horkolás

alvászavar, horkolás, inzulin, kezelés, rezisztencia

IR és alvászavar – van összefüggés?

PP-Eletforma

Számtalan szokatlan tünetet produkálhat az inzulinrezisztencia, és a beteg gyakran csak utólag jön rá, hogy kellemetlen panaszait a magas inzulinszint okozta. Felmerülhet így a kérdés, hogy vajon van-e valamilyen összefüggés az alvászavarok és a kóros állapot között. A választ dr. Koppány Viktóriától, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától tudtuk meg.

Tovább olvasom »
alvászavar, horkolás, kánikula, kimerültség, szomnológus

Nem mindegy, mitől nem alszol

PP-Eletforma

Sokan kimerüoltnek érzik magukat a kánikulában, éjszaka mégis csak forgolódni tudnak. Dr. Vida Zsuzsannától, a JóAlvás Központ neurológus főorvosától, szomnológustól megtudhatjuk, mikortól gyanakodhatunk alvászavarra, és mit tehetünk a valóban pihentető alvásért.

Tovább olvasom »
alváshiány, fül-orr-gégészet, horkolás, idegrendszer, légzés, stressz, vérnyomás

Mit tehetünk a horkolás ellen?

PP-Eletforma

Minden 10 férfiből 4 rendszeresen horkol és a nőknek is több, mint ötödét érinti ez a probléma, amely azonban akár veszélyesebb is lehet, mint csupán zavaró éjszakai zaj. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus az okokra és a megoldási lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Tovább olvasom »
fül-orr-gégészet, garat, horkolás, műtét, reflux, terápia

Apu ma műtétre megy, végre alhatunk

PP-Eletforma

Nem csak veszélyes, de mások nyugalmát is zavarja, ha horkoló ember van a családban. Egy alapos vizsgálat azonban fényt deríthet az okaira, és olyan elváltozásokra is, melyek kezelése kórházi befekvést igényel. De vannak alternatív kezelési módok is.

Tovább olvasom »
alvás, alvászavarok, fejfájás, horkolás, kiszáradás, vizelési inger

Nem jó jel, ha fejfájással ébred

PP-Eletforma

Az alvászavarok szövődményeinek megelőzéséhez az első lépés, hogy az érintettek ismerjék a betegségüket. Aki egyedül alszik, az hogyan tudhat róla? Miért baj, ha reggel fejfájással ébredünk? Most a horkolást is okozó alvási apnoe felismeréséhez nyújtunk segítséget.

Tovább olvasom »
fülgyulladás, horkolás, légzés, orrmandula

Kell vagy sem? Vita az orrmandula körül

PP-Eletforma

Az orra helyett a száján át veszi a gyerek levegőt? Ne vedd természetesnek! Ha a tartósan bedugult orr mellett gyakori középfülgyulladás és horkolás is jelentkezik nála, akkor valószínű, hogy a megnagyobbodott orrmandula okozza a panaszokat. Szükséges-e megszabadulni tőle?

Tovább olvasom »
alvásvizsgálat, alvászavar, bronchitis, horkolás

Horkolás miatt is kialakulhat hörghurut?

PP-Eletforma

Krónikus bronchitisz esetén érdemes alvásvizsgálatot végeztetni – erre hívják fel a figyelmet dél-koreai kutatók. Vizsgálatuk szerint ugyanis a rendszeres horkolás és a tartós hörghurut gyakran együtt jelentkezik, és kialakulhat alvás közbeni légzéskimaradás is.

Tovább olvasom »
alvás, betegség, horkolás, magas vérnyomás

Nemcsak a házasságát, de az egészségét is tönkreteheti a horkolás

PP-Eletforma

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás az egész szervezet működésére pozitív hatást gyakorol, így a horkolással nemcsak a párját üldözheti el ágyából, hanem megnöveli bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája az alvási apnoe és a hipertónia közti összefüggésre hívja fel a figyelmet.

