érdemes tisztában lenni a megelőzés és gyógyítás legfontosabb lépéseivel.

Tovább olvasom »
egészség, influenza, orvosi tanácsok

Járjunk egy lépéssel az influenza előtt!

PP-Eletforma

Sokak örömére komolyabb mínuszok nélkül vészeltük át a téli hónapok nagy részét. Ám a fagy hiánya nem csak a természetben okoz károkat, a baktériumok és vírusok terjedésének is kedvez, így egyre nő a náthás és influenzás megbetegedések száma.

Tovább olvasom »
egészség, influenza, orvosi tancások

Ezért nem láthatsz náthás koalát!

PP-Eletforma

Az évszakhoz képest enyhe időjárás kedvez a vírusoknak, így még jobban ki vagyunk téve az influenzás és megfázásos megbetegedéseknek. Ilyenkor azzal támogathatjuk legjobban a szervezetünket, ha a gyógykezelés mellett a természet patikáját, például a mentolt és az eukaliptuszt is segítségül hívjuk.

Tovább olvasom »
influenza, járvány, orvosi tanácsok

Ne adj esélyt az influenzának!

PP-Eletforma

Leginkább a gyerekek, az idősek és a krónikus betegségekben szenvedők a veszélyeztetettek, de az influenzával való megfertőződés, az esetleges súlyos szövődmények kialakulása az egészséges, fiatalabb emberekre is fenyegetést jelenthet.

Tovább olvasom »
edzés, influenza, orvosi tanácsok

Beteg? Edzés helyett irány az ágy!

PP-Eletforma

A tél közismerten a nátha és az influenza szezonja. Ám miközben a legújabb kutatások is azt bizonyítják, hogy a rendszeres mozgással védettebbek lehetünk az ilyen jellegű betegségekkel szemben is, jó tudni, hogy az intenzív testmozgás akár még árthat is a betegeknek. Dr. Kósa Éva, az Oxygen Medical belgyógyász, angiológusa az elővigyázatosságra hívja fel a figyelmet.

Tovább olvasom »
egészség, influenza, influenza elleni védőoltás

Megnyíltak az influenza oltópontok

PP-Eletforma

Nagy várakozás előzte meg idén is országszerte az influenza oltópontok megnyitását, ahol az influenza elleni védőoltás néhány perc alatt megkapható. Közeledik az influenza szezon és egészségügyi szakemberek szerint azért érdemes minél előbb beadatni a védőoltást, mert a védettség kialakulásához 2-3 hét szükséges.

Tovább olvasom »
ellenállóképesség, immunerősítés, influenza

5 nagyon fontos immunerősítő anyag télre

PP-Eletforma

Biztosan Ön is találkozott már olyanokkal – hacsak nem saját maga is érintett -, aki szinte állandóan náthás, köhög, egyik fertőzésből a másikba esik. Mások ezzel szemben az influenzafertőzések, a hideg, a frontok, a pollenek… dacára is egészségesek. Tudja, miért van ez így? Mert vannak, akiknek túl gyenge, másoknak stabil és erős az immunrendszerük, s ettől függően betegeskednek vagy makkegészségesek. Ám nem kell ezt a véletlenre bízni, mi magunk is sokat tehetünk, hogy támogassuk ellenálló-képességünket.

Tovább olvasom »
influenza, légúti megbetegedés, megfázás

Mi tegyünk, hogy télen is egészségesek maradjunk?

PP-Eletforma

A tél hallatán sokaknak rögtön a hideg, a megfázás, orrfújás és az influenza jut eszébe. Pedig ez az évszak sokkal többet tartogat mindenki számára: a hófödte táj gyönyörű látványa, szánkózás és séta a szabadban, síelés kedvenc síterepünkön, vagy korcsolyázás a befagyott tavon. A betegeskedés nem szerves része a télnek, ezért ha szem előtt tartunk néhány olyan apróságot, mint az antibakteriális szappannal történő rendszeres kézmosás, akkor nem kell lemondanunk az értékes élményekről.

Tovább olvasom »
antibiotikum, halálok, halálos, influenza, szövődmény, tüdőgyulladás

A halálosan veszélyes tüdőgyulladásról

PP-Eletforma

Tévhit, hogy a tüdőgyulladás ma már veszélytelen, antibiotikumokkal könnyedén gyógyítható betegség. Kevesen tudják, de valójában ez a betegség a 10. leggyakoribb halálok világszerte. A tünetekről és a kezelésről dr. Potecz Györgyit, a Dr.Laslo Tüdőközpont tüdőgyógyászát kérdeztük. 

Tovább olvasom »
fogyás, influenza, inkotencia, megfázás, szex

Hihetetlen: mi mindenre jó a szex!

