hideg

fejfájás, görcsös panaszok, hideg, influenza, tél

Együtt támad a hideg és az influenza!

PP-Eletforma

Nagyon változékony napokban van most részünk! A csütörtöki 10, 12 fokos meleget követően egy erős hidegfront újabb lehűlést hoz. Csapadék és hideg szél is érkezik, a kora tavasz pedig hirtelen vált át ismét a zord januári télbe. Megint szükség lesz a sapkára, a sálra. 

Tovább olvasom »
havazás, hideg, kettős fronthatás, sarkvidéki levegő, tél, zord idő

Beköszönt a zord tél – rendkívül változékony hétvége vár ránk!

PP-Eletforma

Az elmúlt hetekben hozzászokhattunk az átlagnál melegebbhez, most pár nap alatt azonban újra téliesre fordul az idő. A lezúduló sarkvidéki levegő megérkezett, a hétvégén, egy-két helyen akár -15 fok alá is lesüllyedhet a hőmérséklet, és ezt nagyon sokan, a gyengén időjárás-érzékenyek is rendkívül megszenvedik – tájékoztat Pintér Ferenc a Meteo Klinika igazgatója.

Tovább olvasom »
bántalmak, fejfájás, hideg, tél, zord idő

Na, ez már a zord tél!

PP-Eletforma

Igazi decemberi idő tört ránk, és a következő napokon sem várható változás. Havazni már nem fog, de a nyirkos és zord időben sokaknál jelentkezhetnek intenzív tünetek. Az időjárás-érzékenyek napjait nem nehezíti időjárási front, de a fagyos időben többeknél jelentkezhetnek hidegfronti jellegű panaszok – magyarázza Pintér Ferenc a Meteo Klinika igazgatója.

Tovább olvasom »
etetés, hideg, itatás, madár, tél

Kiscipőt, kiscipőt, no meg egy kis magot, kis magot

PP-Eletforma

Madárbarátok, figyelem, indul az etetési szezon! Több száz madárfaj él Magyarországon, ám ezeknek csak egy kisebb része kerekedik fel ősszel, és költözik melegebb, táplálékban gazdagabb tájakra. A többiek nálunk igyekeznek átvészelni a telet. Sőt, vannak olyan fajok is, amelyek még északabbról költöznek hozzánk ilyenkor. Ilyen például a fenyőpinty, a csonttollú vagy az élénk narancssárga tollazatáról felismerhető süvöltő. Gondoskodjunk róluk! 

Tovább olvasom »
görcsös fájdalom, hideg, időjárás, infarktus, kirándulás, séta, tél

Minő meglepő: téli idővel kezdődik a tél

PP-Eletforma

Nem tágít a száraz, téli hideg idő már a héten, de legalább látni fogjuk a napot! Lesz azért mire vigyáznunk! Kiugró vérnyomással, görcsös fájdalmakkal, fejfájással kell megküzdenie az időjárásra érzékenyeknek, ráadásul alaposan megnő a keringési panaszok, infarktusok veszélye is. 

Tovább olvasom »
étkezés, hideg, hőség, inzulinm, repülőgép, tárolás, utazás

Hogy repül az inzulin?

PP-Eletforma

Nyáron is gondot kell fordítani a tudatos cukorbeteg-kezelésre egyeztetve a kezelőorvossal a terápia részleteiről. Mikor és hányszor kell beadnia az inzulint, figyelve a megfelelő használat mellett a tárolásra is. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa lát el tanácsokkal.

Tovább olvasom »
balaton, fotók, hideg, jég, öblök, tél

Rossz hír jött a Balatonról

László Márta

Csak úgy repkednek a mínuszok az egész országban! A sarkvidéki levegő már nem esik jól, hiszen mindjárt itt a március, és a tavasz még mindig várat magára. Ezek a csodás jeges felvételek azért elkápráztatnak: mindig elbűvöl mire képes a természet!

Tovább olvasom »
erdő, gyapjú, hideg, kesztyű, kirándulás, pamut zokni, tél, túra, zseb

4 tipp egy tuti téli túrához

László Márta

Látványosan csökken a kirándulók száma télen Magyarországon, pedig a túrázás minden évszakban lenyűgöző élmény, hiszen a természet mindig egy másik arcát mutatja. A legtöbb természetjárót a hideg időjárás tartja vissza a hosszabb-rövidebb kirándulásoktól annak ellenére, hogy néhány egyszerű, az öltözetre vonatkozó trükkel télen is bárki kiválóan érezheti magát a természetben. 

