hormonzavar

fáradtság, hormonzavar, inzulinrezisztencia, mellékvese, ősz, pajzsmirigy

Őszi fáradtság vagy hormonzavar? Derítsd ki!

PP-Eletforma

Sokan tartós fáradtságtól, depressziós hangulattól és fokozott álmosságtól szenvednek az őszi hónapok beköszöntével, amit általában a fényhiány, a nyaralás után a munkába való visszaállás és a nappalok rövidülése okoz. Azonban a tünetek hormonzavarra is utalhatnak, főleg akkor, ha hosszú időn át fennállnak. Hogy milyen endokrin problmákat jelezhet a túlzott fáradtság, arról dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa és inzulinrezisztencia specialistája beszélt.

Tovább olvasom »
hormonzavar, lányok, pattanás, PCOS szindróma, pubertáskor, serdülők

Zsíros, pattanásos bőr: hormonzavar is lehet

PP-Eletforma

A pubertáskor igen nagy hormonális változásokkal együtt járó időszak, melynek során kellemetlen tünetek is jelentkezhetnek. Az egyik leggyakoribb a bőr zsírosodása és a rajta megjelenő gennyes pattanások. Ez mind a fiúkra, mind a lányokra igaz, ám érdemes tudni, hogy a gyengébbik nem esetében, ha elhúzódik a probléma, illetve ha túlzott méreteket ölt, az akár PCOS szindrómára is utalhat. Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa az állapot tüneteit és kezelési lehetőséget ismerteti.

Tovább olvasom »
diéta, hormonzavar, pajzsmirigy, szülés, terhesség, túlsúly

Miért olyan nehéz lefogyni szülés után?

PP-Eletforma

Szülés után a legtöbb nő nagy félelme, hogy képtelen lesz visszanyerni a teherbe esés előtti súlyát. Természetes, hogy egy kis idő kell ahhoz, hogy újra elérhessék a versenysúlyukat, ám ha hosszas diéta árán sem tud megszabadulni a feleslegtől, érdemes utánajárni annak, mi is okozhatja a túlsúlyt. Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa elmondta, milyen zavarok vezethetnek a sokakat érintő panaszhoz.

Tovább olvasom »
gyermekvárás, hormonvizsgálat, hormonzavar, meddőség, ösztrogén, pajzsmirigy

Nem tudsz teherbe esni? Ezeket a hormonvizsgálatokat kérd!

PP-Eletforma

Meddőségről abban az esetben beszélünk, amikor védekezés nélkül egy év után sem jön létre terhesség. Ennek oka több minden is lehet, ám sokszor a nő hormonális zavarai állnak a sikertelenség mögött. Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa a legfontosabb hormonvizsgálatokat sorolja meddőség esetén.

Tovább olvasom »
cukorbetegség, hormonzavar, mellékvese, orvosi javaslat, túlsúly

Túlsúlyos vagy? Ezeket a vizsgálatokat kérd!

PP-Eletforma

Sok nő és férfi hosszú időn keresztül küzd az esetleges súlyfeleslegével, és komoly fogyókúrák sorozata után sem képesek tartósan megszabadulni a túlsúlyuktól. Ilyenkor felvetődik a hormonzavar lehetősége. Hogy milyen vizsgálatokat érdemes ekkor elvégeztetni, arról dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

Tovább olvasom »
barnás folyás, hormonzavar, nőgyógyász, orvosi tanács, pecsételő vérzés

A pecsételő vérzés mindig problémát jelez!

PP-Eletforma

A nők kiegyensúlyozott mindennapjaihoz hozzátartozik az is, hogy a vérzésükkel ne legyenek gondok. Ez azonban nagyon sokszor nincsen így, számolniuk kell a köztes, pecsételő vérzéssel, vagy a barnás folyással. Ennek a jelenségnek a hátterében sokszor hormonális okok állnak, amiket mindenképpen orvosolni szükséges! A témában dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa segít eligazodni!

Tovább olvasom »
hormonzavar, PCOS, szőrösödés

Nem csak esztétikai gond a szőrösödés!

PP-Eletforma

A fokozott szőrnövekedés okozta kellemetlenség sajnos csak átmenetileg orvosolható a szőrtelenítési eljárásokkal, ugyanis a probléma mögött hormonális okok állnak. Dr. Katona Evelin, az Oxygen Medical endokrinológusa a hirzutizmus okairól, kezelési lehetőségeiről beszélt. 

Tovább olvasom »
hajhullás, hormonzavar, orvosi tanácsok

Hullik a hajad? Vigyázz, nagyobb is lehet a baj!

PP-Eletforma

A fokozott hajhullás mind a nők, mind a férfiak esetében hatalmas megrázkódtatást okoz, főleg akkor, amikor még a fiatalabb éveikben kezd a haj nagyobb csomókban a fésű fogai közt maradni. Bár a hajhullás bizonyos kor felett már természetes jelenség, ám ha idő előtt következik be, az hormonproblémákra is utalhat.

Tovább olvasom »