hagyomány

Gellért Hotel, hagyomány, karnevél, kézműves sör, kóstoló, sör, sörfőzde

Indul a sörkarnevál

László Márta

Negyedszer rendezik meg a folyékony kenyér legnagyobb ünnepét. A Gellért Szállóban február 15-16-17-én csapra verhetjük a legjobb hazai és a külhoni söröket. Mintegy százféle izgalmas ízvilággal ismerkedhetünk meg. 

Tovább olvasom »
áldozat, érzelmek, eskövő, hagyomány, menyasszony, szokások, vőlegény

11 meghökkentő esküvői szokás a nagyvilágból

László Márta

Először a hófehér menyasszonyi ruha, a csokordobás és a menyecsketánc jut eszébe a házasságkötésről mindenkinek. Legalábbis nálunk. Néhány távolabbi kultúrában egészen hajmeresztő, sőt, bizarr esküvői szokások alakultak ki. A Randivonal.hu társkereső oldal ezeket a legmeghökkentőbb esküvői hagyományokat szedte egy csokorba, hogy ne lepődjünk meg, ha esetleg távol otthonunktól találkoznánk valamelyikkel.

Tovább olvasom »
farsang, hagyomány, mandula, sütemény, ünnep

Mandulás farsangi meglepi anyukám recepteskönyvéből

László Márta

Farsangkor farsangi szelet dukál. Ez nálunk mindig így volt, és a mamám szívesen sütötte ezt a csodát. Már csak azért is, mert édasapám imádja a mandulát. Úgy tudom, hogy eredendően a nagymamám specialitása volt, de sajnos erre már soha nem derülhet fény. A lényeg, hogy ez egy eredeti farsangi szelet a családban! Feltétlenül próbáljátok ki!    

Tovább olvasom »
hagyomány, karácsony, menü, profi séf, vásárlás

5+1 tipp a tökéletes karácsonyi menühöz

PP-Eletforma

Minden családban nagy fejtörést okoz az ünnepi menü. A főzés és az előkészítés meghitt hangulata csak a reklámokban köszön vissza, a valóságban a háziasszonyok sokszor túlvásárolják magukat, nem hagynak elég időt a főzésre, és teljesen kimerülve tálalják a végeredményt. Sztana Ferenc, a Zala Springs Golf Resort séfje ezúttal 5+1 tippel, valamint egy gondosan összeállított menüsorral segít megkönnyíteni a karácsonyi készülődést.

Tovább olvasom »
gasztronómia, hagyomány, nemzeti örökség, programajánló, pünkösd, sjanzen

Pünkösdi Örökség Ünnep

PP-Eletforma

A szentendrei Skanzenben nemcsak pünkösdi népszokásokkal ismerkedhetnek a látogatók pünkösdvasárnap és hétfőn. Harminc szellemi kulturális örökségét őrző közösség több száz képviselője mutatkozik be, és enged bepillantást az elődeitől örökölt és megőrzött szokásokba. Két napon át színpadi produkciók, kézműves foglalkozások, felvonulás, zenei és táncos programok várják a látogatókat.

Tovább olvasom »
Fővárosi Állat- és Növénykert, hagyomány, háziállatok tengerimalac, Holnemvolt Vár, körhinta, Nyíhangár

Mi lesz még 2018-ban?

László Márta

A kisállatok, és a most hétvégén kezdődött főszezon programjai mellett az Állatkert természetesen idén is megtartja hagyományos rendezvényeit. Ilyen lesz például a Föld Fesztivál áprilisban, a Zenés Állatkerti Esték koncertsorozat a nyári hónapokban, az Állatkertek Éjszakája augusztus utolsó péntekén, valamint az Állatszeretet Fesztivál októberben. Emellett idén is megrendezik azokat a hagyományos eseményeket, amelyeket a társadalmi felelősségvállalás jegyében szoktak megtartani, mint az Áloméj vagy a Sérült Gyermekek Napja.

