higiénia

fesztivál, hátizsák, higiénia, powerbenk, szúnyogriasztó

4 apróság, amit tégy a hátizsákba, ha fesztiválra mész

László Márta

Mielőtt bulizni indulnánk, általában felmérjük, hogy mik azok a dolgok, amik szükségesek, hogy nálunk legyenek. Ám amikor egy fesztiválra megyünk, szélesebb a kellékek tárháza, ilyenkor azokra a dolgokra is gondolnunk kell, amikkel egy hétköznapi bulin nem feltétlenül számolnánk. Most pár hasznos tippel szeretnénk segíteni Neked, hogy egyszerűbb legyen az előkészület.

Tovább olvasom »
fertőzés, higiénia, hüvely, menstruáció, tamponhasználat

7 tipp a piros betűs napokra

PP-Eletforma

A menstruáció idején a higiénia még jobban felértékelődik, ilyenkor szükséges fokozottan ügyelnünk intim területeink tisztántartására. Dr. Supák Dorina, a Neutromed szülész-nőgyógyász klinikai orvosa egy csokorba gyűjtötte azon tippjeit, amelyek megfogadásával minimálisra csökkenthető a diszkomfort érzés a piros betűs napokon.

Tovább olvasom »
felmérés, fertőzés, higiénia, kézmosás, kórokozók, wc használat

Én ezek után mosom kezeimet!

PP-Eletforma

Megfelelő kézmosással a betegségek jelentős része megelőzhető lenne, hiszen ez a legegyszerűbb módja annak, hogy megakadályozzuk a fertőzések terjedését. De vajon tudunk-e helyesen kezet mosni? No, és hányszor kellene? Ma különösen aktuális a téma a Kézmosás Világnapján.

Tovább olvasom »
dezodor, higiénia, nyár, természetes testápolás, testápolás, zöldség

Hűsítsük magunkat kívül-belül!

László Márta

Ismét a maximum felé igyekszik a hőmérő, de ez rendjén is van így, hiszen nyár van. Aki teheti, a vízparton hűsöl, de persze 30 fok felett még ott is nagyon melegünk lehet. Aki pedig dolgozik, vagy szabadság, illetve utazási lehetőségek híján a városban tölti a nyarat, még inkább megsínyli a szervezet számára szokatlan kánikulát. Fontos, hogy fokozottan odafigyeljünk magunkra!

Tovább olvasom »
fertőzés, higiénia, intim higénia, nőgyógyászat, nyár, strand

Így kerülhetjük el a nyári intim fertőzéseket

PP-Eletforma

Aki csak teheti, most a vízparton vagy a strandokon hűsöl. A kikapcsolódás alatt is fontos odafigyelni a higiéniára, mivel ekkor igen könnyű különböző intim fertőzéséket szerezni. Hogy miként lehet ezeket elkerülni, és hogy milyen tünetek esetén forduljon orvoshoz, azt dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa osztotta meg.

Tovább olvasom »
higiénia, konyha, takarítás, tavasz

Tavaszi nagytakarítás a konyhában

Kandikó Éva

Gondolom, abban mindannyian egyetértünk, hogy a lakás legkényesebb pontja – már ami a tisztaságot és higiéniát illeti – a konyha. Ott nem ismerhetünk tréfát, mert a hanyagságnak komoly egészségügyi következményei lehetnek. Hasznos, ha legalább félévente nekiugrunk egy alapos nagytakarításnak, de így tavasz közeledtével mindenképpen szakítsunk rá időt!

Tovább olvasom »
fertőzések, fertőző betegségek, higiénia, ókor, paraziták, roma

Köszönjük a galandférget, rómaiak!

PP-Eletforma

A római birodalom hódításai együtt jártak a különféle, bélben megtelepedő és külső vérszívó élősködők elterjedésével az ókori Európában – derítette ki régészeti bizonyítékok alapján a Cambridge-i Egyetem egyik kutatója. Ezek szerint nekik köszönhetjük a galandférgeket is?