Tovább olvasom »
arcápolás, hideg, hőmérsékletválozás, időjárás, páratartalom, tél

Legyen télen is olyan, mint a babapopsi

PP-Eletforma

Fokozott igénybevételnek van kitéve bőrünk a hideg hónapokban. A beltéri és kültéri hőingadozás, a páratartalom, a gyakran jeges szél és az ilyenkor fokozódó légszennyezettség rendkívüli módon megviseli a bőrt. A Barnängen szakértőinek tanácsát megfogadva garantáltan megőrizheted bőröd puhaságát és egészségét a téli időszakban is.

Tovább olvasom »
eső, hideg, időjárás, országos Meteorológiai Szolgálat, rendőrség, szél

Kegyetlen hideg, esős, viharos időnk van!

PP-Eletforma

Másodfokú riasztást adtak ki több megyében a várható erős szél, illetve a sok eső miatt szerdára. A katasztrófavédelem is arra hívta fel a figyelmet, hogy északnyugaton a szél, a középső és keleti országrészben a sok eső okozhat gondokat – jelentette az MTI. A rendkívüli időjárás miatt a rendőrség lefújta a reggel 6-kor kezdődött, 24 órás gyorshajtási óriásrazziát.  

Tovább olvasom »
állat, denevér, hideg, mentés, tél

Segítsünk a denevéreknek!

Krajcsó Judit

A fagyos időben drasztikusan megszaporodott az emberi segítségre szoruló denevérek száma. Az extrém hidegben repülésre képtelenné váló állatok a földre zuhanva percek alatt elpusztulhatnak. Hogyan segíthetünk rajtuk?

Tovább olvasom »
fagy, hideg, hirtelen szívhalál, infarkuts, jelek

Hidegben gyakoribb a szívinfarktus!

PP-Eletforma

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban rendkívül hideg lesz. Az alacsony hőmérséklet, a szívproblémákkal küzdő emberek számára különösen veszélyes, ugyanis a beteg szív számára, a hideghez való alkalmazkodás nagyfokú megterhelést jelent.  Sajnos ebben az időszakban megnövekszik a hirtelen szívhalál esélye, illetve megnő a szívinfarktusok száma is. Arról kérdeztük, Dr. Vaskó Pétert, a Kardioközpont kardiológusát, hogy miért jelent problémát a hideg idő, és milyen figyelmeztető jeleket kell komolyan venni annak érdekében, hogy elkerüljük a súlyos szív- és érrendszeri károsodásokat.

Tovább olvasom »
habgaluska, hideg, hűsítő, leves, nyár, ribizli

Márti őrítően jó ribizlilevese habgaluskával

László Márta

Savanykás, kellemes, igazi nyári ízvilág! Ezt jelenti nekem a ribizlileves. Kicsi koromban nem szerettem, mert a galuska hasonlított a madártejéhez, amit a mandulaműtét után látni se tudtam! Szegény anyukám pedig mennyit dolgozott érte! Változtak az idők, a galuskák, na meg én is…. Nem fogtok csalódni!  

Tovább olvasom »
habgaluska, hideg, kánikula, leves, ribizli

Hideg habgaluskás ribizlileves

László Márta

Gyerekkoromban imádtam a nagypapáék kertjében bóklászni. Boldogan csipegettem az apró piros szemeket órákon keresztül. Ők sövényt készítettek a ribizliből, nagymami leginkább szörpöt főzött nekünk. Csak később tudtam meg, hogy a ribizli Ázsiából érkezett hozzánk a XVII. században. Először kolostorok kertjét díszítette, majd rájöttek, hogy magas C-vitamin tartalma miatt kitűnően gyógyítja például a skorbutot. Van, ahol vadegresnek hívják. Kicsit macerás a szedése, de megéri!       

Tovább olvasom »
bőrápolás, hideg, hidratálás, tél, vitaminok

Mit együnk a hideg ellen?

PP-Eletforma

A hideg téli időjárás, a kevés napfényből és egysíkú táplálkozásból adódó vitaminhiány nyomot hagy bőrünkön is, amelynek eredménye a repedezett, kipirosodott kézfej, száraz ajkak, hámló arcbőr. Télen jellemzően több, kevésbé egészséges ételt fogyasztunk, és kevesebb folyadékot iszunk.