Tovább olvasom »
feltámadás, hagyomány, húsvét, jézus, Krisztus, nagyszombat, ünnep, vers

Együtt a család? Ezt ünnepeljük!

PP-Eletforma

A nagyszombat a húsvét vasárnapját megelőző nap a keresztény naptárban. A hagyomány szerint ezen a napon Jézus Krisztus holtan feküdt sírjában, és nagyszombatról húsvétvasárnapra virradóan feltámadott. A keresztény világ ilyenkor ezt ünnepli.

Tovább olvasom »
hagyomány, húsvét, sonkafőzés, ünnep

5 tuti tipp a sonkafőzéshez

László Márta

Majd minden magyar család asztalára kerül húsvétkor sonka. Egykor a téli vágásokat úgy ütemezték, hogy a disznó ezen felét épp a negyvennapos böjt alatt füstölhessék fel, amikor húst amúgy sem ehettek. Igaz, sok családnak nem is volt rá pénze. Nos, a füstölés épp húsvétra lett kész, és a disznó legnemesebb része így kerülhetett az ünnepi asztalra. Ma a sonkafőzés a legtöbb családban külön tudománnyá vált, hiszen a húsvét ott kezdődik, hogy elmegyünk kedvenc hentesünkhöz, és kiválasztjuk az ünnepi sonkát. Most megmutatom, mitől lesz igazán finom!   

Tovább olvasom »
hagyomány, húsvét, programajánló, skanzen, Szentendre, Várkert Bazár

Tavaszköszöntők

László Márta

Számos program közül választhatunk a húsvéti ünnepek alatt. A legtöbb helyen  családok várják egy közös ünneplése. Lesz locsolkodás, hagyományőrző foglakozás, koncert bőven. Akkor se add fel, ha szakad az eső! Inkább vigyél magaddal esőkabátot vagy ernyőt, de majd mindenütt fedett helyen is várják a kirándulókat! 

Tovább olvasom »
divat, farsang, hagyomány, jelmez, pszichológus, sláger, szuperhős

Vigyázz! Lehet, hogy még visszajön Ludas Matyi!

László Márta

Legfeljebb 6000 forintot szántak farsangi jelmezre és kiegészítőkre a magyar szülők idén. A kiadások viszont akár 10 000 forintra is rúghattak ott, ahol a vendéglátásról is ők gondoskodtak. A Régió Játék friss kutatásából az is kiderült, hogy a jelmezeket manapság inkább készen vásárolják, mintsem kézzel készítik, főleg, hogy az egyszerűbb, hagyományos maskarák kezdenek kikopni, helyüket a szuperhősök veszik át…

Tovább olvasom »
artista, bál, farsang, Fővárosi Nagycirkusz, hagyomány

Álla a bál a cirkuszban

László Márta

Artista Bált rendez a Magyar Cirkuszigazgatók Egyesülete és az Artistaművészek illetve a Cirkuszi Dolgozók Szakszervezete a Fővárosi Nagycirkuszban. A régi hagyományokat felelevenítve sok év kihagyás után ma ismét ünnepelnek a művészek és családtagjaik. A jövőben minden februárban újra megrendezik majd a manézsos mulatságot. 

Tovább olvasom »
hagyomány, liba, Marton Adrienn, márton nap, ünnep

Márton-napi készülődés Adrinál

László Márta

Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik – tartja a mondás. Marton Adrienn, gasztro műsorvezető és családanya Magyarország patrónusa, Szent Márton ünnepének közeledtével ahhoz ad tippeket, miként tehetjük meghitté ezt az őszi néphagyományt, valamint elénk tárja különleges ünnepi menüjét is.

