infarktus

infarktus, stroke, szívelégtelenség, szövődmény, vérnyomás

Magas vérnyomás? Ilyen szövődményeket kell elkerülni!

PP-Eletforma

Gyakori tévedés, hogy sokan a magas vérnyomásra csak, mint egy értékre tekintenek, és nem tartják fontosnak a helyzet rendezését. Holott  az állandósult, kezeletlen magas vérnyomás évek alatt súlyos szövődményekkel járhat – figyelmeztet dr. Sztancsik Ilona, Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. 

Tovább olvasom »
artéria, életmód, erek, érelmeszesedés, infarktus, koleszterinszint, stroke, vérzsírszint

Alattomos ügy

PP-Eletforma

A magas koleszterinszint alattomos: nem okoz tünetet, ugyanakkor közvetve kiváltója lehet az infarktusnak, a stroke-nak és az érszűkületnek. Dr. Babai László, az Életmód Orvosi Központ alapítója, életmód orvos a koleszterincsökkentés két hatékony módjáról beszélt.

Tovább olvasom »
infarktus, iszkémiás szívbetegség, mentő, szívelégtelenség, tünetek

Hosszabb vagy rövidebb 20 percnél?

PP-Eletforma

Iszkémiás szívbetegségek néven foglalhatók össze azok a kórállapotok, amelyek kialakulásában a szívizom elégtelen vérellátása (iszkémiája) játszik szerepet. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont szakembere a legfontosabb tünetről, a mellkasi fájdalomról beszélt.

Tovább olvasom »
éjszaka, hajnal, infarktus, stroke, vérnyomásmérés, veszély

Fontosabb az éjszakai vérnyomásmérés, mint gondoltuk!

László Márta

Már rég ismert tény, miszerint a magas vérnyomás jelentősen megnöveli a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Hogy tisztába kerüljünk értékeinkkel, annak egyszerű és gyors módja az otthoni vérnyomásmérés, ám a szakemberek szerint ennek vannak hiányosságai. Ilyen például az, hogy így nem kapunk képet éjszakai és hajnali értékeinkről, pedig friss kutatások szerint az ekkor mért szisztolés eredmény komoly figyelmeztetés lehet. A témáról dr. Kapocsi Judit tanárnőt, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistáját kérdeztük.

Tovább olvasom »
dohányzás, infarktus, szív és érrendszer, trombózis, tüdőrák

Ez a leghatékonyabb érméreg! Te is megszívhatod…

PP-Eletforma

Régóta köztudott tény, miszerint a dohányzás számos betegség kialakulásának kockázatát megnöveli – köztük az artériás trombózisét is -, ám kutatások szint a vénás rendszerre is komoly befolyást gyakorol. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája ezért a dohányosok trombózis rizikóbecslésének és genetikai szűrésének fontosságát hangsúlyozza

Tovább olvasom »
infarktus, szívinfarktus, újraélesztés

Taxis védőangyalok az utakon

PP-Eletforma

Magyarországon évente 20-25 000 embert veszítünk el hirtelen szívhalál következtében. Ezt a döbbenetes számot csak akkor lehet visszaszorítani, ha minél többen megtanulnának és mernének is életet menteni. A tavaly elindult TEVAgy a Hős! programhoz – melynek célja, hogy Magyarországon mindenki tudjon újraéleszteni – ez év tavaszán csatlakozik Budapest legnagyobb tapasztalattal rendelkező taxitársasága, a Főtaxi, melynek közel 1000 sofőrje képzést kap egy közös oktatás keretén belül arról, mi a teendő vészhelyzet esetén.

Tovább olvasom »
agyi katasztrófa, infarktus, stroke, vérrögök

Ezen a pár órán múlhat az életed, vagy a nyomorúságod

PP-Eletforma

A szívinfarktus és a stroke vezető haláloknak számítanak az egész világon, így hazánkban is. Sokszor csak pár órán múlik, hogy ne következzenek be visszafordíthatatlan károk a szívben, illetve az agyban.  A korai segítségkérés fontosságára hívja fel a figyelmet Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

 

Tovább olvasom »
érszűkület, infarktus, stroke

Az érszűkület korai diagnózisa életet menthet

PP-Eletforma

Az elhanyagolt érszűkület következményei igen súlyosak lehetnek, elég, ha csak a stroke-ra, vagy az infarktusra gondolunk. Prof. dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási szakértője, belgyógyász, klinikai farmakológus arra figyelmeztet, hogy a tünetek miatt maguk a betegek is felismerhetik és számos pontos orvosi diagnosztikai módszer is jelezheti a betegséget.

Tovább olvasom »
érszűkület, infarktus, koleszterin

Komoly következményekkel jár a magas koleszterinszint

PP-Eletforma

Érdemes komolyan venni és kezelni a magas koleszterinszintet – figyelmeztet prof. dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási szakértője, belgyógyász, klinikai farmakológus. A magas koleszterinszint ugyanis közvetve kiváltója lehet az infarktusnak, a stroke-nak és a végtagi trombózisnak.

