Facebook hozzászólás
225

Infarktus és bejgli

A Los Angelesi Szív Intézet munkatársa, Robert A. Kloner és csapata arra próbáltak fényt deríteni egy kutatás során, hogy a hideg évszak alatt miért nő meg a szív panaszok generálta halálos esetek száma.

A vizsgálatokat először csak olyan államokban végezték el, ahol a tél általában enyhébb, mint ahogy az északon szokásos. Így kezdték Los Angelessel, ahol még december-januárban sem esik a hőmérséklet 12 fok alá, majd a kutatást kiterjesztették az egész Egyesült Államokra.

Eleinte a hidegre gyanakodtak, mint a szív okozta halálos esetek előidézőjére, mivel az alacsonyabb hőmérséklet következtében nő a vérnyomás és a véredények ellenállása. Később azonban más okokat is feltártak, amik elsősorban nem a hideg évszakkal, hanem az ünnepekkel állnak kapcsolatban.

Ez két tényezőt takar: a megnövekedett érzelmi stresszt és a túlzásba vitt kulináris élvezeteket. A kutatások kimutatták, hogy ezek következtében a keringési és szív problémák okozta halálesetek száma karácsonykor és szilveszterkor tetőzik.

Az ünnepek során megváltozó étkezi és alkoholfogyasztási szokások vonhatóak felelősségre a jelenséggel kapcsolatban. A nagy evések során felszedünk egy pár kilót, és több só is jut a szervezetünkbe, mint általában, ami a legyengült szív számára nagy megterhelést jelent.    

Mindez a „Boldog Karácsonyt Koszorúér Betegségek” és a „Boldog Új Évet Szívinfarktus” jelenségekhez vezet. Elkerülésük végett bánjunk csínján az olyan vérkeringésre veszélyt jelentő élvezetekkel, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a túlzott só fogyasztás, és semmiképp ne halogassuk a szakembernél tett vizitet, még akkor sem, ha azt az ügyeleten kell nyélbe ütni!

Forrás: Robert A. Kloner: The „Merry Christmas Coronary” and „Happy New Year Heart Attack” Phenomenon, http://circ.ahajournals.org

BB



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!