Tovább olvasom »
bőrbetegség, horkolás, pajzsmirigy

Tudtad? Már egy kézfogás is jelezhet pajzsmirigy-betegséget

PP-Eletforma

A pajzsmirigy rendellenes működésének vannak ma már jól ismert, jellegzetes tünetei. Fogyás, hízás, hajhullás, fáradékonyság, fázékonyság, meddőség, vagy ismétlődő vetélések okait kutatva is gyakran húzódik meg a háttérben pajzsmirigy probléma. Vannak azonban kevésbé jellemző tünetek, amelyek előfordulásakor szintén érdemes ezt az apró, de igen fontos feladatokat ellátó szerv állapotát is ellenőrizni.

Tovább olvasom »
horkolás, légzés, párkapcsolat, válás

Ne legyen válóok! Otthoni praktikák a horkolás ellen

PP-Eletforma

A horkolás az éjszakai pihenésünket zavaró kellemetlenség, amely súlyos esetben akár életveszélyes is lehet! Pedig egyszerű praktikákkal – mint például a háton alvás megszüntetése – az enyhe horkolást akár ki is lehet küszöbölni, de a kóros állapot kezelésére is többféle lehetőséget ismertet a szakorvos.

 

Tovább olvasom »
alvás, horkolás, magas vérnyomás, műtét

Van az a műtét, ami megszabadít a horkolástól!

PP-Eletforma

Fiatalabb korban főként a férfiak horkolnak, majd az idő előrehaladtával, a menopauza környékén a nemek közti arány kiegyenlítődik. A zajos alvótárs miatt külön szobában töltött éjszakákat nemcsak a párkapcsolat sínyli meg, de a kezeletlen horkolás az egészséget is veszélyezteti

Tovább olvasom »
alvási apnoe, homeopátia, horkolás, magas vérnyomás, sófogyasztás

8 hatékony módszer vérnyomás csökkentésre

PP-Eletforma

Van egy jó és egy rossz hírünk! A rossz, hogy a magas vérnyomás növeli többek közt a szívinfarktus, a stroke és a veseelégtelenség kockázatát. A jó hír, hogy a vérnyomás természetes módszerekkel is csökkenthető, amelyek közül elsődleges a testtömeg csökkentése. De vannak további tippjeink is!

 

Tovább olvasom »
horkolás, orrdugulás, orrfolyás

Miért nem szelel?

Práger Kitti

A gyermekek különösen nehezen viselik a rendszeres orrfújást, orrcseppeket és az orrdugulással járó egyéb kellemetlenségeket. A sokszor banális eredet mellett, dr. Hidvégi Edit, a Tüdőközpont gyermekgyógyászának segítségével sorra vesszük az orrdugulás súlyosabb kiváltó okait is.

Tovább olvasom »
agyvérzés, alvási apnoe, horkolás, stroke, szomnológia

A horkolás az agyvérzés rizikófaktora

PP-Eletforma

Az orvosi felfedezést a Nemzetközi Stroke Konferencia éves gyűlésén jelentették be az Amerikai Stroke Szövetség küldöttei. Mint elmondták, az általuk vizsgált agyvérzéses páciensek körében meglepően magas arányban – 91 százalékban – tapasztalható az erős apnoés, egyenetlen horkolás. Ez alapján javasolják, hogy – a magas vérnyomáshoz hasonlóan – az apnoét is sorolja az orvosi gyakorlat a stroke-ra hajlamosító tünetek közé. “Mindez persze nem jelenti azt, hogy aki horkol, mostantól kezdhet aggódni az agyvérzés miatt” – teszi hozzá Dr. Zoller Rezső, a Dr. Rose Magánkórház szomnológusa, alváskutatója.

Tovább olvasom »
alternatív, horkolás, Horkolásgátló spray, orrszárny tágító, rádiófrekvenciás műtét, speciális párna

Műtéti és egyéb megoldások a horkolás ellen

PP-Eletforma

Horkolásgátló spray, speciális párna, orrszárny tágító. Bizonyos termékek gyors megoldást ígérnek a horkolás megszüntetésére, alapos kivizsgálás nélkül azonban alkalmazásukkal akár el is fedhetjük a valódi, súlyosabb problémát. Milyen esetben jelentenek megoldást az alternatív eszközök és mikor van szükség műtétre?

Tovább olvasom »