hüvely

betegség, házasélet, hormon, hüvely, menopauza, nőgyógysázat, szárazság, szexuális élet

Nem akarok szárazságtűrő lenni! Mit tegyek?

PP-Eletforma

Igen sok nőt érint a hüvelyszárazság – akár időszakosan, akár krónikusan. Bár a problémával nem szívesen fordulnak orvoshoz, ám ha már jó ideje fennáll a panasz, úgy érdemes nőgyógyász véleményét kikérni, ugyanis a legtöbbször van rá megoldás. Hogy mi minden okozhat hüvelyszárazságot, és hogy miket lehet ellene tenni, azt dr. Hetényi Gábortól, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászától tudtuk meg.

Tovább olvasom »
fertőzés, higiénia, hüvely, menstruáció, tamponhasználat

7 tipp a piros betűs napokra

PP-Eletforma

A menstruáció idején a higiénia még jobban felértékelődik, ilyenkor szükséges fokozottan ügyelnünk intim területeink tisztántartására. Dr. Supák Dorina, a Neutromed szülész-nőgyógyász klinikai orvosa egy csokorba gyűjtötte azon tippjeit, amelyek megfogadásával minimálisra csökkenthető a diszkomfort érzés a piros betűs napokon.

Tovább olvasom »
gyulladás, hüvely, nőgyógyász

Gyógyulj ki a hüvelygyulladásból!

PP-Eletforma

Szinte minden nő találkozik vele élete során, mégis igen kevés szó esik róla. A hüvelygyulladás nemcsak kellemetlen, hanem visszatérő is lehet, ezért mielőbbi orvosi kezelést igényel. A témában dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza segít eligazodni. 

Tovább olvasom »
hüvely, intim fertőzés, megelőzés, várandósság

Így előzd meg az intim fertőzéseket!

László Márta

A gyermekvárás életünk egyik legcsodálatosabb időszaka. A várandósság alatti hormonális változások felboríthatják a hüvely egyensúlyát, fogékonyabbá téve a kismamákat a hüvelyi fertőzésekre. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az áldott állapot ideje alatt is fokozottan ügyeljenek az intim testrészeik egészségének megőrzésére.

Tovább olvasom »
fogamzásgátlás, hüvely, kampány, nő

Jó évet zárt a hüvelygyűrű

PP-Eletforma

A tavalyi év integrált, HPV elleni védőoltást is népszerűsítő kampányának köszönhetően a teljes lakosság körében 7%-kal, a 2015-ben kiemelt célcsoportnak számító 15-19 éves korosztályban pedig 22%-kal nőtt a hüvelygyűrű ismertsége.

Tovább olvasom »
baktérium, fertőzések, gyerek, hüvely

Intim higiénia gyerekkorban

PP-Eletforma

Sok szülő számára még mindig tabu téma a gyermeki intim higiénia, pedig nyitottsággal, megfelelő tájékoztatással számos probléma megelőzhető, vagy idejében felismerhető és kezelhető lenne. A fiúk esetében többnyire elég, ha vizelet ürítés előtt kezet mosnak és utána megtörlik a féltett testrészt, a lányoknál azonban komolyabb figyelmet kell fordítani az intim területek védelmére, mert akár egy apró homokszem hüvelybe kerülése is komoly problémákat eredményezhet.

Tovább olvasom »
hüvely, intim, nemiszerv, pénisz, szex

Miért csak suttogunk a nemi szerveinkről? Titkos neve van?

PP-Eletforma

Ford Fairlane, a rock and roll detektív, akinek magyar hangját Nagy Feró kölcsönözte, Stanley névvel illette az alsójában lakó jó barátját, aki mindig félórával korábban kelt nála. Stanley. Mint az ütve fúró! Tudják! Az amerikai filmekben szokás, hogy a szabad szájú férfi főhős elárulja a Titkos Nevet. A magyar kocsmai kultúrában is ismerünk ilyen nótákat, gondoljunk csak a „Van nekem egy csíkos gatyám” kezdetű örökzöld dallamra. A nők innen tudják, hogy a férfiak gyakran nevet adnak neki. Cápának, Pörölynek, vagy valamelyik film ihletésére egyéb vicces vagy komoly nevűnek emlegetik férfiasságukat – legyen az bármekkora!

Tovább olvasom »
fertőzés, gomba, hüvely, tisztálkodás

Uraim, ne meneküljenek! Lehet, hogy Önök okozták!

PP-Eletforma

“Beszéljünk a hüvelygombáról!” hangzik fel a jól ismert reklámban, majd édes kacaj kíséretében közli a bájos hölgy, hogy na, most a férfiak elmenekültek! Nos, uraim most ne meneküljenek el, mert bizony a nők legérzékenyebb testrésze – amit Önök úgy imádnak – nem csupán gombás fertőzéstől válhat még érzékenyebbé és fájdalmasabbá.

Tovább olvasom »
császármetszés, hüvely, orvos, szülés, terhesség

Tények és tévhitek a császármetszésről

PP-Eletforma

„Egy-két éven belül gyermeket szeretnénk a párommal. Azt hallottam, hogy a császáros szülés biztonságosabb, és a fájdalomtól is félek, ezért szeretnék inkább tervezett császárral szülni. A legfontosabb számomra a gyermek biztonsága, és nagyon sok olyan történetet hallottam, hogy a kicsi a hosszú vajúdás miatt oxigénhiányos állapotban született, úgyhogy most inkább azt mondanám, hogy ezt az utat választanám, hiszen én is császárral születtem” – meséli K. Edit (29).

Tovább olvasom »