Tovább olvasom »
havazás, hideg, időjárás

Ronda időnk lesz a héten

PP-Eletforma

Ezen a héten sem lesz kellemesebb az időjárás, mint a múlt héten volt, sőt, úgy tűnik, még többször lesz ködös az idő. Hiába lesz hát a hét első felében viszonylag magas a hőmérséklet, a napsütés hiánya minden bizonnyal növelni fogja hidegérzetünket. A hétvége már inkább hasonlít majd a télre, és még a nap is kisüthet, majd meglátjuk…

Tovább olvasom »
hideg, mentősök, téli veszélyek

Vigyázz! Csúszik és hideg

PP-Eletforma

Érkezik a rossz idő, és vele együtt azok a balesetek is, amelyek kellő óvatossággal és körültekintéssel akár elkerülhetőek is lehetnének. A sáros, vizes, fagyos utak, az eső, a hó és a köd, a korai szürkület és a jövő-menő frontok mind olyan tényezők, amelyek fokozott figyelmet követelnek az autósoktól és a gyalogosan közlekedőktől egyaránt. Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány most egy csokorba szedte a legfőbb és leggyakoribb veszélyforrásokat, amelyek a téli szezonban mindannyiunkat érinthetnek.

Tovább olvasom »
hideg, készülődés a télre, tél

Készülj a télre!

Práger Kitti

Vitathatatlanul beköszöntött a tél. Már nemcsak az áruházak kirakatai és a naptár, hanem az időjárás is azt üzeni, ideje felkészülni a hidegre. Íme néhány teendő, amit nem érdemes tovább halogatni, úgyis túl kell esni rajta.

Tovább olvasom »
hideg, növény, ősz

Helyet a zöld lakótársaknak!

PP-Eletforma

Itt az ősz, hamarosan eljönnek az első fagyos éjszakák. Nemsokára be kell hordanunk a kertbe, erkélyre, ablakpárkányra, körfolyosóra kitett cserepes növényeinket. És ilyenkor szembesülünk azzal, hogy milyen nagyot nőttek a nyáron, és hát persze néhány újabb példánnyal is szaporodott az állomány. Hova is tegyük őket?

Tovább olvasom »
fagy, hideg, idős, tél

Jön a nagyon hideg!

PP-Eletforma

Kihűlés, fagyási sérülés, elesés: ilyen és ehhez hasonló veszélyeket tartogat a téli időszak az idősek számára, óv az Amerikai Geriátriai Társaság Az Időskorúak Egészségéért Alapítványa.

Tovább olvasom »
hangulat, hideg, jókedv, jókedvre fel, vicc

Jókedvre fel!

PP-Eletforma

Elegünk van a hidegből, a munkából, szóval amúgy mindenből. De lehet, hogy csak a jóból is megártott a sok. Besokaltál? Jó ilyenkor egy kis segítség!  Íme egy csokorra való!

Tovább olvasom »
fejfájás, front, hideg, időjárás, meleg, változás

Vigyázat! Frontos vagyok!

PP-Eletforma

Bizonyára ismerős, hogy némely napokon képtelenek vagyunk koncentrálni, vagy egyszerűen csak lassúbbá válnak a mozdulataink, szétszórtságtól, fejfájástól, fájdalomérzékenységtől szenvedünk. A tünetek egy részéért a légkör ionizációs viszonyai a felelősek.

Tovább olvasom »
fájdalom, hideg, izület, terápia

Fájnak az ízületei? A mínusz segít!

PP-Eletforma

Ha csak elképzeljük, beleborzongunk. Pedig a mínusz 100-110°C valóban segít. A szülőhazájában, Japánban és a világ számos más országában bejárt sikerútja után végre hozzánk is eljutott a teljes test hidegterápia, az a természetes gyógymód, amely rendkívül hatékonynak bizonyult az ízületi betegségek és az ugyancsak nagy fájdalmakkal járó fibromialgia kezelésében.  

Tovább olvasom »
élelmiszer, energia, hideg, receptek

Ezek az élelmiszerek felmelegítenek!

PP-Eletforma

Hideg időben a szervezet több energiát igényel, ezt érezhetjük az étvágyunk növekedésén, illetve a megkívánt ételek fajtáján is. Ám a zsíros húsok és édességek helyett érdemes megpróbálkozni a melegítő hatású élelmiszerekkel. (Gyomor- és májproblémákkal küzdőknek azonban nem ajánlottak a túlzottan erős, csípős, karakteres ízek.) 

Tovább olvasom »
emberség, érzelem, hideg, kapcsolat, lélek

Érzelmek nélkül lassan éhenhalunk!

PP-Eletforma

Napjainkban nagy divattá vált érzelmileg hidegen viselkedni és élni, annak ellenére, hogy az érzelemmentes racionalitás óhatatlanul az egoizmus irányába vezet. Mi magunk is hajlamosak vagyunk ezt a jelenséget tárgyilagos tényként kezelni, és csak akkor érezzük a jelenség súlyát, ha családunk, vagy barátaink körében üti fel a fejét.

