Facebook hozzászólás
151

Hagymatorta, a tápláló, laktató egytál étel

Bár mindenki már a friss, primőr zöldségekre vágyik, azok vitaminértéke még nem vetekszik a hagymáéval. A hagyma a téli időszakban is megőrzi gazdag ásványianyag, és vitamintartalmát, így az egyik legfontosabb vírus és baktériumölő. A hagymatorta Elszász tipikus étele, viszonylag gyorsan elkészíthető, tápláló, laktató egytál étel.

Hozzávalók: (6 személyre)

A tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1,5 dl. víz, só.

A töltelékhez: 5 dkg liszt, 4 nagy fej vöröshagyma, 2 tojás sárgája és egy egész tojás, 4 dl. tejszín, kevés vaj, só, bors, reszelt szerecsendió.

A tészta elkészítése: Tegyük tálba a lisztet, adjunk hozzá sót, és a szétmorzsolt vajat. Ujjunk hegyével finoman dolgozzuk össze, hogy darabos tésztát kapjunk. Apránként adjuk hozzá a vizet, óvatosan simára dolgozva a tésztát, de gyúrni nem szabad! Ha már nem ragad az ujjunkhoz a tészta, formáljuk cipóvá, takarjuk le egy tiszta törlőruhával, és tegyük félre, hűvös helyre.

A töltelék elkészítése: A hagymát vágjuk vékony karikákra és pároljuk meg vajon, de vigyázzunk, nehogy megbarnuljon. Tegyük tányérra, vagy tálba hűlni. Tegyük a lisztet egy tálba, keverjük el a hozzáadott tejszínnel, majd előbb az egész tojással, és utána a két sárgájával, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítsük.

A torta elkészítése: A tésztát nyújtsuk ki kör alakura, kb. 2 cm vastagra. Kivajazott és kilisztezett tortasütőbe, vagy lábasba helyezzük el úgy, hogy 3 cm magas széle maradjon, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle. A kihűlt hagymát hozzákeverjük a tejszínes mártáshoz, s beleöntjük a tésztaformába. Előmelegített, kb. 180 fokos sütőben 30-40 percig sütjük Kivesszük a tortasütőből, s melegen cikkekre vágva tálaljuk.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!