Tovább olvasom »
Bikács, fűszerek, gasztronómia, hagyomány, Mezőföld, örökség, paraszti élet, paraszti konyha

Tolna gyöngye – Mezőföld konyhája

László Márta

Mezőföldi halászlé, fácánleves fás galuskával, hátszín tócsnira tálalva pirított gombával, bátai csirkemell, friss salátaágyon, zöldfűszeres joghurttal… Ez csak néhány fogás a bikácsi Zichy Park Hotel étlapjáról. Nemcsak helyben, frissen készült fogásokról van szó, az alapanyagok is a birtokról, vagy a közelben működő kis kézműves műhelyekből származnak. Sebők István vezető konyhafőnök pedig maga kutatott a környéken, hogy a Mezőföld minden ízét megkóstoltathassa a pihenni, üdülni vágyó vendégekkel.     

Tovább olvasom »
egyház, gyertya, hagyomány, holtak, Karinthy Frigyes, kelták, Mindenszentek ünnepe, temető

Emlék az, ami itt suhan el velem messze, az éjben…

László Márta

A Mindenszentek ünnepe a katolikus egyház saját ünnepe, ami a történelem folyamán összekapcsolódott az ősszel tartott ősi kelta Samhain pogány ünneppel is, amelyet azonban már az ókereszténység korában krisztianizáltak. A Samhain pogány ünnep jelentette a kelta népek számára az újév, valamint a tél és a sötétség kezdetét. Úgy hitték, hogy az ünnep éjszakáján az előző évben meghalt emberek lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel az év során elhunyt lelkek ezen az éjjelen vándorolnak át a holtak birodalmába.

Tovább olvasom »
hagyomány, karácsony, kereskedelem, mozgalom, tiltakozás, ünnepek

Tiltakozunk az októberi mikulások ellen

Krajcsó Judit

Összekeverednek, egybefolynak az ünnepek a kereskedelem által diktált őrült tempó miatt. Még előttünk a Halottak napja, de a csokimikulások és a karácsonyi díszek már ott villognak a temetői mécsesek és a koszorúk mellett a boltok polcain. Normális ez?

Tovább olvasom »
Fölszállott a páva, hagyomány, programajánló, tévéműsor

Ötödszörre is landol a mi pávánk

PP-Eletforma

2017-ben ismét a felnőtteké a színpad. Több mint ezer jelentkező méretette meg magát idén is a népzenei és néptánc tehetségkutató területi válogatóin. A szarvasi és a fővárosi eseményről készült filmeket október 27-én, a keszthelyi és tatabányai fordulókat november 3-án, a hajdúböszörményi és az erdélyi Mikházán forgatott adásokat pedig november 10-én este láthatják a Duna Televízió nézői. A válogatófilmek végén kiderül, hogy kik a továbbjutók, azaz mely 48 produkcióval találkozhatnak a nézők az élő adásokban.

Tovább olvasom »
150 év, címlet, hagyomány, magyar bélyegkibocsátás, művészet, történelem

Bélyeggel ünneplik a bélyeget – 150 éves a magyar bélyegkibocsátás

László Márta

Alkalmi bélyegkisív kiadásával köszönti az első magyar bélyeg kibocsátásának 150. évfordulóját a Magyar Posta. Az alkotás Elekes Attila grafikusművész tervei alapján a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült 39 000 példányban. A bélyeg apró, mégis megannyi információt hordozó felület, rajta az emberi létezésből, az ember és a természet közös létéből fakadó különleges képi világgal. Lehet színekkel telített vagy árnyalatokban visszafogott, részletgazdag vagy csak a fő elemeket kiemelő, összeköthet és megkülönböztethet, de egy jellemzőjében megegyezik: postai díjak lerovására készült.

Tovább olvasom »
hagyomány, programajánló, pünkösd, skanzen, Szentendre

Egy gyékényen a nemtudom lekvár és a molnárkalács

PP-Eletforma

Az idén 50 éves Skanzen Pünkösdi Örökség Ünnepen közel 30 szellemi kulturális örökségét őrző közösség mutatkozik be pünkösdvasárnap és pünkösdhétfőn. Mindkét nap zene, tánc, kézműves bemutatók és kirakodóvásár várja az érdeklődőket, ahol átélhetjük a sok évszázados hagyományok közösségi kapcsolatokat teremtő erejét is.  

