illemtan

Görög Ibolya, illemtan, könyv, közügyek, magánélet, protokoll, szokás, udvariasság

Mindennapi maceráink

László Márta

Meghökkenve hallottam, hogy új viselkedési kódexet kívánnak bevezetni az Országyűlésben. Jómagam hosszú éveken át voltam magyar, és jelenleg is európai parlamenti tudósító. Nem voltak gondjaim soha. Másoknak nincs olyan szerencséje, hogy otthon mindezt megtanulják! Van ilyen, de ha már így alakult, nem lenne egyszerűbb, ha az illetékesek egyszerűen csak hallgatnának a nemzetközileg is elismert hazai protokollszakértő tanácsaira?

Tovább olvasom »
család, étterem, gyerek, illemtan, szokások, viselkedés

10 tipp, hogy nyugodtan mehess étterembe a gyerekkel!

László Márta

Szaladozó, visítozó gyerekek, törött poharak és tányérok, hisztizés, hangzavar –  a szülők legrosszabb élményei egy étteremben eltöltött ebédről vagy vacsoráról. Íme néhány tipp, hogy nyugodtan mehess elkölteni például egy finom ebédet csemetéiddel, és ne kelljen félidőben felállni, még mielőtt bárki jóllakott volna…

Tovább olvasom »
illemtan, káromkodás, nagy-britannia, scotch, szokás, telefon, úriember

Hogyan legyünk igazi brit úriemberek?

László Márta

Ahány ország és kultúra, annyiféle szokás és etikett. A britek mégis világszerte híresek jó modorukról és kifogástalan megjelenésükről. Kezdő úriembereknek elegendő lehet az olyan alaplépések begyakorlása, mint hogy adjuk át a helyünket a buszon, ne szemeteljünk, vagy tiszteljük a sor szentségét. A haladó gentleman számára viszont íme néhány tipp, amit érdemes ellesni Nagy-Britannia férfiúitól!  

Tovább olvasom »
illemtan, japán, összahang, pontosság, szokások, tisztaság

5 figyelemre méltó japán szokás, amit érdemes követni

László Márta

Bővelkedik a pozitív szokásokban a japán kultúra a mindennapi életben, melyek mindenkinek követendő példák lehetnek. Ezekből mutatunk be néhányat a Magyarországon élő és dolgozó Maki Stevenson séf, a tokiói útjáról a napokban hazatért Soós Bertalan fotós és a Japánt többször megjárt Jókuti András, a Világevő blog szerzője ajánlásával, akik egyúttal az Asahi Super Dry, Japán első számú sörének magyarországi márkanagykövetei.

Tovább olvasom »
etikett, európaiság, Görög Ibolya, hitelesség, illemtan, protokoll, Summa summarum, új könyv

Nem elég tanult embernek lenni, annak is kell látszani…

László Márta

A nonverbális közlések abszolút fontos eszköze az öltözködés. Azt kell felvenni, amit el akarok hitetni magamról. Ránézek: fehér köpeny sztetoszkóp – orvos. Ugyanaz sztetoszkóp nélkül: pék. Vagy hentes. A protokoll nagyasszonyának is nevezett Görög Ibolya új könyve, a Summa summarum szerkezetileg eltér az eddigi kötetektől: ha lehet, még kötetlenebb, sok-sok humorral fűszerezve, az életből vett tapasztalatokkal színesítve kaphatjuk meg az alapvető információkat: mit, miben, hogyan, kivel, … és persze kivel ne… (Vicceltem!) Az Atheneum jelentette meg!

Tovább olvasom »
bukott randi, butaság, hülye ötletek, illemtan, kulturálatlanság, műveletlenség, párkeresés

Rémálomrandik – avagy egy hülye mindig van!

László Márta

A legtöbb embernek van olyan randitörténete, amire nevetve vagy éppen bosszankodva gondol vissza, majd amikor barátainak elmeséli az élményeket, azok megdöbbennek és kételkednek abban, hogy ilyen a valóságban megtörténhet. Az Elittárs társkereső 15 ország 42 ezer egyedülállóját kérte meg arra, hogy meséljék el, milyen volt a legborzalmasabb randevújuk. Íme egy válogatás! 

Tovább olvasom »
illemtan, japán, szokások, utazás

Ahol a fekete macska szerencsét hoz

László Márta

Japánról egyszerre jut eszünkbe a végtelen udvariasság és a rájuk jellemző rengeteg furcsaság. Az országban sok olyan szokás dívik, ami nekünk első látásra furcsa lehet, de persze mindegyikre megvan az igazi japán magyarázat. Miért óvakodnak például a négyes számtól, vagy kik azok az egyenruhás, fehér kesztyűs emberek a metrómegállóban? A Japánspecialista rendhagyó kis útikalauzából mindez kiderül, avagy min ne lepődjünk meg, ha Japánban járunk.

Tovább olvasom »
alkalmi, illemtan, öltöny, öltözködés, ruha

Dress code, vagyis elvárt öltözet-megfejtés

Timar Gigi

Bár a néhány évtizeddel ezelőtthöz képes sokat lazultak az öltözködési szabályok, ez nem jelenti azt, bárhol bármilyen ruhában meg lehet jelenni. Éppen az általános lazaságnak köszönhető, hogy egyre több esemény meghívójában szerepel a „dress code”, vagyis az elvárt öltözet.

Tovább olvasom »
illemtan, kamasz, könyv

Egy mulattató útikalauz az illemtan útvesztőjében

PP-Eletforma

Nincs könnyű dolga egy kamasznak, ha illedelmesen szeretne viselkedni a mindennapi életben. Hogy köszönjön, hogyan mutatkozzon be, kinek mit lehet mondani, hogyan öltözködjön különböző alkalmakra, az előreengedés vagy székkihúzás szabályai – számos olyan előírás és íratlan formula, melyek a kulturált társadalmi viselkedés jellemzői. Ebben a labirintusban segít eligazodni Lipcsey Andersson Emőke: Kés, villa, SMS című könyve. Tökéletes ajándék bolyongó kamaszcsemetéink számára.

Tovább olvasom »