Tovább olvasom »
asztma, hideg, otthon, penész

A penész télen, hidegben támad a lakásokban

PP-Eletforma

Az őszi-téli hónapokban jól esik a lakás melege, ám sajnos ez az időszak nem mindig felhőtlen, hiszen a meleg, ritkán szellőztetett, párás levegő a penészgombák paradicsoma. Pedig fontos, hogy megelőzzük a helyiségek penészesedését, hiszen a gombák asztmát, allergiát, de akár még rákot is okozhatnak. 

Tovább olvasom »
drog, hideg, immunrendszer, orvos

Immunerősítés drogokkal

PP-Eletforma

Télvíz és járványok idején érdemes sokféle természetes anyaggal erősíteni az immunrendszert, így például drogokkal is. Félreértések elkerülése végett, a növényi drog a gyógynövénynek az a része, amely a hatóanyagot tartalmazza. Alkalmazásuk szerteágazó lehet, így a fitoterapeuták hatóanyaguk szerint sorolják be őket. 

Tovább olvasom »
hideg, influenza, megfázás, nátha

Baj van? Ne nyüzsögj, mert nem lehetsz erősebb, menj ágyba

PP-Eletforma

A hideg beköszöntével egyre gyakrabban náthásodunk be és az influenzát sem könnyű ilyenkor elkerülni. Ám miközben a legújabb kutatások is azt bizonyítják, hogy a rendszeres mozgással megelőzhetőek az ilyen jellegű betegségek is, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az intenzív testmozgás akár még árthat is a betegeknek. Dr. Bányai Tamás, az Élj Tovább 5 Évvel! mozgalom sportorvosa az elővigyázatosságra hívja fel a figyelmet.

Tovább olvasom »
hideg, klíma, meleg, reuma, sóterápia

Egyre több a klíma miatti reumás beteg!

PP-Eletforma

Bár a mozgásszervi-reumatológiai megbetegedésekben nagy szerepet játszik a hideghatás, az időjárás-változás és a stressz, ma már elfogadott tény, hogy a légkondicionálók nem megfelelő használata negatív élettani hatásokat okozhat. Az irodákban, autókban, éttermekben használt split klímák által kiváltott panaszok alapvetően kétfélék:

Tovább olvasom »
étel, hideg, meleg, recept, receptek

Vértezd fel magad melegséggel!

Az évszakok, a hőmérséklet változását az ember szervezete is megérzi. Bármennyire is enyhe a tél, jóval hűvösebb van, mint a megelőző évszakban. Hogy a zimankóra való átállás minél zökkenőmentesebb legyen, a táplálkozás során is ügyelnünk kell szervezetünk energetikai egyensúlyára: télen elsősorban meleg ételeket együnk!

Tovább olvasom »
hideg, otthon, recept, tél

Ezt egye a hidegben

PP-Eletforma

Novemberben, a hideg idő beköszöntével már egyre kevesebb a szabadba csalogató, melengető napfény, és a pihenni térő természetet követve mi is inkább hajlamosak vagyunk a „bevackolódásra”. A téli hónapok alatt általában nem mozgunk eleget, mindemellett – az ünnepek jegyében – gyakrabban fogyasztunk energiadúsabb étkeket, s így könnyen felszedhetünk néhány felesleges kilót.

Tovább olvasom »
hideg, hó, síelés, sport, tél

Hova és mennyiért menjünk síelni?

PP-Eletforma

Ha hó nem is jött, a hideg, téli időjárás már megérkezett az országba. Előkerültek a kabátok, és a kesztyűk, valamint a kérdés: hová is menjünk síelni? Az elmúlt években új magyarországi síterepek kerültek fel a térképre, több tíz, sőt több száz millió forintot fordítva a pályák, szolgáltatások fejlesztésére, s kérdés elé állítva a síelni vágyókat. Magyarország legyen a célpont vagy külföld? 

Tovább olvasom »
hideg, mozgás, sport, tél

Rajongsz a téli sportokért? Akkor gyere!

PP-Eletforma

Rajongsz a téli sportokért? Szereted kényeztetni magad, és az egészséges életmód híve vagy? Akkor Neked is ott a helyed november 6. és 8. között a 19. HÓ-SHOW+ Sport, Kaland és Élmény Napokon és a 8. SPA&WELLNESS Egészség, Turizmus és Életmód kiállításon a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. 

Tovább olvasom »