Tovább olvasom »
divat, hagyomány, IV. Balatonfüred Concours d’Elegance, öreg autók, program, szépségverseny

Az öreg hölgyek látogatása Balatonfüreden

László Márta

Talán maguk a rendezvény ötletgazdái és megvalósítói sem gondolták volna három évvel ezelőtt, hogy a Balatonfüred Concours d’Elegance megrendezésével egy nem csupán közönségcsalogató és látványos, de a város presztízsét is nemzetközi szintre emelő oldtimer szépségversenyt hoznak létre ennyire rövid idő alatt.

Tovább olvasom »
hagyomány, kiállítás, láb, népművészet, rendezvény, szeged

Páratlanok, mint a szögedi papucsok

Krajcsó Judit

A legendás szegedi papucsról nyílt kiállítás Páratlanok címmel a múlt héten a Móra Ferenc Múzeumban. A tárlat látogatói megismerhetik, hogyan készül a különleges lábbeli, de emellett számtalan érdekességre, szakmai titokra is fény derül a papucsok kapcsán.

Tovább olvasom »
Auguszt, cukrászda, Fény utca, hagyomány, tradíció

A hagyomány tisztelete

Kandikó Éva

A Fény utcai Auguszt Cukrászdában az idén is a hagyományoké, a klasszikus, monarchiabeli süteménykultúráé a főszerep. Auguszt József neve és személye a garancia arra, hogy a cukrászdában kapható édességek összetételükben, ízvilágukban és küllemükben méltók a közel 150 éves cukrászdinasztia hírnevére.

Tovább olvasom »
Champagne, francia udvar, hagyomány, pezsgő, pezsgő készítés

Kisasszony drága, malária ellen is igyon pezsgőt!

László Márta

XIV. Lajos kedvenc itala volt a pezsgő, ő vezette be a pezsgős reggeliket is az udvarban. Nem véletlen, hogy az ital hamarosan a legfelső rétegek egyik kedvelt nedűjévé vált. Manapság sok szállodában kínálnak pezsgőt a reggelihez, szilveszterkor meg pláne! Nálunk is komoly hagyománya van a pezsgőkészítésnek, de mit értünk klasszikus champagne-i eljárás alatt a pezsgők esetében? Most ez is kiderül!

Tovább olvasom »
alkohol, bor, borászat, bortermelés, érdekesség, hagyomány

6 érdekesség a borospincék sötét rejtekéből

Krajcsó Judit

Furcsa titkokat rejtenek a borospincék, amikről igazán csak a hozzáértők tudhatnak. Hallottál például az elöregedő, ellustuló borokról? o és arról, hogy milyen károkat okozhat egy apró kenyérmorzsa? Tudod, hogy miért fröcskölik a finom nedűt a pincék falára? Most eláruljuk…

Tovább olvasom »
A kis menyasszony, gyerekházasság, hagyomány, indiai sorozat, lázadás, RTL, szappanopera

Színre lép a kis menyasszony

László Márta

Október 14-én 15.55-kor dupla résszel debütál Magyarországon elsőként az RTL Klubon az egyik legsikeresebb indiai szappanopera, A kis menyasszony. A Kelet-Európában már nagy sikerrel futó filmsorozat az ezerarcú India szigorú társadalmi szabályaiba, azon belül is a gyermekházasságok világába kalauzolja el a nézőket.

Tovább olvasom »
hagyomány, japán, kert, levélnézés, Momiji, ősz, park, tradíció

Momiji – az ősz ajándéka

László Márta

Nem sok hely van a Földön, ahol az évszakok változását olyan látványos természeti csodák kísérik, mint Japánban. Ami tavasszal a cseresznyevirág, az ősszel a vörösre festett levelek, vagyis Momiji tarka kavalkádja a szigetországban.

