húsleves

felmérés, gulyás, húsleves, ízlés, leves, újévi körkép

Mellbedobással győzött a húsleves, a gulyás a kanyarban sincs

PP-Eletforma

Köztudottan leveses nép a magyar, ráadásul a többi kultúrához képest meglepően sokféle ízvilágban és variációban készítünk forrón kanalazható előételeket. Az egyik legismertebb ételrendelő portál felmérése alapján a legnépszerűbb leves a húsleves, ami önmagában nem meglepő, hiszen ki ne akarná a hétköznapi munkarutin közben felidézni a vasárnapi családi ebédek nosztalgiáját? A második helyezést a bableves érte el (a babgulyás népszerűbb, mint a Jókai-féle verzió), a bronzérmet pedig meglepő módon a hideg gyümölcsleves érdemelte ki.

Tovább olvasom »
húsleves, leveszöldség, tyúk, Újházi Ede, ünnepi menü

Újházi tyúkhúsleves Mártinál

László Márta

Ünnepi asztalaink egyik legnépszerűbb találmánya, amely a színészlegendáról, Újházi Edéről kapta a nevét. Benne van minden, ami a magyar szem-szájnak ingere. Egyes leírások szerint érdemesebb lenne kakassal próbálkozni, mert az ínyencek külön figyelmet fordítottak annak tarajára. Erre mondják, hogy ettől még a beteg is felkel!  

Tovább olvasom »
arborio, fehérbor, húsleves, rizottó, rizs

Citromos rizottó

Kandikó Éva

A rizottó az olasz konyha ékköve, semmi szín alatt nem tévesztendő össze azzal az étellel, amit a magyarok annak hívnak. A rizottó kerek szemű rizsből készül, alapfeltétele, hogy borral és valamilyen alaplével felöntögetve, kavargatva készítsük el. Minden más eljárással készült rizsétel lehet finom, de nem rizottó.

Tovább olvasom »
húsleves, leveszöldség, marha, marhahús, zöldség

Pot au feu – fazék a tűzön

Kandikó Éva

A pot au feu (ejtsd: potofő) egy jó erős marhahúsleves, zöldségekkel, burgonyával tálalva, bagettel, mustárral, tormával körítve. Legalább 3 órát fő, de tulajdonképpen sok teendő nincs vele. Mennyei étel!

Tovább olvasom »
aprólék, húsleves, leves, liba, márton nap

Libaaprólék leves

Kandikó Éva

Egy jó, forró húslevestől mindenki elalél, nincs annál jobb a nyirkos, hideg novemberi időben. Meg aztán itt van Márton napja is, illendő tehát, hogy a hagyományoknak megfelelően kényeztessük magunkat. A libaleves egyébként egyszerű húsleves, nyilvánvalóan attól liba, mert libahús van benne. Nem érdemes nemesebb részeket belefőzni, a combot, mellet hagyjuk meg a sülthöz, a levesbe megfelel a liba háta, szárnya, a zúzája, nyaka, szíve, lába.

Tovább olvasom »
hideg sör, húsleves, kefír, macskajaj, másnaposság, népi gyógymód, uborkalé

Kutyaharapást szőrivel?

László Márta

Így január elsején reggel többen is szembesülnek a ténnyel, hogy valószínűleg az éjjel picit több alkohol csúszott le a trombitázás közben, mint kellett volna… Nincs más hátra, kezeld a helyzetet – lehetőleg méltósággal. Ehhez adok néhány ötletet! Majd meglátod, neked melyik válik be!     

Tovább olvasom »