Tovább olvasom »
infarktus, stressz, szénsavas italok, üdítő, vérnyomás

Már egy üdítő is növeli az infarktus kockázatát

PP-Eletforma

Korábbi kutatások már rámutattak, hogy a cukros üdítők rendszeres fogyasztása hozzájárul az elhízáshoz, a vérnyomás emelkedéséhez, az inzulin-rezisztenciához. Prof. Dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási szakértője, belgyógyász, klinikai farmakológus a legújabb kutatásról beszélt, amely az infarktust is a lehetséges kockázatok közé sorolja.

Tovább olvasom »
amputáció, érszűkület, infarktus, lábszárfekély, stroke, trombózis

Elhanyagolt érszűkületedből így lesz fekélyed, infarktusod!

PP-Eletforma

A szív- és érrendszeri betegségek ma már szinte népbetegségnek számítanak, ám sokan még mindig nem veszik komolyan a figyelmeztető jeleket, későn fordulnak orvoshoz és az életmódjukon sem hajlandók változtatni. Prof. dr. Blaskó György,aTrombózisközpontvéralvadási szakértője, belgyógyász, klinikai farmakológus arra figyelmeztet, hogy az elhanyagolt érszűkület esetén megnő a fekély, az infarktus és a stroke kockázata is.

Tovább olvasom »
arteriográf, érelmeszesedés, infarktus, női szív, női szívroham

A női szívroham nem figyelmeztet, az első tünet az infarktus

PP-Eletforma

„Ilyenkor nincsenek könnyen felismerhető megelőző és figyelmeztető jelzések, az akár hetekkel-hónapokkal korábban jelentkező szívtájéki szorító-nyomó és esetenként a felkarba is kisugárzó fájdalom, fulladás-vagy ájulásérzet.” – nyilatkozta Dr. Benczúr Béla „A női szívroham nemcsak klinikai értelemben különbözik, hanem felismerésében is.” – tette hozzá a szolnoki Hetényi Géza Kórház kardiológusa.

Tovább olvasom »
fog, fogápolás, infarktus, szívbetegség

Infarktusod lehet a rossz fogaidtól!

PP-Eletforma

A megfelelő szájhigiénia nem csak a fogak állapota és az esztétikum miatt fontos, de egészen messzire vezető következményei is lehetnek az elhanyagolt fogaknak. Az összefüggésekről dr. Strémen Zsófia, az Oxygen Medical fogszakorvosa, mosolytervező specialista beszélt.  

Tovább olvasom »
halálos, infarktus, szívbetegség

A halálokok listáját vezeti és egyre rosszabb

PP-Eletforma

Szív- és érrendszeri betegségek. A betegségcsoport okozta halálozások statisztikai mutatói évről évre egyre rosszabb értékeket mutatnak. Magyarországon az összhalálozás 50 százalékáért ezek a betegségek felelnek. Jelenleg több mint 400 ezer érszűkületes beteget tartanak számon, évente megközelítőleg 30 ezer műtétet végeznek érbetegség miatt, 4000 esetben kerül sor alsó végtagi amputációra. Pedig egy egyszerű boka-kar index vizsgálattal és egy alternatív kezelési módszerrel bizonyítottan javítható az érrendszer állapota.  

Tovább olvasom »
agyvérzés, fejfájás, infarktus, migrén

A migrén infarktus és agyvérzés veszélyt is jelezhet!

PP-Eletforma

Egy friss amerikai kutatás szerint a migrénben szenvedőknek legalább kétszer nagyobb az esélyük a szívinfarktusra, mint a többi embernek, továbbá fokozottan ki vannak téve az agyi érelzáródásnak/gutaütésnek, és hajlamosabbak arra, hogy kialakuljanak náluk a kardio-vaszkuláris betegségek fő rizikófaktorai, köztük a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint. 

Tovább olvasom »
infarktus, megelőzés, segítség

Életmentő tinédzserek

PP-Eletforma

A nyáron elindított, civil kezdeményezésű HELP program keretében pénteken átadták az első iskolába kihelyezett életmentő készüléket. A Raoul Wallenberg Humán TISZK tanulói, tankönyvet is kapnak az újraélesztéshez szükséges ismeretek elsajátításához. 

Tovább olvasom »
gyógyítás, infarktus, stroke

Figyelem! Egy új terápia a stroke ellen!

PP-Eletforma

Barcelonában az Európai Kardiológiai Társaság Kongresszusán mutatták be a RE-LY® mérföldkő kutatás eredményeit, amelyek hatalmas előrelépést hoztak a véralvadás gátlás terápiájában. A vizsgált új készítmény nagyobb védelmet nyújt a stroke-kal szemben, kevesebb vérzéses szövődményt okoz, és nem igényel rendszeres orvosi kontrollt.

Tovább olvasom »
betegség, elsősegély, infarktus, segítség

Az emberek félnek segíteni

PP-Eletforma

Az Országos Mentőszolgálat és a Semmelweis Egyetem Oxiológiai Tanszékének felmérése szerint minden ötödik honfitársunk súlyosbítaná egy esetleges sérült állapotát elsősegélynyújtás során. Ugyanezen felmérés azt is kimutatta, hogy szükség esetén mindössze a lakosság kevesebb, mint egy százaléka lenne képes hatékonyan alkalmazni elsősegély-nyújtási alapismereteit.

Tovább olvasom »