Tovább olvasom »
Báró Harruckern, birs. Pálinka Céh Egyesület, Gyula, Gyulai Pálinka Manufaktúra, hagyomány, pálinka, pálinkafőzés

Báró Harruckern öröksége

László Márta

2008 őszén kezdte munkáját a Gyulai Pálinka Manufaktúra, amelyik ma a Pálinka Céh Egyesület egyik legkiválóbb tagja. Nagyszerű nedűiket a legjobbak közt tartják számon idén is. A pálinkafőzés lényegesen korábban, már az 1700-as években megkezdődött a környéken. Az osztrák származású Báró Harruckern János György katonai szolgálataiért kapta a vidéket, aki kiadta: minden háznál főzzenek pálinkát!  

Tovább olvasom »
fokhagyma, hagyomány, lángos, sajt, tejföl

Sajtos-tejfölös lángos

László Márta

Bármerre is kalandozunk idehaza, a nyár nem nyár egy igazi klasszikus, sajtos-tejfölös lángos nélkül. Ezt egyszerűen elkészíthetjük magunknak akár otthon is, de szerencsére országszerte számtalan helyen ehetünk kiválóbbnál-kiválóbb lángosokat.

Tovább olvasom »
augusztus 20, budapest, fesztivál, hagyomány, játék, Mesterségek Ünnepe, népművészet, program

Játékos bulival vár mindenkit a 30 éves Mesterségek Ünnepe!

Krajcsó Judit

A Mesterségek Ünnepe idén egy óriási játszótérré válik augusztus 18. és 21. között. Közel 100 helyszínen játék, 2 színpadon majdnem 60 órányi zenés-táncos produkció, több száz fellépő művész, 11 vendégország, és 800 hazai kézműves várja az érdeklődőket. A 30. évfordulót is a szokásos helyszínen, a Budavári Palota körül tartják.

Tovább olvasom »
gasztronómia, hagyomány, lángosféle, tradíció, zsidó

Latkesz, a zsidó lángos

László Márta

A laktesz, egy tradicionális zsidó lángosféle, ami rendhagyó módon inkább édes ízvilágú, hiszen ezt eredendően almaszósszal eszik. A latkesz tésztája a krumplitól lesz ropogós, a pikáns mézzel, rozmaringgal és citrommal ízesített almaszósztól pedig mennyeien ízes és szaftos.

Tovább olvasom »
hagyomány, hegedű, mester, tudás, világsiker, vonó

Elhúztuk a világ nótáját!

PP-Eletforma

Világraszóló sikert arattak a magyar vonókészítők a 10. Nemzetközi Hegedűkészítő Versenyen (10. CONCORSO NAZIONALE DI LIUTERIA) Milánóban, ahol százötven neves műhely, 12 ország (Argentína, Bulgária, Kína, Kolumbia, Dél-Korea, Franciaország, Japán, Olaszország, Oroszország, Tajvan, Venezuela és Magyarország) hegedűkészítő és vonókészítő mesterei mérettették meg magukat. Magyarország képviseletében Rácz Pál aranykoszorús hegedűkészítő-mester, aki immár második alkalommal vett részt a rangos verseny grémiumában, amelyet a világ legnagyobb és legismertebb hegedűkészítői alkottak. Rácz Pál úgy véli, hogy a nemzetközi megmérettetéseken sorra elért sikerek bizonyítják a magyar hegedű elismerését, a kortárs magyar hegedűkészítés világszínvonalát.

Tovább olvasom »
gasztronómia, hagyomány, húsvét, sör

Milyen sört igyunk a húsvéti sonkához?

PP-Eletforma

A Magyar Sörgyártók Szövetsége szerint természetesen magyart. A “Sör mi több”’ sörgasztronómusát hívtuk segítségül, hogy ajánljon a húsvéti sonkával tökéletes párt alkotó söröket. Kiderült, hogy többféle sörtípus harmonizál a húsvéti menüvel, sőt, létezik sör-hímestojás is.

