hallás

alkohol, dohányzás, érszűkület, fül, fülzúgás, hallás, stressz, zajártlom

5 kérdés a fülzúgásról

PP-Eletforma

A fülzúgás, fülcsengés gyakori panasz. Mi okozhatja és miért fontos, hogy mielőbb orvoshoz forduljunk, ha panaszaink vannak? Többek közt erről is kérdeztük dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosát.

Tovább olvasom »
fültisztítás, fülzsír, fülzúgás, hallás, veszélyek

Segítség! Eldugultam!

PP-Eletforma

A fülben található verejték- és faggyúmirigyek a melegben, vagyis például a nyáron, intenzívebben dolgoznak, ezért ebben az időszakban azoknál is jelentkezhet fülzsírdugó, akik egyébként nem hajlamosak rá. Az otthoni eltávolítás veszélyeire figyelmeztet és a szakszerű gyors megoldást is elmondja dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gégeközpont orvosa.

Tovább olvasom »
betegség tünettek, bor, fogyás, hallás, vércukor

4 gyakori, ám nem tipikus jel

PP-Eletforma

Gyakori vizelési inger, fokozott szomjúság, nehezen gyógyuló sebek: a 2-es típusú cukorbetegség igen gyakori tünetei, melyet a legtöbb ember jól ismer. Ezen panaszok esetén többen is orvoshoz fordulnak. Igen ám, viszont a betegségnek még sok más figyelmeztető jele is van, melyről nem ugrik be egyből az, hogy érdemes ellenőriztetni a vércukor értékeket. Hogy melyek a cukorbetegség gyakori, ám nem tipikus jelei, azokat dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa osztotta meg.

Tovább olvasom »
baba, fertőzés, hallás, várandós korszak, vitamin

Ni csak, ki hall ott?

PP-Eletforma

A kismamák rettegett rémálma, hogy a babájával nem lesz minden rendben. A szülés pillanatában a legtöbben már megnyugodnak, hiszen látják, alaptalanul aggódtak. Sajnos azonban egyes problémák – például a hallásnál fellépők – később is kialakulhatnak, amik ellen azonban még a várandós korszakban lehet tenni. A témában Ratkó Tünde szülésznő van segítségünkre.

Tovább olvasom »
csecsemő, felnőtt, hallás, implantátum, műtét

Az élet túl rövid ahhoz, hogy ne halljuk

PP-Eletforma

Először meghallani a madarak csicsergését, vagy szeretteink hangját? Hallóként nehéz elképzelni, milyen lehet átélni egy siketen született gyermeknek ezt az élményt. Magyarországon majd 60 ezer ember siket és ennél jóval többen vannak, akik súlyos halláskárosodásban szenvednek. Közülük azonban sokan szinte teljes értékű életet élhetnének egy modern hallásjavító rendszer segítségével.

Tovább olvasom »
fesztivál, hallás, koncert, megelőzés, védelem

Hogy meg ne süketüljön az a gyerek a fesztiválon!

PP-Eletforma

Javában dübörög a nyári fesztiválszezon, a jobbnál jobb zenei és kulturális kínálat pedig a kisgyermekes családok kedvét is meghozza a jól megérdemelt kikapcsolódáshoz. A felhőtlen szórakozás közben azonban érdemes odafigyelni a fiatalok és a kisgyermekek különösen érzékeny hallásának védelmére is, hiszen a szélsőségesen magas zaj maradandó halláskárosodást is okozhat.

Tovább olvasom »
csecsemő, Czeizel Intézet, gyermek, hallás, orvos, vizsgálat

Kagylózz, picim!

László Márta

A halláskárosodás az egyik leggyakoribb fejlődési rendellenesség. Ha időben felismerjük, és a megfelelő kezelést is megkapja a kicsi, a gyermek meg tudja értetni magát, és később gond nélkül be tud illeszkedni a társadalomba. Nézzük, hogy mely esetekben kell nagyon odafigyelni és milyen módszerekkel lehet megvizsgálni az újszülöttek hallását?  

