Facebook hozzászólás
742

Illóolajok mint fűszerek – meg egy meglepetésrecept!

Az illóolajok ételek elkészítéséhez is kiválóan használhatók. Nagyon kellemes ízfokozók, és akár zöld alternatívái is lehetnek a mesterséges ízesítőszereknek. De milyen mennyiségben használjuk őket, hogy élvezhetők legyenek? Most segítünk ebben, és egy meglepetésreceptet is adunk!

Az élelmiszer-, a vegyi és a gyógyszeriparban előállított és a boltokban kapható számos ételben, italban, teában, fogkrémben, röviditalban és gyógyszerben is alkalmazzák az illóolajokat, tehát a fogyasztásuk akár mindennaposnak is mondható. Arra viszont vigyázni kell, hogy az illóolajokat mindig visszafogott mennyiségben használjuk, hiszen koncentrált anyagokról van szó. Van, amelyikből kis mennyiség, akár már egy csepp is bőven elegendő.

Erősebb összetételű olaj a bazsalikom, a fekete bors, a szegfűszeg, a koriander, az indiai citromfű, a borsmenta, az oregánó, a fodormenta, a gyömbér, a szerecsendió és a  kapor.
Gyengédebb olajnak számít a legtöbb citrusféle és virágos növény, mint például a mandarin, a citrom a grapefruit, az édeskömény, az édes narancs, a levendula és a petitgrain.

Friss zöldfűszerek helyett az illóolajuk is jól haasználható
Kép: Piac & Profit/Förster Tamás

Kizárólag bio, ecocert vagy más minősített, vegyszermentes környezetből származó és vadon gyűjtött alapanyagból készült illóolajokat tanácsos felhasználni.

Az illóolajok gyógyítanak is
Az igazi megoldást jól-létünkhöz, fizikai és pszichés gyógyításunkhoz az aromaterápia jelenti, amely természetes és hamisíthatatlan illóolajokat használ. Az illóolajokkal és egyéb természetes készítményekkel fizikai panaszokat is gyógyíthatunk.

Felhasználás előtt mindenképpen érdemes az illóolajat hígítani valamilyen zsírban – például vajban, valamilyen növényi olajban, mint az olíva- vagy a napraforgóolaj –, esetleg mézben, de alkoholban, likőrökben is kiválóan oldódnak. Így is elkerülhetjük a túlzott mennyiség használatát. Ez azért fontos, mert bizonyos olajok – például a citrusolajok – eléggé hígak, mobilak, így előfordulhat, hogy a tervezettnél több csepp kerül a keverékbe. Ilyenkor érdemes a mennyiséget megfelezni, vagy végső esetben újra keverni.

Az illóolajokat mindig fénytől és hőtől elzárt helyen tároljuk. A citrusolajokat –  eltarthatóságuk korlátozottsága miatt – érdemes hűtőben tárolni. Ezeket az anyagokat ajánlatos a  gyermekektől is távol tartani, de terhesség alatt is csak óvatosan alkalmazni!

Mentás csokoládétrüffel (mérettől függően 40–80 golyócska)
A golyók megfelelően csomagolva akár két hétig is elállnak a hűtőben.
Hozzávalók: 45 deka jó minőségű étcsokoládé, 5 deci sűrű főzőtejszín, 15 csepp fodormenta-illóolaj, 2,5 deci nem édesített kakaópor.
Az apróbb darabokra tört csokoládét vízgőz fölött olvasszuk meg, adjuk hozzá a tejszínt és a fodormentaolajat, és keverjük egyenletesre. A masszát hagyjuk megdermedni, majd 2 órára tegyük hűtőbe. Langyos vízbe mártott kiskanállal vagy fagylaltszedővel kanyarítsunk gombócokat a masszából, és többször forgassuk meg őket kakaóporban. Tálalás előtt kis ideig tartsuk szobahőmérsékleten. Apró fodormentalevelekkel díszítve szervírozzuk.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!