Tovább olvasom »
énekverseny, gongütés, hagyomány, japán, képeslap, szokások, újév

Minden újév három napig tart…

PP-Eletforma

 …legalábbis a japánoknál. Míg nálunk a karácsonyi időszak hagyományokban és ünnepi hangulatban is megelőzi a  Szilvesztert, addig Japánban épp fordítva van: az új év kezdete, valamint a régi lezárása a nagy dobás. Pontosan időzített képeslapok, 64 éves énekverseny és 108 harangkondítás. Kicsit más, kicsit hasonló: ilyen a japán újévi ünnepség.

Tovább olvasom »
advent, gyertya, hagyomány, karácsony, koszorú, vasárnap, vasérbnap

Advent a nappalimban

László Márta

Advent a karácsony vagyis december 25. előtti negyedik vasárnappal – más megfogalmazásban a Szent András apostol napjához, november 30-ához legközelebbi, eső vasárnappal – kezdődik, és karácsonyig tart. Advent eredete a 4. századig nyúlik vissza. Akkor VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok számát.

Tovább olvasom »
divat, esküvő, hagyomány, külföld

Milyen valójában a „bazi” nagy görög lagzi?

PP-Eletforma

Legyen tél vagy nyár, az esküvő minden évszakban különleges pillanat. Az időpont és a helyszín kiválasztása általában az ifjú pár döntése, de a lagzi nagyságát és tartalmát nagyban befolyásolják a hagyományok is. Legyen szó szűk családi körben tartott vagy több száz fős nászról, a szervezéshez hatalmas segítséget nyújt a novemberi nagyszabású Őszi Esküvő Kiállítás. De milyenek a szokások Törökországban, Indiában, Hollandiában, vagy Mauritániában? Az alábbi összeállításból kiderül.

Tovább olvasom »
hagyomány, húsvét, sztár

Így ünneplik a húsvétot a Class FM sztárjai!

PP-Eletforma

Hogy állnak a locsolóversekkel Abaházi Csaba fiai? Miből készíti Vágó Piros és kisfia a húsvéti díszeket? Ki főz és mi a menü Rákóczi Feriéknél? A Class FM népszerű rádiósai családjukkal készülnek a közelgő ünnepre, és különleges húsvéti szokásaikról is mesélnek.

Tovább olvasom »
hagyomány, hétvégi programajánló, kézművesség, Mesterségek Ünnepe, programajánló

Mesterségek Ünnepe – augusztus 17-20. Budavári Palota

PP-Eletforma

Bevált recepten, negyedszázada sikeres, minden létező elismerést bezsebelő fesztiválon nem szabad változtatni – vallja a sikersztorit 25 éve gondozó Népművészeti Egyesületek Szövetsége. De frissíteni, újítani igenis kell, így az idei, 26. Mesterségek Ünnepe 4 napján számos újdonság várja majd a rendezvény közel 80 000 látogatóját.

Tovább olvasom »
bor, hagyomány, programok, ünnep

Elkezdődött a visszaszámlálás!

PP-Eletforma

Már csak néhányat kell aludni és újra felbolydul a Budai Vár élete, hiszen hamarosan megnyitja kapuit a látogatók előtt a 25. Mesterségek Ünnepe. Közel 800 mester és több mint 80 000 látogató tölti immár hagyományosan a hagyományok jegyében ezt a pár napot. 

Tovább olvasom »
hagyomány, programajánló, pünkösd, skanzen

Pünkösdi Sokadalom a Skanzenben

PP-Eletforma

A nagy hagyományokra visszatekintő Pünkösdi Sokadalom rendezvényt idén új események, közösségi bemutatkozások színesítik a Skanzenben. Kalocsai íróasszonyok, busómaszk-faragók, halasi csipkevarrók és solymászok várják az érdeklődőket. A külföldről is érkező szellemi kulturális örökség közösségei isztriai kétszólamú énekhangokkal, a szlovák fujara zenéjével kápráztatják el a közönséget. 

Tovább olvasom »