Tovább olvasom »
fül, fülcsengés, fülzúgás, hallás

Mitől zúghat és csenghet a fülünk?

PP-Eletforma

A füldugulás és az ebből származó halláscsökkenés kellemetlen panasz, és a pontos okok megállapítása, esetleges betegségek kizárása végett fontos a szakorvosi vizsgálat.A szakember a zúgás és a csengés okairól, a kezelés lehetőségeiről beszélt.

Tovább olvasom »
fertőzés, gyulladás, hallás, középfül

Romlik a hallásod? Több oka is lehet!

PP-Eletforma

Ahhoz, hogy hallásunk tökéletes legyen, a külső-, közép- és belsőfül, illetve a hallóidegek összehangolt működésére van szükség. Bármelyik területen is keletkezik zavar, azt a hallás csökkenése jelzi, de egyéb tünetek is kialakulhatnak. Sokan fülzúgásról, zajérzékenységről, vagy szédülésről is beszámolnak.

Tovább olvasom »
fül, hallás, halláskárosodás, hangerő, technika

Meddig egészséges feltekerni a hangerőt?

PP-Eletforma


A fül- és fejhallgatók használatának elterjedésével, az általuk okozott halláskárosodás veszélye is megnőtt az elmúlt évtizedek során. A WHO szerint, ha letekerjük a hangerőt és napi egy órára csökkentjük az audioeszközök használatát, a halláskárosodás kockázata is mérsékelhető.

 

Tovább olvasom »
fülzúgás, hallás, orvosi tanácsok

Zúg a füled? Lehet, hogy ezért!

PP-Eletforma

A fülzúgás megközelítőleg félmillió ember életét keseríti meg hazánkban. A betegség hosszú távon nagymértékben befolyásolja az életminőséget: alvásproblémákhoz, depresszióhoz és tartós fáradtsághoz is vezethet.

Tovább olvasom »
egészségmegőrzés, hallás, halláscsökkenés

Amit meg kell tennünk hallásunk védelmében

PP-Eletforma

A legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy egész nap a monitor vagy a televízió előtt ülni egészségtelen a szemünknek, vagy, hogy az erős napsütésben gondoskodnunk kell bőrünk védelméről. Arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy hallásunkat is nap mint nap káros külső hatások érik. Hallószervünk védelmével kapcsolatban Dr. Kraxner Helga, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa osztja meg velünk tanácsait.

Tovább olvasom »
csecsemő, fül, hallás, vizsgálat

Hogyan fedezzük fel időben gyermekünk halláskárosodását?

PP-Eletforma

A szülőknek gyermekük születését követően számos teendője akad, így például vizsgálatok egész sora biztosítja az esetleges rendellenességek korai felismerését. A gyermekek hallását illetően különösen fontos az időben felállított pontos diagnózis, mivel az első hat hónap kritikus a beszédfejlődés és a beszédértés szempontjából. Az alábbiakban Dr. Jókay Kinga, a Rózsakert Medical Center gyermekorvosa bemutatja az otoakusztikus emissziós vizsgálati módszert, amely pontos képet ad a gyermekek hallásáról.  

Tovább olvasom »
fül, hallás

Válasz helyett csak kérdőn néz rád? Gyanakodj!

PP-Eletforma

Az iskoláskor eléréséig 20 gyermekből egynél tapasztalható az egyik fület érintő halláscsökkenés.- derült ki a Washington University School of Medicine kutatói által készített felmérésből. A fiatal életkorban jelentkező halláscsökkenés jelentősen nehezíti a gyermek beszédértési és nyelvhasználati képességeinek megfelelő fejlődését. 

Tovább olvasom »
egészség, hallás

Hallásromlást okozhat a fülzsír

PP-Eletforma

A fülünkben lévő mirigyek viaszos olajat, köznyelvi megnevezés szerint fülzsírt termelnek. A fülzsír segíti megóvni fülünket a portól, szennyeződésektől és baktériumoktól, de a túl sok fülzsír akár halláskárosodást is okozhat.

Tovább olvasom »