Tovább olvasom »
fertőzés, gyerek, higiénia, kórokozók

Milyen veszélyeket rejt egy homokozó?

PP-Eletforma

Itt a jó idő! Nincs is annál nagyobb öröm a kicsiknek, mint futkározni a réten, mászókázni, vagy olykor nyakig merülni a homokozóban. Annak érdekében, hogy a jó idő valóban a felhőtlen és felszabadult játékról szóljon, nem árt betartanunk néhány fontos szabályt.

Tovább olvasom »
higiénia, turizmus, vendéglátás

Mit nézünk meg egy étteremben?

PP-Eletforma

Egy európai felmérés szerint a mosdók tisztasága a második leggyakoribb elégedetlenségi tényező a lassú kiszolgálás után. nemcsak azt várja el a vendég, hogy legyen szappan, hanem azt is, hogy jó minőségű legyen.

Tovább olvasom »
egészség, higiénia, kézmosás, viselkedés

Ne tedd boldoggá a bacikat!

PP-Eletforma

Még most, a 21. században sem mindig természetes a kézmosás – ezt felmérések tanúsítják. Napjainkban például hét ember közül egy nem mos kezet WC-használat után. Sőt, vannak olyanok is, akik egyáltalán nem szoktak kezet mosni. Ez igazán elgondolkodtató, különösen akkor, ha mondjuk egy kézfogás után ülünk le ebédelni, vagy ha mondjuk megosztunk egy szendvicset valakivel.

Tovább olvasom »
egészségmegőrzés, fertőzés, higiénia, kézmosás

Az ebola majd megtanít kezet mosni!

PP-Eletforma

Az ebolajárvány világszerte felhívta a figyelmet a higiénés szabályokra, a helyes kézmosás jelentőségére. A probléma azonban nem csak a fejlődő országokat fenyegeti, a fejlett országokban is évente 250 ezer ember hal bele a kórházi kezelések során szerzett fertőzésekbe. A mindennapos kézhigiénia fontosságára kívánja felhívni a figyelmet a Tork,  a nemzetközi higiéniai vállalat.

Tovább olvasom »
higiénia, megbetegedés, zöldség és gyümölcs

Vajon mennyi vegyszer van a gyümölcsön, zöldségen?

PP-Eletforma

Nem kevés zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk évente: egy átlagos magyar háztartás közel 70 kiló gyümölcsöt és 130 kiló zöldséget vett 2013-ban. Nemrégiben egy amerikai kutatás arra figyelmeztetett, hogy a növényvédő szerek komolyabb veszélyeket rejthetnek, mint eddig hittük. Mi a helyzet Magyarországon e téren?

Tovább olvasom »
higiénia, környezet, pénz

Több tízezer bacilust fogdosunk boldogan

PP-Eletforma

Egy átlagos európai papírpénzen 26 ezer baktérium van, amelyek ártalmasak lehetnek egészségünkre, mégis elenyészően kevesen vannak azok, akik kezet mosnak, miután hozzáértek. Az emberek gyakrabban mosnak kezet azután, hogy megsimogattak egy állatot, vagy tömegközlekedéssel utaztak, mint azután, hogy pénzt fogtak a kezükben.

Tovább olvasom »
betegség megelőzése, higiénia, kézmosás

Mosom kezeimet

Práger Kitti

Október 15-én volt a Kézmosás Világnapja. Már gyermekkorban megtanuljuk, de sajnos sokán az iskolából kikerülve el is felejtik miért is fontos, hogy étkezés előtt, WC használat után megmossuk a kezünket.

Tovább olvasom »
Alzheimer-kór, higiénia, idős kor

Árthat a tisztaság?!

Práger Kitti

A modern városi életmód és a fejlett higiénia is oka lehet az Alzheimer-kór kialakulásának és a betegség terjedésének a nyugati világban – olvasható egy friss brit tanulmányban.

Tovább olvasom »