PP-Eletforma

A rendszeres nemi élet (természetesen kellő elővigyázatossággal) jó hatással van az egészségre. Segít leküzdeni a megfázást és az influenzát,kalóriát éget, (Fél órás szeretkezés alatt percenként több mint 4 kalóriát égetünk el. Építsük be a heti edzésprogramunkba!) 

Tovább olvasom »
hideg, influenza, megfázás, nátha

Baj van? Ne nyüzsögj, mert nem lehetsz erősebb, menj ágyba

PP-Eletforma

A hideg beköszöntével egyre gyakrabban náthásodunk be és az influenzát sem könnyű ilyenkor elkerülni. Ám miközben a legújabb kutatások is azt bizonyítják, hogy a rendszeres mozgással megelőzhetőek az ilyen jellegű betegségek is, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az intenzív testmozgás akár még árthat is a betegeknek. Dr. Bányai Tamás, az Élj Tovább 5 Évvel! mozgalom sportorvosa az elővigyázatosságra hívja fel a figyelmet.

Tovább olvasom »
egészség, influenza, megfázás, nátha

Esélyünk sincs kikerülni a náthát, az influenzát!

PP-Eletforma

Ha itt az ősz és a tél, a megfázások, az influenzás megbetegedések tömeges méreteket öltenek. Vajon együtt kell élnünk ezzel a civilizációs, urbanizációs csapással, vagy van megoldás a kikerülésére? A kérdés megválaszolásában a dr. Kecskés Gabriella belgyógyász, a Medic-Poliklinika igazgató főorvosa segít

Tovább olvasom »
influenza, nátha, természetes

Így védd magad természetesen- a náthák, influenzák idején

PP-Eletforma

A természet gyógyító ereje évezredek óta ismert. A malária első gyógyszerét, a kinint a kínafa kérgéből izolálták, és hasonlóan találtak rá az acetil-szalicilsavra, amit ma aszpirinként ismerünk. Az első hatásos szívgyógyszer is növényi eredetű: a gyapjas gyűszűvirág főzete a szívelégtelenségre jelentett gyógyírt.

Tovább olvasom »
influenza, karácsony, mikulás, ünnep

A Mikulás üzent!

PP-Eletforma

A Mikulás kedden megígérte a gyerekeknek, hogy sertésinfluenza-világjárvány ellenére is körbeutazza a világot, hogy szétoszthassa a karácsonyi ajándékokat.  

Tovább olvasom »
dohányzás, influenza, tüdő, védőoltás

Te sem tudod, hogy mi is az a COPD? Tudnod kell!

PP-Eletforma

A krónikus obstruktív tüdőbetegségre, annak súlyos következményeire, illetve a korai felismerés és a megelőzés egyszerűségére hívjuk fel a figyelmet. A COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) világszerte évente több mint 3 millió áldozatot követel, és ezzel már a 4. helyen van a halálokok világranglistáján. Magyarországon a becslések szerint mintegy félmillió COPD-s beteg él.

Tovább olvasom »
betegség, dohányzás, egészség, influenza, tüdő, tüdőgyulladás

A harmadik vezető halálok lesz a világon, a COPD

PP-Eletforma

Az Egészségügyi Világszervezet 2008-as felmérései alapján a COPD 2030-ra a harmadik vezető halálok lesz a világon. A dohányzás okozta kórképek közül most kiemelten foglalkozunk a tüdőt érintő elváltozásokkal, melyek közt is a leggyakoribb és legtöbb halálos áldozatot követelő elváltozás a krónikus obstruktív tüdőbetegség. 

Tovább olvasom »
betegség, influenza, megelőzés, oltás, tüdőgyulladás, védőoltás

Életmentő védőoltás-tüdőgyulladás ellen

PP-Eletforma

Hamarosan beköszönt a tél, és vele együtt az ilyenkor „szokásosan” ránk leselkedő betegségek, az influenza vírusok okozta kórképek és a bakteriális eredetű légúti megbetegedések. Szerencsére a legveszélyesebbek – az influenza-változatok és a gyakran ezen betegségek szövődményeként fellépő, szintén akár halálos kimenetellel is fenyegető tüdőgyulladás – kivédésére fel tudunk védőoltásokkal készülni.

Tovább olvasom »
egészség, influenza, megelőzés, táplálkozás

Napi 2 perc lépdelés – csodát tesz!

PP-Eletforma

Az egészséges élet és a megfelelő táplálkozás: ezek a stabil immunrendszer sarokkövei. Járjon sokat a friss levegőn, aludja ki magát rendesen, és lehetőleg kerülje a stresszt. Tartózkodjon a dohányzástól és a mértéktelen alkoholfogyasztástól, és táplálkozzon teljes értékűen!

Tovább olvasom »